pit of shade, stone Thrower, dzialo a zaloga kowadla/kowadlo
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Nie dawaj.
Ale nie upieraj się przynajmniej, że jak pit of shades przykrywa 3 krasnale to trzeba rzucać na 4+.
Strzał z klopy czy armaty też powinien robić krzywdę tym kraśkom, które przykrywa.
Ale nie upieraj się przynajmniej, że jak pit of shades przykrywa 3 krasnale to trzeba rzucać na 4+.
Strzał z klopy czy armaty też powinien robić krzywdę tym kraśkom, które przykrywa.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Skoro to 1 model to pit na 4+ trafia się ten model ... rzucisz 1-3 nie trafiłeś nic rzucisz 4-6 trafiłes wszystkich. Cannona i klope rozpatrzył bym losowo (kto dostał big hita lub z kuli armatniej podobnie jak w przypadku innych "podwójnych jednych modeli
" takich jak koleś na monsterze lub rydwanie ... z tą różnicą że tu każdy z tego potrójnie jednego modelu jest równorzędny więc szansa na trafienie jest równa jak dla mnie to 1-2 pierwszy guard 3-4 drugi a 5-6 lord tak jak w przypadku rydwanu z herosem czy smoka nie ściągniesz 1 strzałem z cannona zarówno mounta jak i lorda tak tu IMO nie sciągniesz całej załogi tylko 1 typa ) natomiast napewno bolcem dostaje tylko 1 koles to jest w opisie kowadła (broń bs)

hmm podaj cytat pokrywajacy sie z twoja teoria (pamietaj tylko, ze tak samo jak obstacle nie jest elementem terenu tak kowadlo nie jest chariotem...)
jesli cos takiego znajedziesz to masz racje inaczej juz nie...
trafianie w ridden monstery czy tez w charioty jest opisane w ich zasadach...
a i tak na marginesie... w rydwanie tylko na 6 trafia sie w jezdzca...
jesli cos takiego znajedziesz to masz racje inaczej juz nie...
trafianie w ridden monstery czy tez w charioty jest opisane w ich zasadach...
a i tak na marginesie... w rydwanie tylko na 6 trafia sie w jezdzca...
Wiem o tym ...Shino pisze:a i tak na marginesie... w rydwanie tylko na 6 trafia sie w jezdzca...
Powiem inaczej niema zasady mówiącej jak rozpatrywać takie strzały w kowadło więc dlatego wogule ten problem zaistniał (kolejne niedopatrzenia GW) natomiast z tego co wiem kowadło jest 1 modelem z 60x60 mm podstawką i np w CC gdy powiedzmy
mamy sytuacje :

Po kowalu może bić każdy model stykający się z kowadłem czyli 3 kroxy biegacz i 4 saurusy. Czyli kowal w tym momecie niema swojej malutkiej 20mm podstawki tylko jest w nieoznaczonym miejscu na 60x60 i nagle słysze teorie że na potrzeby strzelania/magii koleś materializuje się w jednym miejscu dostaje dodatkową podstawke żeby mógł byc cały przykryty templatką. To już jest jawne udupianie . Ja kumam że niektórym może się nie podobać kowadło itp itd ale litosci ja poprostu chce być konsekwentnym skoro w fazie CC runelord z guardami ma 1 podstawke 60x60 i każdy model stykajacy się z nią może sobie bić po tym po którym chce to niema żadnego powodu by sądzić ze w fazie strzelania czy magii załoga dostaje swoje dodatkowe mniejsze podstawki wrosnięte w tą wiekszą aby ładniej ich się zabijało .
Ale pisze, żeby w combacie kowadło liczyć jako 60x60. Jakby tego niedopisali to dopiero by były kłótnie.
czyli nie ma nigdzie opisanego, ze:
podczas strzelania traktujcie kowadlo jako 1figurke o wielkosci 60x60?
Gogol posilkuj sie podrecznikiem i udowodnij mi, ze sie myle i podyktuj mi jaka ma wielkosc w przypadku strzelania
Ja domyslam sie dlaczego zasugerowali wielkosc podczas walki:
zeby ulatwic - to kto sie stka z kowadklem a kto nie
w innym przypakach kowadlo ma wielkosc, z ktorawyszla z fabryki.
A teraz prosze powiedziec mi dlaczego sie myle, cytat z podrecznika.
podczas strzelania traktujcie kowadlo jako 1figurke o wielkosci 60x60?
Gogol posilkuj sie podrecznikiem i udowodnij mi, ze sie myle i podyktuj mi jaka ma wielkosc w przypadku strzelania
Ja domyslam sie dlaczego zasugerowali wielkosc podczas walki:
zeby ulatwic - to kto sie stka z kowadklem a kto nie
w innym przypakach kowadlo ma wielkosc, z ktorawyszla z fabryki.
A teraz prosze powiedziec mi dlaczego sie myle, cytat z podrecznika.
Czy ja mówie że się mylisz ja mówie co uważam na ten temat. Tu jest je... dziura w zasadach nie kumasz ja tylko jestem za konsekwencją. Bo z tego co wiem to żaden model niema różnej podstawki podczas róznych tur (walka / strzelanie/ magia) a tu ciągle wychodzą takie rzeczy że każdy chciał by mieć ciastko i zjeść ciastko jednocześnie.
Może to ty mi udowodnij że ja się myle i udowodnij mi że kowadło niema 1 podstawki 60x60 tylko 3 20x20 a w CC mutuje się w 1 60x60 . Niema tego opisanego w tej zasranej nic nie wartej książce poprostu należy podejść do tego z głową najlepiej przyrównując do innych zbliżonych przypadków z świata Batla. Natomiast model wydany przez GW nawet tej głupiej podstawki niema dopiero partacze wydali wielkosci podstawek po pewnym czasie od wydania booka do dwarfów.
Może to ty mi udowodnij że ja się myle i udowodnij mi że kowadło niema 1 podstawki 60x60 tylko 3 20x20 a w CC mutuje się w 1 60x60 . Niema tego opisanego w tej zasranej nic nie wartej książce poprostu należy podejść do tego z głową najlepiej przyrównując do innych zbliżonych przypadków z świata Batla. Natomiast model wydany przez GW nawet tej głupiej podstawki niema dopiero partacze wydali wielkosci podstawek po pewnym czasie od wydania booka do dwarfów.
fakt
GW nie grzeszy konsekwecja
np. Nie wszystkie jedn maja tez podstawki - tank w nowej ed jest straszny - okresl w miare dokladnie 45stopni jego widocznosci.
to samo tyczy sie couldron'a
Dla mnie kowadlo moze zajmowac 60x60 miejsca - skonczy sie chowanie w lasku, wolabym jednak dac figurkom pdstawki, zeby bylo wiadomo jak strzelac z dziala, katapulty, czy czaru.
GW nie grzeszy konsekwecja
np. Nie wszystkie jedn maja tez podstawki - tank w nowej ed jest straszny - okresl w miare dokladnie 45stopni jego widocznosci.
to samo tyczy sie couldron'a
Dla mnie kowadlo moze zajmowac 60x60 miejsca - skonczy sie chowanie w lasku, wolabym jednak dac figurkom pdstawki, zeby bylo wiadomo jak strzelac z dziala, katapulty, czy czaru.
- Shakin' Dudi
- Masakrator
juz tłumacze na przykladzie casketu....
jest bardzo podobnie
i tu i tu masz 3 obsługantów
i tu i tu jest mowa o warmachinie z wyjątkami
i tu i tu masz model z przyklejonymi do podstawki figurkami
ALE! jako ze jest to warmachine to obsługa casketu ma byc 1cal od maszyny...proponuje zrobic to samo z kowadlem. Kowadło podstawka 60x60 lub to małe okrągłe cos dodawane do pudła i obsługa latająca na 1 cal dookoła kowadła!
A jak jest ten pomocnik Kaka lub jak mu tam u Toreka to co? Stoji na tej samej podstawce? NIE! stojii jeden cal obok...i tak tez powinno byc ze wszystkim....
jest bardzo podobnie

ALE! jako ze jest to warmachine to obsługa casketu ma byc 1cal od maszyny...proponuje zrobic to samo z kowadlem. Kowadło podstawka 60x60 lub to małe okrągłe cos dodawane do pudła i obsługa latająca na 1 cal dookoła kowadła!
A jak jest ten pomocnik Kaka lub jak mu tam u Toreka to co? Stoji na tej samej podstawce? NIE! stojii jeden cal obok...i tak tez powinno byc ze wszystkim....
Ale jest kilka różnic. po 1 kowadło ma stały US 5 po 2 kowadło jest 1 modelem o określonej wielkości podstawki po 3 z kowadła w żaden sposób nie mozna wyjść po 4 w przeciwieństwie do kasketu czy kociołka w kowadło nie trafia się ze strzelania na 1-4 tak jak w warmachine . Co do Toreka to się nie wypowiadam bo mam go gdzieś ... model kowadła jest poprostu jeszcze staro podręcznikowy. Już widze te szarże taktyczne na kowadło miejcie litośćShakin' Dudi pisze:juz tłumacze na przykladzie casketu....
jest bardzo podobniei tu i tu masz 3 obsługantów
- Shakin' Dudi
- Masakrator
przykro mi ale mówimy NIE rozlosowywaniu co oberwało z canona za pomocą rzutu k6 ;]
To ze ma US 5 stały..ok co jedno drugiemu broni?
A gdzie pisze ze casket nie jest jednym modelem? ;] tak samo jak i Kowadełko...
Zresztą Gogol na chłopski rozum czy nie powinien canon bic po tym po czym przeszedł?
podstawka do walki wrecz materialuzuje sie w 60x60...zasada jak zasada....;] Okrążają dookoła samo kowadło i tyle hehe durne..no ale czemu mielibysmy to samo rozpatrywac na potrzeby strzelania?! Bo tak smak....
A i tak wszystko bedzie przez LS ustalone hehe
Zresztą Gogol na chłopski rozum czy nie powinien canon bic po tym po czym przeszedł?
podstawka do walki wrecz materialuzuje sie w 60x60...zasada jak zasada....;] Okrążają dookoła samo kowadło i tyle hehe durne..no ale czemu mielibysmy to samo rozpatrywac na potrzeby strzelania?! Bo tak smak....
Może masz racje cannon wali po wszystkich ale pit na 4+. Coś ponad to to nadinterpretacja .... ponadto ono ma zawsze 60 nie tylko w walce ogólnie to śmiem twierdzić że troche więcej wiem o kowadle a i ostatnio zauważam że LS pomija niektóre paragrafy przypadek ? a może nie ?Shakin' Dudi pisze:przykro mi ale mówimy NIE rozlosowywaniu co oberwało z canona za pomocą rzutu k6 ;]
dlaczego ma byc pitka na 4+ rozpatrywana..
kowadla i tak nie wciagnie...ale ludzikow moze - rzucajacy mag czar bedzie napewno widzial gdzie stoi obsluga.. i wlasnie tam rzuci pitke.
gracz majacy kowadlo moze postawic sobie tych 3 krasnali w dowolnym miejscu na podstawce 60x60 - podstawka kowadla..a gracz rzucajacy pitke moze przylozyc pitke w dowolne miejsce oddzialu na ktory rzucil pitke
dla mnie to tak powinno wygladac.. nie wiem nad czym wy ty tak debatujecie ale jest to strasznie nudne
pozdrawiam
mam nadzieje ze LS arbitralnie roztrzygnie ta kwestie
kowadla i tak nie wciagnie...ale ludzikow moze - rzucajacy mag czar bedzie napewno widzial gdzie stoi obsluga.. i wlasnie tam rzuci pitke.
gracz majacy kowadlo moze postawic sobie tych 3 krasnali w dowolnym miejscu na podstawce 60x60 - podstawka kowadla..a gracz rzucajacy pitke moze przylozyc pitke w dowolne miejsce oddzialu na ktory rzucil pitke

dla mnie to tak powinno wygladac.. nie wiem nad czym wy ty tak debatujecie ale jest to strasznie nudne
pozdrawiam
mam nadzieje ze LS arbitralnie roztrzygnie ta kwestie

Przy kowadle masz jakieś pieprzenie, że stoją na platformie.ALE! jako ze jest to warmachine to obsługa casketu ma byc 1cal od maszyny...proponuje zrobic to samo z kowadlem.
Jakiś cytacik ? Bo ja podałem.ponadto ono ma zawsze 60 nie tylko w walce
Żeś zaczoł takie głupie utrudnianie. Powinno się zrobić, że jak przykryje ciastko krasnal to dostał i tyle, a nie takie pierdo***ie.
Specialnie napisali, że w hth ma 60x60, żeby było łatwiej.
Wydali też wielkości podstawek i tam było poprostu 60x60 . Niewiem gdzie tego teraz szukać i dodam że nie chce mi sie
Znów się coś nie podoba nagle chcą ludzie dodatkowe mniejsze podstawki pod Pita graj se jak chcesz niema takich podstawek i koniec. Jak GW zrobi coś żeby było łatwiej to umre szczęsliwyTomCio pisze:Żeś zaczoł takie głupie utrudnianie. Powinno się zrobić, że jak przykryje ciastko krasnal to dostał i tyle, a nie takie pierdo***ie.
Specialnie napisali, że w hth ma 60x60, żeby było łatwiej.
- Shakin' Dudi
- Masakrator
GOgol to gdzie pisze ze kowadło ma 60x60 jest o kant dupy potłuc...skorpion wg tamtej tabeli ma 40x40 i jest wiele innych kwiatków
nie opieraj sie na tym....
a i tak ludzie mają +2 do I na Kowalu najczęsciej hehe

a i tak ludzie mają +2 do I na Kowalu najczęsciej hehe

mi to w sumie wisi bo i tak gram na lordzie zazwyczaj a kowadło jeśli już mam stawiam gdzieś schowane (koniec końców wypierdziela a nie ginie od czegoś innego) tylko chce się czegoś trzymać konsekwentnie i wydaje mi się że skoro ma tą podstawke 60x60 w CC niezaleznie od ilości załogantów to w magii i strzelaniu tez ma taką samą gdyż nie znam przypadków w których wielkość podstawki się zmienia z fazy na faze i nie widze powodu żeby tu był wyjątek
- Shakin' Dudi
- Masakrator
GW wymysla rozne durne zasady
mi to tez ryba
Bo ani nie gram krasiami, ani nie rzucam na nie pitki...