odbieranie bonusów za szeregi
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
odbieranie bonusów za szeregi
Krótko i na temat: Czy dwa dwarfickie Gyrocoptery, szarżując jednocześnie na tę samą flankę/tył, odbierają bonusy za szeregi i dają bonus za szarżę w bok/tył? Logiczne wydawałoby się, gdyby tak było, jednak wprost nie jest to, zdaje się, nigdzie uregulowane. Podobny problem tyczy się Giant Scorpionów etc.
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Rulebook.Bocian pisze:Hmm, to ciekawe... A możecie podać dokładnie jakieś źródło?
Pozdrawiam
Z tego co kojarze to chyba w armybooku do VC bylo, ale moze mi sie tylko zdaje i to tylko uscislenia ligowe sa.(z tymi undeadami to wręcz szokujące)
prawie. w us tego nigdy nie bylo. Jest to interpretacja direwolfa o tyle rawo, ze fragment o scinaniu rank jest opisany poprzez szarze oddzialu z us5+Z tego co kojarze to chyba w armybooku do VC bylo, ale moze mi sie tylko zdaje i to tylko uscislenia ligowe sa.
Czyli jeśli np na flanke szarżuje mi 3 rycerzy (us6) i powiedzmy w magii/strzelaniu zginie 2 np bede miał rebound na jakąś obszarówke albo wzniesie strzał z klopy i zginie ich 2 to ten 1 dalej łamie ranki bo szarżowało 3 ? ... jeśli tak to co by było gdyby na dany oddział były 2 szarże 1 od przodu a 2 od boku (ci 3 rycerze) ... jednak w wyniku podanych przeze mnie przyczyn zdechli by wszyscy 3 rycerze ... są ranki czy niema ? 
@ rakso temat powinienem chyba powiesic ku przesrodze dla tych co beda chcieli ode mnie wiekszych wypowiedzi
jak widzisz tylko stwarzaja problemy

pamietaj tylko, ze ranki liczysz na poczatku fazy cc a bonusy na koniec
jak ci us spada ponizej 5 to juz nie zabierasz rankCzyli jeśli np na flanke szarżuje mi 3 rycerzy (us6) i powiedzmy w magii/strzelaniu zginie 2 np bede miał rebound na jakąś obszarówke albo wzniesie strzał z klopy i zginie ich 2 to ten 1 dalej łamie ranki bo szarżowało 3 ? ... jeśli tak to co by było gdyby na dany oddział były 2 szarże 1 od przodu a 2 od boku (ci 3 rycerze) ... jednak w wyniku podanych przeze mnie przyczyn zdechli by wszyscy 3 rycerze ... są ranki czy niema ?
pamietaj tylko, ze ranki liczysz na poczatku fazy cc a bonusy na koniec
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
- White Lion
- Kretozord
hmm a ja widzę w RB wyraźny zapis że jednostka traci rank bonus jeżeli walczy na swojej flance lub tyle z wrogiem o US 5+.
Nie ma tu ani słowa o tym że jednostka musi być zaszarżowana przez taką jednostkę tylko o tym że musi z nią walczyć.
Więc jak to jest z tym wskrzeszaniem? w AB do VC jest tylko napisane że jednostki dowskrzeszane w trakcie walki mogą brać w niej udział ale nie mają żadnych bonusów za szarże jeżeli oddział szarżował.
Moim zdaniem patrząc na RAW jeżeli zaszarżuję na bok 1 wilkiem i dowskrzeszam je tak że podczas liczenia bonusów jest US 5 to szeregi są zdjęte.
Wszystkie bonusy liczy się na końcu walki. Jest tylko napisane że rank bonus oblicza się biorąc pod uwagę ilość modeli na początku a nie na końcu walki.?
choć jeśli takie jest uściślenie sędziowskie to ok.
Nie ma tu ani słowa o tym że jednostka musi być zaszarżowana przez taką jednostkę tylko o tym że musi z nią walczyć.
Więc jak to jest z tym wskrzeszaniem? w AB do VC jest tylko napisane że jednostki dowskrzeszane w trakcie walki mogą brać w niej udział ale nie mają żadnych bonusów za szarże jeżeli oddział szarżował.
Moim zdaniem patrząc na RAW jeżeli zaszarżuję na bok 1 wilkiem i dowskrzeszam je tak że podczas liczenia bonusów jest US 5 to szeregi są zdjęte.
Wszystkie bonusy liczy się na końcu walki. Jest tylko napisane że rank bonus oblicza się biorąc pod uwagę ilość modeli na początku a nie na końcu walki.?
choć jeśli takie jest uściślenie sędziowskie to ok.
Bo to jest takie pieprzenie. Jest tylko zapis, że nie dostają bonusów wskrzeszone oddziały więc np. szarżuje BK i wskrzesze 1 to będzie on atakował bez lancy. Wg mnie z tym ściąganiem ranki musi w danym momencie być 5 US i nie ważne czy zostały dowskrzeszone. Pozatym magia jest przed walką i ja je wskrzeszam zanim się jeszcze walka rozpoczęła.