Powszechny dostęp do broni

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Khunag
Chuck Norris

Powszechny dostęp do broni

Post autor: Khunag »

Noszenie pod kurtką wszelkiego rodzaju broni palnej czy białej bez wyciągania jej/naciśnięcia spustu też uniemożliwia zabicie kogoś. Legalizujemy?
Oczywiście.

Przykład Stanów Zjednoczonych pokazuje bardzo wyraźnie - w stanach w których wolno nosić broń bez ograniczeń przestępczość jest wielokrotnie niższa. Niespodzianka - PRZESTĘPCA ŁAMIE PRAWO, więc i tak będzie miał broń. Legalizacja pozwala się bronić uczciwym obywatelom.

W jednym miasteczku zrobiono kiedyś eksperyment - nałożono OBOWIĄZEK posiadania jednej sztuki broni w każdym domu. Skutek - spadek przestępczości o bodajże 80%.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Co do broni to uważam, że gdy jest zakazana dla każdego to ograniczony jest jednocześnie w znacznym stopniu do niej dostęp. Klamki nie zmontujesz sobie na kowadle w garażu, nie posadzisz jej w ogrodzie :wink: . Wskaźniki przestępczości w usa to nie wszystko. Masa ludzi zabija się na ulicach bo jest łatwo mieć broń i do kogoś strzelić (może i w obronie swoich interesów, ale jaką metodą?)

Awatar użytkownika
Khunag
Chuck Norris

Wszystko jedno czy klamka czy nie. Na Wyspach odkąd zakazali noszenia noży chyba trzykrotnie już liczba zabójstw przy użycie tego narzędzia wzrosła.

A u nas można bez problemu nawet i miecz sobie nosić i jakoś nic się nie dzieje i nie mamy codziennie bitew samurajów pod oknami ;)

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Khunag pisze:Na Wyspach odkąd zakazali noszenia noży chyba trzykrotnie już liczba zabójstw przy użycie tego narzędzia wzrosła
Kumasz może jak działa ten mechanizm ?

Awatar użytkownika
Khunag
Chuck Norris

Kumasz może jak działa ten mechanizm ?
Tam już nie ma żadnych mechanizmów. Jest tylko żenada i społeczny upadek ;)

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Khunag, ja jestem jednak przekonany, ze jeżeli w pierwszym akcie przedstawienia na ścianie wisi strzelba, to znaczy, że w trzecim akcie ktoś z niej wypali. Tak samo w życiu. W Polsce ludzie do siebie nie strzelaja, bo jest cięzko dostać broń (nie spotyka się broni w życiu codziennym, chyba że jest się myśliwym). W Stanach walą do siebie bo "w posiadaniu obywateli amerykańskich znajduje się około 235 mln sztuk różnej broni, karabinów, pistoletów. Aż w 42% gospodarstw domowych znajduje się broń. Trzy czwarte właścicieli posiada dwie lub więcej sztuk broni." Jeżeli juz maja te gnaty, to do siebie strzelają: "W 2003 r. w USA śmierć w wyniku użycia broni poniosło 30.136 osób, w tym było 730 ofiar przypadkowego użycia broni. Rocznie popełnia się w Stanach Zjednoczonych kilkanaście tysięcy morderstw z użyciem broni." Ile w tym czasie ludzi zostało zastrzelonych w Polsce? Nawet zachowując proporcje wielkości narodu amerykańskiego do wielkości narodu polskiego.

Wg mnie cale to gadanie, ze legalna bron zwieksza bezpieczenstwo to iluzja. Wyści zbrojeń trwa także w skali mikro... jak bandziory zaczynaja nosic bron to i ludzie sie zbroją, wiec bandziory kupuja wieksze gnaty, granty, itd... Kwestia czasu az dojdzie do mniejszej, lub wiekszej wojny.
Agresja byla jest i bedzie, ale brak dostepu do gunów sprawia, ze spustoszenia czynione przez agresorów są mniejsze. Zawsze coś....
Obrazek

Awatar użytkownika
Khunag
Chuck Norris

W Stanach walą do siebie bo "w posiadaniu obywateli amerykańskich znajduje się około 235 mln sztuk różnej broni, karabinów, pistoletów. Aż w 42% gospodarstw domowych znajduje się broń. Trzy czwarte właścicieli posiada dwie lub więcej sztuk broni." Jeżeli juz maja te gnaty, to do siebie strzelają: "W 2003 r. w USA śmierć w wyniku użycia broni poniosło 30.136 osób, w tym było 730 ofiar przypadkowego użycia broni. Rocznie popełnia się w Stanach Zjednoczonych kilkanaście tysięcy morderstw z użyciem broni." Ile w tym czasie ludzi zostało zastrzelonych w Polsce?
A teraz odlicz te stany w których nie wolno posiadać broni (np. Nowy Jork) i okaże się, że większość tych przestępstw odbywa się właśnie w nich.

Albo sprawdź sobie statystyki Szwajcarii, w której każdy ma karabin w szafie (uogólniając ;) ).

A abstrahując od wszystkich statystyk: zakaz dostępu do broni = totalitaryzm.

Obrazek

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Troche chyba zbaczacie z tematu! A tak swoja droga, to nie wiem skad ludzie biora informacje ze w Nowym Jorku broni posiadac nie wolno. Wolno, choc zakup jest duzo bardziej klopotliwy niz np. w Texasie.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

W takim razie wracajac do tematu...
Khunag pisze:
A abstrahując od wszystkich statystyk: zakaz dostępu do broni = totalitaryzm.

Obrazek
:shock:

Stary, nie wiem co ćpasz, ale skończ z tym gównem, bo spustoszenie w mózgu tu widzę przeraźliwe... Wklejaj zdjecia swoich nowych, fajnych ulepków, a nie takie bzdury.
Obrazek

Awatar użytkownika
maciek_89
Chuck Norris

Post autor: maciek_89 »

Porównanie Polski do krajów-systemów totalitarnych ,dlatego że jest zakazane jest posiadanie broni, jest dosyć śmieszne.Absurdalne , nie wiem skąd masz te foto co wkleiłeś :roll:

Mówisz że w Szwajcarii obywatele mogą posiadać broń, zauważ że ten kraj jest na innym poziomie cywilizacyjnym , a co ważniejsze myślę, ludzie mają inną mentalność niż polacy.
Ja popieram zakaz posiadania broni, bo w sumie moje poglądy zgadzają się z tym co napisał bless.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

w Polsce jest za dużo debili żeby był powszechny dostęp do broni... jestem temu zdecydowanie przeciwny

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Post autor: 4 karabiny »

thurion pisze:w Polsce jest za dużo debili żeby był powszechny dostęp do broni... jestem temu zdecydowanie przeciwny
=D> +1

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

brak zakazu na posiadanie broni na pewno nie rozwiąże problemu przestępczośći, bo ona i tak będzie, nie tędy droga, bo to jest dość prymitywna droga pozbywania się przestępczosci raczej bazująca na naturze, a nie na kulturze.

Z reszta jak Thurion napisal, w Polsce jest zbyt dużo idiotów, a jakby mieli dostęp do broni to bylaby tragedia.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

Obrazek
LOLOLOLOLOL! made my faken sraken day! :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Dajcie looz. Zakładając, że on naprawdę wierzy w to, że ilość broni w obiegu zwiększa bezpieczeństwo i obniża ilość przestępstw wydaje się logiczne, że chce by w obecnym ustroju była ona legalna. Jeżeli nazistom i sowietom było to na rękę ( zakazanie broni wśród obywateli daje poniekąd większą nad nimi władzę ) to obecnym władzom nie powinno. Wszystko przy założeniu, że on tak uważa. Widać gołym okiem, że ma bardzo wolnościowe poglądy.

Inna sprawa to przekaz. Nie powinieneś w to mieszać historii, hitlerów, stalinów, flagi polskiej itp. złe porównania.

Awatar użytkownika
Khunag
Chuck Norris

Stary, nie wiem co ćpasz, ale skończ z tym gównem, bo spustoszenie w mózgu tu widzę przeraźliwe...
Dziękuję za wnikliwą psychoanalizę, ale z nas dwóch to nie ja łykam somę :wink:
Porównanie Polski do krajów-systemów totalitarnych ,dlatego że jest zakazane jest posiadanie broni, jest dosyć śmieszne
Ależ nie tylko dlatego. Z wielu innych względów łatwo stwierdzić, że RP dość poważnie sobie faszyzuje, chociaż w porównaniu do zachodniej Europy to jest u nas jeszcze w miarę normalnie.
Mówisz że w Szwajcarii obywatele mogą posiadać broń, zauważ że ten kraj jest na innym poziomie cywilizacyjnym , a co ważniejsze myślę, ludzie mają inną mentalność niż polacy.
Ble, jak ja się brzydzę kompleksu Polaka... co ciekawe najwięcej polskich patriotów można znaleźć poza granicami kraju, bo jak się przestanie słuchać telewizyjnych pierdół i faktycznie pozna inne nacje z bliska, to okazuje się, że "ale głupi ci rzymianie".

Do kilku następnych postów: gratuluje panowie, macie świetnie mniemanie o sobie i swoich rodakach. Ja tam jestem cholernie dumy z bycia Polakiem, a dla prawdziwego Polaka zawsze najważniejsza będzie wolność. Przykro patrzeć jak normalni, inteligentni ludzie autentycznie zaczynają wierzyć w to, że należą do jakiegoś gorszego gatunku człowieka...
Inna sprawa to przekaz. Nie powinieneś w to mieszać historii, hitlerów, stalinów, flagi polskiej itp. złe porównania.
Hehe, czasem trzeba walnąć z grubej rury i trochę przegiąć, żeby coś gdzieś dotarło ;) A orzełek bez korony też był przez jakiś czas polskim symbolem, teraz jakos nie cieszy się specjalnym szacunkiem, tak samo kiedyś bedzie z symbolami IIIRP, bo dalej ta sama komuna nas zżera, tylko subtelniej.
Zakładając, że on naprawdę wierzy w to, że ilość broni w obiegu zwiększa bezpieczeństwo i obniża ilość przestępstw wydaje się logiczne, że chce by w obecnym ustroju była ona legalna.
To nawet schodzi na drugi plan, chodzi tu bardziej o cos co przewidziała amerykanska konstytucja - ze to rząd ma sluzyć obywatelom, a nie odwrotne. Broń w rękach obywateli pomaga mu o tym pamiętać. Nie jeden i nie dwa razy musieliśmy własnorecznie wywalczyć sobie wolność i dobrze byloby byc gotowym na taka ewentualnosc. A rzadzacy nie maja zadnego moralnego prawa nas rozbrajac.

W każdym razie panowie - dyskutujmy, żartujmy sobie, albo się olewajmy, ale jak chcecie stosować argumenty typu "a nieprawda, bo nie, bo głupi jesteś" to ani na mnie wrazenia nie zrobicie, ani nic tym nie zyskacie, szkoda klawiatury ;)

Pozdrawiam

sorry za brak polskich literek tu i owdzie, wylalem cos na klawiature wczoraj i sie zaczela chrzanic wlasnie...

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

ja jestem za tym aby caly świat się rozbrajal, a nie coraz to kolejne państwa i ich obywatele mogli mieć swobodnie broń, nic dobrego z tego nie wyniknie, a wręcz przeciwnie, spirala przemocy będzie narastala.

Problemem jest natura czlowieka, wszakże jestesmy zwierzętami ukierunkowanymi za pomocą instynktu, gorzej, jak potrzeby instynktów są zaspokojane przy pomocy myslenia.
Czlowiek jak najbardziej powinien odchodzić od swych pierwotnych instynktów aby mógl w pelni nazywać się czlowiekiem. Broń mu w tym nie pomaga, a wręcz przeciwnie, wraca go w rozwoju spolecznym, i nikt temu nie zaprzeczy, gdyż nie ma ani jednej pozytywnej cechy broni u czlowieka. Bardziej tutaj mówie ogólnie, zaś ogól zawsze ma wplyw na mniejsze środowiska.

Broni stanowczo nie.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

tk po pru piwach wam powem...

Ludzie mądzy potrfią korzystać z welu rzeczy... Jak dl kogoś mayha jest dobra, to niech ćpa, jak ktoś lubi wypicć jak ja, niech pije...

Tylko kurde z umiarem i mądrzee, wszystko co wymyślili ludze jest dla nich, jeżeli nei umiesz korzystća- nieh nie robi tego, inaczej takiego osobnika bym wykluczył z zabawy. Kwestia przystosowania się.

Ps... za wselkie bledy przepraszam

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Post autor: 4 karabiny »

@Khunag
Nie masz za grosz racji. Ktoś podsunął Ci gotowca w formie plakatu i jarasz się nim nie zastanawiając się nad głębszą treścią.
bo jak się przestanie słuchać telewizyjnych pierdół i faktycznie pozna inne nacje z bliska, to okazuje się, że "ale głupi ci rzymianie".
Ja tam poznałem kilka innych nacji. Śmiem twierdzić, że kilkunastokrotnie więcej niż przeciętny forumowicz. I trochę inne zdanie na temat Rzymian mam. A z bycia polakiem ani dumnym nie jestem, ani kompleksów nie mam. Po prostu jestem Polakiem i nikt nie ma z tym problemu.
Z wielu innych względów łatwo stwierdzić, że RP dość poważnie sobie faszyzuje
Skoro uważasz, że w naszym kraju się faszyzuje, to pokaż mi np. gdzie u nas kobietom wbrew ich woli wszczepiają do macicy embriony szympansa albo goryla górskiego?
Albo gdzie wieszają żydów za jaja na drucie kolczastym robiąc sobie przy okazji zdjęcia?
Nie jeden i nie dwa razy musieliśmy własnorecznie wywalczyć sobie wolność i dobrze byloby byc gotowym na taka ewentualnosc.
To akurat bzdura maksymalna rodem z PiS, LPR, i innej samoobrony. Gdzie Ty na lekcjach historii byłeś? Podaj mi jeden przykład poza powstaniem wielkopolskim(które skądinąd udało się tylko i wyłącznie po kilku latach wojny światowej). Stary wybacz ale ktoś Ci robi pranie mózgu, a Ty sobie nawet nie zdajesz z tego sprawy.
A co do rozbrajania Polski to w skrócie Ci powiem, że nasza armia skończyła się gdzieś pod koniec XVI w. I akurat Ruscy czy Niemcy niewiele z tym wspólnego mieli. Jesteś pewien, że masz wystarczający zasób wiedzy, aby na ten temat polemizować? Mocno w to wątpię :)
Pozdro poćwicz i książki zacznij czytać ;)

Awatar użytkownika
Khunag
Chuck Norris

i nikt temu nie zaprzeczy, gdyż nie ma ani jednej pozytywnej cechy broni u czlowieka.
Powiedz to tym, ktorych spotkala tragedia, bo nie mieli czym sie bronic.
ja jestem za tym aby caly świat się rozbrajal, a nie coraz to kolejne państwa i ich obywatele mogli mieć swobodnie broń, nic dobrego z tego nie wyniknie, a wręcz przeciwnie, spirala przemocy będzie narastala.
Policje i wojsko tez chcesz rozbroic?
Nie masz za grosz racji. Ktoś podsunął Ci gotowca w formie plakatu i jarasz się nim nie zastanawiając się nad głębszą treścią.
Plakat byl na ozdobe, argumenty prosze, a nie placze i lamenty.
Skoro uważasz, że w naszym kraju się faszyzuje, to pokaż mi np. gdzie u nas kobietom wbrew ich woli wszczepiają do macicy embriony szympansa albo goryla górskiego?
Albo gdzie wieszają żydów za jaja na drucie kolczastym robiąc sobie przy okazji zdjęcia?
Moge Ci pokazac w zamian jak przecietny polak ok. 80% tego co zarobi oddaje panstwu w formie rozmaitych podatkow, co efektywnie czyni go niewolnikiem przez 8 dni pracy na 10.

A zanim zaczniesz opowiadac o jakichs szympansach z kosmosu to sprawdz sobie moze co to jest faszyzm.
To akurat bzdura maksymalna rodem z PiS, LPR, i innej samoobrony. Gdzie Ty na lekcjach historii byłeś? Podaj mi jeden przykład poza powstaniem wielkopolskim(które skądinąd udało się tylko i wyłącznie po kilku latach wojny światowej). Stary wybacz ale ktoś Ci robi pranie mózgu, a Ty sobie nawet nie zdajesz z tego sprawy.
Ok, polacy nigdy nie walczyli o wolnosc, masz racje, wszystko zapewniamy pewnie niemcom i ruskom ;)
Niemcy niewiele z tym wspólnego mieli. Jesteś pewien, że masz wystarczający zasób wiedzy, aby na ten temat polemizować? Mocno w to wątpię
I co, ciasteczko chcesz? :lol2:
Pozdro poćwicz i książki zacznij czytać
I to mowi ktos, komu wydaje sie, ze faszyzm to jakies szympansy i wieszanie Zydow za jajka :mrgreen:

Samo czytanie to jeszcze malo kolego, trzeba jeszcze myslec, rozumiec i wyciagac wnioski.

ODPOWIEDZ