Pytania wszelakie ... ;)

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gelo
Chuck Norris

Re: Pytania wszelakie ... ;)

Post autor: Gelo »

Ja też polecam przeczytanie co jest w podręczniku napisane, ale panu kumanowi:
"Note that Juggernauts of Khorne, Daemonic Mounts, Palanquins of Nurgle and Discs of Tzeentch are cavalery mounts, even though they are not mounted on a 25x50mm base."

Taak... lekka różnica prawda? Nie ma nic napisane o steadzie slaanesha a są wymienione steedy które NIE SĄ na 25x50.

Ja mam pytanie z innej beczki: Dysk ma podstawke 40x40 czy 50x50?

Awatar użytkownika
Scyla Anfingrimm
Wałkarz

Post autor: Scyla Anfingrimm »

Dysk na takiej z jaką go sprzedają. To niby jakim cudem mam cyckowęża upchnąć na podstawce 25x50? Jak dla mnie to to jest zbytnie czepianie sie szczegółów.
"ZABIJAJ DLA KHORNA, ZABIJAJ DLA KHORNA, ZABIJAJ DLA KHORNA!" (Dla Slaanesha też! I dla Nurgla! Oraz Tzeentcha!) Zabijaj każdego jak leci! Niech Chaos rośnie w siłe i zapanuje nad światem śmiertelników!

P.S. A Wąpierze ssą!!

Awatar użytkownika
ataman
Chuck Norris

Post autor: ataman »

To niby jakim cudem mam cyckowęża upchnąć na podstawce 25x50?
Za pomocą green stuffu - jeszcze trzeba pamietac o tym, zeby rownowage trzymal ;)
Mozna tez pozyskac steeda spod demonetki, a cyckoweza zostawic na polce.
.:prawdziwy mężczyzna nie je miodu tylko żuje pszczoły:.

Awatar użytkownika
conejito
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: conejito »

otóz drogi scyllo znowu niezupełnie;) dyskowca sprzedają na podstawce 50x50, a teoretycznie jako latacz powinien byc na 40x40...mozesz wystawic na tej wiekszej, ale poprawniej byloby miec na 40x40 (otóż pewnie teraz podniosa sie glosy, pytajace, cóż znaczy "poprawniej",;)baaa...lepiej miec go na mniejszej-zawsze mniej przeciwnikow siega cie wtedy w combacie;)

Awatar użytkownika
Scyla Anfingrimm
Wałkarz

conejito pisze:otóz drogi scyllo znowu niezupełnie;) dyskowca sprzedają na podstawce 50x50, a teoretycznie jako latacz powinien byc na 40x40...mozesz wystawic na tej wiekszej, ale poprawniej byloby miec na 40x40 (otóż pewnie teraz podniosa sie glosy, pytajace, cóż znaczy "poprawniej",;)baaa...lepiej miec go na mniejszej-zawsze mniej przeciwnikow siega cie wtedy w combacie;)
Fragment o wierzchowcach Chaosu: "Zwróć uwage że Molochy Khorna, Demoniczne Wierzchowce, Palankiny Nurgla i Dyski Tzeentcha są w myśl zasad Warhammera modelami kawalryjskimi, nawet jeśli nie poruszają sie na podstawkach o wymiarach 25x50 mm". Także nie ma różnicy czy 40x40 czy 50x50.
"ZABIJAJ DLA KHORNA, ZABIJAJ DLA KHORNA, ZABIJAJ DLA KHORNA!" (Dla Slaanesha też! I dla Nurgla! Oraz Tzeentcha!) Zabijaj każdego jak leci! Niech Chaos rośnie w siłe i zapanuje nad światem śmiertelników!

P.S. A Wąpierze ssą!!

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Post autor: Khuman »

o faktycznie nie ma tam nic napisane o steed of slaanesh eh.. no nic mój bład Gelo, ale i tak uważam że wszystki powiny być na 50x50, bo sprzedawane są na takich podstawkach, co do tego: "Także nie ma różnicy czy 40x40 czy 50x50." ma do do 50x50 styka się wecej modeli :P

Awatar użytkownika
Scyla Anfingrimm
Wałkarz

kuman pisze:o faktycznie nie ma tam nic napisane o steed of slaanesh eh.. no nic mój bład Gelo, ale i tak uważam że wszystki powiny być na 50x50, bo sprzedawane są na takich podstawkach, co do tego: "Także nie ma różnicy czy 40x40 czy 50x50." ma do do 50x50 styka się wecej modeli :P
Biorąc pod uwage że to mag jest to nie ma. Jego tak czy siak sie będzie trzymało poza CC :P. Ale fakt faktem zawsze to mniej wrogów można dostawić. Myśle że jak sie go postawi na podstawce 40x40 to nic sie nie stanie. Ale może niech sie ktoś z LS na ten temat wypowie.

P.S. A Wąpierze ssą!!

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Post autor: Temple Guard »

Na podforum HE, a następnie w "kwestii zasad", gdzie zadałem pytanie (w temacie "kilka pytań początkującego") wywiazała się dyskusja na temat Standard of Balance (oba walczące oddziały są ItP, zdejmuje się hate i frenzy, zupełnie jakby oddział z frenzy przegrał walkę) kontra Banner of Rage (oddział nigdy nie traci frenzy, nawet po przegraniu walki). Moim zdaniem nadrzędny jest tu BoR (powód - słowo "nigdy" oraz dopiski w opisach obu sztandarów nt. przegrania walki przez oddział z frenzy), ale zdania sa podzielone. No ewentualnie rzut na 4+ mógłby decydować (ale zawsze lepiej tego uniknąć), natomiast wyższość SoB byłaby IMO nieporozumieniem. Mam nadzieję, że ktoś z LS wypowie się na ten temat, a jeśli nie to poproszę przez priva kogoś z LS o zajęcie stanowiska w tej sprawie. A Wy co sądzicie?
Gwardia umiera, ale się nie poddaje

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gajowy »

ja mysle, ze SoB ma napisane wyraznie w jaki sposob dziala, zdejmuje frenzy tak jakbys przegral, a ty jak przegrasz nie tracisz frenzy wiec nadal je masz i koniec

kszyhu
Chuck Norris

Post autor: kszyhu »

patrzyłem na podstawki do chaos knightsów iw yszlo ze są troche wieksze niż podstawki bretonskich rycerzy, czy to znaczy ze jak biją sie pięciu rycerzy chaosu na lance bretonską, gdzie jest trzech w rzędzie, to mozna tak ustawic walczących, zeby biło się tylko 4 knightów chaosu??

Awatar użytkownika
Kamil Kiwi
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Kamil Kiwi »

podstawki sa takie same, coś źle zmierzyłes chyba :wink:
Możesz tak ustawić chaosiarzy aby w combacie było ich 4 na 3 bretońców. według zasad trzeba dostawiać tyle modeli ile się da w 1szych szeregach.
Obrazek

kszyhu
Chuck Norris

po prostu porównałem podstawki, zamiast mierzyc i wyszlo ze podstawki koni chaosu są o jakis milimetr wieksze od innych koni no i według zasad tylko czterech koni sie styka gdy bije sie pięciu koni na trzech jeźdzców przeciwnika, więc nie weim czy w walce mam patrzec na długosc podstawki, czy jest w gdzies w zasadach strona z długosciami podstawek róznych figurek, gdzie pisze ze mimo wszystko długosci są takie same

Awatar użytkownika
Whydak
Chuck Norris

Post autor: Whydak »

Kawaleria ma 25x50 czyli powinny być takie same

Awatar użytkownika
darkcain
Mudżahedin

Post autor: darkcain »

przeciez to tylko milimetr.... chyba mozna dac sobie spokoj
His name was Death and Hell follow with Him

Redrob Secnirp
Pseudoklimaciarz

Post autor: Redrob Secnirp »

Czy jedynkę nurgla (to samo sie tyczy dwójki tzeencha) mogę rzucić na bohatera championa w oddziale? Albo na large target lub monster np. hydra? Czy mogę rzucić to na oddział by po prostu zabić jednego chłopka? helka się rusza 12 czy 6? Co się stanie jak rzucę misfire i tzzzz... A mag rzuci na miscasta to ze czar wychodzi z ifką ?
BLOOD FOR BLOOD GOD!!!!!

kszyhu
Chuck Norris

aha, czyli warriorzy chaosu mają podstawki 25 na 25 mm tak? pytam ,bo nie chce zeby były nieporozumienia jak bede grał, nie gram długo i nie wiedziałem, ze to przez błąd przy robieniu podstawek wszystkie podstawki chaosu są większe od koni w innych armiach

Redrob Secnirp
Pseudoklimaciarz

Post autor: Redrob Secnirp »

Czy jedynkę nurgla (to samo sie tyczy dwójki tzeencha) mogę rzucić na bohatera championa w oddziale? Albo na large target lub monster np. hydra? Czy mogę rzucić to na oddział by po prostu zabić jednego chłopka? helka się rusza 12 czy 6? Co się stanie jak rzucę misfire i tzzzz... A mag rzuci na miscasta to ze czar wychodzi z ifką ?
ponawiam pytanie
BLOOD FOR BLOOD GOD!!!!!

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

warrior ma podstawke 25x25 , 1 nurgla możesz wybrac dowolną osobe w odziale nawet herosa czy lorda na smoku, 2 tzeentcha działa na cały odział nie na herosa w nim, a tzz.. wydaje mi się że każdy czarodziej robi mistcasta i turlasz 2d6 na tabelke, ale niejestem pewien nieużywam hellki

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

http://13kohorta.ether.pl/ChaosMutations.pdf

te mutacje zaliczają się do punktów przedmotów czy giftów ? wydaje mi się że przedmiotów ale niejestem pewien...

i czy ktoś ich wogule używa?

aaa... i pytanie z innej beczki bo doszły mie jakieś dziwne plotki że mali magowie mogą używać shadow (jakaś errata?), czy to prawda czy jakaś fama?

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Post autor: Temple Guard »

kuman pisze:http://13kohorta.ether.pl/ChaosMutations.pdf

te mutacje zaliczają się do punktów przedmotów czy giftów ? wydaje mi się że przedmiotów ale niejestem pewien...

i czy ktoś ich wogule używa?

aaa... i pytanie z innej beczki bo doszły mie jakieś dziwne plotki że mali magowie mogą używać shadow (jakaś errata?), czy to prawda czy jakaś fama?
Masz wyraźnie napisane w tekście, że zabierają punkty przeznaczone na przedmioty magiczne. Ale pamiętaj, że było to robione "for fun", na dodatek do poprzedniej edycji, więc nie ma mowy, byś mógł tego używać na turnieju, ale w gierce domowej - czemu nie.
Gwardia umiera, ale się nie poddaje

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

ODPOWIEDZ