BSB-pytanie początkującego

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Iron Lord
Warzywo

BSB-pytanie początkującego

Post autor: Iron Lord »

Witam, mam pytanie czy jeśli dam BSB war baner to wszyscy w promieniu 12 cali podlegają zasadom war bannera?
Oraz jeśli mam przedmiot "one use" i jeśli go wykorzystam to wszyscy w tym obrębie (12 cali) mu podlegają ?
Zapewne glupie pytanie ale wybaczcie nowy jestem :roll:

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

War baner dziala tylko na odzial, w ktorym ten sztandar sie znajduje.

Drugie pytanie jest bez sensu. Co ma "one use" do "wszystkich" i do 12". Sprecyzuj.

Awatar użytkownika
Iron Lord
Warzywo

Eh w sumie pierwsza odpowiedź odpowiada na drugie :P
Bez sensu napisałem ale ok. A jakie inne ma działanie bsb ?
Bo podobno to jest podstawa w większości armiach...

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Bsb daje w 12 calach przerzuty testów złamania.
Jeżeli bsb jest w walce to działa również jak sztandar- ( +1 do wyniku walki )

Awatar użytkownika
Iron Lord
Warzywo

Spoko dzięki :wink:

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Post autor: Alister »

@Xet: nie dziala jak sztandar (tak bylo w 6ed.) tylko niezaleznie daje +1CR
Czyli majac BSB i sztandar w jednym combacie mamy +2CR (jesli jeden z nich ma jeszcze warbanner to +3 :])

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Alister pisze:@Xet: nie dziala jak sztandar (tak bylo w 6ed.) tylko niezaleznie daje +1CR
Czyli majac BSB i sztandar w jednym combacie mamy +2CR (jesli jeden z nich ma jeszcze warbanner to +3 :])
Bsb działa jak sztandar, czyli > tak jak < sztandar daje +1 do wyniku walki.

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

BSB daje w walce dodatkowe +1 do walki, nie zastępuje on sztandaru oddziałowego, który też daje +1. A więc BSB w oddziale ze sztandarem daje do walki razem +2.
Dodatkowo BSB daje przerzut testu złamania wszystkim twoim oddziałom w promieniu 12 cali.
Jeżeli dasz magiczny sztandar BSB, to działa on tylko na niego, lub jednostkę w której się on znajduje (chyba ,że opis przedmiotu mówi inaczej)

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Post autor: Alister »

@Xet: rownie sensowne jest powiedzenia, ze outnumber dziala jak sztandar, albo dodatkowy rzad. ;)
Caly myk w tym, ze BSB kumuluje sie ze sztandarem, a powiedzienie "dziala jak sztandar" sugeruje brak kumulacji (sztandary sie nie dodaja!), tak jak to bylo w 6ed.
I tylko uwypuklenie tego faktu mial na celu moj komentarz.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Założyłem, że tak początkujący gracz się tym nie zasugeruje :P

No przecież zobacz, jakbyś tłumaczył coś dziecku i ono by już wiedziało np. że niebo jest niebieskie, a później zapytało by się jakiego koloru jest woda. Odpowiedział byś, takiego jak niebo, a wtedy jakiś przechodzeń by się wtrącił : "nie prawda..."
Co nie ?

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

ja bym powiedział, że BSB działa tak jak sztandar jeśli jest sam, oraz dodaje kolejne +1cr jeśli jest w oddziale, który ma własny sztandar.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Błażej pisze:ja bym powiedział, że BSB działa tak jak sztandar jeśli jest sam, oraz dodaje kolejne +1cr jeśli jest w oddziale, który ma własny sztandar.
daje jeszcze przerzut w 12" :)
Obrazek

kemot
Wodzirej

Post autor: kemot »

Czy po utracie sztandaru, bsb dalej daje przerzuty brejka??

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Nigdzie nie ma tego napisanego wprost, ale powinien już ich nie dawać, bądź co bądź nie ma już sztandaru.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Błażej pisze:ja bym powiedział, że BSB działa tak jak sztandar jeśli jest sam, oraz dodaje kolejne +1cr jeśli jest w oddziale, który ma własny sztandar.

Nie tylko. Jeśli nie jest w oddziale ze sztandarem ale walczy w combacie obok takiego oddziału też daje +1.

RB Str 82. "his side receives an extra +1 combat bonus when working out combat results."

To co jest na str 83.

"A unit can benefit from both its unit standard bearer and the battle standard bonuses, therefore recieiving a +2 combat result bonus."

To tylko klaryfikacja tego, że się bonus się kumuluje ze sztandarem oddziału a nie warunek dostania dodatkowego +1 od bsb (mimo że zawsze znajdzie się 5 którzy się o to ze mną kłócą :P )

ODPOWIEDZ