odbieranie bonusów za szeregi

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Bocian
Chuck Norris

odbieranie bonusów za szeregi

Post autor: Bocian »

Krótko i na temat: Czy dwa dwarfickie Gyrocoptery, szarżując jednocześnie na tę samą flankę/tył, odbierają bonusy za szeregi i dają bonus za szarżę w bok/tył? Logiczne wydawałoby się, gdyby tak było, jednak wprost nie jest to, zdaje się, nigdzie uregulowane. Podobny problem tyczy się Giant Scorpionów etc.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

nie.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

uzupełniając jak zwykle równie słuszną co wylewną odpowiedź Shina ( ;) ): bonus za szeregi jest tracony tylko gdy mamy na flance/tyle pojedynczą jednostke nieskirmishową o US 5+ (dwie lub więcej jednostek o mniejszym US nie zabierają bonusu za szeregi).
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Rakso_The_Slayer pisze:co wylewną odpowiedź Shina ( ;) ):
nie bo nie maja us 5.

Co wieej nawet oddzial undeadow o us mniejszym od 5, ktory w magii zostasl dowskrzeszony do stanu ponad us 5 nie lamie szeregow :)

teraz moze byc ;)

Bocian
Chuck Norris

Post autor: Bocian »

Hmm, to ciekawe... A możecie podać dokładnie jakieś źródło? (z tymi undeadami to wręcz szokujące)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Chmura
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Chmura »

Bocian pisze:Hmm, to ciekawe... A możecie podać dokładnie jakieś źródło?
Pozdrawiam
Rulebook.
(z tymi undeadami to wręcz szokujące)
Z tego co kojarze to chyba w armybooku do VC bylo, ale moze mi sie tylko zdaje i to tylko uscislenia ligowe sa.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Z tego co kojarze to chyba w armybooku do VC bylo, ale moze mi sie tylko zdaje i to tylko uscislenia ligowe sa.
prawie. w us tego nigdy nie bylo. Jest to interpretacja direwolfa o tyle rawo, ze fragment o scinaniu rank jest opisany poprzez szarze oddzialu z us5+ :)

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Czyli jeśli np na flanke szarżuje mi 3 rycerzy (us6) i powiedzmy w magii/strzelaniu zginie 2 np bede miał rebound na jakąś obszarówke albo wzniesie strzał z klopy i zginie ich 2 to ten 1 dalej łamie ranki bo szarżowało 3 ? ... jeśli tak to co by było gdyby na dany oddział były 2 szarże 1 od przodu a 2 od boku (ci 3 rycerze) ... jednak w wyniku podanych przeze mnie przyczyn zdechli by wszyscy 3 rycerze ... są ranki czy niema ? :P

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Eh..., ranki obcinają jak szarżują z US >=5 i obcinają dopóki ich US nie spanie poniżej 5.

Awatar użytkownika
Oskar
Wodzirej

Post autor: Oskar »

Remo - spójrz do RB tam jest napisane inaczej ty opisujesz liczenie bonusu za bok/tył
Beka na maxa

Awatar użytkownika
Chmura
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Chmura »

Ale zagmatwana odpowiedz. Gdybym nie wiedzial jak jest, to bym nic z tej wypowiedzi nie zrozumial.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

@ rakso temat powinienem chyba powiesic ku przesrodze dla tych co beda chcieli ode mnie wiekszych wypowiedzi ;) jak widzisz tylko stwarzaja problemy ;)
Czyli jeśli np na flanke szarżuje mi 3 rycerzy (us6) i powiedzmy w magii/strzelaniu zginie 2 np bede miał rebound na jakąś obszarówke albo wzniesie strzał z klopy i zginie ich 2 to ten 1 dalej łamie ranki bo szarżowało 3 ? ... jeśli tak to co by było gdyby na dany oddział były 2 szarże 1 od przodu a 2 od boku (ci 3 rycerze) ... jednak w wyniku podanych przeze mnie przyczyn zdechli by wszyscy 3 rycerze ... są ranki czy niema ? :P
jak ci us spada ponizej 5 to juz nie zabierasz rank ;)
pamietaj tylko, ze ranki liczysz na poczatku fazy cc a bonusy na koniec ;)

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Shino pisze:@ rakso temat powinienem chyba powiesic ku przesrodze dla tych co beda chcieli ode mnie wiekszych wypowiedzi ;) jak widzisz tylko stwarzaja problemy ;)
hehe... prowokacja się udała :twisted: :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

hmm a ja widzę w RB wyraźny zapis że jednostka traci rank bonus jeżeli walczy na swojej flance lub tyle z wrogiem o US 5+.
Nie ma tu ani słowa o tym że jednostka musi być zaszarżowana przez taką jednostkę tylko o tym że musi z nią walczyć.

Więc jak to jest z tym wskrzeszaniem? w AB do VC jest tylko napisane że jednostki dowskrzeszane w trakcie walki mogą brać w niej udział ale nie mają żadnych bonusów za szarże jeżeli oddział szarżował.

Moim zdaniem patrząc na RAW jeżeli zaszarżuję na bok 1 wilkiem i dowskrzeszam je tak że podczas liczenia bonusów jest US 5 to szeregi są zdjęte.

Wszystkie bonusy liczy się na końcu walki. Jest tylko napisane że rank bonus oblicza się biorąc pod uwagę ilość modeli na początku a nie na końcu walki.?

choć jeśli takie jest uściślenie sędziowskie to ok.

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

Bo to jest takie pieprzenie. Jest tylko zapis, że nie dostają bonusów wskrzeszone oddziały więc np. szarżuje BK i wskrzesze 1 to będzie on atakował bez lancy. Wg mnie z tym ściąganiem ranki musi w danym momencie być 5 US i nie ważne czy zostały dowskrzeszone. Pozatym magia jest przed walką i ja je wskrzeszam zanim się jeszcze walka rozpoczęła.

ODPOWIEDZ