ORKI i gobliny zielone!
Moderatorzy: Ziemko, wind_sower
ORKI i gobliny zielone!
Witam wszystkich!
to mój pierwszy post na forum, więc pomyślałem, że zacznę od pokazania moich zielonych. pomysł na bejcę wziął się z artykułu Blessa, któremu z miejsca dziękuję za świetny tutorial !
na początek wrzucam Gorbiego - dziś skończony, nie miał jeszcze okazji sprawdzić się w bitwie...
to pierwsze zdjęcia, które kiedykolwiek i gdziekolwiek zamieszczam; mam nadzieję, że wszystko będzie hulać prawidłowo
to mój pierwszy post na forum, więc pomyślałem, że zacznę od pokazania moich zielonych. pomysł na bejcę wziął się z artykułu Blessa, któremu z miejsca dziękuję za świetny tutorial !
na początek wrzucam Gorbiego - dziś skończony, nie miał jeszcze okazji sprawdzić się w bitwie...
to pierwsze zdjęcia, które kiedykolwiek i gdziekolwiek zamieszczam; mam nadzieję, że wszystko będzie hulać prawidłowo
-
- Chuck Norris
bardzo ładnie się prezentują .. no może tylko skóra jest zła użyłeś emerald green (tak mniemam) bądź podobnego odcienia na którym blending jest nie widoczny (użyj goblin green(nawet rozjaśnij biała do jeszcze jaśniejszego) bądź nawet scorpion greena)
druga sprawa ze bejca za jasna to tego typu nasycenia kolorów ! zauważ ze bejca jest widoczna tylko w jasnych miejscach modelu
użyj ciemniejszej bejcy oraz jaśniejszych kolorów!
spróbuj zabawić się po bejcowaniu glazami (farbka rozcieńczona do przezroczystego) bądź washami tylko je tez musisz rozcieńczyć wodą , zabawa ma polegać na miejscowym a nie po całości wpuszczaniu glaza w rowki (czarny / brązowy) i miejscami w zacienionych punktach da ci to pewną władzę nad tym gdzie ma być ciemniej gdzie jaśniej , blending takiej możliwości ci nie daje
to tyle jak ode mnie
ps. wrzucaj zdjęcia chętnie popatrzymy na całą armię
druga sprawa ze bejca za jasna to tego typu nasycenia kolorów ! zauważ ze bejca jest widoczna tylko w jasnych miejscach modelu
użyj ciemniejszej bejcy oraz jaśniejszych kolorów!
spróbuj zabawić się po bejcowaniu glazami (farbka rozcieńczona do przezroczystego) bądź washami tylko je tez musisz rozcieńczyć wodą , zabawa ma polegać na miejscowym a nie po całości wpuszczaniu glaza w rowki (czarny / brązowy) i miejscami w zacienionych punktach da ci to pewną władzę nad tym gdzie ma być ciemniej gdzie jaśniej , blending takiej możliwości ci nie daje
to tyle jak ode mnie
ps. wrzucaj zdjęcia chętnie popatrzymy na całą armię
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Również uważam że bejca jest za jasna, wszystko takie cukierkowa....
(z tym że wydaje mi się że kolory przed bejcowaniem nie były za ciemne)
niemniej jednak technicznie bardzo ładnie i porządnie
(z tym że wydaje mi się że kolory przed bejcowaniem nie były za ciemne)
niemniej jednak technicznie bardzo ładnie i porządnie
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
@VegaMStudio Chuck Norris:
dzięki za miłe słowo to jest wszystko goblin green, tylko fotki wyszły zbyt jasne, a bejcowe cienie jakoś się pochowały... pstrykałem przy świetle słonecznym, które się zmieniało - będzie to widać w różnicach stopnia jasności kolejnych fotek. brak wprawy nie udało mi się też wyeliminować połysku, który w rzeczywistości jest dużo mniejszy niż na zdjęciach. a aparat pożyczony, więc nieprędko zrobię poprawkę.
a washe i glazy to dobry pomysł! tylko wtedy, gdy malowałem te modele, nie znałem tych technik i bardziej chciałem grać niż malować. i tak figurki już sobie zostały - po prostu pobejcowane może kiedyś przyjdzie czas na tuning!
dołączam oddział orków, na razie pomalowane dwa szeregi
dzięki za miłe słowo to jest wszystko goblin green, tylko fotki wyszły zbyt jasne, a bejcowe cienie jakoś się pochowały... pstrykałem przy świetle słonecznym, które się zmieniało - będzie to widać w różnicach stopnia jasności kolejnych fotek. brak wprawy nie udało mi się też wyeliminować połysku, który w rzeczywistości jest dużo mniejszy niż na zdjęciach. a aparat pożyczony, więc nieprędko zrobię poprawkę.
a washe i glazy to dobry pomysł! tylko wtedy, gdy malowałem te modele, nie znałem tych technik i bardziej chciałem grać niż malować. i tak figurki już sobie zostały - po prostu pobejcowane może kiedyś przyjdzie czas na tuning!
dołączam oddział orków, na razie pomalowane dwa szeregi
i jeszcze doomdiver. te figurki są na maksa jasne - to pierwsze modele z bejcy. plan był taki: gobasy traktować scorpion greenem a orki - goblin greenem (że jak skóra ciemniejsza, to brudniejsza i twardsza ). ale plan po empirycznym teście został zarzucony. a pamiątka i świadectwo - jak niżej...
i w ogóle te machiny są u zielonych w dechę. w pewnej bitwie jedyne punkty, które zdobyłem (to było coś ok. 1300, a graliśmy na 2,5k), wywalczyły właśnie dwa doomy + cztery bolce.
a, zapomniałbym o przedskoczku!
i w ogóle te machiny są u zielonych w dechę. w pewnej bitwie jedyne punkty, które zdobyłem (to było coś ok. 1300, a graliśmy na 2,5k), wywalczyły właśnie dwa doomy + cztery bolce.
a, zapomniałbym o przedskoczku!
draleba pisze:Witam wszystkich!
Blessa, któremu z miejsca dziękuję za świetny tutorial !
A prosze bardzo.
Bardzo cieszy mnie, ze komuś się przydał!
Jeśli chodzi o Twoje prace, to sa na naprawdę dobrym poziomie. Widac, ze dobrze przygotowałes figsy do bejcowania. Rzeczywiscie, jak wspomnieli moi poprzednicy, tak i na mój gust, bejca jest troche za jasna, choc nie na tyle, by był to znaczący "błąd w sztuce". Ot, troche jaśniej Ci figsy wyszły. Armia w calosci na pewno bedzie sie zacnie prezentowac. Good job! Dzialaj dalej.
ja na twoim miejscu przyciemnil bym figurki i obowiazkowo matowy lakier
no i jeszcze brzegi podstawek np bestial brownem machnac to bylby juz wypas
no i jeszcze brzegi podstawek np bestial brownem machnac to bylby juz wypas
Malowanie, konwertowanie, rzeźbienie od zera ... ceny do uzgodnienia
https://www.facebook.com/angerfish.studio
Prosił bym o kontakt na fanpage, ponieważ na forum wchodzę sporadycznie.
https://www.facebook.com/angerfish.studio
Prosił bym o kontakt na fanpage, ponieważ na forum wchodzę sporadycznie.
Dzięki wszystkim za zachęcające komentarze
Rozważę opcję, czy doomdivera nie włożyć raz jeszcze do ciemniejszej i gęstszej bejcy. Do tej pory używałem bezzapachowej, rozpuszczalnej w wodzie bejcy, bo jest... ten, no... bezzapachowa W każdym razie warto będzie popróbować nowych sposobów.
Niżej wklejam początek regimentu nocnych goblinów. Ale w mało nocnej kolorystyce. Takie jakieś wyszły "pustynne".
Rozważę opcję, czy doomdivera nie włożyć raz jeszcze do ciemniejszej i gęstszej bejcy. Do tej pory używałem bezzapachowej, rozpuszczalnej w wodzie bejcy, bo jest... ten, no... bezzapachowa W każdym razie warto będzie popróbować nowych sposobów.
Niżej wklejam początek regimentu nocnych goblinów. Ale w mało nocnej kolorystyce. Takie jakieś wyszły "pustynne".
Ależ przyjemnie się czyta i ogląda Twoje posty Bart!
Świetne fotki zrobiłeś tej swojej armii, czasem tylko nie ostre, ale pokazują pięknie wszystko!
Gratulacje. Jak będę po egzaminie oj to ostro odpracujemy na polu bitwy zaległości!
Świetne fotki zrobiłeś tej swojej armii, czasem tylko nie ostre, ale pokazują pięknie wszystko!
Gratulacje. Jak będę po egzaminie oj to ostro odpracujemy na polu bitwy zaległości!
@Addelheim de Parravon:
No nie, kogo oczy moje czytają! więc jednak się wkręciłeś, ha!
a z tą ostrością fotek, to jeszcze o tym nie wiesz, ale planuję uśmiechnąć się kiedyś do Ciebie w tej sprawie wiesz, Twoj aparat, wprawna ręka i oko wizjonera... może być tylko lepiej
No nie, kogo oczy moje czytają! więc jednak się wkręciłeś, ha!
a z tą ostrością fotek, to jeszcze o tym nie wiesz, ale planuję uśmiechnąć się kiedyś do Ciebie w tej sprawie wiesz, Twoj aparat, wprawna ręka i oko wizjonera... może być tylko lepiej
Fajne malowanie tylko strasznie jasne.....ja zawsze armie orkasów widzialem taka ciemną mroczna i gotycką...;p...
No własnie ta bejca jest strasznie jasna....jak bys dał ciemniejszą było by troche lepiej...no i razi mnie ten zielony na krawędziach podstawek....a tak pozatym to fajna armijka;]
No własnie ta bejca jest strasznie jasna....jak bys dał ciemniejszą było by troche lepiej...no i razi mnie ten zielony na krawędziach podstawek....a tak pozatym to fajna armijka;]
@Undead84:
ja z kolei nie przepadam za czarnymi/brązowymi krawędziami podstawek - stąd zielony wiadomo: co kto lubi
a z tym zaciemnieniem - gdy czas pozwoli - warto będzie popróbować. Szczególnie mam tu na myśli oddział Czarnych Orków, czyli Super Extra Drogą Piechotę Prawie Bez Bonusów, którą jednak lubię, choć na ogół nie zdobywa żadnych punktów
tylko jeśli Czarnych zrobię rzeczywiście na ciemno, będą odstawali w konwencji od reszty armii. A na myśl o poprawianiu caaałej hordy to ręce opadają
ja z kolei nie przepadam za czarnymi/brązowymi krawędziami podstawek - stąd zielony wiadomo: co kto lubi
a z tym zaciemnieniem - gdy czas pozwoli - warto będzie popróbować. Szczególnie mam tu na myśli oddział Czarnych Orków, czyli Super Extra Drogą Piechotę Prawie Bez Bonusów, którą jednak lubię, choć na ogół nie zdobywa żadnych punktów
tylko jeśli Czarnych zrobię rzeczywiście na ciemno, będą odstawali w konwencji od reszty armii. A na myśl o poprawianiu caaałej hordy to ręce opadają
Widać, że wszystko pomalowane jest bardzo starannie i na dobrym poziomie.
Jak na mój gust trochę za czyste te jednostki, brakuje mi rdzy, brudu itp. Ale to jest kwestia wizji armii więc nie można się doczepić
Miło się ogląda tą jedną z najbardziej klimatycznych i jednocześnie najsłabszych armii w WFB.
Waaagh!
Jak na mój gust trochę za czyste te jednostki, brakuje mi rdzy, brudu itp. Ale to jest kwestia wizji armii więc nie można się doczepić
Miło się ogląda tą jedną z najbardziej klimatycznych i jednocześnie najsłabszych armii w WFB.
Waaagh!
Warbossowi na zbroi robiles obdarcia farby . Mozna je poprawic zeby wygladaly duzo lepiej , sproboj z jednej krawedzi obdarcia namalowac czarny pasek , a z drugiej bialy , efekt bedzie duzo fajniejszy i nabierze glebi . To tak na przyszlosc jak nie bedziesz bejcowal
A armia bardzo fajna pomalowana dobrze i starannie , troche cieni by sie przydalo , ale i tak jest dobrze
A armia bardzo fajna pomalowana dobrze i starannie , troche cieni by sie przydalo , ale i tak jest dobrze