BP - R wersja 1.03 opublikowana

Rozwój i dyskusje na temat rozwiązań przywracających grze balans.

Moderator: Barbarossa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Re: BP - R wersja 1.03 opublikowana

Post autor: Embir »

4 karabiny pisze:Stary z Litwinami to masakra trochę była niestety. Grałem z jednym. Z przykrością muszę stwierdzić, że łorhammer u nich raczkuje. Podstawowych zasad nie znają. Np na dzień dobry sztuczka z assasinem ujawniającym się w shadah. Nie wiedzieli, że do lardży strzela się z dwóch szeregów. Oczywiście tajne rozpy - figsy wyjmowanie w trakcie wystawiania z walizki- nie masz pojęcia co w rozpie. No ale najlepsza była akcja jak mi kolo wjechać chciał dark rajderami na tył armii przez moje klocki, bo stwierdził, że cal między regonami wystarcza, a DR to fast :mrgreen: . Duke mu z dziesięć minut tłumaczył, że tak nie może bo ja wymiękłem.
Ja bym tam nie generalizował, może po prostu do Polski zawitały jakieś kłótliwe warzywa a prawdziwi wymiatacze litewscy siedzą w domach. :wink: W końcu znajomość podstawowych zasad nie jest skorelowana w jakikolwiek sposób z rozwojem sceny turniejowej na rodzimym poletku.
http://manticblog.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Przeczytałem nowy patch, i moje odczucia są dokładnie takie same jak karabina z początku tematu, więc nie będę się dublował, i stwierdze krótko:
- patch BP+R powinien wychodzić może raz na rok, tak na początek ligi najlepiej
- powinno być vacatio legis
- powinny być (jak w sejmie) czytania i czas na krytykę oraz podsuwanie pomysłów przez użytkowników forum

Wtedy raz na rok mielibyśmy spójne zasady na cały sezon, i bardzo wzmożone i ciekawe dyskusje co roku nad kształtem przyszłego BP+R. Po wyjściu nowego booka do jakiejś armii w środku roku, nie trzeba by wcale od razu go przycinać, niech sobie ludzie pograją na nowym booku, wymyślą PG comba, i potem się okaże czy są aż tak killerskie aby je przycinać.

Mnie już od dłuższego czasu męczy zmienianie zasad turniejów co miesiąc, i to że nie wiem które jednostki domalowywać/dokupywać. Może pogadajcie z organizatorami ostatnich 3 masterów, czemu nie robili ich na BP+R ??
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

4 karabiny pisze:Stary z Litwinami to masakra trochę była niestety. Grałem z jednym. Z przykrością muszę stwierdzić, że łorhammer u nich raczkuje. Podstawowych zasad nie znają. Np na dzień dobry sztuczka z assasinem ujawniającym się w shadah. Nie wiedzieli, że do lardży strzela się z dwóch szeregów. Oczywiście tajne rozpy - figsy wyjmowanie w trakcie wystawiania z walizki- nie masz pojęcia co w rozpie. No ale najlepsza była akcja jak mi kolo wjechać chciał dark rajderami na tył armii przez moje klocki, bo stwierdził, że cal między regonami wystarcza, a DR to fast :mrgreen: . Duke mu z dziesięć minut tłumaczył, że tak nie może bo ja wymiękłem.
I więcej - jeden ukrył przede mną fakt posiadania w rozpisce smoka, bo twierdził, że nie musi wspominać o mountach.
Drugi za to chciał się wykręcić od pokazania mi rozpiski, dając mi odręcznie nabazgraną rozpę po litwińsku i twierdząc, że w podręczniku nie ma słowa o tym w jakim języku ma być napisana rozpiska. A potem musiałem wołać sędziów lub innych graczy średnio co 10 minut.

:roll: oprócz tych bitew to był fajny weekend
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Karlee:

1) Istotne zmiany w BPR są raz na 6 miesięcy. Moim zdaniem to właściwy odstęp czasu. Konsultacje społeczne są na bieżąco, natomiast nie ma ani ułamka szansy, że jak coś wydamy, to wszyscy będą zadowoleni. Zawsze musi być spora grupa niezadowolonych, którzy zgadzają się z 15 rzeczmi, a nie zgadzają z 5 (każdy z innymi 5, rzecz jasna)

2) Owszem, na masterach są różne zasady kompozycyjne. Dowodzi to tylko tyle, że każdy organizator mastera ma odmienną (od wszystkich innych) wizję tego, jak powinny wyglądać "słuszne" ograniczenia, i ma jednocześnie satysfakcję, że na jego masterze będą obowiązywały jego ograniczenia. To, że ludziom się będzie pierdolić, nie stanowi problemu, bo nie myślą w kategoriach systemowych, tylko wydarzeniowych.

Czynienie z tego zarzutu wobec BPR jest chybione - gdyby ktoś stworzył lepszy system, to byłby on powszechnie stosowany na masterach. Ponieważ na każdym masterze jest nieco inny system, wnoszę, że mamy raczej do czynienia z syndromem "W BPR spośród 20 punktów nie podobają mi się 4, zatem BPR jest zły i zrobię lepszy, własny". Spójność nie stanowi argumentu dla organizatorów. Takie życie. Sądzę, że za jakiś czas ludzie zaczną na to narzekać i się unormuje - tak, jakby każdy master miał własny zestaw uściśleń. To kwestia dojrzałości organizatorów i zrozumienia realiów; na razie jest etap "zachłyśnięcia się mocą twórczą".

Awatar użytkownika
ismael
Wodzirej

Post autor: ismael »

Mnie się podoba. Jedno pytanie: czemu Treeman jest wciąż 0-1 ? Czy 2 drzewa w rozpisce uczynią armię WE wygiętą ? IMO nie, a zawsze otwiera to nowe opcje graczom WE, a także eliminuje "zbędny" zapis z BP-R.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Ok, Litwini to byl kiepski przyklad :mrgreen: .

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Lada moment nie będzie. Dajcie nam 5 dni.

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Chłopaki z Ośmiornicy zwracają uwagę, że w liście armii w Lizardmenach są wciąż zapisy z poprzedniego armybooka - spawningi i Southlands.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Barbarossa pisze:
Czynienie z tego zarzutu wobec BPR jest chybione - gdyby ktoś stworzył lepszy system, to byłby on powszechnie stosowany na masterach. Ponieważ na każdym masterze jest nieco inny system, wnoszę, że mamy raczej do czynienia z syndromem "W BPR spośród 20 punktów nie podobają mi się 4, zatem BPR jest zły i zrobię lepszy, własny". Spójność nie stanowi argumentu dla organizatorów. Takie życie. Sądzę, że za jakiś czas ludzie zaczną na to narzekać i się unormuje - tak, jakby każdy master miał własny zestaw uściśleń. To kwestia dojrzałości organizatorów i zrozumienia realiów; na razie jest etap "zachłyśnięcia się mocą twórczą".
=D>

co do zmian to rowniez mam tego dosc... na stary BP+R dokupilem 20 horrorow i domalowalem 10 (koszt okolo 300zl), teraz i tak moge sobie wystawic 20 horrorow, ale za to musze domalowac bloodletterow... co master co innego... co BP+R co innego... a nie kazdy jest maniakiem kolekcjonerem ktory lubi miec wszystko, ja mam tylko te figsy ktorymi gram... zwyzkowa kase wole wydac na koncert czy wóde...

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Post autor: Embir »

Barbarossa pisze:Karlee:

1) Istotne zmiany w BPR są raz na 6 miesięcy. Moim zdaniem to właściwy odstęp czasu. Konsultacje społeczne są na bieżąco, natomiast nie ma ani ułamka szansy, że jak coś wydamy, to wszyscy będą zadowoleni. Zawsze musi być spora grupa niezadowolonych, którzy zgadzają się z 15 rzeczmi, a nie zgadzają z 5 (każdy z innymi 5, rzecz jasna)

2) Owszem, na masterach są różne zasady kompozycyjne. Dowodzi to tylko tyle, że każdy organizator mastera ma odmienną (od wszystkich innych) wizję tego, jak powinny wyglądać "słuszne" ograniczenia, i ma jednocześnie satysfakcję, że na jego masterze będą obowiązywały jego ograniczenia. To, że ludziom się będzie pierdolić, nie stanowi problemu, bo nie myślą w kategoriach systemowych, tylko wydarzeniowych.

Dokładnie. Najśmieszniejsze zaś w tym wszystkim jest to, że organizatorzy turniejów robią pierdolnik wprowadzając własne zasady a tak po prawdzie to najczęściej ograniczenia te mają charakter kosmetyczny w stosunku do BP+R. W ogóle tego nie mogę zrozumieć.
Martwi mnie w tym postępowaniu to, że w związku z nasileniem tego zjawiska może dojść do tego, że BP+R straci na znaczeniu i prestiżu a scena turniejowa ulegnie rozdrobnieniu, a właściwie już ulega, na kilka imprez o zupełnie odmiennych zasadach kompozycyjnych.
Jakąś ewentualnością może byłoby ograniczenie w regulaminie ligi, przyznające wyższą liczbę punktów do zdobycia turniejom organizowanym w formatach BP, Restricted, Limited i wszelkich ich konfiguracjach?
http://manticblog.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/

Awatar użytkownika
Necro
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Necro »

thurion pisze:co do zmian to rowniez mam tego dosc... na stary BP+R dokupilem 20 horrorow i domalowalem 10 (koszt okolo 300zl), teraz i tak moge sobie wystawic 20 horrorow, ale za to musze domalowac bloodletterow... co master co innego... co BP+R co innego... a nie kazdy jest maniakiem kolekcjonerem ktory lubi miec wszystko, ja mam tylko te figsy ktorymi gram... zwyzkowa kase wole wydac na koncert czy wóde...
O, widzę, że dokładnie ta sama sytuacja. I dokładnie taki sam tok rozumowania. I dokładnie takie same priorytety. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

ismael pisze:Mnie się podoba. Jedno pytanie: czemu Treeman jest wciąż 0-1 ? Czy 2 drzewa w rozpisce uczynią armię WE wygiętą ? IMO nie, a zawsze otwiera to nowe opcje graczom WE, a także eliminuje "zbędny" zapis z BP-R.
jako sneak peek ci powiem, ze t jest jedna z tych nielicznych zmian, ktore jeszcze beda w bp zanim bedzie gotowa jego finalna wersja ;)

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Ano troche faktycznie z tym lipa jest, ze ludzie dokupuja figsy, ktore sa potem ograniczone... (mowie tutaj o ghoulach i horrorach).
Ale trzeba bylo nieinwazyjnie wywalac ograniczenia tych unitow...
A chyba wszyscy (duzo wiekszosc) wola uwolnienie recasta wskrzeszen i ograniczenie kompozycyjne ghouli do 0-2... tak samo dd na horrorach i ograniczenie ich do 0-2...

Awatar użytkownika
Necro
Chuck Norris
Kontakt:

Zdecydowanie nie. Szczerze powiedziawszy tysiąc razy bardziej wolałem mieć 3 minimalne regony Horrorów nie generujące dispella niż na szybko przed turniejem kombinować kasę na dokupienie figsów i odprawiać rytuały o zagięcie czasoprzestrzeni, żeby się wyrobić ze wszystkim z robotą. Z resztą, może jestem dziwny ale dla mnie w ogóle jakiekolwiek ograniczenia tnące cory, które są z definicji kręgosłupem armii są chorym pomysłem... :wink:

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Post autor: Arbaal »

Tak jak już co niektórzy pisali wcześniej. Dużym minusem jest to że po wyjściu BP 1.02 kupiło się to i owo do nowych rozpisek a po wyjściu 1.03 jest masa zmian i to co się kupiło trzeba odstawić i wydać hajs znowu na coś nowego... Mam na myśli demony i vc bo w tych armiach tak wiele się zmienia.
Kolejna kwestia która mnie nurtuje. Armia DE która po danonach ma dosłownie wszystko w swojej książce nie została w żaden sposób ograniczona. I nie trafia do mnie argument że elfy maja 3T :wink:
A chyba wszyscy (duzo wiekszosc) wola uwolnienie recasta wskrzeszen i ograniczenie kompozycyjne ghouli do 0-2... tak samo dd na horrorach i ograniczenie ich do 0-2...
0-2 jeszcze rozumiem ale 0-1 na małe pkt to było przegięcie pały [-X

Awatar użytkownika
Necro
Chuck Norris
Kontakt:

Arbaal pisze:0-2 jeszcze rozumiem ale 0-1 na małe pkt to było przegięcie pały [-X
Chyba niestety nie było, a jest... :wink:

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Jesli chodzi o Dark Elfy. One nie osiagaja rewelacyjnych wynikow na turniejach na 2000+. Caly czas Demony/VC (pomimo ograniczen) maja lepsze wyniki.
Jednak ta wersja BP najbardzije w nie uderzyla, tylko malo kto to dostrzegl...

Zmniejszenie ograniczen Demonow oraz wszystkich innych armii (poza VC - tym okurat zmienily sie ograniczenia jesli chodzi o forme, ale nie o sile imo) uderza w DE.
Powraca na stol slynny niszczyciel hydry (i ogolnie dobry jest na de), herald khorna.
Kazda armia ma przywrocone mozliwosci w specialach/rarach - DE to w ogole nie bolalo.
DE posrednio bardzo ostro dostaly w tej wersji.

Poza tym DE trudno ograniczyc (tak, zeby uderzac w kompozycje, bo zmieniac zasady kazdy potrafi). Ten kodex jest wyjatkowo dobrze napisany... A pendant jest mocny, ale bez niego herosi de sa mietcy, wiec pendant zajmujacy slot hero to slaby pomysl (IMO) :).
Ale jak ktos ma jakis pomysl, to niech pisze oczywiscie, krytyka jest cenna. Byc moze w nastepnym BP bedzie on uwzgledniony.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Arbaal pisze: Kolejna kwestia która mnie nurtuje. Armia DE która po danonach ma dosłownie wszystko w swojej książce nie została w żaden sposób ograniczona. I nie trafia do mnie argument że elfy maja 3T :wink:
gdy DE będą zajmowany 4-5 miejsc w top 10 na lokalach i masterach na ograniczenia BPR wtedy będzie można mieć jakiekolwiek podstawy do ich obcinania.. a na razie tak nie jest, więc nie ma o czym mówić :)

pozdrawiam
Obrazek

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Post autor: Arbaal »

A pendant jest mocny, ale bez niego herosi de sa mietcy, wiec pendant zajmujacy slot hero to slaby pomysl (IMO) :).

PoK zadający slot hero był by równie słabym pomysłem jak slot hero za 0+ as u korniszona tak jak to było poprzednio :D
Natomiast gdyby PoK zabierał rare tak samo jak obecnie syrena czy immortal to juz by nie było głupie.
Idę spać a rano przeczytam ile spamu będzie :D

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Barb: spoko, ja rozumiem że nigdy nie będzie uściśleń i ograniczeń które zadowolą wszystkich w 100%.

Po prostu nie rozumiem po co teraz cokolwiek zmienialiście ? Czy wydarzyło się coś istotnego żeby zmiany były konieczne ?

PS. Skoro już modyfikujecie BP, to po turniejach w ostatnim roku chyba widać że imperium jest na wymarciu... może by tak wrócić do dwóch tanków ? Każda nowa armia (VC, Lizaki, Demony, DE, WoCH) radzi sobie z nimi w miarę bez większych problemów... LS miało analizować tą sytuację, a teraz po wyjściu paru nowych booków wychodzi że imperium jest tak słabą armia że nawet na Euro nikt jej nie chce wziąć #-o
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

ODPOWIEDZ