Empire VII ed.
Moderator: #helion#
Re: Empire VII ed.
Tyle, że nie mieli stubborna. A to trochę różnica jest, nie uważasz? 

Berik ze słowackiego forum, o nowych planach wydawniczych GW pisze:10 plastovych idiotov za 25 libier, to nie je to krasa?
Z innej beczki - wczoraj dotarła do mnie w końcu książeczka 'Heraldry & Uniforms: The Empire'.
Mam mieszane uczucia, z jednej strony jest to bardzo ładnie wydana porcja rysunków i odrobinki fluffu (na temat znanych oddziałów z różnych prowincji), z drugiej zaś, jest to tylko bardzo ładnie wydana porcja rysunków i odrobinki fluffu.
Brak tu jednej z trzech rzeczy:
1. Zdjęć pomalowanych figurek, porad, jak malować takie czy inne barwy.
2. Faktycznego fluffu, informacji na temat tego jakiego typu formacje są w danej prowincji najpowszechniejsze i z jakich powodów, jakichś ciekawostek.
3. Brak jakichkolwiek zasad, urozmaiceń (oczywiście było to wiadome wcześniej), ale boli to tym bardziej, że piszą o różnych zakonach rycerskich ( a ich nie rozróżniamy), piszą o kapłanach Sigmara i Ulryka (a kapłan Ulryka dodany do 6 ed jako zwykły hero w jednym z WD mógłby się pojawiać na polach bitew), a reguły mam tylko jednego, itd...
Pozycja dobra, ale nie niezbędna i tylko dla fanów.
Mam mieszane uczucia, z jednej strony jest to bardzo ładnie wydana porcja rysunków i odrobinki fluffu (na temat znanych oddziałów z różnych prowincji), z drugiej zaś, jest to tylko bardzo ładnie wydana porcja rysunków i odrobinki fluffu.
Brak tu jednej z trzech rzeczy:
1. Zdjęć pomalowanych figurek, porad, jak malować takie czy inne barwy.
2. Faktycznego fluffu, informacji na temat tego jakiego typu formacje są w danej prowincji najpowszechniejsze i z jakich powodów, jakichś ciekawostek.
3. Brak jakichkolwiek zasad, urozmaiceń (oczywiście było to wiadome wcześniej), ale boli to tym bardziej, że piszą o różnych zakonach rycerskich ( a ich nie rozróżniamy), piszą o kapłanach Sigmara i Ulryka (a kapłan Ulryka dodany do 6 ed jako zwykły hero w jednym z WD mógłby się pojawiać na polach bitew), a reguły mam tylko jednego, itd...
Pozycja dobra, ale nie niezbędna i tylko dla fanów.
- Grand Admiral Thrawn
- Falubaz
Kapłan Ulryka wygląda zupełnie tak samo jak kapłan Sigmara. Różni się jedynie kolorystyką i kilkoma dosłownie małymi elementami. Z czołgami poszli na łatwiznę i nie dali chociażby Old Reliable - fakt...w 7ed ich w zasadzie nie ma. A co do zakonów to są jakieś buraki z Broken Sword a nie ma Zakonu Morr'a. W sumie mogło być gorzej a jest tak średnio. Mi brakuje jakiejś stronki, dwóch ze sztandarami co by je można skserować sobie i potem pododawać do figurek no i też tych pomalowanych figurek a nie obrazków zrobionych w jakimś paintshop'ie czy czymś tam i tylko powielanie wytnij/wklej. Ocena taka 3+/6
Może kogoś zainteresuje krótka recenzja nowej gwardii, bo, klnąc na swoją naiwność, kupiłem ostatecznie grejtsłordów. Uchwyciłem niezłą aukcję na Allegro i nie wyszło mnie to tragicznie drogo (tylko po prostu drogo
)...
Wrażenia, lećmy po kolei:
-Zbroje, jeśli to są pełne pancerze płytowe, to ja jestem Al Capone
Tylko niektórzy mają osłonięte lewe ręce, podobnie z nogami, choć każdy ma przynajmniej jeden ochraniacz na udo. Dobre i to...
-Łby, nowo edycyjne główki są tragiczne - atak klonów. Każdy łepek jest identyczny, odróżniają się tylko fryzurą, kapeluszami/hełmami, zarostem i bliznami. W poprzedniej edycji każda twarz miała zupełnie inne rysy. Pod tym względem ogromny krok w tył. Czyżby to efekt projektowania figurek na komputerze i stosowania metody ctrl+v ctrl+c?
-Broń, mieczy jest ponad 20 - pofalowane flanbergi i zwykłe, także jest w czym wybierać. Jednak, jeśli planujesz przerobić kilku zwykłych wojaków na gwardię, poprzez wręczenie im wielkich mieczy, będziesz musiał się namęczyć. GW to przewidziało i lewych rączek dali połowę mniej niż prawych z mieczami, trzeba improwizować...
Poza tym są po dwie łapki trzymające zwykłe miecze i toporki, luzem dorzucono kilka mieczy, toporków i sztyletów (miecze mają fajne rzemyki, dzięki czemu ładnie wyglądają przytroczone do pasa, to na plus).
-Dodatkowy ekwipunek, jeśli liczysz na sakwy, bukłaki, torby, materace, itp. to kup paczkę rajtarów
Poza dwoma kapeluszami i hełmami nie ma tu nic takiego.
-Czaszkofilia, nieodłączny element nowego Imperium, oczywiście nie mogło go zabraknąć. Kilka czaszek znalazło się na zbrojach, w rękojeściach mieczy, czy w kapeluszach. Nie ma ich dużo, ale niestety są.
Ufff... chyba zabrzmiało pesymistycznie, bo ogólnie źle nie jest, ale mogło być dużo lepiej, powiedzmy, że zestaw zaloguje na naciągane -4. Jak wymaluję cały oddział wrzucę jakieś fotki.

Wrażenia, lećmy po kolei:
-Zbroje, jeśli to są pełne pancerze płytowe, to ja jestem Al Capone

-Łby, nowo edycyjne główki są tragiczne - atak klonów. Każdy łepek jest identyczny, odróżniają się tylko fryzurą, kapeluszami/hełmami, zarostem i bliznami. W poprzedniej edycji każda twarz miała zupełnie inne rysy. Pod tym względem ogromny krok w tył. Czyżby to efekt projektowania figurek na komputerze i stosowania metody ctrl+v ctrl+c?
-Broń, mieczy jest ponad 20 - pofalowane flanbergi i zwykłe, także jest w czym wybierać. Jednak, jeśli planujesz przerobić kilku zwykłych wojaków na gwardię, poprzez wręczenie im wielkich mieczy, będziesz musiał się namęczyć. GW to przewidziało i lewych rączek dali połowę mniej niż prawych z mieczami, trzeba improwizować...
Poza tym są po dwie łapki trzymające zwykłe miecze i toporki, luzem dorzucono kilka mieczy, toporków i sztyletów (miecze mają fajne rzemyki, dzięki czemu ładnie wyglądają przytroczone do pasa, to na plus).
-Dodatkowy ekwipunek, jeśli liczysz na sakwy, bukłaki, torby, materace, itp. to kup paczkę rajtarów

-Czaszkofilia, nieodłączny element nowego Imperium, oczywiście nie mogło go zabraknąć. Kilka czaszek znalazło się na zbrojach, w rękojeściach mieczy, czy w kapeluszach. Nie ma ich dużo, ale niestety są.
Ufff... chyba zabrzmiało pesymistycznie, bo ogólnie źle nie jest, ale mogło być dużo lepiej, powiedzmy, że zestaw zaloguje na naciągane -4. Jak wymaluję cały oddział wrzucę jakieś fotki.
Vae victis!
Z tego co widzę na obrazku GW to każda głowa jest inna, nawet jest jedna łysa, więc do priesta może sie przydać np. Dla mnie też (wnioskujac z tego co widze na obrazku) trąbka ma dziurkę więc to też jest bardzo fajne
. Jednak mają troche niektórzy za mało pancerza na sobie, to fakt :<.

Tedzio, trochę co innego miałem na myśli, główki oczywiście są różne, ale gdy człowiek się bliżej im przyjrzy widać, że opierają się na jednym kształcie - identyczne kości policzkowe, szczęka, brwi.
Trąbka nie ma dziurki, malunek na pudle to ściema... :/ Trzeba ją samemu wydłubać.
Trąbka nie ma dziurki, malunek na pudle to ściema... :/ Trzeba ją samemu wydłubać.
Vae victis!
wg mnie są super, dużo lepsi niż metalowi (w ogólnym rozrachunku, bo w niektórych kwestiach starzy gs są lepsi)
za niedługo zamieszczę zdjęcia to wam szczena opadnie ^^
za niedługo zamieszczę zdjęcia to wam szczena opadnie ^^
Berik ze słowackiego forum, o nowych planach wydawniczych GW pisze:10 plastovych idiotov za 25 libier, to nie je to krasa?
Ach Ci Goldswordzi... raz że za drodzy, dwa, że w realiach turniejowych niewystawialni, więc raczej się na nich nie skuszę.
http://manticblog.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/
srajmy na realia turniejowe 
mam już armię na 3-4k i mam 1 czołg, 2 armaty, nie mam altara - jak chcę sobie pograć na turniejach wybieram lokale na małe pts

mam już armię na 3-4k i mam 1 czołg, 2 armaty, nie mam altara - jak chcę sobie pograć na turniejach wybieram lokale na małe pts

-
- Kretozord
@ Toni jesteś idealnym klientem GW, aż Szaman przyklasną z radości.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash
-
- Kretozord
Chodzi o to, że hobbyście jak Toni nie przeszkadza, że GW nie przykłada się do balansowania armii oraz turniejowego aspektu gry. Zrezygnował z tego aspektu hobby a produkt kupi tak czy inaczej.
ale jesli ludki by mu sie nie podobaly, to by ich nie kupil - proste. jeden decyzje zakupu uzaleznia od wygladu figurki, inny od jej statystyk. rownie dobrze moglbys napisac, ze ktos jest idealnym klientem GW bo kupil steam tanka (ze wzgledu na wartosc bojowa).
zmierzam do tego, ze nie ma znaczenia, co nami kieruje przy podejmowaniu decyzji o zakupie. mysle, ze dla GW na prawde jest obojetne, jakie te pobudki beda - liczy sie efeky koncowy.
zmierzam do tego, ze nie ma znaczenia, co nami kieruje przy podejmowaniu decyzji o zakupie. mysle, ze dla GW na prawde jest obojetne, jakie te pobudki beda - liczy sie efeky koncowy.
"I fart in your general direction" 

-
- Kretozord
Też prawda, teraz pozostaje zapytać Toniego czy wszystkie figurki jakie kupił mu się podobają, bo się trochę zagalopowałem i przyjąłem, że tak jak w moim przypadku nowa piechota nikomu nie powinna się podobać.