Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

Zablokowany
Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Ale za to tańsze są jednostki DE i ilością mogą zakryć HE. Wszystko ma wady i zalety.

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

Temple Guard pisze:
Rabsp pisze:WL moga przyjac na klate wiele(maja stubborn, zatem ciezko ich zlamac w combacie, a jeszcze ciezej jesli masz przy nich BSB :D), chodza po lasach co daje wiecej mozliwosci taktycznych, ciezej ich wystrzelac(save 3+ na ostrzal) i wedlug mnie lepiej radza sobie z ciezka kawaleria (sila 6).
SM spadaja od ostrzalu jak kaczki (save 5+), nie maja stubborna czyli jest mniejsza szansa ze ustoja combat z czyms mocnym, gorzej im sie walczy z czyms co ma duzego save'a bo maja tylko sile 5 :D no ale maja po 2 ataki :P i to jest ich glowna zaleta :D
dlatego WL czesciej spotkasz na stolach niz SM :D
O to to :) Nie zgodzę się tylko z tym, że WL lepiej koszą ciężką kawalerię. Zawsze wolę 2A z S5 niż 1A z S6. No i nie zapominajmy o tym, że SM mają WS6, czyli trafiają każdą ciężką kawalerię w grze na 3+ (żadna ciążka kawaleria w WFB nie ma WS6*), tymczasem WL mają WS5, tak jak kilka oddziałów ciężkiej kawalerii, więc elitarną kawalerię trafiają na 4+. Razem daje to dużą różnicę na korzyść SM. No ale pod każdym innym względem WL są lepsi.

* choć na pewno są jakieś wyjątki dotyczące specjalnych zasad, przychodzą mi do głowy chocby rycerze Nurgla, atakując których ma się -1 WS, a więc SM trafiają ich na 4+
Moze i SM, ze swoimi dwoma atakami, trafiaja na 3+, ale rania tez na 3+. Za to WL, z jednym atakiem, trafiaja na 3+/4+ i rania na 2+ oraz zdejmuja o 1 wiecej save'a :)
Moze to lepsze rzuty na WL niz na SM ,moze to brak wiekszego doswiadczenia w walce SM vs kawaleria :P ale zawsze u mnie lepiej sie spisywali WL w starciu z czyms co ma duzego save'a np. z ciezka kawalerią :)

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Post autor: Temple Guard »

Rabsp pisze:Moze i SM, ze swoimi dwoma atakami, trafiaja na 3+, ale rania tez na 3+. Za to WL, z jednym atakiem, trafiaja na 3+/4+ i rania na 2+ oraz zdejmuja o 1 wiecej save'a :)
Moze to lepsze rzuty na WL niz na SM ,moze to brak wiekszego doswiadczenia w walce SM vs kawaleria :P ale zawsze u mnie lepiej sie spisywali WL w starciu z czyms co ma duzego save'a np. z ciezka kawalerią :)
To zależy od kawalerii - czy ma T3 czy T4, bo jeśli T3 to zarówno SM jak i WL ranią na 2+. Natomiast w walce z piechotą SM lepsi - WL mają pewne problemy z piechotą posiadającą sporą ilość ataków - jeśli nie mają szczęścia w rzutach to mogą nakosić zbyt mało i wówczas np. takie Witch Elves mające po 3 ataki z S3 (a czasem dodatkowo armour piercing ze sztandaru) ładnie ich kroją.
Gwardia umiera, ale się nie poddaje

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Post autor: Master of reality »

Co prawda to prawda War dancerzy kroją ich że aż strach patrzeć

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Master of reality pisze:Co prawda to prawda War dancerzy kroją ich że aż strach patrzeć
Ci panowie są dla WL najgorsi. Każdy taniec boli WL, a jeden z tańców daje WD ASF, a że WD mają I6 a WL mają I5 to nie jest wesoło. No ale na szczęście takich groźnych dla WL oddziałów nie ma zbyt dużo.
Fajnie, gdy w oddziale WL siedzi sobie postać, która doda kilka swoich ataków, wówczas ich ilość jest naprawdę satysfakcjonująca ;) 3-4 dodatkowe ataki w ustawieniu 7 w rzędzie i z championem daje 10-11 ataków z dużą siłą.

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Awatar użytkownika
Kris
Oszukista

Post autor: Kris »

jeden z tańców daje WD ASF, a że WD mają I6 a WL mają I5 to nie jest wesoło
Zwłaszcza, że wielkośc inicjatywy nie ma tu nic do rzeczy - ASF'y się znoszą a nasi przecież dygają dwuraki, czyli bija na końcu...

Choć w jednej grze na małe pkt.y wpadli wardancerzy (z dodatkowym atakiem) a mi udalo się wykorzystać asf i ich pogonić
[wogóle WL pokazali że sa drwalami pełną gębą - pocieli Treemana, pogonili dancerów, a potem driady i już szykowali się z proba złapania maga :D ale nie zdązyli przed koncem gry]
Chieftain (Skaven Hero - 45pkt.) Toughness: 4
Goblin Big Boss (Goblin Hero - 35pkt.) Toughness: 4
Elf Prince (High Elf Lord - 150pkt.) Toughness: 3
I gdzie tu sprawiedliwość na świecie :?:

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Kris pisze:
jeden z tańców daje WD ASF, a że WD mają I6 a WL mają I5 to nie jest wesoło
Zwłaszcza, że wielkośc inicjatywy nie ma tu nic do rzeczy - ASF'y się znoszą a nasi przecież dygają dwuraki, czyli bija na końcu...
Ale to chyba polhammerowo, bo według GW decyduje w tym wypadku wyłącznie inicjatywa.

Awatar użytkownika
Kris
Oszukista

Post autor: Kris »

Zgadza sie - ale coż - żyjemy w Polsce :P

pytanie w gesti upewnienia się - Reaver bow przy stand & shoot może strzelić tylko raz?

I jak zapatrujecie się na kwestie dołączania konnego bsb (HoF, Słomka) do oddziałku WL?
Chieftain (Skaven Hero - 45pkt.) Toughness: 4
Goblin Big Boss (Goblin Hero - 35pkt.) Toughness: 4
Elf Prince (High Elf Lord - 150pkt.) Toughness: 3
I gdzie tu sprawiedliwość na świecie :?:

Awatar użytkownika
Pretor
Chuck Norris

Post autor: Pretor »

reaver bow w ss odpali tylko raz. (errata- tym razem na 100% :wink:)

bsb puszka w wl jest całkiem ciekawy. duża przeżywalność, potrafi swoje usiekać, a w razie czego może ładnie sam wyszarżować.

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Kris pisze:I jak zapatrujecie się na kwestie dołączania konnego bsb (HoF, Słomka) do oddziałku WL?
Pozytywnie :) Choć ja często lubię stawiać na maksymalną możliwą przeżywalność i zamiast SoM daję warda 5+.
Warto też przetestować BSB z Battle Bannerem, co prawda trzeba na niego bardzo uważać (save zaledwie 2+), ale wtedy WL ładnie przepychają :)

EDIT: Kris, popatrzyłem do najnowszych usciśleń i jednak sprawa ASF vs ASF wygląda teraz inaczej, niz napisałeś, co nie zmienia faktu, że Wardancers uderzają przed WL:

Jeśli w tej samej walce po obu stronach uczestniczą modele z zasadą Always Strikes First, kolejność wymiany ciosów między nimi jest rozstrzygana zgodnie z inicjatywą.
Jeśli inicjatywa walczących modeli jest taka sama, ASF się znosi i obowiązuje normalna kolejność ataków (bierze się pod uwagę, kto szarżował, kto wygrał ostatnią rundę walki, czy oddział ma great weapon). Jeśeli ta procedura nie przyniesie rozstrzygnięcia, decyduje rzut kostką.

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Jak mam talisman of loec i dostaje od niego wounda po użyciu to mogę użyć warda czy nie?

Awatar użytkownika
Galharen
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Galharen »

Nie :(

Awatar użytkownika
Pretor
Chuck Norris

Post autor: Pretor »

@master: jest dokładny zapis: with no saves of any kind allowed

@temple guard: to uściślenie jest od LS?

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Pretor pisze:@temple guard: to uściślenie jest od LS?
Tak, jest to w marcowych usciśleniach (do pobrania w pdf). Przy okazji przypomniał mi się kolejny oddział z którym WL mogą mieć ciepło - Demonetki z Heraldem dającym im ASF (niestety mają I6 i po 2A S3 armour piercing). Kolejny, obok Wardancerów i Witch Elves ostro krojący WL oddział.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

nie narzekajcie tak na te oddziały co kroją WL.. w HE nie ma samych WL.. zagrożenie zawsze można potraktować magia, strzelaniem a czasem i DP :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Grzelak
Wodzirej

Post autor: Grzelak »

A takie pytanie co do WL czy normalnie mogą chodzić po lasach z konnym BSB ? ( bez eloriana )

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Grzelak pisze:A takie pytanie co do WL czy normalnie mogą chodzić po lasach z konnym BSB ? ( bez eloriana )
Tak.

A co do narzekania na WL to wcale tego nie czynię, to bardzo fajny oddział, ale jak każdy w Warhammerze ma przeciwników, z którymi ma ciężko.

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

A co do narzekania na WL to wcale tego nie czynię, to bardzo fajny oddział, ale jak każdy w Warhammerze ma przeciwników, z którymi ma ciężko.
Na tym polega piękno tej gry. \ :D Głupio by się grało oddziałem który kosi równo wszystko :wink:

A wracają do War dancerów macie na nich jakieś patenty?
Bo skirmisz i MR utrudniają ich zdejmowanie. A mój kumpel ostatnio wstawia do nich jeszcze herosa z itemem że przeciwnicy w styku atakują ostatni czym wyłącza mi kilka ataków i często bohatera.

Kario
Pseudoklimaciarz

Post autor: Kario »

Kto w HE moze byc BSB ? i jaki bylby najlepszy wyposazenie itp ?

Yourself
Mudżahedin

Post autor: Yourself »

W HE BSB może być tylko Noble a co do wyposażenia to radziłbym poszukać w rozpiskach HE i wybrać ten typ który ci najbardziej odpowiada.
matilizaki napisał:
Na brete

wybiegac biegaczem do przodu i wbijac sie od tyłu w kawalerie jak sie wyjdzie z tyłu

Zablokowany