Liczenie pkt za czołg

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Liczenie pkt za czołg

Post autor: Karli »

Jak do tej pory bylo to dla mnie oczywiste, ze jak zdejmiemy tankowi 5 z 10 jego ran, to warte jest to 150 z 300 pkt. Jednak pewna osoba zwrocila mi uwage dzis na jedna kwestie. Otoz steam tank jest maszyna w kazdym aspekcie, a za maszyny liczymy pkt dopiero gdy zabije sie cala maszyne. Sprawdzilem w RB i rzeczywiscie cos moze byc na rzeczy. Oto jak to sie ma wg cytatow:

"Models that fight on their own and not in units (such as charaters, chariots and monsters) are worth half their points value in VPs if reduced to half their starting number of Wounds of less"
- Rule Book, p. 102

"In games where victory points are awarded for fleeing or destroyed units, a war machine is considered to be destroued for the purposes of calculating victory points if either the machine has been destroyed or a crew is not in a position to operate the machine at the end of the game (wheter they have fled, been killed or moved away). Casualties inflicted on the crew and wounds inflicted on the machine never score any victory points until the machine or crew are destroyed, so it is not possible to score half the points of a war machine, as it will always be all-or-nothing."
- Rule Book, p. 102

"Except where noted otherwise, a Steam Tank counts as a war machine in all respects"
- Empire AB, p. 50

I co wy na to ? :shock:

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

spoko imo masz racje

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

steam tank nie ma crew a w opisie RB jest jest mowa przede wszystkim o crew-tak bym to interpretował
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Zgadzam sie z Jagalem.
Steam Tank raczej podchodzi pod tym względe pod: "Models that fight on their own and not in units "

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Ja już się tutaj ma ten temat wypowiedziałem tutaj:
http://wfb-pol.org/forum/viewtopic.php?p=34676#34676

Fakt, że zasady są niedorobione wcale nie znaczy, że należy to wykorzystywać.
A licky boom boom down!!!

ODPOWIEDZ