Domki
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
- Shakin' Dudi
- Masakrator
Domki
jak robicie domki? Chce sam makiete zrobic i sie zastanawiam jak zacząć...
macie jakies foty?
macie jakies foty?
domki najlatwiej sie robi z papieru - kartonu
choc ja sie porwalem na zrobienie domku z zapalek - duzo pracy, efekt ciekawy - ale ogolnie nieopłacalne jak na makiete
jak juz powycinasz, posklejasz i wyjdzie Ci kształt domku to musisz go pomalowac jak Ci sie podoba - ewentualnie mozna jakas fakture nadac (chropowatych kamieni itp)... ja do pomalowanie urzylem wzykluch plakatowek a pozniej szczegoly malym pedzelkiem namalowalem (deski itp).. na koniec wszystko lakierem by nie brudzilo palcy
jak na stol to IMO bardzo dobrze wyglada
pozdrawiam.
choc ja sie porwalem na zrobienie domku z zapalek - duzo pracy, efekt ciekawy - ale ogolnie nieopłacalne jak na makiete
jak juz powycinasz, posklejasz i wyjdzie Ci kształt domku to musisz go pomalowac jak Ci sie podoba - ewentualnie mozna jakas fakture nadac (chropowatych kamieni itp)... ja do pomalowanie urzylem wzykluch plakatowek a pozniej szczegoly malym pedzelkiem namalowalem (deski itp).. na koniec wszystko lakierem by nie brudzilo palcy
jak na stol to IMO bardzo dobrze wyglada
pozdrawiam.
Sprecyzuj czy chodzi Ci o domki do mordheima czy do WFB
Jeśli chodzi o "bazowy" materiał na ściany, to karton najlepszy. Skleja toto się super tzw. hot glue gunem, można i tradycyjnie wikolem/polimerowym, ale schnie jakieś 100 razy dłużej.
Samo wykończenie: ja stosuję "pruski mur", robiony takim sposobem: przyklejasz na domek listewki z balsy, po czym szpachlujesz mieszanką piasku z wikolem (im gęstsza, tym lepiej). Wygląda naprawdę fajnie, fotek niestety nie mam.
Dach można zrobić, naklejając powycinane z kartonu dachówki, mozna też zrobić strzechę, najlepiej z jakiegoś pędzla albo miotły z naturalnym włosiem.
Jeszcze z ciekawych rzeczy - próbowałem zrobić podmurówkę z pokruszonego gipsu - wychodzi cąłkiem ładnie, ale roboty sporo.
Samo wykończenie: ja stosuję "pruski mur", robiony takim sposobem: przyklejasz na domek listewki z balsy, po czym szpachlujesz mieszanką piasku z wikolem (im gęstsza, tym lepiej). Wygląda naprawdę fajnie, fotek niestety nie mam.
Dach można zrobić, naklejając powycinane z kartonu dachówki, mozna też zrobić strzechę, najlepiej z jakiegoś pędzla albo miotły z naturalnym włosiem.
Jeszcze z ciekawych rzeczy - próbowałem zrobić podmurówkę z pokruszonego gipsu - wychodzi cąłkiem ładnie, ale roboty sporo.
- Shakin' Dudi
- Masakrator
do batlla...
chce zrobic duzo jednakowych domków
chce zrobic duzo jednakowych domków
- Shakin' Dudi
- Masakrator
A masz moze link lub plik w pdf? Moj mail jest podany w profilu
- krogulec3000
- Warzywo
mozesz stawiać domki z klocków Hirsta ale to dosc spory wydatek bo jedna forma silikonowa kosztuje ok 120 zł, najtaniej karton, z niego kleisz konstrukcje i zależnie od chęci wykończenia albo mur pruski z balsy lub patyczków od lodów i farby lub wikol+piasek i na to farba
PS. mój pierwszy post więc witam wszytskich
PS. mój pierwszy post więc witam wszytskich