SirenSong, wciąganie kolejnej jednostki do walki, ustawienie

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Arbaal
Oszukista
Kontakt:

SirenSong, wciąganie kolejnej jednostki do walki, ustawienie

Post autor: Arbaal »

Nie jestem pewien czy w dobrym miejscu robię temat, jeśli w złym to przepraszam.

Przedstawię pewną sytuację na obrazku, opisze co i jak i czekam na odpowiedzi od graczy znających się na rzeczy :)
Pod kolorem różowym ukrywa się Keeper of secrets.
Kolor czerwony to flesh hound of khorne.
Jasna zieleń to wood elf wardancers.
Ciemny zielony to bohater elfów.

Demony zakończył swoją turę i na początku tury przeciwnika Keeper użył siren song na oddział tancerzy z bohaterem. Tancerze maksymalizują się Z keeperem (4 modele powinny)i jednocześnie wciągają psy do walki. Tancerze nie mogą się maksymalizować z psami ponieważ to nie one były celem szarży. Czy mój rysunek pokazuje prawidłowy przebieg sytuacji czy jednak się mylę?
Z góry dziękuje za odpowiedz :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

jesli wciagasz jakis oddzial porzy szarzy to jest to traktowane tak jakbys na niego zadeklarowal takze szarze (szarza na kilka celow na raz)

co za tym idzie ten oddzial ma reakcje a ty maksymalizujesz sie do 2 celow.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Oj Shino zle, chyba, ze miales na mysli to co ja tutaj:

Najpierw jak najwiecej do keepera a potem jak najwiecej do psow (rb str.24).
Czyli rozwiazanie przedstawione na rysunku jest jak najbardziej prawidlowe.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Czy wystarczy, że jeden wardancer będzie się stykał z psem corner to corner w wyniku maksymalizacji na keepera aby musieć wciągnąć je do walki ? Gracz, który szarżuje nie ma tutaj wyboru ?

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

Post autor: RAFIX »

ma może uciec :D no chyba ze nie moze :D :D :twisted:

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Gracz, który szarżuje nie ma tutaj wyboru ?
Nie => Uściślenia
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Uciec nie może ponieważ w tym przypadku są to Tancerze a jak wiadomo mają od kopa immunitet to psychology.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

No to jak wreszcie jest z tą maksymalizacją do dwóch oddziałów? Nie jest tak, jak pisze Shino, że celem szarży stają się oba oddziały i do obu trzeba się zmaksymalizować?
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Ja rozumiem, że wciąganie psów do walki jest możliwe. Ale maksymalizacja do nich ( a do keepera często na kancik ) to już jakiś koszmar.

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Post autor: Alister »

W tej sytacji deklarujesz szarze na oba oddzialy i musisz zmaksymalizowac ilosc modeli walczacych po obu stronach.
Nie maksymalizujesz sie "do psow" czy "do keepera" tylko do calej strony przeciwnika.

Czyli w tej sytuacji ustawiasz sie cornerem do keepera, potem dostawiasz az nie beda wszystkie psy w btb, potem dostawiasz do ostatniego psa lub keepera (do wyboru) poki jest miejsce, a jak juz nie ma miejsca ani przy psach ani przy keeperze to 2-gi rzad leci.

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Ostatnio spierałem się z kolegą w tej kwestii jak to powinno wyglądać i nie mogliśmy dojść do porozumienia dlatego musiałem to tu napisać :)

Zdania są podzielone choć na razie trzymam się tego co napisał Jankiel chyba że Shino zaprzeczy i poda argument gdzie jest inaczej. A może nawet ktoś inny przyłączy się do dyskusji.

Dodam jeszcze jeden rysunek uzupełniający. Nie jestem pewien tej sytuacji i mogę się mylić ale bardzo chętnie chce ją rozwiązać. Natomiast moją interpretacja jest taka:
Chce pokazać że jeśli Keeper jest celem szarży. Dostawiamy do niego cztery modele ponieważ tyle się mieści. Zauważamy że kolejny oddział (psy) przeciwnika wciągamy do walki i dlatego reszta modeli(4) nie ustawia się z tyłu tworząc kolejny rząd tylko dostawiamy je do flesh hound'ów.
Obrazek

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

Post autor: RAFIX »

moim skromnym zdaniem to jest nie właściwa interpretacja
masz wymuszona szarże na dwa oddziały a główną zasadą jest maksymalizacja walczących po obu stronach więc, reasumując dostawiasz się rogiem do keepera i zapełniasz psy, a resztę modeli szczeżujach jak ci pozostaną dostawiasz do keepera

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Myślę tak samo jak Alister i Rafix. Co więcej, skąd Arbaalu wynikałoby to dostawienie drugiego szeregu do psów? Masz maksymalizację do Keepera, jeden model dotyka psa, więc wciąga je do walki i tyle (z tym podejściem się nie zgadzam, ale przynajmniej jest konsekwentne), a drugi szereg pozostaje z tyłu
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Faktycznie, Shino ma racje. Dopiero teraz doczytalme, ze nalezy najpierw dostawic sie do jak najwiekszej modeli walczacych z pierwotnego celu szarzy a nie dostawic do niego jak najawiecej swoich. 8)
Warto czytac rulebooka :P.

Czyli wszystkie psy do walki ida :).

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Ale to w większości wypadków nawet lepiej, bo łatwiej sobie CR nabić na psach, niż na keeperze.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Marek Golan pisze:Faktycznie, Shino ma racje.
uff ;) czyli czasami jeszcze potrafi mi sie zdarzyc ;)
Ale to w większości wypadków nawet lepiej, bo łatwiej sobie CR nabić na psach, niż na keeperze.
szczegolnie, ze keeper bierze challengta i w opcji z rysunku i mojej ;)

ODPOWIEDZ