Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka
no to co nam teraz zostało? przecież elfy to głównie magia ale syf trochę że już tak nie jest ;/
Forza Milan !!!
jak to co?
nasza piechota w walce jest niezrównana, byleby tylko doszla w jakiejś liczbie.
SM kroją większość rzeczy, WL mają sporą sile i stuborn, to są dwie elity, do tego wytrzymali PG.
Smocza kawaleria tez jest niczego sobie.
Boltrowery nadal się sprawdzają.
Dzięki tym atutom magia nie musi być aż tak silna, aby wygrywala nam bitwy turlaniem. Jest wystarczajaća na wsparcie i to bardzo mocne wsparcie nawet destrukcyjne.
No i star dragon, niezrównane smoczysko i przyjaciel każdego ofensywnego generala
nasza piechota w walce jest niezrównana, byleby tylko doszla w jakiejś liczbie.
SM kroją większość rzeczy, WL mają sporą sile i stuborn, to są dwie elity, do tego wytrzymali PG.
Smocza kawaleria tez jest niczego sobie.
Boltrowery nadal się sprawdzają.
Dzięki tym atutom magia nie musi być aż tak silna, aby wygrywala nam bitwy turlaniem. Jest wystarczajaća na wsparcie i to bardzo mocne wsparcie nawet destrukcyjne.
No i star dragon, niezrównane smoczysko i przyjaciel każdego ofensywnego generala

Wytrzymałość owszem mamy słabą, jednak dzięki ASF zdarza się że wróg po prostu nie zdąży tego wykorzystać
i tak, zazdroszczą 

Ostatnio zmieniony 22 kwie 2009, o 21:31 przez Heidar, łącznie zmieniany 1 raz.
"Osoby używające więcej niż trzech wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" - Terry Pratchett
krasnoludzka piechota przeciwko naszej ma taki plus, ze za nią stoji potęzna artyleria.
Ale czysto teoretyzując, bitwa, czysto pichotna, HE vc dwarfy, to z krasi nie ma co zbierać
A kawalerie mamy bardzo dobrą, owszem nie są to chaos knighci, czy też black knighci, którzy występują w sporych oddzialach, czy też gralowcy w lancy.
Granie HE wymaga sporego pomyślunku i finezji oraz wykwintności w dzialalniu i planowaniu tych dzialań. Tutaj nie można pozwolić sobie na bląd, gdyż jest to armia delikatna, jednak z naprawde ogromnymi możliwosćiami.
Niewiele jest armi w której aż tak można wykorzystać wsyzstkie fazy tury i to w takim natężonym stopniu.
Granie HE wymaga doświadczenia i wielu porażek, gdyż nie jest to bardzo silna armia, której sile widać golym okiem, np. jak u demonów.
HE mają sile, ale ta sila jest skryta, tutaj nie ma nic na pale, wszystko zawsze musi być zapięte na ostatni guzik.
Taki urok gry tą armią, jednak jak się ją opanuje to gra HE przynosi ogromną satysfakcje.
Ale czysto teoretyzując, bitwa, czysto pichotna, HE vc dwarfy, to z krasi nie ma co zbierać

A kawalerie mamy bardzo dobrą, owszem nie są to chaos knighci, czy też black knighci, którzy występują w sporych oddzialach, czy też gralowcy w lancy.
Granie HE wymaga sporego pomyślunku i finezji oraz wykwintności w dzialalniu i planowaniu tych dzialań. Tutaj nie można pozwolić sobie na bląd, gdyż jest to armia delikatna, jednak z naprawde ogromnymi możliwosćiami.
Niewiele jest armi w której aż tak można wykorzystać wsyzstkie fazy tury i to w takim natężonym stopniu.
Granie HE wymaga doświadczenia i wielu porażek, gdyż nie jest to bardzo silna armia, której sile widać golym okiem, np. jak u demonów.
HE mają sile, ale ta sila jest skryta, tutaj nie ma nic na pale, wszystko zawsze musi być zapięte na ostatni guzik.
Taki urok gry tą armią, jednak jak się ją opanuje to gra HE przynosi ogromną satysfakcje.
Dobra to ja teraz znowu odskoczę od tematu. A mianowicie chciałem się was poradzić co zrobić w związku z tym że grałem wczoraj z kolesiem który gra WE i oczywiście nie spodziewałem się że zrobi coś takiego graliśmy tak na około 950p. A leśne podobno są znane z tego że świetnie strzelają, TO PRAWDA
. Ale ona zastosował coś całkiem innego wystawił mi drzewca 16 driad, leśną zjawa, wieszczkę i 7 tancerzy. natomiast ja wystawiłem bolca 8 silver, 16 spear, 16 łuczników i maga konnego. On jak wiadomo mogłem się tego spodziewać powsadzał wszystko do lasów i stosując ten czar przenoszenia lasów przesuwał się coraz bliżej mnie a miał aż 3 czary w ciągu jednej tury (wieszczka, drzewiec, leśna zjawa).
Nie mogłem właściwie sobie po czarować ponieważ on miał 6 kostek rozproszenia (Rój promieniuszków)
. Końcowa różnica punktów była naprawdę duża. To teraz powiedzcie mi co mógłbym zrobić żeby dać sobie z nim radę 

Nie mogłem właściwie sobie po czarować ponieważ on miał 6 kostek rozproszenia (Rój promieniuszków)

ad.1
polski armybook, strona 60: "Uwaga! Powtarzalna Balista jest niezwykle precyzyjna i nie podlega zasadzie zasadzie specjalnej Wielokrotny Strzał"
ad.2
same z siebie maja 2kości jak każda armia (rulebook, strona 106) Jednak z 'Banner of Sorcery' w każdej własnej fazie magii HElfy dostają k3kostek do puli, stąd ich ilość może się wahać w przedziale 3~5.
A po ludzku.
ad1. nie
ad2. nie, maja 2.
polski armybook, strona 60: "Uwaga! Powtarzalna Balista jest niezwykle precyzyjna i nie podlega zasadzie zasadzie specjalnej Wielokrotny Strzał"
ad.2
same z siebie maja 2kości jak każda armia (rulebook, strona 106) Jednak z 'Banner of Sorcery' w każdej własnej fazie magii HElfy dostają k3kostek do puli, stąd ich ilość może się wahać w przedziale 3~5.
A po ludzku.
ad1. nie
ad2. nie, maja 2.
"Osoby używające więcej niż trzech wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" - Terry Pratchett
Przy pojedyńczym strzale z siła 6, nie przysługuje ochrona pancerza, a przy salwie 6strzałow z siła4, ochrona przysługuje, ale z modyfikatorem -2 
Drzewca najlepiej ogniem, smokiem, choć White Lioni/ Swordmasterzy też go powinni pokroić..

Drzewca najlepiej ogniem, smokiem, choć White Lioni/ Swordmasterzy też go powinni pokroić..
drzewo najlepiej pada od dużej kuźni 

No dobra to teraz ja !!
Jak już pisałem zaczynam zbierac HE(napisalem to na bazarze jagby co)
Ma to byc taka armia na domowe masakrowanie kolegi który zaczyna grać WE na 1250 pk. (rospiska:
- 24 strażników polany [w tym pewnie będzie cos 12 zwiadowców]
- 12 driad
- 6 tancerzy [z comandem]
- 8 jedźców polany
- Lord )
Jak już napisałem
Ja natomiast narazie mam :
- Korhil
- Lord
- Chorąży
- 5 SM
W planach :
- 16 włóczników(w grze Morska Straż)
- 10 wojownikow cienia
- 5 SM (comand)
Teraz czas na pytania
1 W co mam uzbroić Lorda i chorążego żeby zrobili jak najwiecej ??(troche kosztuja niechcial bym ich szybko stracić)
2 Sprawdzi się ta armia ??

Jak już pisałem zaczynam zbierac HE(napisalem to na bazarze jagby co)
Ma to byc taka armia na domowe masakrowanie kolegi który zaczyna grać WE na 1250 pk. (rospiska:
- 24 strażników polany [w tym pewnie będzie cos 12 zwiadowców]
- 12 driad
- 6 tancerzy [z comandem]
- 8 jedźców polany
- Lord )
Jak już napisałem
Dlatego gramy na Lordówarmia na domowe masakrowanie
Ja natomiast narazie mam :
- Korhil
- Lord
- Chorąży
- 5 SM
W planach :
- 16 włóczników(w grze Morska Straż)
- 10 wojownikow cienia
- 5 SM (comand)
Teraz czas na pytania

1 W co mam uzbroić Lorda i chorążego żeby zrobili jak najwiecej ??(troche kosztuja niechcial bym ich szybko stracić)
2 Sprawdzi się ta armia ??
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2009, o 10:36 przez Eltharion, łącznie zmieniany 2 razy.
Mówi się trudno i idzie się dalej ...
Nie ma jednej jedynej odpowiedzi na pytania takie jak : "w co uzbroić?" Najlepiej zajrzeć do działu rozpisek, popatrzyć co ludzie dają swoim noblom i lordom, i testować co nam bardziej do stylu grania pasuje.