Nightshroud
Moderator: misha
Nightshroud
Mam pytanie co do zasad o tą zbroje. Skoro przeciwnik ktory chce mnie zaatakowac, ma I rowna 1, bedzie to oznaczac, ze ja atakuje pierwszy. Chce sie tylko upewnic, ze jak ja zarobie szarze, powalcze, i bedzie jego tura walki, to czy ja bende zaczynac znowu ta walke ? tak samo, czy jak on mnie szarzuje, to znaczy ze ja pierwszy atakuje, bo on traci bonus z szarzy i ma I=1?
-
- Mudżahedin
W nastepnej turze walki po szarzy jesli masz wyzsza Inicjatywe wiec bedziesz pierwszy chyba ze gosciu bedzie mial ASF
-
- Mudżahedin
Sorrki przyjrzalem sie dokladnie przedmiotowi
Wedlug mnie gosciu traci wszystkie bonusy z szarzy czyli lancy i speara plus i tego ze atakuje po szarzy pierwszy,

dosatkowo impakty z szarzy, ale nie niweluje to twojego "Always strike last "(chyba ,ze w opisie przedmiotu jest napisane, ze przeciwnik ma "always strike last")wynikajazego z uzywania Great weapona ( po prostu traktujecie to jak 2 ture walki)
Pozdro.
Pozdro.
- SaperHeart
- Piłkarz
Czy dobrze rozumuje ? Przedmiot odbiera wszystkie bonusy za szarżę...czyli nawet jeśli przeciwnik szarżuje we mnie to i tak ja pierwszy atakuje...czy tak jest ?
- SaperHeart
- Piłkarz
Czyli mała puszka pandory z Wampirka się robi 

- 4 karabiny
- Beast from the East
Tak, przeciwnik nie wypłaca impaktów.Vakar pisze:Takie jeszcze pytanko.
Czy impacty tez sa traktowane jako bonus z szarzy?
Czyli ich tez nie bedzie mial przeciwnik ktory we mnie zaszarzuje?
Sorki, jesli ta kwestia byla juz gdzies poruszana.
- SaperHeart
- Piłkarz
Tak, przeciwnik nie wypłaca impaktów.[/quote]
Wydaje mi się, że nie masz racji. Miałem taką sytuacje, że na Wampira z Nightshroudem wjechał rydwan i wypłacał impakty. Jeśli masz gdzieś napisane, że impakty to bonus do sarży to prosiłbym o podanie strony
A teraz inne pytanko...jeśli mam Wampirka (z nightshroudem) na smoku i wjeżdza we mnie rydwan z herosem to co się dzieje ??
np... są losowane uderzenia z rydwanu i jak jedno trafi w Wampira to od razu są niwelowane inne ataki przez rydwan i cały model łącznie z bohaterem ma I 1 ?
Wydaje mi się, że nie masz racji. Miałem taką sytuacje, że na Wampira z Nightshroudem wjechał rydwan i wypłacał impakty. Jeśli masz gdzieś napisane, że impakty to bonus do sarży to prosiłbym o podanie strony

np... są losowane uderzenia z rydwanu i jak jedno trafi w Wampira to od razu są niwelowane inne ataki przez rydwan i cały model łącznie z bohaterem ma I 1 ?
Markash pisze:Tak, przeciwnik nie wypłaca impaktów.
Wydaje mi się, że nie masz racji. Miałem taką sytuacje, że na Wampira z Nightshroudem wjechał rydwan i wypłacał impakty. Jeśli masz gdzieś napisane, że impakty to bonus do sarży to prosiłbym o podanie stronyA teraz inne pytanko...jeśli mam Wampirka (z nightshroudem) na smoku i wjeżdza we mnie rydwan z herosem to co się dzieje ??
Impakt jest efektem szarży - dział rydwany strona 63 w RB
Wyraźnie jest napisane, że szarżujący rydwan zadaje k6 lub k6+1 impaktów (tylko w szarży) więc to chyba wszystko wyjaśnia.
- SaperHeart
- Piłkarz
Owszem
też tak myślałem, ale był spór o to. Widzisz z innymi broniami masz wyraźnie napisane, że dają "bonus" (np. Kopia +2 podczas szarży) Tu nie masz nic wymienione, że impakty to bonus do szarży tylko, że zadają k6 obrażeń. Ta zbroja niweluje bonusy wynikające z szarży, a nie sam atak...co o tym myślisz ?

Powiedziałbym co o tym myślę, ale by mnie zbanowali
Nightshroud powoduje, że masz sytuację jakby nie było szarży = nie ma impactów. W przypadku gościa na smoku impacty idą tylko w smoka więc nightshroud tu nie pomoże, w przypadku gościa w oddziale hity rozlosowane w bohatera są odrzucane. (polecam lekturę uściśleń sędziowskich)

Zaszłyszane na jakimś turnieju:
- Twój WS?
- Tak
Zarówno impakty jak i atakowanie jako pierwszy jednostki szarżującej (oczywiście wyłączając ASF) to bonusy z szarży.
Dla ułatwienia sprawy sugerowałbym, żeby traktować daną walkę jakby toczyła się w 2 turze. (zdaje się, że takie rozumienie tej zbroi też pojawiło się gdzieś na tym forum, ale nie chce mi się szukać
)
Heros nie otrzyma impaktów jeśli oczywiście będzie sobie biegał sam.
Jeśli się mylę to poprawcie mnie;) wkońcu człowiek całe życie się uczy, nie?
Moim zdaniem przedmiot jeden z lepszych u Vampirów (obok Hełmu). Dzięki niemu można zrobić walczącego Lorda, który praktycznie w pojedynkę daje radę z każdym unitem.
Pozdro
Dla ułatwienia sprawy sugerowałbym, żeby traktować daną walkę jakby toczyła się w 2 turze. (zdaje się, że takie rozumienie tej zbroi też pojawiło się gdzieś na tym forum, ale nie chce mi się szukać

Heros nie otrzyma impaktów jeśli oczywiście będzie sobie biegał sam.
Jeśli się mylę to poprawcie mnie;) wkońcu człowiek całe życie się uczy, nie?
Moim zdaniem przedmiot jeden z lepszych u Vampirów (obok Hełmu). Dzięki niemu można zrobić walczącego Lorda, który praktycznie w pojedynkę daje radę z każdym unitem.
Pozdro
- Barbarossa
- Mniejsze zło
W opisie bretońskich palików od chłopów, które też niwelują bonusy z szarży, macie te bonusy wymienione. Są wśród nich impacty.