a co do małych magów ktoś wie ? (czy mogą używać shadow)
Pytania wszelakie ... ;)
Moderator: JarekK
- Khuman
 - Ciśnieniowiec
 - Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Re: Pytania wszelakie ... ;)
szkoda a już miałem demoniczne plany w zględem slaanesha  
 wkońcu bym pograł chaosem bez magi  
  no nic lipa  

dzag na 50 , dysk na 40.

Ostatnio zmieniony 20 kwie 2009, o 21:24 przez Gajowy, łącznie zmieniany 1 raz.

według GW takie jakie masz w pudełkach
jager 50x50, dysk 40x40 według polhammera

jager 50x50, dysk 40x40 według polhammera
- Rakso_The_Slayer
 - Postownik Niepospolity
 - Kontakt:

- 
				Kasztan de True
 - Powergamer Rozpiskowy

Witam wszystkich
pierwszy post na tym forum, do tej pory bylem zwyklym lurkerem
mam pytanie odosnie collar of khorne plus mark czincza i smoka/mantikore
czy smok na ktory jedzie lordzik tzeentcha z colalrem dostaje 5+ warda?
w zasadach sa 3 "za":
-smok i jezdziec sa jednym modelem
-collar daje warda calemu modelowi nie tylko bearerowi, nie ma nic wspomniane ze nie dotyczy mounta,
-mark czinczy daje warda tylko bearerowi ale z kolei powieksza warda jezeli juz model mial jakiegos,
czy sa jakies ustalenia codo tej kombinacji ??
pozdr,
Kasztan

w zasadach sa 3 "za":
-collar daje warda calemu modelowi nie tylko bearerowi, nie ma nic wspomniane ze nie dotyczy mounta,
-mark czinczy daje warda tylko bearerowi ale z kolei powieksza warda jezeli juz model mial jakiegos,
pozdr,
Kasztan
najważniejsze by najważniejsze było najważniejsze
						- Temple Guard
 - Falubaz

Nic z tego, smok nie może w ten sposób mieć warda. Musi być wyraźnie zaznaczone w opisie przedmiotu, że "mount" tez dostaje warda, a w tym przypadku tak nie jest. W tym wypadku czepianie się słówek, czyli że jest "model", a nie "bearer" jest typowym "rules lawyeringiem"Kasztan de True pisze:Witam wszystkich
w zasadach sa 3 "za":
pozdr,
Kasztan
Gwardia umiera, ale się nie poddaje
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
						www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
- Rakso_The_Slayer
 - Postownik Niepospolity
 - Kontakt:

czyli w zasadzie nie ma w tej edycji możliwości dania jakiegokolwiek Warda na smoka? czy mark nugla też nie ma na niego wpływu w takim razie (no bo jak rozdzielic strzelanie w Lorda i smoka przed strzeleniem? a trafia się przecież inaczej wtedy). Bo jeśli jeden mark działa to znaczy, że działają wszystkie.

- Kamil Kiwi
 - "Nie jestem powergamerem"

Co radzicie wystawiać z MoT ? oprócz dyskowca.

Witam ! Proszę was o pomoc . Jestem dumnym posiadaczem Chaosu moja armia składa się z :
- 2 x Knighci
- 1 x 16 maruderów
- 2 x Warriorów
- 1 x Lord Chaosu
- 1 x Ołtarz
- 1 x Mag Chaosu [ wszystko w Khornie ]
Jaką taktykę proponujecie na Mroczne Elfy ? Mój przeciwnik dysponuje
- 1 x Rycerze na zimnokrwistych
- 1 x Egzekutorzy <chyba>
- 1 x Elfy z włóczniami
- 1 x Elfy z Kuszami
- 1 x Czarodziejka
- 1 x Rydwan
- 1 x Kocioł z Krwią i ekipa
-1 x Balisada

- 2 x Knighci
- 1 x 16 maruderów
- 2 x Warriorów
- 1 x Lord Chaosu
- 1 x Ołtarz
- 1 x Mag Chaosu [ wszystko w Khornie ]
Jaką taktykę proponujecie na Mroczne Elfy ? Mój przeciwnik dysponuje
- 1 x Rycerze na zimnokrwistych
- 1 x Egzekutorzy <chyba>
- 1 x Elfy z włóczniami
- 1 x Elfy z Kuszami
- 1 x Czarodziejka
- 1 x Rydwan
- 1 x Kocioł z Krwią i ekipa
-1 x Balisada
- Rakso_The_Slayer
 - Postownik Niepospolity
 - Kontakt:

- Temple Guard
 - Falubaz

Rycerze/Wojownicy/Choseni z MoT i Blasted Standard mają warda 4+ od strzelania, to moim zdaniem dobra opcja. Szczególnie cenne dla Rycerzy IMO.Kamil Kiwi pisze:Co radzicie wystawiać z MoT ? oprócz dyskowca.
Choseni z MoT mają warda 3+ na wszystko, jeśli wylosują z tabelki EotG warda 4+ i stubborn.
Warshrine z MoT ma warda 3+ na wszystko (ale ja wolę dla Warshrine'a MoS).
Ciekawą ideą jest danie MoT Maruderom, ktoś na forum pisał, że można MoT traktować jako alternatywę dla sztandaru - każdy udany ward to jakby +1 do CR, a nie dając sztandaru Maruderom nie narażamy sie na łatwą stratę punktów.
MoT jest jedynym sposobem, by uzyskać warda 5+ na wszystko na postaciach (w połączeniu z Talisman of Protection, dlatego to chyba jedyna armia WFB w której można rozważyć ten przedmiot; lub Collar of Khorne). Podbija także niepełne wardy (np. Armour of Morrslieb daje warda 4+ na ataki niemagiczne, a MoT podnosi go do 3+).
Ogółem bardzo podoba mi się ten "mark", niby "tylko" ward 6+, ale na tak drogich modelach jest cenny jako uzupełnienie armour save'a, jak uratujesz dzięki niemu Rycerza/Wojownika/Chosena lub kilku to jest to duża sprawa, niby szansa dość mała, ale jak ma się farta do "6" to MoT może realnie wpłynąć na losy bitwy. No i jest to jedyny w grze ward, który podlega kumulacji.
- Temple Guard
 - Falubaz

Co do wszystkich DE oprócz BG to trzeba dokładnie przeczytać zasadę Eternal Hatred (niestety nie mam podręcznika pod ręką), jak jest słurmułowany tekst we fragmencie mówiącym o tym na kogo hate'a mają DE - np. jeśli "nienawidzą wszystkich" to powinni mieć te przerzutki, a jak "nienawidzą wszystkich wrogów" to bym stawiał na to, że przerzutek nie mają, bo leją w tej sytuacji kamratów. Co do BG wątpliwości nie ma - przerzut jest permanentny i wynika z oddzialnej zasady, a nie z hate'a, więc chłopaki wesoło szlachtują się z przerzutkamiJasiuuu pisze:rzucam 4ke tęczy na klocek warriorów DE - ongoing combat rozumiem że odnosi się do braku bonusów za lance flaile itd ale czy wypłacają sobie ataki z hate'm czy też nie ? jak to jest w przypadku BG i ich wbudowanym przerzutem ?