Odnoszę wrażenie (zresztą jak i wiele osób z którymi rozmawiam) że LL czyli instytucja stworzona zarządzania i koordynowania Ligą WFB podupadła. Demokratyczna LL powstała miedzy innymi z mojej inicjatywy, ale dobrze wiemy demokracja nie jest najlepszy rozwiązaniem zawsze i wszędzie. Widać to w wielu różnych aspektach od tego, że nikomu od 3 lat nie chcę się napisać regulaminu, widać to po jakości i merytoryczności głosowań, widać to także w „niemocy” jaka ogrania czasami demokratyczną LL w wielu trudnych sytuacjach takich jak to, że nikt nie chce podjąć jakiś decyzji albo wziąć na siebie odpowiedzialność bo np.: to kolega z którym gdzieś piłem % więc nie będę przeciw głosował, albo jak ja mu to zrobię to on mi też kiedyś nie odpuści.
Zastanawiam się ostatnio jak można zmienić istniejący stan rzeczy, bo nie ukrywajmy że zmiany są potrzebne. Mój pomysł jest taki żeby tak przebudować LL w ten sposób żeby wyłonić 5 osób które będą Koordynatorami Ligi (myślę że nazwa odpowiednia) na cały sezon. Wybór tych Koordynatorów odbywał by się przez głosowanie wszystkich organizatorów, którzy zrobili Mastera lub 3 lokale. Ci KL przejęli by w całości funkcje, które mają w tej chwili Moderatorzy oraz dostali by wszelkie kompetencji do decydowania o wszystkim w Lidze przez cały sezon, co teraz maja wszyscy członkowie LL (może bym tylko głosowanie na Mastery oraz na LS zostawił tak jak jest teraz).
Argumenty za takim rozwiązaniem są następujące:
-w 5 osób łatwiej się dogadać niż w 40, przez co LL pracuje efektywnie, a nie tak jak jest teraz.
-5 osób będzie też bardziej skłonne brać na siebie odpowiedzialność za decyzje pod którymi się będzie mogło podpisać
-tym 5 osobom wyłonionym z Naszej 40 osobowej grupy będzie się bardziej chciało, wiedzą na co się piszą – teraz jak dobrze wiemy jest z tym różnie.
-5 osób łatwiej rozliczyć, bo wiadomo kto co robił (każdy Koordynator miał by przypisane zadania poza współdecydowaniem np.: ktoś zakłada i rozlicza głosowani, ktoś odpowiada za update regulaminu, ktoś musi być skarbnikiem itd.
-historia Listy Ligowej z początku jej trwania udowodniła, że jest to działa gdzie kilka osób było odpowiedzialnych Koordynację całą Ligą.
Ustaliłbym też zasady dotyczące tych Koordynatorów tzw. maksymalnie 1 osoba z tego samego klubu bądź środowiska graczy.
Co wy na to drodzy członkowie LL – robimy małą rewolucję, żeby usprawnić skostniałą LL czy trwamy przy tym co mamy

Ps: Wstrzymałbym się z wyborem moderatorów do czasu roztrzygnięta tej kwestii.