Wielka Armia Elfów Wysokiego Rodu - 2250 (BP+R)

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Kal_Torak
Masakrator

Wielka Armia Elfów Wysokiego Rodu - 2250 (BP+R)

Post autor: Kal_Torak »

Witam,

Ostatnio poznałem smak armii opartych na regimentach i testuję niemal wszystko co wpadnie mi w ręce (głównie dlatego, że się rewelacyjnie sprawdzają). Był już chaos, DE...teraz przyszedł czas na HE zważywszy że posiadam dostęp do olbrzymiej ilości figurek z tej armii.

To co najbardziej podoba mi się w armii HE to elitarne piechoty. Niestety nigdy się nie mieszczą. Ograniczając bohaterów w końcu wyszła zgrabna armia HE, którą zawsze chciałem zagrać na stole.

Mage 1lvl
- 2xDS

10 Archers
10 Archers

6 Dragon Princess
- FCG
- War Banner
- Amulet of Light

6 Dragon Princess
- Musician, Standard
- Banner of Ellyrion

14 White Lions
- FCG
- Standard of Balance

14 White Lions
- FCG
- Lion Standard

14 Swordmasters
- FCG

20 Phoenix Guard
- FCG

Great Eagles
Great Eagles

Repeater Bolt Thrower
Repeater Bolt Thrower

W tej rozpie przyznam się szczerze brakuje mi trochę BSB, ale drań jeden kosztuje kolo 200 punktów i musiałbym wywalić jeden regiment piechoty. Najpierw zatem sprawdzę czy ta rozpa da sobie radę bez BSB. Jak będzie ciężko to go umieszczę. Jest jeszcze pewna koncepcja zainwestowania w kilka regimentów włóczników, no ale ich sobie potestuje innym razem.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

rozumiem Twój zamysl, i w jego ramach psotaram się dodać ze 3 grosze.

BSB przydatny to wiadome, no ale jak nie ma jak go zmieścic to nic.

jak go nie ma to 2xWL niezbyt mi tu pasują, lepiej zamienić jednych WL na drugich SM.

Zamienilbym tych DP z WB na jakąś przeszkadzajke, typu 5 DP\SH\ER, a amulet przerzucić na tych DP z ellyrionem.

WB wtedy wędruje do PG, których warto zwiększyć do 21, bez WB ich naprawde nie widze.

Na tych SM, gdzie nie ma magicznych bajerów daj gem of courage, bo oni nie mają żadnego zabespieczenia przed psychologią.

Przyszlo mi na myśl jak wepchać BSB. Zamieniajac jednych DP na ER\SH praktycznie masz już punkty, ewentualnie lekko uszczuplić WL\SM.
BSB na piechote z armour of caledor i GW jest dosć tani, ale wolalbym zainwestować w puszke.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

bez bsb i z taką słabiutką ochorną magiczną masz ostre czoko od większości turniejowych armi na 2250 , a najgorzej od VC .. jeden w armii amu of light nic nie pomoże ;)

rary masz dobre za to :)

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Okey,

Pokombinowałem i dałem BSB z reaver bow.

Magii nie boję się w formacie BP+R - jej siła jest porównywalna do wymaksowanej na małe punkty. Zresztą odkąd 2 scrolle i 4 DD starczały na gre przeciw teclisowi w roli głównej i jego przydupasów w formacie BP+R nic nie jest mnie wstanie zaskoczyć jeśli chodzi o magię ;).

Mage 1lvl
- 2xDS

Noble
- BSB
- Elf steed barded
- Enchanted Shield
- Reaver Bow
- Dragon Armour, Lance

10 Archers
10 Archers

6 Dragon Princess
- Musician, Standard, Champion
- Banner of Ellyrion
- Amulet of Light

5 Silver Helms
- Musician
- Shield

14 White Lions
- FCG
- Standard of Balance

14 White Lions
- FCG
- Lion Standard

7 Swordmasters
- Champion
- Musician

20 Phoenix Guard
- FCG

Great Eagles
Great Eagles

Repeater Bolt Thrower
Repeater Bolt Thrower

Kosa dzięki za kontruktywne rady.

Dałem WB dla PG. Zmniejszylem liczbę SM (w sumie ten drugi szereg w ich przypadku tp zbytek łaski), jednych DP zamienilem na SH. BSB wolałem dać łuk bo to dodatkowe magiczne ataki, efektywność voelleya z bolca, no i kolega przynajmniej w turach gdzie tylko stoi może przy okazji pozbierać jakieś punkty.

W przeciwieństwie do DE widać od razu że ciężej HE składa się tego typu rozpy.

ODPOWIEDZ