BP - R wersja 1.03 opublikowana

Rozwój i dyskusje na temat rozwiązań przywracających grze balans.

Moderator: Barbarossa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Re: BP - R wersja 1.03 opublikowana

Post autor: Barbarossa »

Arbaal pisze: I nie trafia do mnie argument że elfy maja 3T :wink:
To niech do Ciebie trafi taki argument:

Raz: Patrzymy na wyniki turniejów. Patrzymy na to, co się na turniejach dzieje. DE są w porządku, są jedną z silniejszych armii, ale nie są megaprzegięte. Są gdzieś na trzecim miejscu, na turniejach, na których OBOWIĄZUJĄ ograniczenia VC i DoCh. Czyli nawet z przyciętą "morderczą dwójką" nie dają rady ich przebić.

Dwa: Większość możliwych cięć DE skupia się na zabraniu Hoteka i Khaeletha. Zgadnij, jakie armie DE będziesz miał na turniejach, gdzie nie ma Hoteka i Khaeletha? Bo ja sądzę, że supergejownie, które do combatu nigdy nie wejdą.

Starczy?

Awatar użytkownika
Necro
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Necro »

Marek Golan pisze:A pendant jest mocny, ale bez niego herosi de sa mietcy, wiec pendant zajmujacy slot hero to slaby pomysl (IMO) :).
To niech żre rara a nie herosa. Niby niewielka strata, ale może komuś popsuje krwi tyle co ograniczenia innych armii. Jak nie ma równości w wystawianiu różnych rzeczy to niech przynajmniej we wkurzaniu ludzi będzie. :P
A tak poza tym... Herosi bez pendanta miętcy - to niech zabiera slota hero, bo po co komu wystawiać innych herosów bez niego. :wink:

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Każda nowa armia (VC, Lizaki, Demony, DE, WoCH) radzi sobie z nimi w miarę bez większych problemów...
Zwarzywić je może każda, zniszczenie to już większy problem.
Jak nie ma równości w wystawianiu różnych rzeczy to niech przynajmniej we wkurzaniu ludzi będzie
To przyświeca chyba 90% graczy.

Ścięcie pendanta nie zmieni zupełnie nic, no, może z wyjątkiem tego, że już nie będzie bohaterów do krojenia wraithów. Ostatnio biorę pendanta tylko na lordzie na smoku (a i tak model ginie mi tylko z breaków), albo nie mam go w armii w ogóle. Hotek moim zdaniem trochę za mało ścięty, ale przeważnie mi nie działa :)
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

A może zrobić ogólnoświatową petycje w necie do GW żeby wydali nowe AB do 7 ed. tylko talkie bardziej zbalansowane?
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Lepiej napisać do papieża.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Barb: pisałem że dobrze było by zmieniać BP raz na rok, na co Ty odpisujesz, że zmieniacie raz na pół roku... Tak mnie tchneło, i sprawdziłem: ostatni BP+R wyszedł 7 lutego. Ten 7 czerwca. Cztery miesiące! To dlatego wydaje się że za szybko...

Serio, BP+R jest ok, ale nie zmieniajcie go co 4 miesiące! Z powodów j.w.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Necro pisze:Zdecydowanie nie. Szczerze powiedziawszy tysiąc razy bardziej wolałem mieć 3 minimalne regony Horrorów nie generujące dispella niż na szybko przed turniejem kombinować kasę na dokupienie figsów i odprawiać rytuały o zagięcie czasoprzestrzeni, żeby się wyrobić ze wszystkim z robotą. Z resztą, może jestem dziwny ale dla mnie w ogóle jakiekolwiek ograniczenia tnące cory, które są z definicji kręgosłupem armii są chorym pomysłem... :wink:
ja wole dispela, ale chcialbym zeby BP+R byl taki sam np przez rok... z ew poprawkami dot nowo wychodzacych bookow, bez ingerencji w stare uscislenia, dopiero po roku nastepowala by zmiana

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

ja wole dispela, ale chcialbym zeby BP+R byl taki sam np przez rok... z ew poprawkami dot nowo wychodzacych bookow, bez ingerencji w stare uscislenia, dopiero po roku nastepowala by zmiana
Zgadzam się z tym w pełni.
Nie jest najlepiej, jak zupełnie nowe rozwiązania zaskakują gaczy bez żadnego okesu przejściowego.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

A mi się podoba, że coś się w końcu zmienia. Widzę też, że parę moich pomysłów trafiło na podatny grunt i nie zostały przemilczane. Po prostu, gdyby pewne zmiany wprowadzić już przed nowym sezonem to obecnie może by były potrzebne tylko kosmetyczne poprawki.

Mi tam nie zależy, by tworzyć coś dla swojej satysfakcji. Ale bardzo mnie ucieszy, jeśli ograniczenia zaproponowane na nadchodzący master jakiś wpływ wywrą na ogólny standard.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Scimitar pisze:A mi się podoba, że coś się w końcu zmienia. Widzę też, że parę moich pomysłów trafiło na podatny grunt i nie zostały przemilczane. Po prostu, gdyby pewne zmiany wprowadzić już przed nowym sezonem to obecnie może by były potrzebne tylko kosmetyczne poprawki.

Mi tam nie zależy, by tworzyć coś dla swojej satysfakcji. Ale bardzo mnie ucieszy, jeśli ograniczenia zaproponowane na nadchodzący master jakiś wpływ wywrą na ogólny standard.
to dlaczego nie zrobicie po prostu BP+R ? przeciez oba systemy sa bardzo bardzo podobne... bylby po 1szy krok miliowy do bardziej dlugotrwalej unifikacji...
to co mysle na ten temat jest zawarte w tym co Barb napisal na poprzedniej stronie.. mozna by wlozyc w tylke wlasne ambicje i zrobic cos dla srodowiska, tymbardziej ze oba systemy sa praktycznie takie same...
tak wiem ze jestem noobem bo BP+R bardziej tnie moja armie niz zasady WD i nie powinienem tego pisac ;)

pzdr

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Tia, 7 lutego, o ile pamiętam, weszły stare zasady quell animosity i rydwany w zielnych dwa za slot.

Pisałem o istotnych zmianach, nie o gmeraniu.

Awatar użytkownika
Rydl
Mudżahedin

Post autor: Rydl »

szkoda że już niema jakiś ulg dla "klimatycznych" demonów. Bo chciałem wystawić czysty slanesh ale jak teraz nawet nie opłaca mi się wziąć syrenke. To chyba wrócę do standardu ...... Wydaje mi się że zniesienie tych wszystkich ograniczeń jest błędem ale to tylko moje zdanie.

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

Post autor: Kozisyn »

fajne to nowe bpr.
teraz moge miec 3 klopy w dwarfach, fajnie.
moze i logiczne jest Thurionowe biadolenie o przycieciu maszyn, ale nie oszukujmy sie w pewnym moemencie by dochodzilo do tego ze nie miałbym czym lataczy wybijac.
troche jestem zaskoczony zmianami wampirow,ale co tam.

W dużym skrócie: Keep up the good work.
King of the Slayers, and the Slayer of Kings

Awatar użytkownika
Necro
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Necro »

Rydl pisze:szkoda że już niema jakiś ulg dla "klimatycznych" demonów
Jest, ale tylko dla Nurgle'a. Slaanesh ma przyciętą Syrenę, Khorne psy, Tzeentch się w ogóle nie wystawi, bo Furie się do corów nie liczą, a Horrory są teraz obcięte tak, że musisz jakikolwiek inny unit demoniczny poza nimi wystawić, żeby zapchać wymagane cory. :?

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

tzn że dopuszczacie do rozpy na 8 oddziałach harpii czy furii a ghule będą 0-2 no tak to będzie sprawiedliwe vc nawet nie będą mogły dojść do combata z takimi de

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

chyba rozmawiamy od różnych BP+R-ach :roll:

pozwolę sobie przytoczyć cytat:

żadna z armii nie może powtórzyć oddziału core więcej, niż trzy razy, z wyjątkiem
niestrzelającej, rankowej piechoty oraz piechoty posiadającej zasady "raiders" lub
„mainstay unit”.

Ż.

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Witam,

Ciesze się z powstania nowej wersji BP. Nie przeszkadza mi to, że aktualizuje się on co 4 miesiące czy co rok. Jak dla mnie to nawet za rzadko BP jest aktualizowany. Poprzez "rzadko" mam na myśli zmiany "istotne", a nie kosmetyczne poprawki.

W końcu przezwyciężyła słuszna idea, aby nie ograniczać kompozycyjnie wszystkie armie po równo (nazywam to systemem komunistycznym ;) ), a obcinanie powtarzalności slotów dla jednostek, które są źródłem "potrzeby" wprowadzenia BP (np. psy, wriathy, flamery itp.). W końcu po bardzo długim czasie burzliwych dyskusji miło zobaczyć, że zauważono bezpodstawność cięcia zupełnie nieszkodliwych zestawień jednostek jak 2xpump wagon, 2xwaye, 2xgigant czy dziesiątki innych wystawień. Pomijam wątek ich częstotliwości na turniejach, aczkolwiek niektóre z nich (niewielka część) znajdzie zastosowanie na turniejowych stołach, a tym samym zwiększy się różnorodność rozpisek, a wiele armii zyska większe szanse w walce z armiami z najwyższej półki (chociażby krasnoludy z większą ilością maszyn jak 2xorgany i wiele innych).

Napewno niektóre "przywrócone" comba okażą się zbyt mocne i wtedy nowa wersja BP jej przytnie. Ale już od tej pory można zacząć myśleć o zbliżaniu się do "mistycznego" złotego środka.

To co chciałbym zmienić w aktualnym BP to ilość maksymalnych PD. VC wrócił recast i pare innych rzeczy. Ograniczenie euro do 9 kostek mocy wydaje mi się najbezpieczniejszym ograniczeniem magii. Magia w żaden sposób nie dominuje pola bitwy, ale wspomaga armie. Tym samym nawet przywrócony recast wampirzy przy ograniczeniu do 9 kostek mocy nie jest wstaie zachwiać równowagi. Conajważniejsze każda armia jest wstanie na takie ograniczenia wykrzesać całkiem solidną magie do takich ograniczeń. Już nawet magia athel loren przy zapchaniu maksymalnych 9 kostek mocy, już nie jest taka słaba w stosunku do wampirzej wymaksowanej magii do 9 kostek. Chociaż wampirza nadal bezsprzecznie jest lepsza to przepaść między nimi nie jest tak duża. Stąd widziałbym właśnie ograniczenia magii od 8 do 10 PD w najnowszym BP.

Druga sprawa to ten nieszczęsny BSB w innych armiach. Być może tarcza czy lanca dla imperialnego BSB jakoś wiele nie zmienia, ale już potrafi w wielu innych armiach. Przykładem jest chociażby BSB w WE. Klasyczna wersja BSB pieszego z Hodą zmienia się diametralnie. Nagle koleżka dostaje dwuraka, a ponieważ biega zwykle w WD, sam oddział podczas ataku zyskuje 3 ataki z siła 6 co jest niebanalnym boostem uderzeniowym dla takowych tancerzy. Mało tego. Wypada zbędne 10 punktów na magiczny łuk dla odpalenia Hody. Zostaje przykładowe 20 punmtów które można chociazby wydać na Helm of hunt i nagle BSB ma już w WD 4 ataki w szarży z siła 6 i WS7. To sporo. Do tego zyskuje większy pancerz. Z dwurakiem 5+ (bo tarcza). Ale gdy zależy garczowi WE na obronie z tarczą i bronią reczną wskakuje na 4+. A z hełmem nawet na magiczne niemal nieosiąglne dla WE pancerz na 3+. A to nie jedyna ciekawa kombinacja dla BSB WE. Inne armie też są wstanie przez ujednolicenie BSB wzmocnić przydatność tego bohatera. Uściślenie tego zapisu samo w sobie jest kolejnym krokiem w kierunku balansu, gdyż wystarczy spojrzeć na siłę i przydatność BSB chaosyckiego, wampirzego czy demonicznego albo darkelfickeigo z BSB HE włącznie.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

żadna z armii nie może powtórzyć oddziału core więcej, niż trzy razy, z wyjątkiem
niestrzelającej, rankowej piechoty oraz piechoty posiadającej zasady "raiders" lub
„mainstay unit”.
Będzie inaczej - cory bez żadnych limitów, ale oddziały latające (nie herosi) są ograniczeni do 0-3 na armię.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

nie.

furie, harpie gule i horrory beda ograniczone

ODPOWIEDZ