Szarże na maszyny 2007

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Heinrich_von_Tod pisze:A jak wy sobie to wyobrażacie, że saurus ma zaszarżować w bok maszyny jak jest w strefie przedniej załogi. Według mnie to naginanie zasad. W powyższej sytuacji typ nie może zaszarżować na maszynę i tyle...
Maszyny nie mają stref.

Polhammera, przykro mi, ale nie będzie - mają u nas grać Europejczycy i zostalibyśmy wyśmiani za takie absurdy jak opisywanie, co się dzieje, kiedy saurus dobiega do maszyny, ale nie może się dotknąć do załogi.

Być może sprawę da się załatwić w formie worst play, i to tak, żeby ograniczyć również chamskie wheele w szarżach na skirmish czy single models on foot - bo niby z jakiej racji maszyny miałyby być chronione przed nieprzyjemnymi zagrywkami lepiej?

Na razie szarże taktyczne na maszyny obowiązują wedle istniejącej wykładni, a sądząc po opiniach wyrażanych na LS nie sądzę, żeby propozycja Gogola zdobyła znaczące poparcie.

Tyle w skrócie, za tydzień-dwa będzie gotowe rozwiązanie problemu made by lista sędziowska - w tę czy wewtę.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Gogol pisze:W sumie to się nawet z twoją interpretacją zgodze. Tzy uważam że powinno wyglądać to tak że załoge powinno się wystawić przed maszyne w ten sposób zeby ją chroniła (zasłaniała) (jednak tego w RB niema i trza by było uściślić)
Jak to NIE MA!!!!

W rulebooku jest napisane, że załoga jest wystawiana prostopadle do kierunku szarży, trak żeby była między maszyną a szarżującym oddziałem!

Który obrazek bardzie odpowiada temu opisowi, A, czy B?

To ty wymyślasz, że liczymy pozycję szarżującego oddziału sprzed szarży, co jest, jak chyba wykazaliśmy, interpretacją niezbyt grywalną. Ja się zgadzam, że jest to interpretacja możliwa, ale nie sugeruj, że ta dotychczas stosowana jest sprzeczna z rulebookiem, bo nie jest.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

nie krzycz tato już nie będe :cry: ... ale serio. Problem nie w tym leży że prostopadle do szarży bla bla bla tylko w tym że wystawiamy przed ruchem. Potem dostawiamy oddział. Nie widze powodu dla którego przeciwnik miał by mi ustawiac moją załoge tak aby sobie pomagać. I o to ciągle staram się walczyć. To jest ta zasadnicza różnica między maszynami a skirmishem czy herosami on foot a Ty ciągle starasz mi się wcisnąć że żadnej róznicy w sumie niema i mamy wolną amerykanke

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

to moglby mi kto skrystalizowac w dwoch zdaniach, czy moge sobie taktycznie szarzowac smokiem na maszyny czy nie moge? (i czy ew. moge robic jakies wheele i pivoty nim)

tak jasno i zwiezle prosze

Awatar użytkownika
Szczur6
Mudżahedin

Post autor: Szczur6 »

Zwięźle czyli przed WI.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Barbarossa pisze: Na razie szarże taktyczne na maszyny obowiązują wedle istniejącej wykładni,
Możesz. Aktualnie ty wyznaczasz kierunek szarży. Dla pewności możesz się dopytać organizatorów.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

thurion pisze:to moglby mi kto skrystalizowac w dwoch zdaniach, czy moge sobie taktycznie szarzowac smokiem na maszyny czy nie moge? (i czy ew. moge robic jakies wheele i pivoty nim)

tak jasno i zwiezle prosze
Barbarossa pisze:
Barbarossa pisze: Na razie szarże taktyczne na maszyny obowiązują wedle istniejącej wykładni,
Możesz. Aktualnie ty wyznaczasz kierunek szarży. Dla pewności możesz się dopytać organizatorów.

Yhym ... zwłaszcza że RB str. 68 "Flying Charges" 5 zdanie o ile dobrze policzyłem "The charging flyer mover straight twoards the targer, ...."

Proponuje podrzeć tą ksiązke i napisać nową. Bądz poprostu przymykać oko na niektóre zdania to uprzyjemni gre :roll: . Interpretujmy zasady tak jak nam pasuje.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Ile razy mam cytować erratę.... Każdej jednostce przysługuje w trakcie szarży jeden wheel/pivot. Doprawdy, to się robi niepoważne.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Barbarossa pisze:Ile razy mam cytować erratę.... Każdej jednostce przysługuje w trakcie szarży jeden wheel/pivot. Doprawdy, to się robi niepoważne.
fajnie bedzie na WI :)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Barbarossa pisze:Ile razy mam cytować erratę.... Każdej jednostce przysługuje w trakcie szarży jeden wheel/pivot. Doprawdy, to się robi niepoważne.
a ja nadal czekam czy errata wplywa na szarze na skirmishe... jeszcze mi nie odpowiedziales...

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Nie rozumiem pytania. Errata w jasny sposób stwierdza, że każda jednostka w trakcie szarży może zrobić wheel/pivot. Wywala to w kosmos interpretację, że szarże na skirmish wykonuje się po najkrótszej prostej... I tyle.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

ta.. zwracam sie do drugiej czesci tej odpowiedzi
9wolne tlumaczenie) ->
zeby szarza byla skuteczna nalezy spelnic 2 warunki:

- max 1 wheel

- maksymalizacja walczacych

czy tooznacza, ze nie musze szarzowacf na najblizszego skirmishera? bo niejest wymieniony w erracie (a podobnej nadinterpretacji moim zdanime wykonujesz w wypadku szarzujacych lotem)

Kacper
Mudżahedin

Post autor: Kacper »

Rulebook pisze:Jeżeli celem szarży są harcownicy, przeciwnik porusza się do kontaktu z podstawką najbliższego, widocznego modelu harcownika, jak przy zwykłej szarży,...
s.67

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

zabawne.. obok na 68 masz to o lataniu co nagle nie jest wazne

czytaj nie tylko ostatni post ale kilka wczesniejszych takze ;)

Kacper
Mudżahedin

Nie mogę znaleźć informacji, że jednostki latające są zwolnione z szarżowania na najbliższy model.

lith
Oszukista

Post autor: lith »

Bo nie o tym jest mowa, tylko ze szarzuja po prostej.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

niech mi ktoś zapoda tą errate link albo co

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Kacper
Mudżahedin

Shino pisze:
czy tooznacza, ze nie musze szarzowacf na najblizszego skirmishera?
lith pisze:Bo nie o tym jest mowa, tylko ze szarzuja po prostej.
Czy tylko ja tu czegoś nie rozumiem?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Shino pisze:czytaj nie tylko ostatni post ale kilka wczesniejszych takze ;)
:roll: :roll:

ODPOWIEDZ