VC 1650 prosze o opinie

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Art
Wałkarz

VC 1650 prosze o opinie

Post autor: Art »

Co myślicie o takiej rospie ??

1 Vampire @ 195 Pts
General; Magic Level 1; Great Weapon; Heavy armour
Dark Acolyte Avatar of Death
Enchanted Shield Helm of Commandment

1 Vampire @ 185 Pts
Magic Level 1; Great Weapon; Heavy armour
Dark Acolyte Avatar of Death
Book of Arkhan

19 Crypt Ghouls 1 Ghast
19 Crypt Ghouls 1 Ghast
19 Crypt Ghouls 1 Ghast
5 Dire Wolves
5 Dire Wolves
19 Grave Guard Crypt Keeper
Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
5 Cairn Wraiths Banshee
4 Fell Bats

Casting Pool: 6
Dispel Pool: 4
Models in Army: 99
Total Army Cost: 1647

Chyba poprawna z zasadami na Koziołka
ps. Nie grałem VC już ponad 7 miechów więc proszę o rady i sprostowania błędw

Awatar użytkownika
Monstroys
Smyk
Kontakt:

Post autor: Monstroys »

19 Crypt Ghouls 1 Ghast
19 Crypt Ghouls 1 Ghast
19 Crypt Ghouls 1 Ghast
jak już chcesz grać w ten sposób to może odpuść avatara i po prostu daj wskrzeszanie ghouli na 3+, a jednostki ghouli wystaw po 15 albo i mniej

Awatar użytkownika
Madimiel
Mudżahedin

Post autor: Madimiel »

To co pisal Rosja zaoszczedzone punkty wydal bym na necra i corps carta pod niego
Pozatym radzil bym przerobic tego drogiego Vampira na cos bardziej w stylu

Vampire+Summon Ghouls+Dark Akolit+Flyed Hauberk+Black Periapt

Albo

Vampire+BSB+Dark Akolit+Summon Ghouls+Flyed Hauberk+Sword of Battle

Awatar użytkownika
Monstroys
Smyk
Kontakt:

ja to bym się poważnie zastanawiał nad wstawieniem walczącego małego wampira na 1650. kosztują strasznie dużo punktów, a nie mają nic czym mogli by się obronić przed jakimś zagubionym killing blowem czy atakami z dużą siłą, nawet z tym sejwem z avatara czy dread knighta <drżyjmy przed egzaltowanymi champami chaosu>

jeżeli chcesz oprzeć armię na ghoulach (które ze wskrzeszaniem na 3+, są po prostu śmiesznie mocne/raczej niezdejmowalne dla przeciwnika) ja bym wystawił jednego z książką arkhana, drugiego z hełmem i reszta mocy/przedmiotów jako wsparcie armii (czytaj wskrzeszanie).
Jak pisałem w innym poście nie uważam takiej opcji za fajną by nią grać (stoisz i wskrzeszasz i wskrzeszasz, a przeciwnik się wścieka bo nawet miscasta na 1 kostce nie będziesz miał), ale o gustach się nie dyskutuje.

pozdr

Art
Wałkarz

Post autor: Art »

Ale czy koziołek nie ogranicza mi możliwości wystawienia trzeciego vampa ??
Jeśli chodzi o wskrzeszanie to nie chce się bawić w klocki 10 lub 15 i wskrzeszać ponad stan (zresztą Summon Ghouls zabiera jeden PD tak słyszałem ) ich zadaniem ma być trzymanie bohaterów i przetrzymywanie wrogich oddziałów

Awatar użytkownika
Madimiel
Mudżahedin

Post autor: Madimiel »

Tak zabiera tyle ze twoja poki co generuje 7 z maxymalnego 8 wiec jezeli wezmiesz summon ghouls bedziesz generowal akorat 8 :wink:

Trzeciego wampira czy trzeciego bohatera bo to straszna roznica

Jakie oddzialy ty chcesz trzymac na klacie tymi bohaterami?? 5 goblinow?o wrogich bohaterach to nie wspomne :P

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

ghulkina wsadź do rozpy kosztem levelu na bsb i periapta zmieść, zachowasz tyle samo kostek a przynajmniej ghule ładnie podejdą do przeodu, jak będziesz grał z defensami.

Awatar użytkownika
Monstroys
Smyk
Kontakt:

po 4 bitwach grania bez scrolli w końcu odbiło się to na mnie :/
z high elfami w 5 turze przeciwnika (bo bardzo wyrównanej bitwie) w końcu dostałem d6 z siłą 6 w 12 calach i oba wampiry się sypnęły +/- po 10 szkieletów z 2 oddziałów, a w następnej mojej cała reszta.

sry za to wprowadzenie troszkę nie na temat, ale jednak przynajmniej 1 scroll na 1650 powinien być (ja chyba poświęcę 1 wampira i ograbię go z przedmiotów żeby nosił właśnie 2 scrolle i dam mu 2 poziom mag.)
przez 3 bitwy ładnie blokowałem magię wpuszczając słabsze czary i dispelując jakiś poważniejszy z 3 kostek i 1 odkładając do periapta, ale jak w końcu mi się nie udało to przegrałem bitwę w 1 turę :/

pozdr

ODPOWIEDZ