![Obrazek](http://i85.photobucket.com/albums/k49/Raptaparat/greatsword2.jpg)
http://www.coolminiornot.com/222714
Zrobilem ten maly projekcik dla siebie, zeby sprawdzic co jestem w stanie zrobic majac na karku 6 lat doswiadczenia w malowaniu miniatur. Zalozenie bylo takie: skonczyc model w najlepiej jak potrafie w przeciagu 2 godzin. Kiedy zaczalem malowac wpadlem na pomysl, ze 2 godziny to moze byc troche za malo i dodalem sobie jeszcze jedna, hehe
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
... a pozniej wpadlem na to:
THE 3 HOUR MINI CHALLENGE
Napewno kazdy z was slyszal lub bral udzial w konkursach malarskich polegajacych na jak najlepszym pomalowaniu danego modelu w 1 godzine. Mojego pomyslu nie mozna nazwac konkursem, bo nie bedzie zwyciezcow ani nagrod (oprocz wlasnej satysfakcji uczestnictwa w czyms tak zajebistym
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Celem tego wyzwania jest sprawdzenie wlasnych umiejetnosci i porownania ich z innymi, otrzymywaniu i rozdawaniu rad na teamt "jak zrobic zeby bylo szybciej". Mam nadzieje, ze wszyscy na tym skorzystamy.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
1. Zasady
Kazdy moze uczestniczyc w tej zabawie, starszy czy mlodszy, chlopak czy dziewczyna, doswiadczony czy zupelnie zielony malarz.
Kazdy moze wziac udzial tyle razy ile mu sie podoba.
Na pomalowanie modelu sa 3 godziny, w to wlicza sie wykonanie podstawki, ale NIE przygotowanie modelu. Wiec oczyscie dokladnie, polozcie podklad, nawierccie dziury na piny itd. zanim zaczniecie zabawe.
Jak wiadomo zasady sa po to, zeby je lamac, ale prosze o uczciwosc - nie przekraczajcie 3 godzin
Jesli ktos nie potrafi usiedziec na tylku przez 3 godziny i potrzebuje przerwy to oczywiscie nic sie nie stanie, ale sprobujcie jednak pomalowac model w ciagu jednej, 3 godzinnej sesji.
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
2. Wybor miniaturki
Nie mam mozliwosci na wreczenie wszystkim identycznych miniaturek, wiec wybor nalezy do was. Starajcie sie tylko, zeby modele nie byly zbyt skomplikowane i zbyt proste. Proponuje 28-32mm human size model. Jesli ktos woli sobie pomalowac goblina czy krasnala to moze warto wybrac jednak cos ciekawszego jak szaman lub inzynier.
3. Porady na poczatek
Zanim zaczniecie przygotujcie sobie wszystkie potrzebne rzeczy. Wybierzcie kolory do uzycia na miniaturce, a reszte odlozcie na bok. Zrobcie sobie troche, wiecej miejsca na biurku, zeby moc wygodnie siedziec przez 3 godziny.
Najlepiej chyba zaczac od wymodelowania podstawki - kiedy klej bedzie sobie spokojnie schnal wy mozecie zajac sie juz modelem nie tracac ani chwili na czekanie. Nie przejmujcie sie tez bledami, ktore zrobicie po drodze czy tez niezbyt gladkimi przejsciami - wszystko poprawicie jesli zostanie wam troche czasu.
4. Zdjecia
Swoje prace umieszczajcie we wlasnych galeriach na CMON pod nazwa "The 3 Hour Mini Challenge: -tu nazwa modelu-".
Oprocz tego oczywiscie w tym temacie
Na wszelkie pytania bede odpowiadal tutaj.
A teraz do dziela!
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Powodzenia,
Michal