Nie bardzo ma sens to co napisales. Ulatwienie dostepu do broni spowoduje wieksza jej sprzedaz, rozwoj firm zajmujacych sie jej produkcja i dystrybucja, stworzy nowe miejsca pracy i jak najbardziej pozytywnie wplynie na gospodarke.PS Zamiast wydawać kasę, na broń(ktora ma służyc zabijaniu) można by rozwinąć gospodarkę
Powszechny dostęp do broni
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Re: Powszechny dostęp do broni
dlaczego takie rzeczy zawsze dzieja sie w USA ?
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1347,title, ... omosc.html
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1347,title, ... omosc.html
Khunag.......
Nie masz chyba pojęcia o sprawach o których piszesz......strzelanie ( zwłaszcza w stresie) nie polega na kierowaniu cieńszym końcem w kierunku czegoś i naciskaniu spustu...
dla znających się na rzeczy:
dajmy mu reverso, bez auto, a końców liny nie związujmy...
Nie masz chyba pojęcia o sprawach o których piszesz......strzelanie ( zwłaszcza w stresie) nie polega na kierowaniu cieńszym końcem w kierunku czegoś i naciskaniu spustu...
dla znających się na rzeczy:
dajmy mu reverso, bez auto, a końców liny nie związujmy...
Przeczytaj dalej, czy jedynym sposobem na poprawę sytuacji gospodarki jest inwestowanie w bron? która ma służyć zabijaniu-zmniejszenie ludzi zdolnych do pracy?-mniej ludzi=gorszy budżet=pogorszenie gospodarki nie lepiej zainwestować choćby w medycynę, co zwiększy ogólnie mówiąc żywotność ludzi i większy budżet w konsekwencji?
Dlatego, zeby mogly dziac sie tez takie:dlaczego takie rzeczy zawsze dzieja sie w USA ?
http://www.claytoncramer.com/gundefense ... ogger.html
Jak rodzic jest idiota to rozne rzeczy potrafia sie jego dzieckui przydarzyc.
W praktyce okazuje sie jednak, ze ludzie bez zadnego treningu, a wiedzacy ktora strona wylatuje pocisk tez sa w stanie kogos zastrzelic. Trzyletnia dziewczynka z kilku postow wyzej rozumiem tez spedzala wiekszosc wolnego czasu na strzelnicy...?Khunag.......
Nie jedynym. Jednym z wielu, tak jak np. produkcja garnkow.Przeczytaj dalej, czy jedynym sposobem na poprawę sytuacji gospodarki jest inwestowanie w bron?
Nie, nie klopocz sie prosze czytajac poprzednie strony tematu na ktorych zawarte sa statystyki wykazujace, ze wieksza ilosc broni oznacza mniejsza liczbe zabojstw...która ma służyć zabijaniu-zmniejszenie ludzi zdolnych do pracy?-mniej ludzi=gorszy budżet=pogorszenie gospodarki
Tak wiec:
wiecej ludzi = lepszy budzet = polepszenie stanu gospodarki
Ale nie trzeba niczego inwestowac w bron. Jakby byl zakaz produkcji garnkow to wystarczyloby go zniesc, zeby znalezli sie ludzie produkujacy garnki. To chyba proste i jasne, nie?nie lepiej zainwestować choćby w medycynę, co zwiększy ogólnie mówiąc żywotność ludzi i większy budżet w konsekwencji?
- Tiger Brown
- Kradziej
Podziwiam, koledzy, Waszą naiwność, że odpowiadaliście w tym wątku,
wszak: Z głupotą sami bogowie walczą nadaremno. [Goethe] A Wy myśleliście, że przekonacie durnia.
wszak: Z głupotą sami bogowie walczą nadaremno. [Goethe] A Wy myśleliście, że przekonacie durnia.
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.
Widzę, waszmości, że elokwencya i chytra szermierka słowna wznosi się u niektórych na wyżyny, z których ciężko ją strącić. In memoria z pewnością tę wypowiedź tenebam.A Wy myśleliście, że przekonacie durnia.
To pewnie dlatego właśnie Luksemburg ma największy PKB per capita.mniej ludzi=gorszy budżet=pogorszenie gospodarki
Znaczy, że zła jest właściwa?Kogoś kto zszedł ze złej drogi, powinno się przekonać do powrotu na właściwą
pomyśl o naszym rodzaju, jestesmy wszyscy ludzmi? Jesteśmy też i zwierzętami, ale to co nasz odróżnia od innych zwierząt to rozum, myślenie abstrakcyjne oraz ETYCZNOŚĆ i moralność, tak my to mamy i to nie są bajki.Khunag pisze:Ok
Sorry, ale nie widze powodu, zebym mial placic za cudze choroby - i wracajac do poprzedniego tematu - legalizacja narkotykow nie bedzie mozliwa, dopoki nie bedzie prywatyzacji sluzby zdrowia i nie bedziemy musieli placic za leczenie cpunow, ktorzy stali sie wrakami na wlasne zyczenie.Służba zdrowia nie może być całkowicie prywatna bo choroby występują w społeczeństwie losowo. Na pokrycie kosztów leczenia ludzie musieli by zaciągać grube kredyty.
Coś mi się wydaje, że mylisz stalinizm z komunizmem a jeszcze bardziej stalinizm z socjalem, nowoczesnym socjalizmem. To wielki bląd. Nie mam pojecia ile masz lat, ale moge wywnioskować, ze troche więcej ode mnie, ale jednak to samo pokolenie. Ale o co mi chodzi, w szkole podstawowej myślalem podobnie bo pod tym względem nasze szkolnictwo leży i jeszcze raz stalinizm =/= komunizm, to są dwie różne sprawy.A co w tym ludzkiego? Sila odbierac ludziom czesc ich zarobkow, zeby leczyc innych? Ludzkie byloby, gdyby robili to z wlasnej woli! Jak jakis moj bliski przyjaciel, albo ktos z rodziny zachoruje, to jak bedzie trzeba to oddam mu nere, albo wspomoge pienieznie na ile bede w stanie i to bedzie ludzkie!Ucywilizowany w sensie ludzki itp.
A nieludzkie jest to, kiedy utrzymujemy ludzi w przekonaniu, ze "panstwo i tak zaplaci" i obnizamy znaczenie utrzymywania dobrych stosunkow miedzyludzkich.
Co do stosunkó międzyludzkich, przynajmniej moi rodzicie zawsze mówią, zę za komuny to jakoś ludzie trzymali ze sobą, częściej sie spotykali, imprezowali, teraz jest pogoń za kasą, a więc stosunki międzyludzkie zanikają, no chyba, ze rozwijają się tylko na drodze finansowej, w to nie wątpie, ale to już nie o to chodzi.
skąd wiesz? najnowsze dane mówią, że sam arsenal nuklearny naszej planety jest zdolny wysadzić kilkanaście takich planet jak ZiemiaTakie tam gdybania, a tych rakietek i tak jest niewielu w porownaniu do rozmiarow planety
No i ladnie wracamy do tematu o broni
p.s. tak tylko chcialem wtrącić do rozmowy sprzed paru godzin, bo ją opuścilem i nie doczytalem reszty postów.
LURT pisze:Przeczytaj dalej, czy jedynym sposobem na poprawę sytuacji gospodarki jest inwestowanie w bron?
w kapitalizmie tak
Chocbym i 5 razy tyle mial to nie ma to wiekszego znaczenia.jeszcze 99 998 i złożysz wniosek do sejmu
Ssij. [Ja] Zablysnales, nie ma coZ głupotą sami bogowie walczą nadaremno. [Goethe] A Wy myśleliście, że przekonacie durnia.
I BRON! No chyba, ze widziales jakies chytre delfiny konstruujace armatypomyśl o naszym rodzaju, jestesmy wszyscy ludzmi? Jesteśmy też i zwierzętami, ale to co nasz odróżnia od innych zwierząt to rozum, myślenie abstrakcyjne oraz ETYCZNOŚĆ i moralność
Nie, nawet taki dran jak Stalin byl dobrym wujkiem w porownaniu do Lenina z chlopakami i nawet on nie mial tyle krwi na rekach.Coś mi się wydaje, że mylisz stalinizm z komunizmem
Gardze wszystkimi trzema.a jeszcze bardziej stalinizm z socjalem, nowoczesnym socjalizmem
Zydzi w gettach tez trzymali ze soba.Co do stosunkó międzyludzkich, przynajmniej moi rodzicie zawsze mówią, zę za komuny to jakoś ludzie trzymali ze sobą,
Nie upieram sie, ale sceptycznie do tego podchodze.skąd wiesz? najnowsze dane mówią, że sam arsenal nuklearny naszej planety jest zdolny wysadzić kilkanaście takich planet jak Ziemia
gdzies Ty się uczyl historii?Khunag pisze: Nie, nawet taki dran jak Stalin byl dobrym wujkiem w porownaniu do Lenina z chlopakami i nawet on nie mial tyle krwi na rekach.
uzasadnij
to chyba sobie troszke pojechaleśGardze wszystkimi trzema.
doszukaj sie aluzji w czym mi przyznawaleś racje i co chcialbyś aby razem ze mną bylo w moich poprzednich postach i teraz skonfrontuj to z tym co tu napisaleś.
ignorancja czy glupota z Twojej strony. Troszke żenujący poziom. Chyba dyskusja Cię przerasta.Zydzi w gettach tez trzymali ze soba.Co do stosunkó międzyludzkich, przynajmniej moi rodzicie zawsze mówią, zę za komuny to jakoś ludzie trzymali ze sobą,
Wyjaśnij dlaczego sceptycznie.Nie upieram sie, ale sceptycznie do tego podchodze.skąd wiesz? najnowsze dane mówią, że sam arsenal nuklearny naszej planety jest zdolny wysadzić kilkanaście takich planet jak Ziemia
W przyblizeniu Lenin - 20 milionow, Stalin - 10 milionow (choc sa zrodla, ktore im razem daja 20, a sa i takie, ktore daja 100...)uzasadnij
No sprawdzilem - obydwaj chcielismy tego, zeby istniala grupa osob posiadajacych bron i to by bylo na tyle.doszukaj sie aluzji w czym mi przyznawaleś racje i co chcialbyś aby razem ze mną bylo w moich poprzednich postach i teraz skonfrontuj to z tym co tu napisaleś.
Nic na to nie poradze, ze nie zrozumiales. A dyskusji to troche bylo wczesniej, a jak zbilem wszystkie argumenty strony przeciwnej zaczely sie placze, wrzaski, i obelgi. No coz, nie kazdy potrafi przegrywacignorancja czy glupota z Twojej strony. Troszke żenujący poziom. Chyba dyskusja Cię przerasta.
Bo watpie, czy ktokolwiek ma wiarygodna wiedze na ten temat. Sprobuj pojechac do takiej Rosji i policzyc ile maja tak naprawde rakiet i jakich...Wyjaśnij dlaczego sceptycznie.
Tak czy inaczej bron jadrowa jest jak na razie jednym z najlepszych narzedzi utrzymywania swiatowego pokoju. Bo dziala najlepiej, kiedy sie jej nie uzywa.
doszukaj sie aluzji w czym mi przyznawaleś racje i co chcialbyś aby razem ze mną bylo w moich poprzednich postach i teraz skonfrontuj to z tym co tu napisaleś.
No sprawdzilem - obydwaj chcielismy tego, zeby istniala grupa osob posiadajacych bron i to by bylo na tyle.
ja pisze:masz racje, póki co to jest nierealne, jeszcze nie w tym tysiącleciu, ale czlowiek kiedyś to zrozumie i zapanuje nad instynktami.
Khunag pisze:Ty w to wierzysz, ja w to nie wierze i obys mial racje w tym wypadku. Jednakowoz nie zajmujmy sie tym co bedzie za 1000 lat, tylko tym, co mamy teraz.
ja pisze:My nie musimy ewoluować w strone większych zębów, większych mięsni, sprawniejszego ciala, nam ewoluje mózg, a co za tym idzie nasze myślenie abstrakcyjne zwiększa się do tego życie spoleczne nabiera coraz to nowszych wymiarów, w konsekwencji czlowiek stanie się bezagresywny, bo inaczej sam sioebie zgladzi.
Widze przyszlego socjaliste z duszą i rozbudowanym systemem etyczno-moralnym.Khunag pisze:I znowu - mam nadzieje, ze masz racje. Byloby super, gdyby wszyscy byli tak spokojni jak ja i nie czuli potrzeby wyzwalania agresji na innych i zmuszania ich przemoca do roznych rzeczy, ale ani nie wierze, ze kiedykolwiek tak bedzie, a ni nie ma to w tym momencie znaczenia, bo zyjemy tu i teraz i nie zmienimy natury ludzkiej (zreszta nie mamy nawet prawa).
Co do broni, pokaż mi gdzie ja chcialem aby ludzie ją posiadali?
Tylko policja ale to tylko do czasu.
ignorancja napsiz tak abym zrozumial abyś nie byl posądzony o ignroancje. Co do Twojego zbijania argumentów, hmmm pokaż mi choć jeden zbity przez Ciebie argument?Nic na to nie poradze, ze nie zrozumiales. A dyskusji to troche bylo wczesniej, a jak zbilem wszystkie argumenty strony przeciwnej zaczely sie placze, wrzaski, i obelgi. No coz, nie kazdy potrafi przegrywacignorancja czy glupota z Twojej strony. Troszke żenujący poziom. Chyba dyskusja Cię przerasta.
Ludzie wycofują się z rozmowy raczej z powodu tego, że nie potrafisz wnioskować z tego co jest przedstawione, a oni to sami przedstawiają i mają mocniejsze argumenty od Ciebie.
No ale widze tutaj jakąś manie wielkości. Ale to dobrze, bo kres rozmowy dzięki temu już bliski z mojego punktu widzenia
Wątpie też czy ktoś ma wiarygodną wiedze na temat ilości ludzi na świecie, jednak się szacuje i się jakoś do tego odnosi. Cóż znowu objaw ignorancji?Bo watpie, czy ktokolwiek ma wiarygodna wiedze na ten temat. Sprobuj pojechac do takiej Rosji i policzyc ile maja tak naprawde rakiet i jakich...Wyjaśnij dlaczego sceptycznie.
Tak czy inaczej bron jadrowa jest jak na razie jednym z najlepszych narzedzi utrzymywania swiatowego pokoju. Bo dziala najlepiej, kiedy sie jej nie uzywa.
Z resztą sam sceptycyzm jest blędny sam w sobie. Poczytaj o filozofii sceptyków.
uzasadnij
a tutaj nie jesteś sceptyczny?W przyblizeniu Lenin - 20 milionow, Stalin - 10 milionow (choc sa zrodla, ktore im razem daja 20, a sa i takie, ktore daja 100...)
Tak na poczatek to po mojemu to Ty Kosa sprowadzasz rozmowe do zenującego poziomu. NIe da się bez obelg dyskutować? to było do poprzedniego posta Kosy w sumie bo mi sie wstrzelić zdązył. Ale zostawie bo do całej rozmowy też pasuje
Do samej dyskusji. Na początek pytanie do Khunaga, skąd masz te dane z pierwszej strony tematu? Bo zdajesz sobie sprawe że to co wypisywane jest w necie to niekoniecznie prawda?
Cała ta bezpiecznośc w Ameryce to mit raczej. Ludzie posiadają tam broń wlaśnie dlatego że nie czują się bezpiecznie w swoim kraju. Inaczej po co by im była broń?
Dalej... to całe porownanie do socjalizmu dosyc niezgrabne jest lekko pisząc. NIe znam się jakoś dobrze na historii, ale wprowadzenie zakazu broni na terenie krajów okupowanych, albo własnym przy tego typu rodzaju władzy (ucisku) jest raczej logiczne, po co powstańcom wkładać broń do rąk? A w dzisiejszej Polsce czuje sie ktoś uciskiwany? Może okupowani jestesmy? Broń nie jest legalna bo mało kto ma jakąs wielką potrzebe jej posiadania. A tak włąsciwie to na broń nie jest wydawana licencja po prostu? Jesli tak ( na prawie się również jakoś wybitnie nie znam) to czemu sie o zakazie posiadania broni pisze? To tak jakby był zakaz sprzedawania alkoholu, a przeciez można go sprzedawac tylko trzeba koncesje mieć.
tyle ode mnie narazie przynajmniej
pozdrawiam
Do samej dyskusji. Na początek pytanie do Khunaga, skąd masz te dane z pierwszej strony tematu? Bo zdajesz sobie sprawe że to co wypisywane jest w necie to niekoniecznie prawda?
Cała ta bezpiecznośc w Ameryce to mit raczej. Ludzie posiadają tam broń wlaśnie dlatego że nie czują się bezpiecznie w swoim kraju. Inaczej po co by im była broń?
Dalej... to całe porownanie do socjalizmu dosyc niezgrabne jest lekko pisząc. NIe znam się jakoś dobrze na historii, ale wprowadzenie zakazu broni na terenie krajów okupowanych, albo własnym przy tego typu rodzaju władzy (ucisku) jest raczej logiczne, po co powstańcom wkładać broń do rąk? A w dzisiejszej Polsce czuje sie ktoś uciskiwany? Może okupowani jestesmy? Broń nie jest legalna bo mało kto ma jakąs wielką potrzebe jej posiadania. A tak włąsciwie to na broń nie jest wydawana licencja po prostu? Jesli tak ( na prawie się również jakoś wybitnie nie znam) to czemu sie o zakazie posiadania broni pisze? To tak jakby był zakaz sprzedawania alkoholu, a przeciez można go sprzedawac tylko trzeba koncesje mieć.
tyle ode mnie narazie przynajmniej
pozdrawiam
Gdzie dalem jakąś obelge?, wykaż i udowodnij
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
przeczytalem wszystkie 99 posty i nasunleo mi sie jedno pytanie:
Khunag, po co wogóle zakladaleś ten temat?
Chcialeś cię pożalić? czy może przekonać innych forumowiczów do swojego zdania?
Jak już zapewne zauważyleś ludzie wypowiadający się w tym temacie mają twardo ustalone poglądy, ty ich nie przekonasz do zmiany przekonań, a i reszta nie jest w stanie przekaonać cię do swoich. Więc dalsza dyskusja wydaje mi się zbędna.
Co więcej, zaluzmy czysto hipotetycznie że wszyscy na forum się z tobą zgadzają i popierają twój postulat o wprowadzeniu powszechnego postępu do broni. I co dalej? Co ci to dalo?
Moim zdaniem polemika na takie tematy jest cakowicie bez sensu.
P.S.: w niektórych kwestiach zgadzam się z tobą Khunag (np. jestem za zniesieniem kary za spowodowanie uszczerbku na zdrowiu/śmierci osoby która wamala mi się do mieszkania) lecz uważam że ten temat oprócz tego że wywolal w kilku miejscach zbędne spięcia i można sobie ponabijać posty nie zmieni nic.
pozdrawiam.
Khunag, po co wogóle zakladaleś ten temat?
Chcialeś cię pożalić? czy może przekonać innych forumowiczów do swojego zdania?
Jak już zapewne zauważyleś ludzie wypowiadający się w tym temacie mają twardo ustalone poglądy, ty ich nie przekonasz do zmiany przekonań, a i reszta nie jest w stanie przekaonać cię do swoich. Więc dalsza dyskusja wydaje mi się zbędna.
Co więcej, zaluzmy czysto hipotetycznie że wszyscy na forum się z tobą zgadzają i popierają twój postulat o wprowadzeniu powszechnego postępu do broni. I co dalej? Co ci to dalo?
Moim zdaniem polemika na takie tematy jest cakowicie bez sensu.
P.S.: w niektórych kwestiach zgadzam się z tobą Khunag (np. jestem za zniesieniem kary za spowodowanie uszczerbku na zdrowiu/śmierci osoby która wamala mi się do mieszkania) lecz uważam że ten temat oprócz tego że wywolal w kilku miejscach zbędne spięcia i można sobie ponabijać posty nie zmieni nic.
pozdrawiam.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..