Pomysł na zmiany w LL

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Pomysł na zmiany w LL

Post autor: Dalmar »

Moi Drodzy,

Odnoszę wrażenie (zresztą jak i wiele osób z którymi rozmawiam) że LL czyli instytucja stworzona zarządzania i koordynowania Ligą WFB podupadła. Demokratyczna LL powstała miedzy innymi z mojej inicjatywy, ale dobrze wiemy demokracja nie jest najlepszy rozwiązaniem zawsze i wszędzie. Widać to w wielu różnych aspektach od tego, że nikomu od 3 lat nie chcę się napisać regulaminu, widać to po jakości i merytoryczności głosowań, widać to także w „niemocy” jaka ogrania czasami demokratyczną LL w wielu trudnych sytuacjach takich jak to, że nikt nie chce podjąć jakiś decyzji albo wziąć na siebie odpowiedzialność bo np.: to kolega z którym gdzieś piłem % więc nie będę przeciw głosował, albo jak ja mu to zrobię to on mi też kiedyś nie odpuści.

Zastanawiam się ostatnio jak można zmienić istniejący stan rzeczy, bo nie ukrywajmy że zmiany są potrzebne. Mój pomysł jest taki żeby tak przebudować LL w ten sposób żeby wyłonić 5 osób które będą Koordynatorami Ligi (myślę że nazwa odpowiednia) na cały sezon. Wybór tych Koordynatorów odbywał by się przez głosowanie wszystkich organizatorów, którzy zrobili Mastera lub 3 lokale. Ci KL przejęli by w całości funkcje, które mają w tej chwili Moderatorzy oraz dostali by wszelkie kompetencji do decydowania o wszystkim w Lidze przez cały sezon, co teraz maja wszyscy członkowie LL (może bym tylko głosowanie na Mastery oraz na LS zostawił tak jak jest teraz).

Argumenty za takim rozwiązaniem są następujące:
-w 5 osób łatwiej się dogadać niż w 40, przez co LL pracuje efektywnie, a nie tak jak jest teraz.
-5 osób będzie też bardziej skłonne brać na siebie odpowiedzialność za decyzje pod którymi się będzie mogło podpisać
-tym 5 osobom wyłonionym z Naszej 40 osobowej grupy będzie się bardziej chciało, wiedzą na co się piszą – teraz jak dobrze wiemy jest z tym różnie.
-5 osób łatwiej rozliczyć, bo wiadomo kto co robił (każdy Koordynator miał by przypisane zadania poza współdecydowaniem np.: ktoś zakłada i rozlicza głosowani, ktoś odpowiada za update regulaminu, ktoś musi być skarbnikiem itd.
-historia Listy Ligowej z początku jej trwania udowodniła, że jest to działa gdzie kilka osób było odpowiedzialnych Koordynację całą Ligą.

Ustaliłbym też zasady dotyczące tych Koordynatorów tzw. maksymalnie 1 osoba z tego samego klubu bądź środowiska graczy.

Co wy na to drodzy członkowie LL – robimy małą rewolucję, żeby usprawnić skostniałą LL czy trwamy przy tym co mamy :( :( :(

Ps: Wstrzymałbym się z wyborem moderatorów do czasu roztrzygnięta tej kwestii.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Dobrze że rzucasz pomysłem, ale IMO te 40 osób bedzie lepsze: więcej opinii, większa różnorodność podejść do tego samego problemu, mniejsze możliwości forsowania rozwiązań "pod kogoś", mniejsze możliwości dyktatury i kolesiostwa. Nie jesteśmy grupą szybkiego reagowania na wypadek wojny, że musimy podejmować decyzje w jeden dzień. Ja byłbym na NIE przy takim rozwiązaniu.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

De facto proponujesz zamiane demokracji w oligarchie; raczej jestem przeciwny, z tego wzgledu, ze te 5 osob zyska zbyt duza przewage nad reszta LL - a nikt chyba nie moze powiedziec, ze decyzje podejmowane sa wola "srodowiska". Ukladziki byly, sa i beda, a przy wiekszej ilosci osob uprawnionych do glosowania latwiej jest je ograniczac.

Na pewno LL nie pracuje sprawnie, ale mozna sprobowac podniesc efektywnosc bez wywracania wszystkiego do gory nogami. Np kwestia regulaminu - mysle, ze niejedna osoba chcialaby i mogla taki regulamin napisac, ale troche glupio jej sie za to brac skoro Szmaja - Koordynator Ligi pisze, ze "Work In Progress". Po co wchodzic w cudze kompetencje?

Jesli glosowania trwaja czyims zdaniem za dlugo, to mozna je po prostu skrocic z ustawowych dwoch tygodni na jakis krotszy okres. Glosowanie masterowe trwalo krocej, bylo najwazniejsze w tym roku i jakos wszyscy sie wyrobili.

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

CzarnY pisze:De facto proponujesz zamiane demokracji w oligarchie;
Karlee i Czarny jesteście relatwnie nowi na LL i co widać po ilości postów macie sporo zapału - lecz spójrzcie całą LL. Mało komu się coś chce a full demokacja jeszcze bardziej to pogłębia.

Zresztą jeśli chodzi o przykłady "Niejedna osoba chcialaby i mogla taki regulamin napisać" to właśnie o to chodzi że nikt tego nie robi. Każdy chcę sie bawić w demokację i muc głosować ale nikt prawie nic nie robi ponad to.

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

Zresztą jeśli chodzi o przykłady "Niejedna osoba chcialaby i mogla taki regulamin napisać" to właśnie o to chodzi że nikt tego nie robi. Każdy chcę sie bawić w demokację i móc głosować ale nikt prawie nic nie robi ponad to.
trafny argument ale raczej do swojej bramki : ) Szmaja pisał że WiP to czemu ktoś inny miał pisać ? Szmaja został wybrany do napisania regulaminu i tego nie zrobił przez jakiś czas - skąd wiesz czy jeśli byłoby ogłoszenie ''chętny proszony do napisania regulaminu ' na ll to nikt by tego nie zrobił ; )? innymi słowy skąd czerpiesz pewność że ta 5tka będzie miała czas przez cały sezon?

trochę się droczę ale srlsy :

każdy klub w Polsce powinien mieć prawo decydowania w głosowaniu o kształcie ligi. koniec kropka.

natomiast sprawy jak regulamin, kasa i nagrody za ligę faktycznie powinny być sprawowane przez konkretnie wybrane osoby. Nie trzeba zmieniać wyglądu LL do tego celu. Wystarczy w każdym sezonie wyznaczyć parę osób od konkretnych zadań którzy ich przypilnują.
zresztą świetnie opisał to Marek Golan w pokrewnym temacie.

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Jasiuuu pisze: trafny argument ale raczej do swojej bramki : ) Szmaja pisał że WiP to czemu ktoś inny miał pisać ? Szmaja został wybrany do napisania regulaminu i tego nie zrobił przez jakiś czas - skąd wiesz czy jeśli byłoby ogłoszenie ''chętny proszony do napisania regulaminu ' na ll to nikt by tego nie zrobił ; )? innymi słowy skąd czerpiesz pewność że ta 5tka będzie miała czas przez cały sezon?

trochę się droczę ale srlsy :

każdy klub w Polsce powinien mieć prawo decydowania w głosowaniu o kształcie ligi. koniec kropka.
Wiem z doświdczenia (zawodowego i organizacji Ligi WFB) że jeśli ktoś jest za coś odpowiedzialny i swoimi decyzjami ma faktyczy wpływ na swoje działania to jest bardziej chętny żeby działać.

Zresztą każdy klub będzie miał prawo decydowania - wybierasz człowieka który Ciebie reprezentuje - zresztą cześć głosować tych zajważnieszych byłaby wybierana przez wszystkich.

Jasiuuu właśnie o to chodzi że coś zmienić coś trzeba bo prawie nikt nic nie robi - wyznacznie osób nic nie daje bo tym osobom nic się nie chce robić albo się wypalają jak Simi.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2009, o 04:54 przez Dalmar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Smutne jest tylko że członkowie LL nie chcą zmian, co można zobaczyć po odzewie w tym temacie dotyczącym mojej propozycji. Nie uważam też że moja propozycja jest super najlepsza i taka musi pozostać - chciał bardziej wywołać dyskusje na ten temat czyli "Są potrzbne zmiany na LL"

Każdy chce głosować, lista się coraz bardziej formalizuje a praktyce prawie nikt nic nie robi albo się szybko w wypala jak robi jak Simi przez ostatnio. Dobrym przykładem jest choćby to że do zabierania nawet w trywialnych dyskusjach jest wielu ale do konkretnej pracy np: regulamin, nagrody w Lidze itd. już nie ma nikogo - smutne w jakim kierunku to zmierza :(

ODPOWIEDZ