Pojedynki

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Morgon
Plankton

Pojedynki

Post autor: Morgon »

Witam

Bardzo proszę osoby zorientowane o wyjaśnienie zasad pojedynków, bo ta kwestia jest moim zdaniem potraktowana w rulebooku po macoszemu. Jak je rozgrywać:
1. Do końca, aż któryś z herosów zginie i dopiero poźniej przechodzimy do walki oddziałów (wszystko odbywa się w tej samej turze gry)
2. Równolegle z walką oddziałów - czyli herosi bija się między sobą, a szeregowcy między sobą.

W drugim przypadku powstaje pytanie - co jeśli walka między bohaterami trwa (żaden jeszcze nie zginął), a któryś z oddziałów nie zdał break testu? Czy bohater należący do uciekającego oddziału przerywa pojedynek i ucieka razem z oddziałem?

Będę wdzięczny za rozstrzygnięcie tych kwestii.

Pozdrowienia

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

Post autor: Misiek »

Pojedynek rozgrywasz teoretycznie jak chcesz ( doczytaj do konca)
1Moze pierw bic sie odzial a pozniej hero lub odwrotnie.
2Po zakonczeniu Wszytkich walk ( odzial+ pojedynek) podliczasz rezultat walki Sumujesz WSZYSTKO razem i masz ustalone kto wygral kto przegral.
3Testujesz sie odzialem przegrywajacym i jezeli ucieknie to uciekaja wszyscy - hero tez.
4Jezeli stoja a pojedynek nie jest rozstrzygniety ( jedna z osob jeszcze zyje) to pojedynkujesz sie dalej ( nie mozesz go juz oposcic).
5 Wszytko od poczatku

Morgon
Plankton

Dzięki za odpowiedź. Opisana przez Ciebie interpretacja pochodzi z jakiegoś oficjalnego FAQ/uściśleń? Bo z zasad rulebooka to nie wynika wprost... Szczerze mówiąc - z rulebooka niewiele wynika odnośnie pojedynków.

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

Nie zarzuce cytatem ale gdzies w FaQ bylo cos takiego. Zawsze sie z reszta tak gralo. Wynikac to tez moze z tego ze hero nie moze wyjsc z combatu jak jest w odziale, razem z mini ucieka panikuje i sie brejkuje itp.

W kazdym razie mozesz mi wiezzyc ze tak jest 8)

Morgon
Plankton

Ok, ja wierzę, bo tak też przypuszczałem ze jest. Ale co innego moi współgracze ;-)

W każdym razie dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

Najprosciej mozna to wywnioskowac ze Herosa nie odlacza sie od jednostki tylko po prostu przestawia by sie stykal, nie mozna go tez niczym innym atakowac ( reszta modeli w odziale) Nadal jest jego czescia. Co do "overkill" to jest wzmianka ze TEZ sie liczy do CR.
Oraz te wczenisjesze argumenty. W walce hero jest integralna czescia odzialu, szarzuj ucieka i rusza sie z nimi ( chyba ze podczas normalnyc ruchow chce wyjsc, ale nie o tym sprawa).

Awatar użytkownika
Andy
Chuck Norris

Post autor: Andy »

Ja mam pytanko do pojedynku jedno, a raczej szukam potwierdzenia moich przypuszczeń :P:

Chodzi dokładnie o domowe pojedynku.
Przykład jest taki:
Szarżuje na regiment gdzie jest Czempion i Bohater. Moim bohaterem z oddziału wyzywam na pojedynek. Przeciwnik nie zgadza sie na pojedynek.... i teraz który z jego ludków (Czempion, Bohater) idzie do tylnego szeregu?? Ja go wybieram czy mój przeciwnik?

Według mnie ja .. ale wole sie upewnić.

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Ty wybierasz.
Chyba, że przeciwnik gra Skavenami, wtedy on wybiera.

Awatar użytkownika
Andy
Chuck Norris

Thnx

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

ok a teraz ja mam pytanie.
mam oddzial ktory szarzuje(jest to konnica) i mam tam fcg i BSB wrogi bohater(krasnoludzki) staje na kamieniu i wola czelendz na mojego bsb. JAk przyjme czelendz czempionem a nie bsb to bsb idzie do 2 szeregu ktorego nie ma ??(bo jest to 5) i musze go sobie zrobic. Czy moze nic sie nie dzieje ??

Awatar użytkownika
Andy
Chuck Norris

Eeee nie jestem pewien .. ale jak sie woła "Mordo ty moje idziemy sie klepać" .. czyli pojedynek. To chyba nie wskazujesz konkretnego ludka. To twoj przeciwnik wybiera kto walczy a kto nie. W RB jest napisane że jak nie masz gdzie uciec to musisz przyjąć pojedynek.

W twoim przypadku sam wybierasz kto przyjmie , Champion oddziałowy czy BSB.

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Post autor: Krassus »

Sam wybierasz czy przyjmiesz czempionem oddziału czy BSB. Jak przyjmiesz czempionem, to BSB klepie się z oddziałem.
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

ODPOWIEDZ