PYTANIA ODNOŚNIE ZASAD TOMB KINGS
Moderator: Shino
Chodzi Ci o inkantację dodatkowego ataku? Jeśli tak to przed, ASF jest w walce wręcz, a ty bijesz w fazie magii, więc zdecydowanie przed. Pzdr
Tunelingi, w swojej fazie wykopują się jakby wszystkie "na raz".Wienzu pisze:Kolejność wykopywania się tunellingów rozpatruje się w kolejności rzucania na nie czy przy pomocy jakiegoś innego wzoru?
Ja grałem w ten sposób ze dla każdego tunelinga miałem kość w innym kolorze. Rzucałem na raz wszystkimi i wiedziałem, który wyłazi a który nie.
Nie ma znaczenia kolejność. Możesz różnie określać, którego wykopujesz. Jest tak dlatego, że po wykopaniu dopiero następuje faza deklaracji szarży etc etc etc.
Pozdr.
Moja strona http://fotoblog.e-paso.pl/
------------------------
------------------------
Najlepiej od razu podam o co chodzi:Filip pisze:Tunelingi, w swojej fazie wykopują się jakby wszystkie "na raz".Wienzu pisze:Kolejność wykopywania się tunellingów rozpatruje się w kolejności rzucania na nie czy przy pomocy jakiegoś innego wzoru?
Ja grałem w ten sposób ze dla każdego tunelinga miałem kość w innym kolorze. Rzucałem na raz wszystkimi i wiedziałem, który wyłazi a który nie.
Nie ma znaczenia kolejność. Możesz różnie określać, którego wykopujesz. Jest tak dlatego, że po wykopaniu dopiero następuje faza deklaracji szarży etc etc etc.
Pozdr.
Jeśli rzucę misfire i opcję, że przeciwnik ustawia mój model gdzie chce to tutaj następuje problem. Dlatego właśnie o to pytam bo ma to znaczenie (np. wykopanie czegoś tuż przed moją wykopką). Tutaj rozstrzygnięcie, że wykopują się jednocześnie nie znajduje zastosowania.
Można pisać karteczki, itp. ale to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie.
P.S.
Filipie zmień ten obraz z opisu zanim mod stwierdzi sam, że trochę przesadziłeś z rozmiarem.
Pozdrawiam
-Jakub Wienzek
-Jakub Wienzek
To może inaczej. Po kolei (tak zawsze grałem i tak też było na turniejach jak w nich uczestniczyłem, no chyba że znowu coś się pozmieniało przez te dwa lata:)
Mamy trzy tunelingi. 1 tura wykopywania, rzucamy trzema kościami, 1 :"4" drugi : "2" trzeci:"4"
I teraz decydujesz dla którego rzucasz scaterem oraz artilery. Załóżmy, że dla 1 wyszedł misfire i z opcję, że ustawia przeciwnik Twój model gdzie chce. I wykonuje tę czynność natychmiast, przed Twoimi rzutami na drugim tunelingu.
Jeszcze jedna uwaga. Tuneling wystawiasz do 1 cala od markera. Nie ma to znaczenia jak wlezie na niego klocek piechoty, wówczas Hit to automatyczny kombat, tylko problem jest z ustawieniem, do której część klocka będzie dostawiony. Kwestia uzgodnienia tego jeszcze przed wykopaniem z przeciwnikiem, tak żeby nie było nieporozumień.
Mamy trzy tunelingi. 1 tura wykopywania, rzucamy trzema kościami, 1 :"4" drugi : "2" trzeci:"4"
I teraz decydujesz dla którego rzucasz scaterem oraz artilery. Załóżmy, że dla 1 wyszedł misfire i z opcję, że ustawia przeciwnik Twój model gdzie chce. I wykonuje tę czynność natychmiast, przed Twoimi rzutami na drugim tunelingu.
Jeszcze jedna uwaga. Tuneling wystawiasz do 1 cala od markera. Nie ma to znaczenia jak wlezie na niego klocek piechoty, wówczas Hit to automatyczny kombat, tylko problem jest z ustawieniem, do której część klocka będzie dostawiony. Kwestia uzgodnienia tego jeszcze przed wykopaniem z przeciwnikiem, tak żeby nie było nieporozumień.
------------------------
------------------------
- Die for Emperor
- Mudżahedin
Ale niby dlaczego rzucając na wykopywaczkę masz rzucać wszystkimi koścmi na raz? Prowadzi to tylko do niepotrzebnych komplikacji jak wyjdzie misfire na którejś kości. Ja przeważnie gram na 3 wykopywaczkach i w 2 turze po prostu deklaruje: rzucam za swarma - wyjdzie to rzucam scatterke i dystans, nie to nie;
rzucam za 1go skorpiona itd.
Jeszcze nigdy mi się przeciwnik nie pieklił żeby rzucać wszytko na raz.
...Róże miłości najchętniej przyjmują się na grobach...
'Nikt nie wymaga od was samych zwyciestw.
Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustepliwej walki.
Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania reki.'
'Nikt nie wymaga od was samych zwyciestw.
Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustepliwej walki.
Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania reki.'
Kwestia wygody. Ja nie powiedziałem, że ktoś Musi rzucać wszystkimi kośćmi. Zresztą jak rzucasz na początku to ustalasz D6 (a tam chyba nie ma misfire??:))) czy wychodzi czy nie a potem ustalasz co się stało. Niby jakie tutaj są komplikacje? Przecież to są tylko 3 jednostki. I chyba w tej dyskusji nie padło o "piekleniu" się kogokolwiek, tylko zaproponować jakieś rozwiązanie odnośnie tego problemu.Die for Emperor pisze:Ale niby dlaczego rzucając na wykopywaczkę masz rzucać wszystkimi koścmi na raz? Prowadzi to tylko do niepotrzebnych komplikacji jak wyjdzie misfire na którejś kości. Ja przeważnie gram na 3 wykopywaczkach i w 2 turze po prostu deklaruje: rzucam za swarma - wyjdzie to rzucam scatterke i dystans, nie to nie;
------------------------
------------------------
nie. tunneling wystawiasz dokladnie nad masrkerem.Jeszcze jedna uwaga. Tuneling wystawiasz do 1 cala od markera. Nie ma to znaczenia jak wlezie na niego klocek piechoty, wówczas Hit to automatyczny kombat, tylko problem jest z ustawieniem, do której część klocka będzie dostawiony. Kwestia uzgodnienia tego jeszcze przed wykopaniem z przeciwnikiem, tak żeby nie było nieporozumień.
no chyba nie bardzo...jak wystawisz 3 bazy swarm albo tuneling teamy? W kopcu "kreta" ?:) Całego nie da się wystawić, bo tylko jeden model w miejscu markera, a reszta dookoła albo właśnie..albo gdzie? ;PShino pisze:nie. tunneling wystawiasz dokladnie nad masrkerem.
------------------------
------------------------
w przypadku swarmow pierwszy staje idealnie na markerze a reszta cal od siebie ...
skorpion staje idealnie na markerze ...
skorpion staje idealnie na markerze ...
w 2" od markera. pierwszego swarma w miejscu markere pozostale w koherencjiFilip pisze:no chyba nie bardzo...jak wystawisz 3 bazy swarm albo tuneling teamy? W kopcu "kreta" ?:) Całego nie da się wystawić, bo tylko jeden model w miejscu markera, a reszta dookoła albo właśnie..albo gdzie? ;PShino pisze:nie. tunneling wystawiasz dokladnie nad masrkerem.
to wszystko jest w zasadach wykopek.... natomiast nigdzie nie ma jakiegos 1" od markera tunnelinga sie wystawia...
Tak:)
------------------------
------------------------