Szarża na skirmish, a bok, tył
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Szarża na skirmish, a bok, tył
Ostatnio Bartys coś tam gadał, że szarżując na skirmish w jednej turze dwoma oddziałami nie mogę mieć premii za bok/tył, bo szarżuje w jednej turze i to że przy pierwszej szarży skirmish się zwija w szeregi, to wcale nie znaczy, że się zwinął przed drugą, bo to szarże z jednej tury
Wydaje mi się to piramidalną bzdurą, ale wątpliwość powstała, także u mojego przeciwnika, który mógł się poczuć zwałowany. Ktoś mógłby klarownie, z cytatem najlepiej, rozwiązać problem?
- White Lion
- Kretozord
hmm przyznam że nie potrafię ładnie podać cytatu ale są dwie zasady w RB.
1. szarżując 2 oddziałami na 1 dostawiamy je na raz a nie po kolei.
2. szarżując na skirmish dostawia się do najbliższego widzialnego modelu a następnie reszta skirmishu się dostawia do szarżującego.
Gdy 2 oddziały szarżują na skirmish to każdy z nich ma inny najbliższy widzialny model skimrishu więc każdy doszarżowuje się do innego modelu.
Teraz niestety to będzie moja luźna interpretacja:
Po zadeklarowaniu takiej szarży i sprawdzeniu że jest zasięg atakowany wybiera do którego atakującego dostawia się najpierw.
Następnie dostawiany jest drugi atakujący.
To czy traktujemy taką szarżę jako od boku lub od tyłu decyduje początkowa pozycja obu szarżujących względem skirmisha.
ale inaczej niż własna interpretacja tej pozycji przez graczy nie wiem jak zaargumentować zasadami.
?
1. szarżując 2 oddziałami na 1 dostawiamy je na raz a nie po kolei.
2. szarżując na skirmish dostawia się do najbliższego widzialnego modelu a następnie reszta skirmishu się dostawia do szarżującego.
Gdy 2 oddziały szarżują na skirmish to każdy z nich ma inny najbliższy widzialny model skimrishu więc każdy doszarżowuje się do innego modelu.
Teraz niestety to będzie moja luźna interpretacja:
Po zadeklarowaniu takiej szarży i sprawdzeniu że jest zasięg atakowany wybiera do którego atakującego dostawia się najpierw.
Następnie dostawiany jest drugi atakujący.
To czy traktujemy taką szarżę jako od boku lub od tyłu decyduje początkowa pozycja obu szarżujących względem skirmisha.
ale inaczej niż własna interpretacja tej pozycji przez graczy nie wiem jak zaargumentować zasadami.
?
aktualny FAQ GW
To chyba wyjasnia sprawe. pzdrSKIRMISHERS
Q. If a skirmishing unit is charged by two or more enemy
units from different directions, how do I determine
which enemy hits them in the flank/rear as they have
none when the charges are declared?
A. In the Move Chargers part of the Movement phase, the
player controlling the chargers must decide which unit
goes in first against the skirmishers and move it in.
The skirmishers are then immediately formed up
normally against the first charger. At this point the
skirmishers have a front/flank/rear zone, and any other
charging enemy must treats the situation just like a
charge against a fight that was there from a previous turn.
- White Lion
- Kretozord
Alister pisze:White Lion: nie ma jednoczesnych szarz. Wykonujesz w kolejnosci deklaracji.
eh kolego. to już było wałkowane
RB ang str 23 Multiple Chargers
When 2 or more friendly units are charging against single enemy unit...... they are moved simultaneously....
tak więc szarże kilku oddziałów na jeden są wyjątkiem od zasady rozpatrywania szarż w kolejności deklarowania
według nowego faq jednak gracz szarżujący na skirmish sam wybiera kolejność.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
@ Ithilnaur - Dziękuję.
Oby więcej takich wypowiedzi.
@ White Lion - Wytłumacz proszę, czemu udzielasz odpowiedzi na pytania, kiedy sam piszesz, że nie wiesz jaka jest odpowiedź?
Nigdy nie byłem w stanie zrozumieć tego owczego pędu do udzielania odpowiedzi.
Dlaczego? Po co?
Nie rozumiem.
Nie wiesz - nie pisz.
Wydaje ci się, że wiesz - niech ci się wydaje, że piszesz.
Oby więcej takich wypowiedzi.
@ White Lion - Wytłumacz proszę, czemu udzielasz odpowiedzi na pytania, kiedy sam piszesz, że nie wiesz jaka jest odpowiedź?
Nigdy nie byłem w stanie zrozumieć tego owczego pędu do udzielania odpowiedzi.
Dlaczego? Po co?
Nie rozumiem.
Nie wiesz - nie pisz.
Wydaje ci się, że wiesz - niech ci się wydaje, że piszesz.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
- White Lion
- Kretozord
cóż, jest to forum i cytaty zasad mimo że jak najbardziej pożądane nie są jedyną formą postów jaką można wklejać ?
czasami pytanie może być początkiem dyskusji nie opartej na zasadach a na zdaniu ludzi.
Spora część dyskusji jest w ten sposób prowadzona.
Udzieliłem odpowiedzi zgodnie z moją wiedzą na tamtą chwilę i nie widzę żadnych szkód jakie powodowały by takie wypowiedzi.
Oczywiście jeżeli możliwe jest ostateczne rozwiązanie sprawy przez cytat to warto go wkleić.
aha i rozumiem że czepiasz się mojego pierwszego postu w tym temacie?
drugi chyba jest oczywisty?
i tak żebym ja się też czegoś czepił:
- chcesz krytykować? zacznij od siebie?
mój post przynajmniej dotyczył zadanego tu pytania. twój tylko krytykował Mnie i chwalił Ithilnaura. Też nie rozumiem takich postów.

czasami pytanie może być początkiem dyskusji nie opartej na zasadach a na zdaniu ludzi.
Spora część dyskusji jest w ten sposób prowadzona.
Udzieliłem odpowiedzi zgodnie z moją wiedzą na tamtą chwilę i nie widzę żadnych szkód jakie powodowały by takie wypowiedzi.
Oczywiście jeżeli możliwe jest ostateczne rozwiązanie sprawy przez cytat to warto go wkleić.
aha i rozumiem że czepiasz się mojego pierwszego postu w tym temacie?
drugi chyba jest oczywisty?
i tak żebym ja się też czegoś czepił:
- chcesz krytykować? zacznij od siebie?
mój post przynajmniej dotyczył zadanego tu pytania. twój tylko krytykował Mnie i chwalił Ithilnaura. Też nie rozumiem takich postów.