Ważna nieścisłość w stosowaniu regulaminu LL
Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10
Ważna nieścisłość w stosowaniu regulaminu LL
Przeglądałem z ciekawości w tabelkę dotyczącą składu mandatów na rok 2009\2010 i coś mnie tkneło - poszprałem w zapisach regulaminu LL i okzało się że miałem rację - poniżej wkleiłem akapit z regulaminu LL o którym myślę - wyboldowany.
II. Lista ligowa - zasady ogólne
(...)
2.3 Kluby otrzymują miejsce w przypadku zorganizowania turnieju klasy Master - jedno dodatkowe miejsce za każdy zorganizowany turniej klasy Master.
(...)
Dlaczego jest tak, że kluby które zorganizowały Mastera w sezonie 2008\2009 straciły mandaty a mandaty dostały kluby które dopiero zadeklarowały że zorganizują Mastery. To jest niezgodne z tym co od zawsze było prawem na LL. Jest to też nielogiczne, bo mandat na LL dostajemy właśnie za to, że w sezonie poprzednim coś rozganizowaliśmy (zwrot "zorganizowany" jest tutaj kluczowy), a nie możemy dostać miejsca za coś to teoretycznie może niewypalić - zdarzały się już sytację, że zorganizowany turniej stracił rangę Master, bo nie spełnił określonych kryteriów.
Proszę moderatorów o skorygowanie tej krzywdzącej sprawy dla klubów którym się mandat należy np: kolegów z Legionu Kraków.
II. Lista ligowa - zasady ogólne
(...)
2.3 Kluby otrzymują miejsce w przypadku zorganizowania turnieju klasy Master - jedno dodatkowe miejsce za każdy zorganizowany turniej klasy Master.
(...)
Dlaczego jest tak, że kluby które zorganizowały Mastera w sezonie 2008\2009 straciły mandaty a mandaty dostały kluby które dopiero zadeklarowały że zorganizują Mastery. To jest niezgodne z tym co od zawsze było prawem na LL. Jest to też nielogiczne, bo mandat na LL dostajemy właśnie za to, że w sezonie poprzednim coś rozganizowaliśmy (zwrot "zorganizowany" jest tutaj kluczowy), a nie możemy dostać miejsca za coś to teoretycznie może niewypalić - zdarzały się już sytację, że zorganizowany turniej stracił rangę Master, bo nie spełnił określonych kryteriów.
Proszę moderatorów o skorygowanie tej krzywdzącej sprawy dla klubów którym się mandat należy np: kolegów z Legionu Kraków.
było przegłosowywane, że miejsce za mastera dostajesz niejako w prolongacie - właśnie aby uniknąć dziwactw w rodzaju, że cała LL się zmienia na nowy sezon, ale 10 osób jakoś się tym nie przejmuje bo mają za mastera z zeszłego sezonu, potem się jeszcze do tego dokładały jakieś zmiany terminów masterów i ktoś był 10 miechów, a inny 14. Tak jest przejrzyście - ale oczywiście jak to kole w oczy to można regulamin zmienić, aby przystawał do realiów.
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
Scimitar pisze:było przegłosowywane, że miejsce za mastera dostajesz niejako w prolongacie - właśnie aby uniknąć dziwactw w rodzaju, że cała LL się zmienia na nowy sezon, ale 10 osób jakoś się tym nie przejmuje bo mają za mastera z zeszłego sezonu, potem się jeszcze do tego dokładały jakieś zmiany terminów masterów i ktoś był 10 miechów, a inny 14. Tak jest przejrzyście - ale oczywiście jak to kole w oczy to można regulamin zmienić, aby przystawał do realiów.
Tak jak Scimi napisal. Jedyne co trzeba to poprawic regulamin... ja chwilowo nie mam czasu... jak cos to moge w czerwcu sie tym zająć.
Nie mozna tak wybiorczo traktowac regulaminu LL. Na tej samej zasadzie mozna żądać wylonienia dodatkowych 3 masterow, bo wg ostatniej wersji regulaminu, jaka powstala, Masterów jest 13 na sezon
Ergo: powinien powstac nowy regulamin, jasno mowiacy co, komu i za co sie nalezy.

Ergo: powinien powstac nowy regulamin, jasno mowiacy co, komu i za co sie nalezy.
Simi a możesz znaleść i podesłać linka z tym głosowaniem. bo jestem na LL od kąd powstała a czegoś takiego nie pamiętamScimitar pisze:było przegłosowywane, że miejsce za mastera dostajesz niejako w prolongacie - właśnie aby uniknąć dziwactw w rodzaju, że cała LL się zmienia na nowy sezon, ale 10 osób jakoś się tym nie przejmuje bo mają za mastera z zeszłego sezonu, potem się jeszcze do tego dokładały jakieś zmiany terminów masterów i ktoś był 10 miechów, a inny 14. Tak jest przejrzyście - ale oczywiście jak to kole w oczy to można regulamin zmienić, aby przystawał do realiów.

Teraz może wystąpić paradox, że ktoś dostanie miejsce na LL, a Master nie spełni wymogów formalnych np: nie będzie frekwencji i osoba ma miejsce na free, a bierze udział we wszystkich głosowaniach. To jest moim zdaniem sytuacja do której nie możemy doprowadzić.
Zresztą dlaczego ktoś ma być 10 miechów a ktoś 14 - dostajesz miejsce pod koniec sezonu na skutecznie zrobiony Master i kadencja trwa 12 miesięcy do czasu zakończenie tej Ligi i aż po raz drugi uda ci się zorganizować tego konkretnego Mastera.
Czarny ja nie traktuje tego wybiurczo - od zawsze wcześniej tak było. Jeśli cos się zmieniło to dajcie linka z przeprowadzonym głosowaniem. Głosowanie w sprawie 10 bądz 13 Masterów bardzo dobrze pamiętam.CzarnY pisze:Nie mozna tak wybiorczo traktowac regulaminu LL. Na tej samej zasadzie mozna żądać wylonienia dodatkowych 3 masterow, bo wg ostatniej wersji regulaminu, jaka powstala, Masterów jest 13 na sezon![]()
Jeśli chodzi o regulamin to masz bezapelacyjnie racje co zresztą jest żałosne że brak jest aktualnego regulaminu - tylko że to dużo roboty i nikomu się nie chce tego zrobić.
Fakt zmienić regulamin i tyle.
A co do otrzymwania miejsca na LL to ja inaczej pamietam: miejsca na LL otrzymywaly wlasnie klubu ktore mastera dostawały na sezon, a nie dopiero odczekawszy rok od glosowania na mastera... żeby daleko nie szukać Bydgoszcz, Łódź, Zielona Góra (np. teraz dopiero powinna dostać miejsce wg tego co piszesz Darku) i tak dalej...
A co do otrzymwania miejsca na LL to ja inaczej pamietam: miejsca na LL otrzymywaly wlasnie klubu ktore mastera dostawały na sezon, a nie dopiero odczekawszy rok od glosowania na mastera... żeby daleko nie szukać Bydgoszcz, Łódź, Zielona Góra (np. teraz dopiero powinna dostać miejsce wg tego co piszesz Darku) i tak dalej...
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
Karlee podaj mi linka do tego głosowania.karlee pisze:Fakt zmienić regulamin i tyle.
Mam ostatni obowiązujący regulamin i tam jest jak wyżej napisałem - przez kilka lat działania LL tak było.
To z regulaminu na sezon 2007/08 czyli juz mandaty byly dawane "do przodu". Te glosowanie musialo byc jeszcze za czasow Nowej Gildii - pamietam je dobrze. Niestety na NG LL zostala wykasowane bo chcialem sprawdzic archwiwum. Na pewno takie glosowanie bylo i nikt sobie nie wymysla zasad.2.4
Kluby otrzymują miejsce w przypadku zorganizowania turnieju klasy Master - jedno dodatkowe miejsce za każdy zorganizowany turniej klasy Master. Przed początkiem danego sezonu po przegłosowaniu ilości oraz lokalizacji Masterów kluby , które mają te turnieje zorganizować wytypowują swoich dodatkowych przedstawicieli .
Ziemko nigdy nie twierdziem że ktoś je wymyśla ale potwierdzenie musi być.Ziemko pisze: To z regulaminu na sezon 2007/08 czyli juz mandaty byly dawane "do przodu". Te glosowanie musialo byc jeszcze za czasow Nowej Gildii - pamietam je dobrze. Niestety na NG LL zostala wykasowane bo chcialem sprawdzic archwiwum. Na pewno takie glosowanie bylo i nikt sobie nie wymysla zasad.
Generalnie Marek Golan odświeczył mi pamieć - było głosowanie i sprawa jest zamknięta - sorry za zamieszanie. Inaczej było przez 7 lat działania LL, a ja glosowania kompletnie nie pamiętałem, a aktulanego regulaminu nigdzie nie ma.
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=27&t=7344