Tworzenie torby na figurki

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Piotr3K
Kretozord

Tworzenie torby na figurki

Post autor: Piotr3K »

Mam już skrzynkę, mam gąbkę, ale nie wiem jak wyciąć w tej gąbce otwory na figurki..
Czym ciąć gąbkę?
I czy jest jakaś optymalna wielkość na otwory na piechotę, na kawalerie itp?
Bo zbieram armie O&G więc mógłbym robić otwory dopasowane codo wielkości moich figurek, ale może jest jakaś wielkość która odpowiada każdej armii?

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

NO wiesz mógłbym ci doradzić ale nie wiem jaką masz gąbke? GW?
No to jak powiesz jej wymiary to możemy pomyśleć

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

jak masz jasna gabke, narysuj czyms sobie krateczki a potem delikatnie ostrym czyli nowym nozykiem do tapet, cierpliwie i powoli wycinaj, bedzie idealnie :)
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Piotr3K
Kretozord

Gąbka nie GW, zwykła, biała kupiona w sklepie chemicznym za 14zł :D
Wymiary (teraz po wycinaniu żeby do skrzynki wchodziła) 37.5cmx17cmx3.8cm.
Chodzi mi o to czym w niej najlepiej w niej ciąć i jakie wymiary zrobić żeby było uniwersalnie, czyli np. żebym w przyszłości przy zmianie armii nie musiał robić od nowa (któtko mówiąc, żeby była uniwersalna).

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

rozmiary przegrodek cytadelowych to 1 cal na 2, "scianka" pol centymetra, kawaleria spokojnie wchodzi 2 takie rozciete przegrodki
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Piotr3K
Kretozord

Aha
Czyli najlepiej zrobić takie wcięcia 2x1cal w całej gąbce i później jak będzie trzeba to wycinać ścianki ??

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

TAk, wycinasz ścianki jak chcesz włożyć chuckę czy jakiegoś kapitana na dziku. A gobliny to dwa wkładasz do 2 x 1 cal.

Awatar użytkownika
Krzechu
Wałkarz

Post autor: Krzechu »

Jest też inna metoda - makabrycznie mozolna, ale działa i powoduje idealne dopasowanie figurek:
Tniesz gąbkę na paski grubości ok. 0,5 cm, po czym przymierzając indywidualnie figurki przyklejasz wewnętrzne "ścianki" w walizce klejem polimerowym.
Oczywiście to tylko dla ludzi cierpliwych... ja tak walizkę zrobiłem (zajęło mi to co prawda jakieś 8 miesięcy, ale mi się nieszczególnie spieszyło) i jest całkiem w porządku.

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

Post autor: Misiek »

Szczerze to polecam kupno juz wycietej gabki za ok. 12zl na 40 modeli.
Wymiary sa takei same jak GW.
Kawaleria zrzera dwie takie komory a zwykly chlopek 1.
Ja kozystam glownie z takiej i jestem bardzo zadwolony. Nie jest to az tak niesamowity wydatek bo Armie ogrow na 3k mieszcze w 3 takich babkach + dodatkej z boku w walizie na wieksze modele z podstawka kawaleryjska...

Nie ma czegos takiego jak uniwersalna waliza. Nie zawsze masz kawalerie, duze modele a przynajmniej w takiej samej ilosci. Chociaz glownie uzywam wymiarow dwoch przegrodek. Jak sa to lastiki to i tak sie nie pobijaja, latwiej wchodza a jezeli ejst metalowy model to i tak idzie do innej gabki.
Ja zawsze robie sobie rozpiske docelowa co bym chcial miec co bede itp i staram sie zmeiscic to w miare sensownie- tematycznie itp. Moze sie to wydac wam smeiszne ale spedzam na tym troche wiecej czasu ale za to ma midealnie dopasowana walize do potrzeb.
Waliza jest jedna lub dwie i wystarczy tylko przemienic gabki z figsami, zalezeni jaka armia czy systemem gram. Walize polecam kupic jaks leppsza, moze aluminium. Zapewnia to sztywnosc i jakis wyglad no i starczy na duzo dluzej niz plastik.

Piotr3K
Kretozord

Ok
Dzięki
Spróbuję dzisiaj powycinać jakoś te otwory.

ODPOWIEDZ