Rozpiski WE - (8 edycja od strony 339)
Moderator: Gremlin
Re: Rozpiski WE
Highborn
General; Longbow; Shield
Oaken Armour
Stone of the Crystal Mere
Sword of Might
Green Dragon
Spellsinger @ 140 Pts
Magic Level 1; Lore of Athel Loren; Longbow
Dispel Scroll
Dispel Scroll
Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll
Dispel Scroll
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow
10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow
10 Glade Guard @ 126 Pts
Longbow; Musician
5 Wild Riders @ 130 Pts
Spear; Light Armour; Musician
6 Wild Riders @ 199 Pts
Spear; Light Armour; Standard; Musician
War Banner
5 Wardancers @ 129 Pts
Musician
1 Bladesinger
1 Treeman @ 285 Pts
Casting Pool: 4
Dispel Pool: 4
Models in Army: 76
Total Army Cost: 2245
Ograniczenia z pyrkonu. Smok się sprawdza? Co powiecie?
General; Longbow; Shield
Oaken Armour
Sword of Might
Green Dragon
Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll
Dispel Scroll
Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll
Dispel Scroll
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow
10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow
10 Glade Guard @ 126 Pts
Longbow; Musician
5 Wild Riders @ 130 Pts
Spear; Light Armour; Musician
6 Wild Riders @ 199 Pts
War Banner
5 Wardancers @ 129 Pts
Musician
1 Bladesinger
1 Treeman @ 285 Pts
Casting Pool: 4
Models in Army: 76
Total Army Cost: 2245
Ograniczenia z pyrkonu. Smok się sprawdza? Co powiecie?
Ostatnio można zaobserwować nieco inną tendencję składania smoka. A czym smok się sprawdza - jak umiesz grać to nawet skauci się sprawdzają . Smok ma potencjał, ale to co na nim siedzi już nie bardzo. Może bym zainwestował w 2lvl na magach, zawsze może jakaś regenka albo popychaczka wejść na smoka, to kosztem jednych driad, za oszczędzone punkty może sztandar na drugich wildach, albo dopakowanie tancerzy?
- Bananovitch
- Chuck Norris
Smok WE jest chyba jedynym smokiem w całym Battlu który ma większego powera niż ten, kto na nim jeździ. Testowałem kilka wersji smoka (m.in. taką jaką Ty masz) no i najlepszą opcją jest chyba strzelający jeździec (Bow of Loren, SoCM i co tam jeszcze chcesz). Po prostu Welfi lord ma za mało zabawek żeby robić go do HtH na smoku.
http://laiglenid.blogspot.com/-jak Bananek Bretońców malował.
Mkay, moja pierwsza przymiarka na 2250 pod Eurocompa.
1 Highborn @ 264 Pts
General; Longbow; Light Armour; Shield
Bow of Loren [35]
Amaranthine Brooch [35]
Arcane Bodkins [25]
1 Elf Steed @ [0] Pts
1 Noble @ 132 Pts
Light Armour; Battle Standard
Asyendi's Bane [10]
Hail of Doom Arrow [30]
1 Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Spellsinger @ 175 Pts
Magic Level 2; Lore of Athel Loren; Longbow
Calaingor's Stave [25]
Lamentation of Despairs [25]
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow
10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow
5 Glade Riders @ 129 Pts
Spear; Longbow; Musician
5 Elf Steed @ [0] Pts
5 Glade Riders @ 129 Pts
Spear; Longbow; Musician
5 Elf Steed @ [0] Pts
20 Eternal Guard @ 258 Pts
Standard; Musician
5 Wardancers @ 97 Pts
Wardancer Weapons; Musician
5 Wardancers @ 97 Pts
5 Wild Riders @ 148 Pts
5 Elf Steed @ [0] Pts
5 Wild Riders @ 148 Pts
5 Elf Steed @ [0] Pts
1 Great Eagle @ 50 Pts
1 Great Eagle @ 50 Pts
Casting Pool: 5
Models in Army: 92
Total Army Cost: 2249
Troche ubogi mi wyszedl BSB - martwi mnie jego save na 6+ i to, ze nie dalem rady mu dac drugiego weapona. Zastanawiam sie tez, czy przypadkiem druga Spellflingerka na 2. levie to nie marnotrawstwo punktow.
1 Highborn @ 264 Pts
General; Longbow; Light Armour; Shield
Bow of Loren [35]
Amaranthine Brooch [35]
Arcane Bodkins [25]
1 Elf Steed @ [0] Pts
1 Noble @ 132 Pts
Asyendi's Bane [10]
Hail of Doom Arrow [30]
1 Spellsinger @ 140 Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Spellsinger @ 175 Pts
Magic Level 2; Lore of Athel Loren; Longbow
Calaingor's Stave [25]
Lamentation of Despairs [25]
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow
10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow
5 Glade Riders @ 129 Pts
Spear; Longbow; Musician
5 Elf Steed @ [0] Pts
5 Glade Riders @ 129 Pts
Spear; Longbow; Musician
5 Elf Steed @ [0] Pts
20 Eternal Guard @ 258 Pts
Standard; Musician
5 Wardancers @ 97 Pts
5 Wardancers @ 97 Pts
5 Wild Riders @ 148 Pts
5 Elf Steed @ [0] Pts
5 Wild Riders @ 148 Pts
5 Elf Steed @ [0] Pts
1 Great Eagle @ 50 Pts
1 Great Eagle @ 50 Pts
Casting Pool: 5
Models in Army: 92
Total Army Cost: 2249
Troche ubogi mi wyszedl BSB - martwi mnie jego save na 6+ i to, ze nie dalem rady mu dac drugiego weapona. Zastanawiam sie tez, czy przypadkiem druga Spellflingerka na 2. levie to nie marnotrawstwo punktow.
Chętnie kupię szóstoedycyjne: Glade Guards, Glade Riders, Wild Riders, Wardancerów, Driady, Highborna on foot, Noble'a BSB, Spellsingerki, orzelka i smoka.
Sprzedam szczury.
Sprzedam szczury.
Generalnie BSB w WE jest brany do przerzutów stubborna na drzewach, wiec tutaj mozesz dać zwykłego nobla z hodą po prostu i z bronią dwuręczną jako dopalacz do wardancerów po wystrzeleniu hody. Za małe oddziały tancerzy. Konik na hajbornie też chyba zbędny. Ale rozpa i tak ciekawa dużo odginania i kampienia - czyli jak to mówią moi klubowicze - dymanych ruchów , lubię takie granie.
- Bananovitch
- Chuck Norris
Drzewo jak drzewo-chyba to ma być rozpiska nastawiona bardziej na skirmisz, czyli dużo mobilnych jednostek. A drzewko byłoby jednak po pierwsze-pierwszym celem dla artylerii, po drugie-jednak nie jest tak mobilne jak reszta elfów (nie chodzi o wartość ruchu tylko o pole widzenia). Zamiast drzewka wolałbym wayów. No i faktycznie-konik na lordzie trochę niepotrzebny. Lepszy by był chyba na piechotę z dwurakiem.
Hm. Pierwszym moim odruchem bylo wsadzenie BSB do Eternali, zeby im stubborn dac. Pomyslalem, ze zrobie im statycznego Combat Resolution +6 i puszcze leszczy srodkiem, a BSB wypali Haila po pierwszym ruchu. Uwazacie Eternali za slaby pomysl?Kalesoner pisze:Generalnie BSB w WE jest brany do przerzutów stubborna na drzewach, wiec tutaj mozesz dać zwykłego nobla z hodą po prostu i z bronią dwuręczną jako dopalacz do wardancerów po wystrzeleniu hody. Za małe oddziały tancerzy. Konik na hajbornie też chyba zbędny. Ale rozpa i tak ciekawa dużo odginania i kampienia - czyli jak to mówią moi klubowicze - dymanych ruchów , lubię takie granie.
Hajbornowi dalem konika, bo poczatkowo chcialem go wsadzic do Wild Ridersow jednych, ale chyba jednak to zbyt niebezpieczna opcja, wiec faktycznie wysadze go z siodla. Jak on foot to i Altera mu, nay? Chyba najczesciej praktykowany zestaw?
Drzewo jakos do mnie nie przemawia. Chyba pkt mi zal.
Co do dymanych ruchow, do tej pory gralem masa screenow u szczurow, wiec pewno ciezko mi sie bedzie przestawic na zmiane taktyki ;]
Tak, po postawieniu posta zrezygnowalem z jednego orzelka, ale na rzecz Waywatcherow. Czemu tak nie lubicie Eternali?Jednorożec pisze:wyrzuciłbym eternali i 1 orzełka, a w zamian dałbym więcej tncerzzy bo piątki są trochę za małe i do tego drzewo dorzuciłbym
Za bardzo sie ostrzalu boje, zeby drzewo wystawic, a do Wayow powoli na papierze sie przekonuje, wiec pewno tak.Bananovitch pisze:Drzewo jak drzewo-chyba to ma być rozpiska nastawiona bardziej na skirmisz, czyli dużo mobilnych jednostek. A drzewko byłoby jednak po pierwsze-pierwszym celem dla artylerii, po drugie-jednak nie jest tak mobilne jak reszta elfów (nie chodzi o wartość ruchu tylko o pole widzenia). Zamiast drzewka wolałbym wayów. No i faktycznie-konik na lordzie trochę niepotrzebny. Lepszy by był chyba na piechotę z dwurakiem.
Chętnie kupię szóstoedycyjne: Glade Guards, Glade Riders, Wild Riders, Wardancerów, Driady, Highborna on foot, Noble'a BSB, Spellsingerki, orzelka i smoka.
Sprzedam szczury.
Sprzedam szczury.
Hm, zaraz, ale przeciez nie moge wsadzic Noble'a BSB bez kindreda Wardancer do ekipy Wardencerow?
Sprzedam szczury.
Sprzedam szczury.
A, faktycznie. Mkay, wprowadzilem pare zmian:Kalesoner pisze:BSB nie może mieć żadnego kindreda. Każdy bohater WE, który nie jest na mountcie, nie jest alterem lub forest spiritem może dołączyć się do tancerzy.
- generalicje przejela caddy;
- Highborn zostal biegaczem;
- Eternale wylecieli;
- Noble BSB przeszedl do jednych tancerzy;
- sklady tancerzy zwiekszone do 6 i 7;
- orzelek wylecial na rzecz Waywatcherow;
- dodalem trzecie driady;
- zostalo 12 pkt, wiec GG dostali po muzyku.
Sprzedam szczury.
Sprzedam szczury.
- Bananovitch
- Chuck Norris
Wiesz-mi się na 2k+ jeden sprawdza. Ale wszyscy mi mówią że mam cholerne szęście więc to różnie bywa
Jedna sprawa,
jak Highborna zrobiłeś Altera to Twoim generałem zostaje Caddy, oznacza to, ze masz LD generała zredukowany z 10 do 8. Mam nadzieję, że masz to na uwadze
z reguły mam ten sam problem, Alter z Twoim zestawem daje 1 strzał ekstra z BoL... na ture
jak Highborna zrobiłeś Altera to Twoim generałem zostaje Caddy, oznacza to, ze masz LD generała zredukowany z 10 do 8. Mam nadzieję, że masz to na uwadze
z reguły mam ten sam problem, Alter z Twoim zestawem daje 1 strzał ekstra z BoL... na ture
Siemano wszystkim.
Dawno tutaj nikt nic nie pisał, więc pozwolę sobie odświeżyć troszkę temacik.
Byłem na turnieju - Pyrkonie w Poznaniu. Na 26 graczy 8 miejsce. Poniżej zamieszczę rozpiskę oraz krótki raporcik co i jak. Dodam, że ograniczeń Furiona było sporo, ale najważniejsze to do 9 PD w fazie magii.
I. Rozpiska:
1. bitwa i gram z Oscarem Flambergiem (prezes Ostrowskiego klubu WHFB) - imperium na tanku, ołtarzu, klocu kawy, 3 małych kawach i outriderach. Ogólnie do 5 tury zginęły mi 8 driad oraz 1 tancerz. Wszystko posypało się w 6 turze, gdy z 1 (na IF) pocisku z fire'a tracę lorda na smoku i połowę smoka :/ Drugi pocisk (nie udało mi się na 3 kościach siódemki zdispelować) dobija smoka, pozamiatane - 9:11 w tył...
2. bitwa z graczem, którego imienia nie pamiętam, w każdym bądź razie O&G. Zobaczyłem armie to się ucieszyłem, ale 6 chukk już mi starło uśmiech z ust. Jak przewidziałem, nie było miejsca aby smok nie dostał z chukk, więc wybrałem mu miejsce za własnym laskiem i tak, że dostawał tylko z 2 chukk. Myślałem, że i z wardem i regenką na górze przeżyje to, ew. dostane z 2 rany. Oczywiście się przeliczyłem. Obie czuki trafiają, ranią smoka i go zabijają. Od tego momentu rże wszystko jak wlezie, tracąc tylko driady (czymś musiałem 9 fanoli wyciągnąć, którzy i tak latali mi po armii i ani razu się nie wrócili :/). 12:8 do przodu.
3. bitwa z Robertem Ł. aka Imperatorem. Nowi warriorzy chaosu. Wstyd się przyznać, ale pierwszy raz z nimi grałem. Zapowiadało się dobrze, hodą zdjąłem maga dyskowca, ale potem smok odbił się od 4rki kawy z banner of rage i potem było już tylko smyranie się po tyłkach. 10:10 z punktową przewagą na moją stronę.
4. bitwa z Frącem, kumplem z klubu. Pierwsze 2 tury wspaniale. 2 salek się pozbyłem, 8 terków oraz 20 skinków. Nie przewidziałem tego, że smok odbije się od 5 kawalerzystów cold one'ów oraz że drzewo nie wbija żadnej rany stegadonowi od boku, nie zdaje stubborna i zostaje zgonione... (skink priesta z engine'a zmietli wildzi, w samobójczej szarży, którą notabene przeżyli i został 1 ). Ogólnie 6:14 w tył i mega niezadowolenie...
5. bitwa z Herkulesem z Gorzowa Wlkp. - Wampiry. Ogólnie lord na abysalu, necro i bsb biegacz. To było najważniejsze. Szczęście mojego przeciwnika powaliło mnie na kolana. 1 tura - 2 pociski i 2 ifki. Pozbywam się 1 oddziału łuczników, drugi panikuje i ucieka za stół... Fatalnie. Na dodatek smok szarżujący w tył 5 bk nie wbija żadnej rany (3 savy na 5+ zdane) i ledwo ustaje brejka. Lord na abysalu rzuca popychaczkę (ifka) i ładuje się w dupsko smoka. Już myślałem, że pozamiatane, ale po raz pierwszy uśmiechnęło się do mnie szczęście i zdałem z 7 wardów na 3+ Potem czysto taktyczna gra z mojej strony. Z ciekawych i śmiesznych (dla mnie tragicznych) akcji tego turnieju to było 6 wildów szarżujących 5 bk z banner of hellfire. W szarży nie zabijam żadnego, przez następne tury stoimy, dopiero jak dołożyłem 10 łuków od boku w 2 szeregach to od 4 tury walki CR'em ich sypnąłem. Żal 4 litery ściska... Wynik 14:6 dla mnie.
Reasumując: Smok WE jako klepacz to jest po prostu... ******* nic więcej pisać nie będę. Teraz przetestuję opcję strzelacza. W sumie z 5 bitew 51 pkt, z malowania max oraz z testu wiedzy 6 (na 8 chyba albo 10 ) co dało mi ogólnie 8 miejsce w klasyfikacji. Mogło być lepiej, ale też zdecydowanie mogło być gorzej! Szczególnie patrząc na niektóre moje rzuty...
Pozdrawiam i przepraszam, że się tak rozpisałem. Jak coś nie jasne to walcie śmiało.
Dawno tutaj nikt nic nie pisał, więc pozwolę sobie odświeżyć troszkę temacik.
Byłem na turnieju - Pyrkonie w Poznaniu. Na 26 graczy 8 miejsce. Poniżej zamieszczę rozpiskę oraz krótki raporcik co i jak. Dodam, że ograniczeń Furiona było sporo, ale najważniejsze to do 9 PD w fazie magii.
I. Rozpiska:
II. Krótka relacja:Highborn @ 568 Pts
General; Longbow; Shield
Sword of Might
Oaken Armour
Green Dragon
1 Noble @ 132 Pts
Asyendi's Bane
Hail of Doom Arrow
1 Spellsinger @ 140 Pts
2 x Dispel Scroll
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
6 Wild Riders @ 156 Pts
6 Wild Riders @ 156 Pts
7+1 Wardancers @ 165 Pts
Musician
Bladesinger
1 Treeman @ 285 Pts
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 79
Total Army Cost: 2250
1. bitwa i gram z Oscarem Flambergiem (prezes Ostrowskiego klubu WHFB) - imperium na tanku, ołtarzu, klocu kawy, 3 małych kawach i outriderach. Ogólnie do 5 tury zginęły mi 8 driad oraz 1 tancerz. Wszystko posypało się w 6 turze, gdy z 1 (na IF) pocisku z fire'a tracę lorda na smoku i połowę smoka :/ Drugi pocisk (nie udało mi się na 3 kościach siódemki zdispelować) dobija smoka, pozamiatane - 9:11 w tył...
2. bitwa z graczem, którego imienia nie pamiętam, w każdym bądź razie O&G. Zobaczyłem armie to się ucieszyłem, ale 6 chukk już mi starło uśmiech z ust. Jak przewidziałem, nie było miejsca aby smok nie dostał z chukk, więc wybrałem mu miejsce za własnym laskiem i tak, że dostawał tylko z 2 chukk. Myślałem, że i z wardem i regenką na górze przeżyje to, ew. dostane z 2 rany. Oczywiście się przeliczyłem. Obie czuki trafiają, ranią smoka i go zabijają. Od tego momentu rże wszystko jak wlezie, tracąc tylko driady (czymś musiałem 9 fanoli wyciągnąć, którzy i tak latali mi po armii i ani razu się nie wrócili :/). 12:8 do przodu.
3. bitwa z Robertem Ł. aka Imperatorem. Nowi warriorzy chaosu. Wstyd się przyznać, ale pierwszy raz z nimi grałem. Zapowiadało się dobrze, hodą zdjąłem maga dyskowca, ale potem smok odbił się od 4rki kawy z banner of rage i potem było już tylko smyranie się po tyłkach. 10:10 z punktową przewagą na moją stronę.
4. bitwa z Frącem, kumplem z klubu. Pierwsze 2 tury wspaniale. 2 salek się pozbyłem, 8 terków oraz 20 skinków. Nie przewidziałem tego, że smok odbije się od 5 kawalerzystów cold one'ów oraz że drzewo nie wbija żadnej rany stegadonowi od boku, nie zdaje stubborna i zostaje zgonione... (skink priesta z engine'a zmietli wildzi, w samobójczej szarży, którą notabene przeżyli i został 1 ). Ogólnie 6:14 w tył i mega niezadowolenie...
5. bitwa z Herkulesem z Gorzowa Wlkp. - Wampiry. Ogólnie lord na abysalu, necro i bsb biegacz. To było najważniejsze. Szczęście mojego przeciwnika powaliło mnie na kolana. 1 tura - 2 pociski i 2 ifki. Pozbywam się 1 oddziału łuczników, drugi panikuje i ucieka za stół... Fatalnie. Na dodatek smok szarżujący w tył 5 bk nie wbija żadnej rany (3 savy na 5+ zdane) i ledwo ustaje brejka. Lord na abysalu rzuca popychaczkę (ifka) i ładuje się w dupsko smoka. Już myślałem, że pozamiatane, ale po raz pierwszy uśmiechnęło się do mnie szczęście i zdałem z 7 wardów na 3+ Potem czysto taktyczna gra z mojej strony. Z ciekawych i śmiesznych (dla mnie tragicznych) akcji tego turnieju to było 6 wildów szarżujących 5 bk z banner of hellfire. W szarży nie zabijam żadnego, przez następne tury stoimy, dopiero jak dołożyłem 10 łuków od boku w 2 szeregach to od 4 tury walki CR'em ich sypnąłem. Żal 4 litery ściska... Wynik 14:6 dla mnie.
Reasumując: Smok WE jako klepacz to jest po prostu... ******* nic więcej pisać nie będę. Teraz przetestuję opcję strzelacza. W sumie z 5 bitew 51 pkt, z malowania max oraz z testu wiedzy 6 (na 8 chyba albo 10 ) co dało mi ogólnie 8 miejsce w klasyfikacji. Mogło być lepiej, ale też zdecydowanie mogło być gorzej! Szczególnie patrząc na niektóre moje rzuty...
Pozdrawiam i przepraszam, że się tak rozpisałem. Jak coś nie jasne to walcie śmiało.
Witam
Sprawa wygląda następująco:
Za niedługo odbędzie się mój pierwszy turniej na 1800 pkt i mam małe kłopoty co wystawić.
Myślę nad ta rozpiską:
1 Noble @ 158 Pts
- Shield, light armour, great weapon
- The Helm Of Ohe Hunt
- Haill of Doom Arrow
1 Spellsinger @ 175 Pts
- 2 x Dispel Scroll
1 Spellsinger @ 175 Pts
- 1x Dispel Scroll
- Calaingor's Stave
10 Glade Guard @ 126 Pts
10 Glade Guard @ 126 Pts
8 Dryads @ 108 Pts
8 Dryads @ 108 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
5 Wild Riders @ 148 Pts
6+1 Wardancers @ 147 Pts
- Musician
- Bladesinger
6+1 Wardancers @ 147 Pts
- Musician
- Bladesinger
1 Treeman @ 285 Pts
Casting Pool: 6
Dispel Pool: 6+3*
Models in Army: 67
Total Army Cost: 1779 Pts
Co o tym sądzicie? Trochę czarować i rozpraszać to może. Od razu mówię, jest to moja pierwsza taka "ważna" rozpiska i czekam na jakieś podpowiedzi.
Pozdrawiam
Sprawa wygląda następująco:
Za niedługo odbędzie się mój pierwszy turniej na 1800 pkt i mam małe kłopoty co wystawić.
Myślę nad ta rozpiską:
1 Noble @ 158 Pts
- Shield, light armour, great weapon
- The Helm Of Ohe Hunt
- Haill of Doom Arrow
1 Spellsinger @ 175 Pts
- 2 x Dispel Scroll
1 Spellsinger @ 175 Pts
- 1x Dispel Scroll
- Calaingor's Stave
10 Glade Guard @ 126 Pts
10 Glade Guard @ 126 Pts
8 Dryads @ 108 Pts
8 Dryads @ 108 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
5 Wild Riders @ 148 Pts
6+1 Wardancers @ 147 Pts
- Musician
- Bladesinger
6+1 Wardancers @ 147 Pts
- Musician
- Bladesinger
1 Treeman @ 285 Pts
Casting Pool: 6
Dispel Pool: 6+3*
Models in Army: 67
Total Army Cost: 1779 Pts
Co o tym sądzicie? Trochę czarować i rozpraszać to może. Od razu mówię, jest to moja pierwsza taka "ważna" rozpiska i czekam na jakieś podpowiedzi.
Pozdrawiam