Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Welsh
Warzywo

Post autor: Welsh »

Da się, tylko Vallejo w ten sposób nie chcą współpracować, GW i P3 można ze spokojem rozcieńczyć.

Cyciek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Cyciek »

mam pytanie:
na niektorych figurek jest widoczne "podswietlenie"od dołu.np.,gosciu stoi na skale,pod nia lawa,wiec powinien byc od dołu "oswietlony"blaskiem lawy.jak to sie robi???

tomasso
Mudżahedin

Post autor: tomasso »

Witam.
Jest to mój drugi post, także siemka wszystkim!
Mam pytanie odnośne białego podkładu. W malowaniu jestem nowy, dopiero jakieś ~20 figsów. Zawsze malowałem na czarnym podkładzie - podkład nakładam farbkami, nie sprejem. Malowałem Tana krasnali (mianowicie z Battle for the skull pass), już z doświadczenia wiedziałem, że blood red na czarnym kiepsko wygląda, Pomalowałem pelerynkę na biało, a resztę na czarno. Od razu jednak zauważyłem, że nakłada się bardzo dziwacznie, zostawały ślady po przeciąnięciach pędzelkiem. Nie zważałem jednak na to, gdyż udało mi się jako tako zamałować powierzchnię. Przy nakładaniu farbki jednak zaczęły się pojawiać problemy. Farba "marszczyła" się, robiły się grudki. Przy cieniowaniu rozwodnioną mieszanką red + brown farba schodziła przy małowaniu. Wkurzyłem się, wziąłem szczoteczkę, resztki usunąłem zmywaczem do paznokci. Pomalowałem płaszcz jeszcze raz na czarno, kilka warstw blood red, cieniowanie i voila!
Dlaczego przy malowaniu skul white pojawiają się takie problemy? Mój kolega miał podobny przypadek. Czy farba była za gęsta? Proszę o rychłą odpowiedź.

VegaMStudio
Chuck Norris

Post autor: VegaMStudio »

słuchaj najlepszy sposób to
na czarny kładziesz szary (cold grey badz inny) i dopiero malujesz białym (tak grudki fałdy oraz fałdy powstają przez za mały pędzelek! - fałdki oraz za słabe rozwodnienie farbki - grudki )
UWAGA GRUDKI SĄ POWODEM KURZU ORAZ NAJWAŻNIEJSZE KRANOWEJ WODY CHLOR ŚCINA I ZLEPIA DROBINKI PIGMENTU UŻYWAJ WODY OLIGOCEŃSKIEJ BĄDŹ KUPOWANEJ NIEGAZOWANEJ!
użyj minimum 2-3 nr pędzelka do kładzenia podkładu białego na czarnym oraz innych kolorów na dużych powierzchniach jak płaszcz
minimum 5 wart mocno rozwodnionej farbki i będziesz miał gładką powierzchnie czystej bieli
jeżeli chcesz by farbki się dobrze przyczepiały po podkładzie polakieruj lakierem GW Purity seal (wygładzi twój podkład a farbki będą się idealnie kleiły do powierzchni co sprawi równomierne rozprowadzanie kazdego koloru

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

hm, dzięki Vega, sam miałem podobny problem ;)

tomasso
Mudżahedin

Post autor: tomasso »

Cieniowanie metali.
Jak cieniować np, brzegi toporów? Kiedy mieszam metalica i matowe wychodzi ani to metaliczne, ani matowe co sprawia, że farba trochę dziwnie wygląda. Słyszałem o tym, aby przed pokryciem metalikem przejechać powierzchnię przy trzonku ciemnym brązem.

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Chciałem zrobić efekt magicznego pocisku rzucanego przez maga (dokładniej szamana goblińskiego). Zamieszcze zdjęcia, aby zobrazoawć o co mi chodzi:

Obrazek

Obrazek

Chciałem aby nie było to takie trudne do wykonania, dlatego chyba bardziej pasuje mi pomysł z 2giego zdjęcia (ale normalne puszczanie z dłoni a nie jako przedłużenie ramienia). Macie jakieś pomysły, rady lub zdjęcia prac z podobnym efektem?
Obrazek

VegaMStudio
Chuck Norris

to nie trudne wykonać ten 1 "czar" którego szamana masz ?

to tylko głowa orka oblepiona gsem (choć z resztą podstawki bardzo efektownie wygląda)

Awatar użytkownika
Monstroys
Smyk
Kontakt:

Post autor: Monstroys »

nie mogę się powstrzymać...
Macie jakieś pomysły, rady lub zdjęcia prac z podobnym efektem?
Vega twój komentarz jak zawsze obdziera innych z jakichkolwiek złudzeń i pozostawia samotnych na zimnym pustkowiu

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

Post autor: RAFIX »

bierzesz drucik nawiercasz czachę , dłoń
dopasowawszy odpowiednią odległość pomiędzy tymi elementami sklejasz je i nakładasz takie warkocze z GSu pamiętając aby dokładnie zakamuflować drucik i gotowe

Pzdr
R.

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Post autor: Ice-T »

mam pytanie te nasionka jakiegoś drzewa które imitowały liście gdzie to moge dostac bo w BB ostatni modelarski padł kilka miechów temu...

czy to moge dostac w ogrodniczym? Jak sie to nazywa

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: quidamcorvus »

Ice-T pisze:Jak sie to nazywa
To nasiona brzozy.

Awatar użytkownika
Grafik

Post autor: Grafik »

jakiej szerokości plasticard uzywacie i gdzie go kupujecie?

Awatar użytkownika
kenny

Post autor: kenny »

Ostatnio próbowałem osiągnąć efekt ogolonej głowy, ale w ogóle mi to nie wszyło :P Nie wiem jak do tego się zabrać. Chodzi mi o taki efekt :
http://www.coolminiornot.com/202824

Awatar użytkownika
Nilgar
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Nilgar »

Grafik pisze:jakiej szerokości plasticard uzywacie i gdzie go kupujecie?
ja to w BitsPudle...
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Monstroys
Smyk
Kontakt:

również na CMON tut odnośnie ogolonej głowy: http://www.coolminiornot.com/article/aid/247

VegaMStudio
Chuck Norris

tomasso pisze:Cieniowanie metali.
Jak cieniować np, brzegi toporów? Kiedy mieszam metalica i matowe wychodzi ani to metaliczne, ani matowe co sprawia, że farba trochę dziwnie wygląda. Słyszałem o tym, aby przed pokryciem metalikem przejechać powierzchnię przy trzonku ciemnym brązem.
tak kładzie się brąz bądź czarny chodzi po prostu o kontrast (NMM)
by krawędź była widoczna musi być jasna a żeby wydawała się jasna musi być w pobliżu ciemnego koloru (każdy odblask i krawędź robi się jak najbliżej cienia - cień idzie od lewej do środka na środku najciemniej robisz krawędź tam gdzie cień najciemniejszy i w prawo rozjaśniasz od najjaśniejszej krawędzi do coraz ciemniejszego w ten sposób oszukasz oko)
co do mieszania zwykłych kolorów z metalikiem nie byłem nigdy przekonany do tego więc nie poradzę ci ja kto zrobić

VegaMStudio
Chuck Norris

co do ogolonej głowy to są 2 sposoby
najlepszy to glaze szary , nakładasz delikatnie kilka warstw praktycznie przezroczystej szarej farby
drugi to malujesz głowę na szaro po czym szpilką/igła maczasz w cielistym kolorze i robisz pełno kropeczek małych (tak jak by skóra prześwitywała przez zarost )

Awatar użytkownika
kenny

Post autor: kenny »

Spróbuje glazem bo szybszy jest :p, jak będzie kichato to szpilka do reki :)

Awatar użytkownika
Monstroys
Smyk
Kontakt:

ja też mam pytanko. już jakiś czas temu postanowiłem przerobić swoje wampiry i posadzić je na skałkowo/śnieżnych podstawkach. przeglądając cmon'a wpadłem na: http://www.coolminiornot.com/index/whatm/GW/id/158395
jak wam się wydaje, jak ten śnieg na figurce został do niej przytwierdzony? kleju nie widać więc wydaje mi się, że może jeszcze na mokry lakier w niektórych miejscach został dodany i razem z lakierem zasechł.

pozdr

ODPOWIEDZ