Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)
A co z przypadkiem, kiedy z oddziału pegazów zostanie ostatni modelkszyhu pisze:siema ,mam jeszcze jedno pytanie: czy pegazy widzą na 360 stopni?? bo ludzie z którymi gram mówią ze jak są odwrucone tyłem to nie mogą zaszarżowac na kolesia za nimi, ale w instrukcji wyczytałem ze ruszają sie jak skirmiszerzy(a oni widzą na 360), proszę o odpowiedz:)
Czy traktujemy go nadal jako skirmish z 360°, czy tak jak pojedynczego pegaza z bohaterem?
Zasada jest prosta: pegazy z oddziału liczą się jako skirmish zawsze, ileby ich nie było. Taka cecha oddziału. Natomiast heros na pegazie musi działać według zasad ridden monsters/mounts with multiple wounds. Czyli widzi 90 stopni. I już.
nie daje, traci immune, dopóki siedzi w lancy, jesli lanca sama nie ma immune,
ja mam inne pytanie: 1)czy jak zaszarżuje w oddzial od tyłu lub z boku, to command grup może się ustawić w miare mozliwosci naprzeciw mnie?
2)czy jak wjechałem w oddzaił i w tej samej turze go przepędziłem, dogoniłem i zniszczylem w miejscu, to czy moge rzucić 3d6 i w linii prostej zaszarżować na oddział przeciwnika stojący mi na drodze i w zasięgu tego rzutu?
3)jak przepędzilem oddział, ale go nie dogoniłem, za to wpadłem w czasie pościgu w inny oddzial przeciwnika, to czy to sie liczy jako szarża , czy raczej zatrzymuje sie przed tym oddziałem?
4)gdy szarżuje na unit a jego reakcja to flee, i teraz mi brakuje zasięgu w szarży, to szarża mi się spala i zatrzymuję sie w połowie? a gdy w zasięgu tej szarży natrafiłbym na inny oddział, to co się dzieje? też się szarża spala i nie dobiegam?
ja mam inne pytanie: 1)czy jak zaszarżuje w oddzial od tyłu lub z boku, to command grup może się ustawić w miare mozliwosci naprzeciw mnie?
2)czy jak wjechałem w oddzaił i w tej samej turze go przepędziłem, dogoniłem i zniszczylem w miejscu, to czy moge rzucić 3d6 i w linii prostej zaszarżować na oddział przeciwnika stojący mi na drodze i w zasięgu tego rzutu?
3)jak przepędzilem oddział, ale go nie dogoniłem, za to wpadłem w czasie pościgu w inny oddzial przeciwnika, to czy to sie liczy jako szarża , czy raczej zatrzymuje sie przed tym oddziałem?
4)gdy szarżuje na unit a jego reakcja to flee, i teraz mi brakuje zasięgu w szarży, to szarża mi się spala i zatrzymuję sie w połowie? a gdy w zasięgu tej szarży natrafiłbym na inny oddział, to co się dzieje? też się szarża spala i nie dobiegam?
1)CG jest ustawiony tak jak go zaatakowałes, masz bonus za sztandar i muzyka. Czempion moze zostac przestawiony tak jak bohater w nastepnych turach combatu
(jesli go wygrałes)
2)nie rozumiem o co Ci chodzi szczerze-> jesli rzuciłes wiecej niz oddział, który goniłeś, a na Twojej linii jest inny wrogi oddział to wpadasz w ów oddział, a tamten pierwszy jest zabity.
3)szarza
4)deklarujesz szarze na cos -> palisz-> jedziesz 8 cali. ew. mozliwosc to redirect
(jesli go wygrałes)
2)nie rozumiem o co Ci chodzi szczerze-> jesli rzuciłes wiecej niz oddział, który goniłeś, a na Twojej linii jest inny wrogi oddział to wpadasz w ów oddział, a tamten pierwszy jest zabity.
3)szarza
4)deklarujesz szarze na cos -> palisz-> jedziesz 8 cali. ew. mozliwosc to redirect
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
w drugim punkcie o to własnie mi chodziło, z tym że na poczatku myslałem ze moge wpaść w inny oddział tylko wtedy gdy zabije ten zaszarżowany najpierw do nogi
a więc gdy szarżuję w ten sposób to mogę zrobić willa i zaszarżowac na oddzial przeciwnika, który nie stoi mi na drodze? (bo z tego co wiem to w zasadach napiane jest że biegne directly forward)
a jesli chodzi o 4) to znaczy że nie mogę wszarżowac w inny oddzial przeciwnika, jesli stoi on 10 cali ode mnie w momencie rozpoczęcia szarży?
a więc gdy szarżuję w ten sposób to mogę zrobić willa i zaszarżowac na oddzial przeciwnika, który nie stoi mi na drodze? (bo z tego co wiem to w zasadach napiane jest że biegne directly forward)
a jesli chodzi o 4) to znaczy że nie mogę wszarżowac w inny oddzial przeciwnika, jesli stoi on 10 cali ode mnie w momencie rozpoczęcia szarży?