górka

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
drozd-26
Wałkarz

górka

Post autor: drozd-26 »

Ostatnio grałem na Imperium i przeciwnik wystawił swój cannon tak żeby zahaczał tylno-boczna krawędź górki mówiąc, że stoi na górce i widzi wszystko. Wynikałoby z tego, że cała górka ma taką sama wysokośc od każdej ze swoich krawędzi. Według mnie natomiast górka ma kształ półkolisty czyli najwyższy jej punkt jest na jej gdzies w środku podstawki ( kwestia umowna gdzie dokładnie).
W zwiazku z tym mam nastepujące pytania:
1. Kto ma racje?
2. Jesli kolega, to w takim razie jak regiment moze strzelac z dwoch rank skoro obie stoją na tym samym poziomie??
3. Jesli kolega ma rację to czy regiment który został zaszarżowany i stoi na srodku górki dostaje +1 za High Ground skoro obie jednostki stoja na tym samym poziomie??

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Post autor: morgan10005 »

górka ma jeden poziom (czasami więcej) i jest to raczej uproszczenie, chyba że chcesz matematycznymi wzorami określać jej kształt.

Regiment może strzelać z 2 rzędów bo takie są zasady zapisane w podręczniku.

Jeśli oba regimenty będące w walce mogą wystawić pełen rząd na górce to nikt nie ma bonusu.

Awatar użytkownika
drozd-26
Wałkarz

Czyli jeśli postawie katapultę z tyłu górki tak ze będzie dosłownie stać rogiem podstawki na górce to tak jakby była na górce i widziała wszystko pomimo tego, że de facto nie mogę poprowadzic line of sight do niczego bo mi zasłania górka..........sick

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

los mozesz poprowadzic tez od tego rogu, ktory stoi na gorce...

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

jak stoisz na górce to jak może ona zasłaniać LOS

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

zasady tej gry, a raczej ich interpretacja robią się coraz bardziej poronione...
Obrazek

Awatar użytkownika
drozd-26
Wałkarz

jak stoisz na górce to jak może ona zasłaniać LOS
jeśli masz taką górkę ktora opada z dwóch stron i postawisz ja z tyły to środek górki bedzie ci zasłaniał line of sight.
Zastanawialismy sie z kumplem od battla i jak gramy to określamy każda górkę. Jeśli jest dwupoziomowa to no problem ale jeśli jest "klasyczna" to jej najwyższy punkt jest na jej środku a opada do boków i w takim układzie bolec postawiony za regimentem dwurankowej strzelającej piechoty też ma Line of sight bo stoi wyżej niż piechota ( o ile sie miesci przed środkiem danej górki). Natomiast wszystko co ustawisz po drugiej stronie od środka nie ma line of sight bo stoi pod górkę.....

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

a jak moja jazda ma głowy wyżej niż steam tank, który jest larg target to widzi przez niego??

Pewne rzeczy są umowne w tej grze. Jak masz zamiar podzielić górkę na kilka poziomów i się tak bawić to twoja sprawa. Zasady tej gry nie zawsze są logicziczne, a wymiary i kształty nie są do końca rzeczywiste. To że górka ma jeden poziom jest uproszczeniem

Awatar użytkownika
drozd-26
Wałkarz

Ja całkowicie rozumiem tą umowność pewnych zasad i sam na nie gram :-] jednakże:

Absurd polega na tym ze masz dwa wykluczające się "przepisy", że tak powiem: jeden mówiący o tym że górka ma skos i dlatego strzelcy mogą strzelać z dwóch rank a drugi "umowny" mówiący że górka nie ma skosu tylko jeden poziom.....

Druga sprawa: jeśli grasz strzelającym defensem i zależy ci na tym żeby rozstawić się jak najdalej od wroga ( czyli przy posiadaniu górki w swoim deploy'u rozstawisz się albo na środku górki albo na jej końcu) to wtedy górka daje ci tylko "elevated position" i możesz sobie pykać z dwóch rank do woli. Zapis High ground jest natomiast martwy bo musiałbyś zawsze się wystawiać na samym skraju górki żebyś mógł z niego skorzystać.

Według mnie zapis high ground powinien dotyczyć każdego combat'u w sytuacji kiedy szarżująca jednostka na początku swojej szarży nie stałą na górce.

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Wszystko jest kwestią umowną i chyba warto takie rzeczy ustalać przed bitwą. Dla mnie też byłoby to mało realistyczne, kiedy łucznicy ustawiliby się za wzgórzem, ale już na skraju górki i strzelaliby z 2 rzędów. W podręczniku oprócz zapisu, że górka to górka napisano również, że należy postawić się w roli swojego wojaka i spojrzeć na jego poziomie, w tym wypadku górka zasłani pole widzenia :)
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

A ja mam taką "górę" że piechociarz jest od niej wyższy i z jego pkt patrzenia widzi wszystko na polu bitwy.

Przyjęcie pkt widzenia wojaka jest przy takim czymś jak LOS i odnosi się raczej do przeprowadzenia prostej linii od wojaka do celu. WFB jest mało realistyczne bo jak przyjmiesz 28mm(piechociarz) jako wzrost człowieka to ktoś policzył że cały stół ma wymiary boiska, górki są wielkości kopcy a te wybujałe lasy to kilka drzew. A że górka ma skosy to zależy od makieciarza. A jak masz duże skosy na górce to jednostki spadają, jak wstawisz drzewa do "lasu" to będziesz miał problem z poruszaniem jednostek przez las.

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Tak jak pisałem, wszystko jest do uzgodnienia. Jeśli jasno powiemy, że będziemy taką kwestię traktować tak lub inaczej. Rozwiązaniem jest również górka bez skosa :wink:
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

Awatar użytkownika
drozd-26
Wałkarz

Czyli mam rozumieć że na turniejach gramy na zasadzie umownej, że górka ma w każdym swoim miejscu taką samą wysokość i, że +1 do CR jest tylko wtedy jeśli regiment stoi na skraju górki?

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Tak.

ODPOWIEDZ