Wielka Inkwizycja - zapowiedz

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kubcio
Oszukista

Post autor: Kubcio »

Ja tu muszę wystąpić w obronie moich krasnoludów.

Robson: u mnie 2x organki to jedna z niewielu rzeczy, które mogą zrobić cokolwiek wartościowego. W zamian mogę wziąć przegięty gyrokopter tudzież jeszcze bardziej gięty flame cannon. I w związku z tym wszystkim moje ulubione kranoludy stają się armią świetną na koleżeńską bitwę w zaciszu domowego ogniska. How sweet :oops:

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

Ale tu masz spojusznika który moze mieć coś uzupełniającego, a ty mozesz jednocześnie wystawić coś co się w singlu nie sprawdza.

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

Kubcio - zastanow sie, czy wolisz:
a) 2x organki i przeciwnikow nie pocietych BP+R
b) 1x organki i przeciwnikow pocietych BP+R

dla mnie, jako dla gracza krasnoludzkiego odpowiedz jest oczywista. bardzo mala cena za przyciecie niektorych kombinacji.

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Post autor: Dalmar »

Panie i Panowie NIE BĘDZIE na pewno:
-BP+R bo naszym zdaniem jest to niezbalansowane i przy nowych Lizakach i kolejnych armiach traci rację bytu, nie chcemy ingerować w zasady codexów.
-armii 2000\2250\2500 to jest poroniony pomysł już na singlówce, a na parówce nie ma w ogóle o czym mówić - zresztą za bardzo komplikuje.

Jakieś ograniczenia będą i myślimy nad czymś podobnym co jest na Euro ale co ważne żeby nie ingerować w zasady codexów np: "ward DE działa na 4+, 5+ i 6+ bo....tak" :? :? :?

Jeśli macie konstruktywne pomysły na zasady to piszcie - wszystko wezmiemy pod uwagę - zresztą już kilka merytorycznych postów na temat już się pojawiło co cieszy :)

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

jeśli chodzi o przycięća to może np zasade "true core" dla demonów

czyli żeby wystawić psy khorna to trzeba mieć bloodlettery a żeby mieć flamery to 2x horrory albo screemery noi coś w tym stylu

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

Post autor: RAFIX »

przycięcia slotowe to wszystko uregulują

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Ograniczenia ogolne:
bsb (jeden na sojusz)
12 leveli magii (na sojusz) lub 18 PD i DD (BS jak w R.)

Powyzej gdzies zostalo dobrze napisane co do 4444pkt
2x Lord
6x Heros
6x Core
8x Special
4x Rare

Ograniczenia zwiazane z singlem:

Zakaz powtarzania Lorda
Zakaz 6 + takich samych core (nie dotyczy nie strzelajacej piechoty)
Zakaz 4 takich samych speciali
Zakaz 3 takich samych Rarow

Moim zdaniem ograniczenia co do sojuszy ( kto z kim moze, a kto z kim nie) jest conajmniej zbedne i osmielam sie powiedziec ze dosc glupie - jedne co mozna powiedziec to zeby byli z jednego klubu, albo cosik takiego - Bo na WI zawsze niemal wszyscy sie stawiali z kumplami z klubow.

To tyle jesli chodzi o jakies ograniczenia wg mnie i mysle ze bylo by to dosc rozsadne rozwiazanie - ale to juz Inkwizytor roztrzygnie.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Oj tam w demonach jest wszystko dobre i wziecie 2x6 flamerow i 1x6 psow nie jest wcale mocniejsze od wziecia 1x6 flamerow i 2x6 psow.
Czy inne kombinacje ;)
Zeby ograniczyc demony slotami trzeba ograniczyc powtarzanie speciali i rarow a i tak nie mam pewnosci, ze beda ograniczone. Pamietam, ze Robson chyba wygral Wejherowo majac jeden oddzial psow i jeden oddzial flamerow... a to bylo 2250.

Wiec bym nie ograniczal rarow, bo bardziej inne armie ograniczaja takie ograniczenia.

Ewentualnie arbitralnie mozna zakazc wziecia 2x wraithow choc moim zdaniem to tez nie ma sensu, bo o ile na solowke tworzy to chora kombinacje dla niektorych armii nie do przeskoczenia, to w parach wcale takie przegiete nie jest. Pamietajmy,ze jak mamy 2x wraithy to juz duzo do tego nie wejdzie, bo herosi tez sa drodzy i o ile na vctach ciezko bedzie cos ubic, to sojusznik nie koniecnzie otrzyma odpowiednie wsparcie i poplynie.

Natomiast jeden steam tank duzo nie zrobi. Dwa nie beda zbyt przegiete z kolei, bo kazdy sojusz bedzie mial jakas kontre na nie...

W ogole nie podobaja mi sie ograniczenia zakazu powtarzania rarow, bo zabraniaja tez fajnych kombinacji, wcale nie koniecznie uznanych za najmocniejsze jak 2xvarghul czy 4xbolec de a mogacych ladnie rekompensowac braki sojusznikow.
To hobby jest fajne, tym bardziej parowki, bo jest duzo opcji/kombinowania. Nie ograniczajcie tego 8).

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

Post autor: Kozisyn »

CzarnY pisze:Kubcio - zastanow sie, czy wolisz:
a) 2x organki i przeciwnikow nie pocietych BP+R
b) 1x organki i przeciwnikow pocietych BP+R

dla mnie, jako dla gracza krasnoludzkiego odpowiedz jest oczywista. bardzo mala cena za przyciecie niektorych kombinacji.
Pragne przypomnieć, że pomijając zasade wziętą z widzimisię bądź euro, to bp+r pozwala krasnalom wystawiać 2 razy organy jezeli nie podwoją specjali.
więc zawsze wybieraj krasiami odpowiedź:
c) 2x organy i przeciwników pociętych bp+r
:D
King of the Slayers, and the Slayer of Kings

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

a w sumie... tylko chyba jednak wole dwie katapy, 1x organy i 1x zyro do ciecia marszu, wtedy kowadlo moze z czystym sumieniem walic ofensywne runy w wiekszosci przypadkow.

ale chyba przetestuje wariant o ktorym piszesz ;)

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Ze tak powiem jezeli bede mogl grac moimi VC na 4444 pkt i bedzie to nawet z moimi obciciemi - choc tez nie sa mi na reke to podejzewam ze w rozpisce napewno by sie znalazly:
2 lord 2-4 herosow, 6x10 Zule, 2x15 Black Knight, 1x8-10 Blood Knight, 2x Vargulf (3 jesli nie bedzie ograniczenia), 3-4 x Corps Cart i za reszte pkt fell baty i wilki.

Dlatego powiadam ze wszelkie kombinacje z ograniczeniami sa zbedne.
Dajmy gracza wolna reke (ograniczmy co najwyzej ilosc singli albo coisk takiego - skrajne przypadku potrzeby singlowania) - pozwolmy Brac co chca. Z mila checia spotkalbym na polu bitwy 2x Steam tank lub coisk takiego co moglbym rozkrecic w jedna ture i pobiec dalej na rzez.

Duzo wieksza bedzie zabawa bez ograniczen, bo przynajmniej bedzie trzeba sporo naglowkowac samemu, lub z kumplem w parze co kto ma wziasc by wrazi jakiegos suprisa na polu bitwy dac sobie rade.

Pozdrawiam i niech koledzy z Inkwizytora, a przedewszystkim (chyba gł. org.) Holan - WEZCIE MOJA SŁOWA DO SERCA - NIECH INKWIZYCJA BEDZIE INKWIZYCJA, A NIE KOLEJNYM TURNIEJEM NA NARBUTTA, GDZIE NIE MA WOLNOSCI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PiotKęska
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: PiotKęska »

Z poszanowaniem zdania kolegi powyżej ja się z nim po części nie zgadzam.
Uważam, bowiem, że fajną rzeczą były na Inkwizycji wypaśne i przegięte rozpy, ale dopóki nie wyszły armie same w sobie przegięte jak np. VC i DL.
Dodatkowo dość mam turnieji na, których 50% graczy to VC i DL a drugie 50% to reszta armii.
Reasumując ja dałbym następujące zasady:
1 BSB na sojusz, ponieważ to tradycja na Inkwizycji.
oraz WFB Balancing Patch v 1.02 dla: DL, VC, OGRE KINGDOMS, BEASTS OF CHAOS i DOGS OF WAR albo przynajmniej dla: OGRE KINGDOMS, BEASTS OF CHAOS i DOGS OF WAR.

Sądzę, że dzięki temu będą wypaśne i przegięte rozpy, pojawią zagrożone wyginięciem armie takie jak: OGRE KINGDOMS, BEASTS OF CHAOS i DOGS OF WAR, a nie będziemy mieli kolejnego turnieju gdzie o podium będą się biły DL&VC konta VC&DL lub DL&DL kontra VC&VC.

Nie żebym cos miał do graczy grających DL i VC. Sam mam armie LD i VC na 2250pkt, ale również mam wspaniałą armie Ogrów,( które mnie zauroczyły swoim klimatem oraz wspaniałymi modelami) którymi bym chciał pójść na turniej i nie dostawać maski od DL i VC niezależnie od tego co wykombinuje.

Z poszanowaniem Piotr

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Jak już powiedzialem kolego - mnie nic nie ogranicza w VC, bo nie uzywam przegietych Wrightow i helmu dla nich.

Na dobrasprawe wypowiadam sie juz w imieniu all graczy.
Dla mnie od VC przegiete sa DE i DoCH - ale moze tylko dla tego bo nie wykozystuje all opcji w VC - zrobcie open to napewno pierwsze beda demony, a pozniej VC.

Zreszta zrobicie chlopaki ja chcecie - ja juz wypowiedzialem swoja propozycje.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Smiechu pisze:
Na dobrasprawe wypowiadam sie juz w imieniu all graczy.
Chyba jakies urojenia masz, kolego.
Obrazek

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

akurat vc w parówce moga być bardzo gięte :P więc myslę ze jakeis ograniczenie dla nich się przydadza, mając sojusznika, który może wygenerować duzo PD, taki VC lord robi się naprawdę niemiły ;)

Ja bym ograniczył możliwość przekazywania kostek ( nawet tych z poola) sojsuznikowi, na przyklad banner of sorcery dający 3 kostki dla vc lorda, lub dla wrony.

max 3 takie same cory, 3 speciale, zakaz dublowania rara, co by nie mówić hydry/wrighty/flamery są najbardziej giętymi rarami, i przypodkowo nalęża jeszcze do 3 najlepszych armi ;) wiec bym to wyciął dla świętego spokoju.

co do cięc przedmiotów to czekam aż Dalmar/Holan coś zaproponuje.

No i nadal obstaję za systemem z 5-cioma bitwami.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Robson pisze:akurat vc w parówce moga być bardzo gięte :P

A moja propozycja jest taka - albo rybka, albo pipka. Dla jednego giete jest jedno, dla drugie - co innego. Albo tniemy kompleksowo wszystkie giecia, albo nic. A nie, ze tniemy VC, bo moga byc giete. Dla mnie na 4k gieta moze byc kazda armia. Mam nadzieje, ze Inkwizytorzy beda konsekwentni i albo wprowadza ograniczenia dotykajaca wszystkich przegiec, albo wszystkich dopuszcza na rownych zasadach.

Jestem przeciwnikiem braku limitów, ale jeszcze mniej podoba mi sie idea przycinania samych VC. Bo niby jakim prawem?
Obrazek

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

bless pisze:
Jestem przeciwnikiem braku limitów, ale jeszcze mniej podoba mi sie idea przycinania samych VC. Bo niby jakim prawem?
Prawem organizatora.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Robercik, wez tak nie kombinuj, bo chlopaki wezma i tego nie ogarna. Mimo, ze osobiscie pasuje mi rozlam na 1sza bitwe, bo jade z Debkiem i mamy dopasowane rozpiski, to jednak sadze, ze wielu osobom bedzie to wadzic. Nie uwazam, ze to rozsadne. 4 bitwy beda latwiejsze organizacyjnie, nie da sie IMO zrobic tego tak, zeby uzyskac zwyciestwo bez dobrych match upow. Gadalismy o tym w Bydzi, pogadamy jeszcze w Lublinie.

Ciekaw jestem jak wypadnie nasz turniej na Limited - moze to da Inkwizytorom jakas wskazowke co do obostrzen.

BSB jest tradycyjny, przyda sie tez przyciecie poziomow magicznych (jak w zeszlym roku), ale reszte zostawilbym graczom. Lacznie z Mengilami i Cannonem DoW.

No i to, o czym postowalem juz na pierwszej stronie: przyciecie zasad single, bo mimo ze traca 2 sloty special, to czary dzialaja na sojusznicze jednostki i dwoch lordow magow robi sieczke.

Z drugiej strony bless ma duzo racji.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Jedy Knight pisze: Prawem organizatora.

Tak, tak... znam dobrze to prawo i nie smiem go podwazac. Mimo to, dobrze, zeby "swiete decyzje organizatorow" powstawaly na podstawie jakichs sensownych zalozen (a do takich nie zaliczylbym chirurgicznego uderzenia akurat w jedna konkretną armie - wampiry. Wiadomo, ze ta armia jest silna, ale nie tak, zeby jako jedyna zaslugiwala na specjalne wyroznienie pomiedzy chocby delfami, albo demonami).

Chce powiedziec tylko tyle, ze: Ograniczenia? Tak! Ale proporcjonalnie na wszystkich.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

bless pisze: Chce powiedziec tylko tyle, ze: Ograniczenia? Tak! Ale proporcjonalnie na wszystkich.
Nie widzę w tym żadnego (poza politycznym) sensu.
Jeśli chodzi o tę grę - przycinanie tak samo VC i Ogrów ... W imię czego? Sprawiedliwości? Równości szans?
Wręcz przeciwnie - ciąć przegięcia, a nie "po równo", bo "każda armia jest armią".
Ale, to tylko takie nasze pogaduszki. EOT.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

ODPOWIEDZ