Pytania krótkobrodego - stary temat

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Zablokowany
Awatar użytkownika
Itachi
Pseudoklimaciarz

Re: Pytania krótkobrodego

Post autor: Itachi »

Sry ze sie znowu wcinam ale mam pytanie
co sadzicie o mojej armii?? co dodać a co ując??

Awatar użytkownika
pniewiak
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: pniewiak »

Hmm. Domyślam się, że żyros jest trochę przydrogi jeśli chodzi o odginanie szarż. Ciekaw jestem czy takie odgięcie skutkuje jego dewastacją. Swoją drogą nasuwa mi się pytanie- jeśli moje oddziały są w zwarciu z oddziałem wroga to mogę sprytnie od boków ciąć szeregi z armat i bolców? Z organek/ suszarki pewnie niespecjalnie...

Awatar użytkownika
Arqueek
Chuck Norris

Post autor: Arqueek »

Nie mozesz. Mozesz armatka robic overguessing, ale to bardzo nieladne zagranie, nie przystoi to krasnoludowi.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Jak to? Wszystko przystoi, byleby zrobić takim np. zielonym z dupy jesień średniowiecza.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
pniewiak
Powergamer Rozpiskowy

Cóż złego jest w paraniu się prochem? Zali na równi krasnoludy traktują go z młot dzierżącym ramieniem!

Swoją drogą czym jest overguessing?

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Jest wałowaniem przy określaniu zasięgu strzału :wink: Np. Twoja katapulta "widzi" tylko stojący 20 cali przed nią oddział skinków. Za skinkami, w idległości 30" od katapulty jest oddział saurusów ze slannem. Chcesz trafić w slanna ale nie widzisz jego oddziału i możesz strzelać tylko po skinkach, więc po chamskiemu mówisz, że strzelasz w stronę skinków na 30" (mimo, że wiadome jest, że aby trafić skinki potrzeba dużo mniej). W ten sposób (o ile przeciwnik jeszcze cię nie walnął za coś takiego), trafiasz w oddział saurusów mimo, że tak naprawdę, wg. zasad nie mogłeś tego zrobić, bo nie widziałeś klocka. Nie myl tej sytuacji z taką kiedy uczciwie mówisz, że strzelasz w skinole na 20" a znosi Ci pocisk na kolejne 10" w stronę groźniejszego oddziału. W takim przypadku należy tylko podziękować bogom kości :D

Często overguesing jest rzeczą względną. Np. w przypadku niewielkiego oddalenia od siebie oddziałów(kilka cali), jeśli (np. tak jak ja) nie ma się wprawnego oka można zupełnie przez przypadek przesadzić z oszacowaniem zasięgu i trafić inny oddział, taki, którego nie widzi nasza maszyna. Wtedy trzeba się już tylko zdać na wyrozumiałość przeciwnika :wink:

Mam nadzieję, że jasno wszystko wytłumaczyłem.

Awatar użytkownika
pniewiak
Powergamer Rozpiskowy

Zrozumiałem świetnie, bardzo podstępna metoda :). Jednak to chyba mnie niespecjalnie zrozumiano zatem posłużę się następującą ilustracją:

WWWKKKKK
WWWKKKKK
WWWKKKKK

o

db

K- oddział krasnoludów walczący w zwarciu z oddziałem wrogów (W)
db - działo/ bolec, który ustawiony jest na wprost do flanki wrogów (W), które wypuściło w ich kierunku kulę o.

Pytanie- czy taka sytuacja jest możliwa? Czy w ten sposób mogę strzelać z działa/ suszarki/ bolców/ organek do wrogów walczących w zwarciu z moimi krasnoludami?

Awatar użytkownika
Arqueek
Chuck Norris

Post autor: Arqueek »

Nie mozesz, bo to jest liczone jako strzelanie do combatu. Z tym overguessingiem chodzilo mi o to, ze "o" rowniez jest jakas jednostka i do niej strzelasz, przy czym ta kulka bije rowniez klocek walczacych. To niby dozwolone, ale nieladne, a na turniejach mozna dostac kare :)

Awatar użytkownika
pniewiak
Powergamer Rozpiskowy

Kurczę ale aż żal w takiej sytuacji nie przywalić z armatki ;)...

Awatar użytkownika
Pijak
Chuck Norris

Post autor: Pijak »

Tylko szczury mogą strzelać do walki mają taka specjalną zasadę. Co najwyżej możne ci znieść z katapulty w walczący oddział.
Obrazek

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

To znaczy że karę mogę dostać nawet jak przez przypadek wpadnie?
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

jak wpadnie przez przypadek to kary nie dostaniesz, co najwyzej zranisz tez swoich. Ale celowo do walki strzelac nie mozesz.
Obrazek

Moozgh
Pseudoklimaciarz

Post autor: Moozgh »

to ja ponowię swoje zapytanie ile punktow obecnie kosztuje warrior a ile longbeard i czy skoro nie wykupuje się już ciężkiej zbroi to czy oznacza to, że wojownicy mają lekką a długobrodzi ciężką?

Awatar użytkownika
Die for Emperor
Mudżahedin

Post autor: Die for Emperor »

Pytanie bardzo krótkobrodego:
Czy na 1200p ma wystawienie takiej nudnej szkółki strzeleckiej
master engineer – master rune of gromril, rune of cleaving
10 Quarrerells – shield
10 Quarrerells – shield
11 Thunderers – shield
11 Thunderers – shield
grudge thower – run of accuracy, penetrating, burning
grudge thower – run of accuracy, penetrating, burning
Cannon – rune of forging
organ gun
jest?:

a) sensowne - postrzelasz sobie w przeciwnika o ile on ci wcześniej w pysk nie strzeli za taką rozpiskę
b) mniej sensowne - trochę sobie postrzelasz i prawdopodbnie dostaniesz w pysk od przeciwnika
c) całkowicie z d..y - co z tego że sobie postrzelasz skoro to nudne jak diabli a przeciwnik nie dość że ciebie rozklepie to jeszcze w pysk da.

Poszukuje usilnie jakiejś armii na 1,2k. Pomyślałem o dwarfach i coś takiego stworzyłem. Nie chce mi się znowu grać na klocach piechoty ai modeli nie zadużo do pomalowania :D
...Róże miłości najchętniej przyjmują się na grobach...

'Nikt nie wymaga od was samych zwyciestw.
Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustepliwej walki.
Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania reki.'

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

i wojownicy i długobrodzi maja z bazy ciezka zbroje. Woj kosztuje bazowo 8 punktów (+1 za tarcze, +2 GW). Długobrody (teraz sa jednostka core) kosztuje 11 punktów (+1 za tarcze, +2 za GW). radze kupic nowy podrecznik bo zmian jest sporo ;)

DfE - rozpa da rade, ale jak Ci cos wjedzie to już po tobie bez żadnego klocka.
Obrazek

Awatar użytkownika
Itachi
Pseudoklimaciarz

co dodac co ujac??
moja armia wyglada tak:
-32warriors jedni z tarczami, drodzy z 2reczna muzyk sztandar weteran
-16thunders z muszkietami muzyk sztandar weteran
-10miners z swidrem parowyn muzyk sztandar weteran
-organki
-cannon(proxy z tarcz itp. )
-mistrz inzynier

to wyszstko ponad 1000 pkt

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Dodac: BSB, runesmitha, longbeardów, katapulte, balisty.
Odjąc: 20 warriorów z tarczami i FCG wystarczy, sztandar na 10 górnikach to strata punktow, podobnie sztandar na strzelcach.
Obrazek

Awatar użytkownika
Niko
Oszukista

Post autor: Niko »

Die for Emperor po pierwsze na katkach masz takie same runy wiec musisz to zmienic... a ogolnie to uwazam ze bedzie lepie jak dasz strzelaczy po12 z muzykami ... no i zmienil bym herosa na thana albo nawet na kowala ale jak tam sobie chcesz :D rzecz gustu :P

Awatar użytkownika
Itachi
Pseudoklimaciarz

thx

Awatar użytkownika
Itachi
Pseudoklimaciarz

jestem nowicjuszem wiedz sry za za moje NUBOWSKie WPADKI

doradźcie jak mam grac krasiami (wiece jak wyglada moja armia) np ze skavenami ktorzy maja przwaga liczabna???

Zablokowany