Aparaty fotograficzne małe i duże
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
- Bruenor Battlehammer
- Wodzirej
Aparaty fotograficzne małe i duże
Zakładam temat wiedząc, że na tym forum jest sporo osób zajmujących się fotografią bardziej poważnie i znających się na sprzęcie. Chciałbym kupic sobie aparat typowo do zwykłego uzytku. Z tym, że lepszy niż standardowe "kompaktowe", a bardziej użytkowy niż "Alfa", którą ma mój wujek i zanim się przygotuje aparat do zdjęcia to mijają wieki. Myślałem więc nad czymś pośrednim pomiędzy kompaktem, a lustrzanką. Z góry dzięki za pomoc
putoa alasti avantoon!
Polecam lustrzankę dla amatorów sam mam nikona d40 jego następca to nikon d60 i z fajnym obiektywem makro możesz naprawdę robi ekstra zdjęcia swoim figsom bez strasznej wiedzy. Nikony mają to do siebie że zajebiście odzwierciadlają kolory nawet czerwień niestety mają problemy z dobrym doświetleniem tu lepsze są Cannony. Innych marek nigdy nie próbowałem.
- Bruenor Battlehammer
- Wodzirej
Zapomniałem dodac, ze to będzie aparat raczej z przeznaczeniem wakacyjno-wyjazdowo-rodzinnym, bo do figurek będę pożyczał wspomnianą wyżej alfę(ma caly osprzęt do robienia zdjęc w makro)
putoa alasti avantoon!
zalezy gdzie bedziesz sie wybierał
Nikon d60 duzy nie jest 2 obiektywy i robiesz zdjecia prawie wszystkiemu
Sony A odradzam, ze wzgl na:
1) gorsze te tańsze obiektywy (chyba ze chcesz wydac krocie za Zaiss)
2) praktycznie co 10 Alpha200, 300 i 350 (nie wiem jak wyższe modele) ma przesuniecie matrycy, zauwazalne wprawnym okiem fotografa
Za tą cene wole miec słabsze body z lepszym obiektywem, bo cenowo obiektywy nikona bija te porównywalne z Alphy. Samym body zdjec nie robisz*
W góry wolałbym jakas mniejszą hybryde np Nikon P80 / p60 (ale to subiektywne odczucia) można jakas inna Hybryde dobrać
Lub kompakta do zadań spec. Olympus mju 1030
*wbrew temu co napisałem jednak samym body da sie zrobić zdjecie ale nie wychodzi zbyt piekne...
Nikon d60 duzy nie jest 2 obiektywy i robiesz zdjecia prawie wszystkiemu
Sony A odradzam, ze wzgl na:
1) gorsze te tańsze obiektywy (chyba ze chcesz wydac krocie za Zaiss)
2) praktycznie co 10 Alpha200, 300 i 350 (nie wiem jak wyższe modele) ma przesuniecie matrycy, zauwazalne wprawnym okiem fotografa
Za tą cene wole miec słabsze body z lepszym obiektywem, bo cenowo obiektywy nikona bija te porównywalne z Alphy. Samym body zdjec nie robisz*
W góry wolałbym jakas mniejszą hybryde np Nikon P80 / p60 (ale to subiektywne odczucia) można jakas inna Hybryde dobrać
Lub kompakta do zadań spec. Olympus mju 1030
*wbrew temu co napisałem jednak samym body da sie zrobić zdjecie ale nie wychodzi zbyt piekne...
Pentax istD*, teleobiektyw sigmy 400mm z konwerterami po średnio 12-20mm, oświetlenie z lampy studyjnej.
^@ samo body to zdjęcie ci zrobi, ale będzie to biała plama. MUSI być jakikolwiek obiektyw.
Edit: ah, nie doczytałem, myślałem iz chodzi o fotografie figurek Jeśli chcesz aparaty typowo wakacyjne, to jakikolwiek kompakt wystrarczy. Inaczej, kiedy chcesz się zajamować tym na poważnie - pnaprawdę polecam lustrzanki pentaxa, słyną z bardzo dobrej matrycy i najlepszych pryzmatów.
^@ samo body to zdjęcie ci zrobi, ale będzie to biała plama. MUSI być jakikolwiek obiektyw.
Edit: ah, nie doczytałem, myślałem iz chodzi o fotografie figurek Jeśli chcesz aparaty typowo wakacyjne, to jakikolwiek kompakt wystrarczy. Inaczej, kiedy chcesz się zajamować tym na poważnie - pnaprawdę polecam lustrzanki pentaxa, słyną z bardzo dobrej matrycy i najlepszych pryzmatów.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2009, o 21:31 przez tomasso, łącznie zmieniany 1 raz.
z malpek to moim zdaniem lumixy (panasonic), robia super zdjecia (kazdy zrobi fajne zdjecie lumixem wlacznie z komusnista i emerytem) /DMC-FT1 /DMC-FX40 /DMC-FX550 /DMC-FS25
mozesz hybryde /Canon PowerShot SX 10 IS /Panasonic FZ28
albo lustrzanke amatorska /canon /nikon
ja bym wybral na twoim miejscu jakas malpke najbardziej odpowiadajaca twoim oczekiwania, malpka ma ten + ze latwiej schowac a z hybryda i lustrem biegasz z lufa
mozesz hybryde /Canon PowerShot SX 10 IS /Panasonic FZ28
albo lustrzanke amatorska /canon /nikon
ja bym wybral na twoim miejscu jakas malpke najbardziej odpowiadajaca twoim oczekiwania, malpka ma ten + ze latwiej schowac a z hybryda i lustrem biegasz z lufa