Sobotnie Moriowanie, 25.04.09 Lublin

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Sobotnie Moriowanie, 25.04.09 Lublin

Post autor: 4 karabiny »

W imieniu klubu Moria serdecznie zapraszam na lokalny turniej WFB.
Data i miejsce:
25.04.09 w szkole na Zuchów(tam gdzie lubelski master).
Wjazd 10 zł.

Rozkład jazdy:
Start 8:00
Pierwsza bitwa 8:30 - 11:00
Druga bitwa 11:00 14:00
Trzecia bitwa 14:00 16:30

Proszę wszystkich o punktualne przybycie, wcześniej zaczniemy -m wcześniej skończymy.

Sędziowe grający Supeł oraz ja chyba, że jeszcze w kraju Jerzynek będzie.
Scenariusze: 3 x piczka.
Gramy 3 bitwy zasady euro:

Restrictions on the composition of the army

Army restriction
No army can be doubled, no SOC allowed.

Army size: 2000/2250/2500 points (depending on category, see below) with semi-secret (assassins, fanatics, magic items, demonic gifts etc. are kept secret) rosters.

General composition rules

- Armies are 2000/2250/2500 points.
- No characters that are: special, named or Albion
- No DoW or RoR in non-DoW armies .

- Rare choices may not be repeated, except for HE, where they can be repeated once for each choice.
- Max. 2 of the same Special choice.
- Max. 3 of the same Core choice, except ranked infantry without missile weapons and beast herds.
- Max. 3 units of chariots (incl. characters).
- Max. 9 PD/10DD in an army *
- Max. 3 units of flyers (incl. characters)
- Max. 45 models with missile weapons with a range of 20”+ (not incl. war machines, characters and chariots).
- Max. 5 warmachines.

*Magic description
You can use a maximum of 9 power dice in each magic phase. Each bound spell you use count as 1 power dice, all following bound spells used in the same turn counts as 2 power dice.

Every ability that grants the bearer complete knowledge of a single lore counts as one power dice in each magic phase.

All dice you would not normally generate, such as Focused Rumination Slann discipline free dice, Skaven warpstones, night goblin mushrooms, power of darkness etc., also count in the total number of dice you can use in a magic phase.

Tomb Kings count each dice they use for a spell as 1 power dice and casket of souls counts as 2 dice total. They can not chose not to use all the dice when casting an incantation, for example a Liche Priest can’t choose only to use 1 dice on a spell. You can how ever choose not to cast a spell with a model. The 2 basic power dice all armies get only counts if they are used to dispel RIP spells with.

Max 10 dispel dice per army. First dispel scroll (and similar working items) you have in your army counts as 1 dispel dice, in EACH magic phase. The second and all other scrolls, counts as 2 dispel dice in each magic phase. So if you have 3 scrolls you can use a maximum of 5 dispel dice each magic phase. Dice from magic resistance does count in this maximum. Being allowed to reroll your dispel dices every turn counts as 2 dispel dice.

Dice removed by the Chaos Dwarf Chalice of Darkness count as dice used. You remove 3 power dice, you can use only 6 more in your magic phase.

Race specific:
DAEMONS OF CHAOS - Bloodthirster with Immortal Fury, Keeper of Secrets with Siren Song and Lord of Change with Will of Tzeentch count as an additional hero choice; Herald BSB may take either daemonic gifts or a daemonic icon, not both; Daemonic Gifts may not be duplicated (except for Spellbreakers); Horrors are limited to 0-2.
DARK ELVES - Ring of Hotek counts as 3 dispel dice each phase; every assassin after the first counts as a hero choice; Shades limited in unit size to max. 10 models; the Pendant of Khaleth counts as a hero choice.
EMPIRE - Steam Tank counts as two Rare choices
ORCS & GOBLINS - Max 6 goblin fanatics.
SKAVEN - Max 3 ratling guns; Jezzails count as war machines (ratio 4:1, always rounding up)
VAMPIRE COUNTS - The Drakenhoff banner counts as an additional hero choice; the Helm of Commandment counts as an additional hero choice if taken on a Vampire Lord.
WOOD ELVES - Treeman Ancient counts as Treeman.
LIZARDMEN - Characters mounted on Stegadons also use the relevant special or rare slot (Engine of the Gods count as Ancient Stegadon); Terradons limited in unit size to max. 5 models; discipline Becalming Cogitation count as 1 dispel dice.

The ladder system:
All armies are divided into three categories; A, B and C. Category A armies are limited to 2000pts, B to 2250pts and C to 2500pts.
When calculating victory points at the end of the game, once you have the result, then add 10% to any category A army's losses (e.g. 1234 would become 1234+123,4=1357) rounding off as normal. Any category C army would conversely have its losses reduced by 10% (e.g. 567 would become 567-56,7=510).

Category A (2000pts)
Demons of Chaos
Vampires

Category B (2250pts)
Bretonnia
Chaos Dwarfs
Dark Elves
Dwarfs
Empire
High Elves
Warriors of Chaos
Lizardmen
Skaven
Tomb Kings
Wood Elves

Category C (2500pts)
Ogre Kingdoms
Orcs & Goblins
Dogs of War
Beasts of Chaos

Ocena malowania
dokładnośc malowania (w tym podstawki) 0-3
konwersje 0-1
wysiwyg 0-1

Dopuszczone armie niepomalowane. Proksy dopuszczone w granicach rozsądku. Podstawki, kartoniki, ziemniaki itd na bank nie przejdą.
Rozpiski zgłaszać do mnie na skrzynkę na BP. Za zgłoszenie rozpiski 5 p w klasyfikacji ogólnej.
Za odniesienie blatów, ławeczek, krzesełek po ostatniej bitwie 10 p. Za nieodniesienie 10 karniaków.
Do zdobycia w sumie 80 p.
Mieliśmy grać trening przed Gorzowem, ale jeszcze nie wywiesili zasad więc gramy Euro.

Lista :

1. Kret WoCh - R
2. Pijak Krasie - R
3. Tocz HE - R
4. Gershwin O@G - R
5. Górken WoCh - R
6. 4 karabiny VC - R
7. Runepriest WE - R
8. Supeł HE - R
9. Rakso Dwarfs - R
10. Dr Crane DE - R
11. Motor Skaven - R
12. Norbert Danielewski VC - R
13. Kamil Szereda Danonki - R
14. Cooba Dwarfs - R
15. Kefas - rozpy niet

Pozdrawiam i serdecznie zapraszam - 4 karabiny.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2009, o 14:27 przez 4 karabiny, łącznie zmieniany 16 razy.

Awatar użytkownika
Górken
Falubaz

Post autor: Górken »

"Rozpiski zgłaszać do mnie na skrzynkę na BP. Za zgłoszenie rozpiski 5 p w klasyfikacji ogólnej.
Za odniesienie blatów, ławeczek, krzesełek po ostatniej bitwie 10 p. Za nieodniesienie 10 karniaków.
Do zdobycia w sumie 75 p."
to jest żart xD?
zasady Euro sa fajne to pewnie zjawie się o ile nic nie wypadnie;)

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Nie żart tylko życie :) Po prostu zależy mi na tym aby jak najwięcej osób pomogło, przynajmniej odrobinę. Stąd zachęta w postaci punktów.

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Spoko loko :mrgreen: Termin wolny, tak więc gramy 25 kwietnia.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2009, o 14:35 przez 4 karabiny, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

mimo że podoba mi się to nie będzie mniejako że mam GTEE. :(
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

Takie życie, na GT zapisało się 20 osób na krzyż, nikt tam nie jedzie praktycznie od nas, więc taki termin wyszedł

turniej będzie na 100% już teraz

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crane »

Turniej ciekawy, ale zasady Euro IMO chybione. Tylko pozornie faworyzują słabsze armie typu Ogry czy Beastmeni...tak naprawdę to bez balancig patcha i restricta te armie na takie pkty nie mają szans...magia jest ograniczona więc w powietrzu będą latać smoki i Bloodthirstery z którymi tylko armie posiadające jakieś machiny czy (sic) również smoki, blodthirstery mogą sobie powalczyć, u Ogrów czy Beastmenów (a nawet w Dogs of War tylko jedno by się znalazło) ich nie ma. Dajcie wymienionym armiom możliwość korzystania z zasad balancinga to może się pojawią na stołach.

No i czemu te DE tak pocięte?

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

możecie mnie wpisac. Zasady fajne tylko szkoda, że brak oceny malowania ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Pijak
Chuck Norris

Post autor: Pijak »

Wpadnę.
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

... bo sa juz teraz strasznie slabe.... lub dlatego, ze wsrod osob robiacych cs do etc nie ma tak silnego lobby de ;)

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

Post autor: Czopek »

No to i ja najpewniej zagram, ciekawe zasady :)

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Dr Crane pisze:Turniej ciekawy, ale zasady Euro IMO chybione. Tylko pozornie faworyzują słabsze armie typu Ogry czy Beastmeni...tak naprawdę to bez balancig patcha i restricta te armie na takie pkty nie mają szans...magia jest ograniczona więc w powietrzu będą latać smoki i Bloodthirstery z którymi tylko armie posiadające jakieś machiny czy (sic) również smoki, blodthirstery mogą sobie powalczyć, u Ogrów czy Beastmenów (a nawet w Dogs of War tylko jedno by się znalazło) ich nie ma. Dajcie wymienionym armiom możliwość korzystania z zasad balancinga to może się pojawią na stołach.

chcemy wypróbować zasady na których rozgrywa się rywalizacja w europie, zobaczymy po turnieju co kto pokaże, pzdr

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Pijak zajebiście, że wpadasz czarnuchu :) - bierz M40 i wbijajcie w piątek, przekimacie u mnie i jakiś melanż skminimy.
Crane nie płacz plewo :wink: , tylko bierz smoka z drugim zwierzakiem i graj. A jak nie to pisz do Jankiela lub Barbary rozpę delfów pod euro w mig Ci skombinują.
Pozdro

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Dla pewności i jasności - gyrocopter liczony jest jako machina czy flying unit?
Obrazek

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

a jakbyś sobie sam odpowiedział? co mówi po tym podręcznik dwarfów?

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crane »

A jak nie to pisz do Jankiela lub Barbary rozpę delfów pod euro w mig Ci skombinują.
No, rozpy to ja sobie sam składam, lepsze, gorsze, ale sam 8)

Awatar użytkownika
Pijak
Chuck Norris

Post autor: Pijak »

4 karabiny pisze:Pijak zajebiście, że wpadasz czarnuchu :) - bierz M40 i wbijajcie w piątek, przekimacie u mnie i jakiś melanż skminimy.
Crane nie płacz plewo :wink: , tylko bierz smoka z drugim zwierzakiem i graj. A jak nie to pisz do Jankiela lub Barbary rozpę delfów pod euro w mig Ci skombinują.
Pozdro
M40 na EEGT jedzie i go nie namowie ale sam z wielką chęcią wpadnę. W piątek nie wiem czy przyjadę bo pracuje do 15:30 przy pomyślnych wiatrach w Lublinie bym był na 20 musiałby mnie ktoś zgarnąć z PKS. jak by dało rady to jakiś melanż można zrobić :twisted:
Obrazek

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Spoko loko odbierzemy Cię :) , daj tylko znać o której dokładnie będziesz.

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Rakso_The_Slayer pisze:Dla pewności i jasności - gyrocopter liczony jest jako machina czy flying unit?
Z tego co się orientuję jako maszynka i flying unit, ale pewien nie jestem trza by Shina zapytać bo abeka krasi nie mam.
Jezzaile w liczbie 4 i większej jako maszyna.

Awatar użytkownika
Dispell
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dispell »

ja wpadnę ale chaosem tak dla odmiany
a nie będzie problemu z proxsowaniem :lol2:

ODPOWIEDZ