kilka pytań początkującego

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

Re: kilka pytań początkującego

Post autor: Havelock »

Opcje:
1. Ląduje w lesie, fanole wylatują w zwykły sposób.
2. Ląduje za lasem (na krawędzi), a fanole mogą w niego władować się na (powiedzmy) 4 cale.
3. Zatrzymuje się na krawędzi przed lasem, a fanole wylatują.
4. Ląduje w lesie i automatycznie ginie, fanole wylatują w zwykły sposób.
Pytanie od kolegi
Jak dla mnie opcja 2, powiedziałbym że dopiero w tym momencie grzybojady widzą żyrokopter, mimo że leciał nad lasem to był dla nich niewidoczny dopóki z nad niego nie wyleciał. Opcja 1 niedopuszczalna, opcja 3 też - nocniki nie widzą latacza, opcja 4 jest bez sensu.

Pozdro

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Post autor: morgan10005 »

A jak nie ma miejsca miedzy goblinami i lasem na zyrokopter?
I nie trzeba byc widocznym

Misza
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Misza »

nie ma odpowiedzi? no panowie sędziowie, pomóżcie, strasznie ciekaw jestem ;]

kszyhu
Chuck Norris

Post autor: kszyhu »

zauwazylem w rulebooku na stronie 37 na diagramie, że bonus za ranki dodaje się za te ranki które się mialo na początku bitwy, a nie tak jak wczesniej gralem, ze ten bonus liczy po tym jak juz zginęło kilku ludzi i ranki się zmniejszyły, mógłby ktos powiedziec jak to w koncu jest??

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Post autor: Alister »

Rank bonus liczysz z poczatku danej fazy combatu.

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

Post autor: goboss »

Mam pytanie odnośnie Ring of Hotek, nie wiem czy dokładnie tak się to nazywa.
Działa tak, że jeżeli wrogi czarodziej rzuci dwie takie same liczby przy rzucaniu czaru w odległości x cali od jednostki z pierścionkiem to ma misscasta...

Nasuwa się pytanie. Jak z ifką? Rzucamy dwie 6, cieszymy się i nagle okazuje się, że misscast?

Awatar użytkownika
Herkules
Mudżahedin

Post autor: Herkules »

dokładnie jeżeli rzucisz w oddział z hotekiem bądź w oddział w 12 calach od hoteka masz miscast.
miscast przebija ifkę jak masz 2 szóstki to liczy się jako miscast

Awatar użytkownika
Pretor
Chuck Norris

Post autor: Pretor »

sytuacja analogiczna do rzutu: 1,1,6,6, który jest opisany w RB
miscast nadrzędny

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: grzech76 »

morgan10005 pisze:
Opcje:
1. Ląduje w lesie, fanole wylatują w zwykły sposób.
2. Ląduje za lasem (na krawędzi), a fanole mogą w niego władować się na (powiedzmy) 4 cale.
3. Zatrzymuje się na krawędzi przed lasem, a fanole wylatują.
4. Ląduje w lesie i automatycznie ginie, fanole wylatują w zwykły sposób.
Wydaje mi się, że najlogiczniej i najsprawiedliwiej (czyli nie wg zasad zapewne ;-) ) jest wybrać opcję 1. Ponieważ po wystrzeleniu fanatyków ruch można kontynuować, nie widzę potrzeby wymuszania lądowania pojazdu w lesie. zatrzymuje się nad lasem, fanatycy i tak nie mogą mu nic zrobić gdyby był w lesie więc nic to nie zmieni.

Oczywiście sędzią nie jestem, ale cóż...

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Poniższa sytuacja:

Obrazek

Deklaracja szarż w kolejności:
1. Waywatchers na latare
2. tancerze na clanraty
3. driady na clanraty

latara robi flee i staje na drodze tancerzy i driad. I teraz zagraliśmy w ten sposób, że ja tancerzami i driadami dochodzę do latary, niszcze automatycznie i overrunuje sobie w clanraty (tancerze dochodzą).

Zagrane zgodnie z zasadami czy nie?
Obrazek

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Post autor: Alister »

Robisz enemy in the way, redirectujesz szarze, niszczysz automatycznie (bo juz w tej fazie ruchu uciekli) po czym redirectujesz szarze w clanraty.

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Mam takie pytania:
1.Czemu nie mogę strzelać cannonem w eteryki, w wiadomych celach. Jest napisane, że nie mogę zawoundować, a nie że nie mogę trafiać czy to w walce wręcz czy ze strzelania.

2.Czemu nie mogę zaszarżować schowanego w lesie oddziału z zasady "enemy in the way" jak widzę i mógłbym zaszarżować oddział stojący kawałek dalej. Teraz interpretacja jest, że ani nie mogę zaszarżować oddziału w lesie bo go nie widzę ani nie mogę zaszarżować oddziału stojącego kawałek dalej bo nie mam jak ominąć oddziału schowanego w lesie. Jak go nie widzę to skąd mam wiedzieć że muszę go omijać?

Awatar użytkownika
Majones
Chuck Norris

Post autor: Majones »

Też mam małe pytanko, Zdarzyła sie nam ostatnio taka sytuacja:
oddział knightów zabija orzełka i wpada z overruna w bok dragonow, następnie przychodzi moja tura, deklaruje szarże na oddział tych knightów jednymi dragonami od tyłu i bohaterem na orle od przodu, i teraz problematyczna sytuacja, czy oddział knightów z lanc bije tylko w dragonow w których szarzowal czy we wszytko moze walic lanca? (Wg. mnie tylko w to co szarzowal, tak też zagraliśmy, jednak chciałbym wiedzieć na przyszłość).

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

lanca działa tylko przy szarży, czyli masz tylko +2 do S w oddział w który wpadłeś z overruna.

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

Post autor: Kołek »

postaram się nie zgodzic bo w Rb jest zapisek iż za lance dostajesz bonus +2 jezeli szarzujesz w danej turze, nigdzie nie ma zapisku ze bonus działa tylko na szarżowany unit,chyba ze źle widze

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Jeśli mnie pamięć nie myli to nawet w jednym FAQ'u był zapisek, że bonusy są przeciw wszystkim celom.

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

ale nie szarżujesz w oddział który wszarżował w ciebie od boku.

To w takim wypadku jak działają cepy i korbacze (+2 i +1 do S w pierwszej turze walki).Jak dostaje nową szarże będąc cały czas w combacie to cały czas będę miał bonus? czy będzie on do wszystkich czy tylko do oddziału który jest w pierwszej turze.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

z lancami kolek ma racje.

co do flaili itp. to jesli wszarzujesz w oddzial, ktory juz byl wczesniej w walce to dla niego nie jest to 1 tura combatu wiec flaile nie dzialaja

Awatar użytkownika
Sa!nt
Falubaz

Post autor: Sa!nt »

Czy Warhawki lub Pegazy Bretońskie (jeśli mają US 5+) gdy zaszarżują od boku negują bonusy za szeregi?
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

Post autor: SexRocket »

Pytanie do bardziej zaawansowanych z rodzaju "te trudno wytlumaczalne" :P

Lord DE z black amuletem dostaje szarze od wampira z gem of blood. 3 rany zadane w lorda de z czego 2 to KB. 1 ward na KB wyszedl odbijam rane w wampira on uzywa gem of blood i co dalej? znow warduje sie na 4 i jesli sukces to dobijam ta rane w niego? jesli tak to czy nadal jest to KB czy juz tylko 1 wound? jesli jeden to czy jesli wywarduje nastepnego KB to wampir dostaje 1 rane czy KB? a moze ward mi nie przysluguje?
ObrazekObrazek

Zablokowany