1) Jak szarżować na maszyny ?
czyli to co co jest napisane lub .... narysowane na diagramie w RB krok po kroku
a)Pociągnij linie "1" prostą pomiędzy środkiem oddziału szarżującego (jak wiemy w przypadku skirmisza jest to środek najblizszego modelu) a srodkiem modelu maszyny.
b) pociągnij linie "2" prostopadłą do linii srodek środek (słowo "perpendicular" którego nikt nie chce zauważyć)
c)wystaw załoge wzdłuż linii "2" tak aby znajdowała się ona jak najbliżej maszyny
d)dostaw szarże jeśli doszła
Jasno jak cholera z tego wynika że na maszyny niema żadnych szarż taktycznych ! I nigdzie ale to nigdzie nie ma potwierdzenia tego w zasadach. Osłabieniem maszyn jest teraz to że wystawiając tak załoge skraca się przeciwnikowi szarże. Jednak po wystawieniu zyskuje się mini klocuszek na który taktycznie szarżować nie mozna wątpliwa by dla mnie była nawet szarża tego typu:
M-maszyna, z- załoganci, k-piechota "... " - to nic pusta przestrzeń
ss
ss - smok
......kkkkk
.. z kkkkk
M z kkkkk..........................ss
.. z kkkkk..........................ss
..... kkkkk
Jadąc zgodnie z RB załoga wystawia się za klockiem patrząg besposrednio na smoka jeśli ten szarżyje. w tym momecie smok niema jak dostawić się do frontu załogi i tym samym szarża jest nieudana jednak tą akurat kwestje chciał bym obgadać tutaj . Przedstawiłem swoją interpretacje (którą wysnułem na podstawie RB) natomiast powyżesze punkty od "a" do "d" zerżnołem bezpośrednio z RB w ramach ochrzanu za naciagactwa. Jeśli jest inaczej prosze o dowód.
Kolejną rzeczą jest to , że usłyszałem znów następną głupote jaką jest szarża taktyczna na maszyny opuszczone. I tu znów kompletny brak uzasadnienia w zasadach .... FAQach czy innych wyznacznikach zasad.(no chyba że coś przeoczyłem). IMO na maszyne opuszczoną szarżować się powinno w linii prostej środek środek co nie prowadziło by do mocno naciąganych overrunów oraz jest zgodne z duchem gry o którym większość chce zapomnieć . Jeśli jest inaczej znów prosze o dowód.