Clan Moulder
Moderator: Hoax
Jak wykorzystujecie giant raty? - ostatnio zacząłem się zastanawiać - po co właściwie jest ta jednostka??? Jako obcinaczka maszerowania - za droga i za mało mobilna w porównaniu z 5 night runnerami. Jak tania jednostka bojowa - mają mały potencjał i są niewiele tańsze od klocka gołych slavów. Jakie więc widzicie dla nich sensowne zstosowanie???
Pytania odnośnie poszczegolnych jednostek zadawać w działach dot. odpowiednich klanów.
M
Pytania odnośnie poszczegolnych jednostek zadawać w działach dot. odpowiednich klanów.
M
główne zalety tej jednostki są takie że jest rank & file i jest tak badziewna ze przeciwnik ja ignoruje. Żadnego strzelania w nią, żadnych czarów... A tu myk i wielkie szczury w boku klocka. Wady - kto dzisiaj gra na klockach? Druga wada to panika. Zęby spanikowac szczury trzeba zabić 2 a potem zostaje US5...
"Przyszliśmy po prośbie-prośbie... daj nam trochę sera... od biedy może być spaczeń..."
Można stosować jako rat-torpedo. Jeden pack ustawiony w rządku z packmasterem w pierwszej linii. Ściąga ranki, a maksymalnie 1 wounda można mu zadać. Tylko to szczyt powergamerstwa i straszna chamówa, więc ja tego nie napisałem.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"
WhiteWolf- też mi się tak wydaje... wszak poganiacz nie jest żadnego rodzaju characterem, ani nawet czampionem oddziałowym - tylko inną częścią oddziału giant ratów.
Ogólnie wychodzi na to, że ta jednostka nie ma zastosowania:
- jako ktos, kto szarzuje od boku i kasuje bonus z szeregów - droga i mało mobilna, za te same punkty można mieć 6 night runnersow, ktorzy jako skirmish, lepiej manewrują
- jako zasłona dla innych oddziałów - za mało zasłania, i spanikowana sama może wzbudzić panikę... już lepiej dołożyć 10 pkt i mieć 20 slavów...
Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to wystawić takie szczury na przeciwko maszyny i uparcie przeć w jej kierunku. Przeciwnik albo zmarnuje strzał na giant raty, albo pożegna się z obsługą... Jedyne ryzyko to to, że obsługa wygra zwarcie...
Ogólnie wychodzi na to, że ta jednostka nie ma zastosowania:
- jako ktos, kto szarzuje od boku i kasuje bonus z szeregów - droga i mało mobilna, za te same punkty można mieć 6 night runnersow, ktorzy jako skirmish, lepiej manewrują
- jako zasłona dla innych oddziałów - za mało zasłania, i spanikowana sama może wzbudzić panikę... już lepiej dołożyć 10 pkt i mieć 20 slavów...
Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to wystawić takie szczury na przeciwko maszyny i uparcie przeć w jej kierunku. Przeciwnik albo zmarnuje strzał na giant raty, albo pożegna się z obsługą... Jedyne ryzyko to to, że obsługa wygra zwarcie...
Nigdy nimi nie grałem (chociaż nie raz zabierałem się do tego ) ale uważam, że jeśli mają coś zdziałać to tylko w większej ilości. 6 szczurów + poganiacz raczej za wiele nie zdziałają, ale np. 30 szczurów i 5 poganiaczy już mogą (proszę nie wrzucać komentarzy typu "Za te 150pkt masz odział klanbraci" ). Fakt że jest to drogie, a brak pancerza i sztandaru boli, ale 6 ruchu daje im jaaaaaaakąś szanse ataku od boku W tedy to wydaje mi się, że już z górki (przeciwnik musi wbić przynajmniej 4 rany)
Taak, wiem że głupi pomysł, ale w końcu trzeba dać jakiś pomysł
Taak, wiem że głupi pomysł, ale w końcu trzeba dać jakiś pomysł
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
-
- Powergamer Rozpiskowy
giant raty w duzych regimentach znacznie lepiej spisuja sie przeciw oddzialom asf niz klanbracia...
np w walce z swordmasterami albo white lions szczury obrywaja tak samo jak clanraty ale zawsze oddamy z linii packmasterow. mozna tez packmasterami ustrzelic bohatera na smoku
inna sprawa jest fakt ze zawsze traktuje giant raty jak ostatnie scierwo podczas bitwy, wiec podobnie jak przy slave'ach mam z nimi zawsze niezlego farta
np w walce z swordmasterami albo white lions szczury obrywaja tak samo jak clanraty ale zawsze oddamy z linii packmasterow. mozna tez packmasterami ustrzelic bohatera na smoku
inna sprawa jest fakt ze zawsze traktuje giant raty jak ostatnie scierwo podczas bitwy, wiec podobnie jak przy slave'ach mam z nimi zawsze niezlego farta
Giant Raty są super za ceną, którą się za nie płaci.
Mi zawsze mieści się jeden oddział za 90 pts (3 packi), 21 modeli, w szarży 8 ataków (tak wiem słabych, ale zawsze coś mogą zrobić).
To taka nasza lekka kawaleria z rankami, radzą sobie ze skirmisherami, i niektórymi fastami. Najlepiej oczywiście wysłać je na flankę, szybko mogą dostać się na tyły przeciwnika, jeśli się nimi zainteresuje i zechce zniszczyć, to zawsze coś musi na nie poświęcić, czyli dobra nasza , w końcu to tylko większe szczury.
Co do packmasterów to tez nie tak łatwo ich zdjąć, bo trafiani są z magii i strzelania tylko na 6 (nadal nie rozumiem czemu za większymi Rat Ogrami trudniej się im schować i dostają już od 5 -6 ehh), a w walce zawsze te swoje ataki wypłacą.
Mi zawsze mieści się jeden oddział za 90 pts (3 packi), 21 modeli, w szarży 8 ataków (tak wiem słabych, ale zawsze coś mogą zrobić).
To taka nasza lekka kawaleria z rankami, radzą sobie ze skirmisherami, i niektórymi fastami. Najlepiej oczywiście wysłać je na flankę, szybko mogą dostać się na tyły przeciwnika, jeśli się nimi zainteresuje i zechce zniszczyć, to zawsze coś musi na nie poświęcić, czyli dobra nasza , w końcu to tylko większe szczury.
Co do packmasterów to tez nie tak łatwo ich zdjąć, bo trafiani są z magii i strzelania tylko na 6 (nadal nie rozumiem czemu za większymi Rat Ogrami trudniej się im schować i dostają już od 5 -6 ehh), a w walce zawsze te swoje ataki wypłacą.
Jest tak jak piszesz, tylko niestety z racji tego ze ta jednostka sie nie sypie ani nie ma stubborna, w praktyce nie ma to żadnego zastosowaniaHobbit pisze:Można stosować jako rat-torpedo. Jeden pack ustawiony w rządku z packmasterem w pierwszej linii. Ściąga ranki, a maksymalnie 1 wounda można mu zadać. Tylko to szczyt powergamerstwa i straszna chamówa, więc ja tego nie napisałem.
nie miałem tego gdzie wrzucić. Jakoś od minuty filmiku biegają całkiem niezłe zmutowane szczury
http://xboxforum.pl/aktualnosci-f9/nowy ... 45218.html
http://xboxforum.pl/aktualnosci-f9/nowy ... 45218.html
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"