Malownie maluszków ;)

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
keen
"Nie jestem powergamerem"

Malownie maluszków ;)

Post autor: keen »

Panowie mam pytanko, (specjalnie założyłem temat w tym dziale), jeżeli uważacie że mimo wszystko to temat nie na ten dział to przepraszam.

Zaczynam zabawę z krasnoludami i chcę systematycznie nabywać jednostki i je malować, pytanie dotyczy właśnie malowania, jak malujecie, których kolorów i washy używacie.

Jeżeli ktoś będzie miał chwilę jakoś mnie poinstruować to będę bardzo wdzięczny. ;)

Awatar użytkownika
Itachi
Pseudoklimaciarz

Post autor: Itachi »

Tez jestem poczatkujacym, ale ja je maluje wedlug wlasnej inwencji tworczej troche inspiruje sie podrecznikiem ale nie wiele. J a daje duzo zlotego i srebrnego + rozne kombinacje z niebieskim itd. Przy zbrojach pamiętaj zeby brac malo farby zeby kolczuga byla srebrna ale miala czarne kółka. Tyle narazie.

Poszukaj tez na forum. Wydaje mi sie ze jest juz pare wątkow o malowaniu krasi. :)

Awatar użytkownika
ANtY
Kretozord
Kontakt:

Post autor: ANtY »

Najpierw ustal sobie główne kolory swojej armii, będziesz jako tako wiedział.
+metale, złote, brązy itp.

keen

nom chyba się skupie na jakimś ciemno czerwonym czy bordowym i regla blue fajnie wygladają z metalikami.. :) Tyle jeszcze coś muszę się nauczyć malować! :D

keen

Jaki dajecie podkład pod warriorów?

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

najlepiej jest na czarnym podkładzie jechac bo wtedy od razu możesz metaliki robic a dwarfy mają ich sporo.
Obrazek

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Zdecydowanie czarny, bo jeszcze ułatwia cieniowanie i sprawia, że kolory są nieco bardziej przygaszone, co bardzo poprawia wygląd figurek. Czasami niektóre elementy robię jednak z białym, np. włosy slayerów, bo są wtedy jeszcze bardziej jaskrawe.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

keen

Bracia nabyłem dziś citadel wash set i mam pytanie jak to używać niech któryś z długobrodych malarzy mi podpowie jak stosować te całe washe chce nimi pomazać warriorów ze skull passa! :D

Awatar użytkownika
Gremli
Mudżahedin

Post autor: Gremli »

Długobrody nie jestem ale akurat troszkę tego liznąłem.
Generalna zasada jest taka, że malujesz najpierw daną powierzchnię kolorem który ma być na "wierzchu". Następnie "malujesz" washem zagłębienia. Ze względu na konsystencję bardzo ładnie równomiernie wejdzie w najgłębsze miejsca a zostawi minimalna warstwę w wyżej połozonych. Wash musi być ciemniejszy niż bazowy kolor. Daje to małym nakładem pracy całkiem miły dla oka efekt. W zasadzie możesz pomalować teoretycznie całą powierzchnie, ale musisz liczyć się z tym że całość odrobinę ściemnieje.

Weźmiesz pomalujesz 1-2 figsy i załapiesz. Te washe z GW są banalne w użyciu. Jak byś chciał robić własne to radze coś więcej poczytać. Pewnie Rakso stwierdzi że gadam głupoty i mógłby zrobić 2h wykład "jak malować a nie profanować" ale tyle mogę powiedzieć z własnego doświadczenia ;)

kuby
Wałkarz

Post autor: kuby »

Gdzie w warriorach czy thunderersach uzywac washa, dry bush? co sie krawedziuje u dwarf? uzywa sie metody layering u dwarf?

GreatJester
Chuck Norris

Post autor: GreatJester »

Yyy... wash dawaj wszędzie w zagłębienia, a ostatnie pytanie nie ma sensu- w każdej ożna używać wszystkich technik :wink:

keen

Po przetestowaniu washy mogę napisać, że badab black jest świetny na kolczugę, której sporo u Dwarfów, inne washe też mają ciekawe zastosowania. :)

kuby
Wałkarz

tzn nie wiem co stosowac np na strzelbę, helmy, skore. moge normalnie pomalowac, zwyczajnie, ale zeby to lepiej wygladalo macie jakis sposob?

keen

Na broń/zbroję badab balck, na ciało ogryn flesh, no i reszta to już jak uważasz jakiego odcienia potrzebujesz.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Na złoto mniej więcej taki kolor i fioletowy wash jest bardzo dobry. Brusha jak już musisz, to na brody, kolczugi i żwirek na podstawce (brush w pozostałych przypadkach jest paskudny). Całą resztę layeringiem. Im łagodniejsze przejścia i więcej warstw tym lepiej.
Obrazek
~Warren E. Buffett

kuby
Wałkarz

A jak to wygląda na złocie? Masz może jakieś zdjęcia podglądowe? Na broń masz jakiś patent fajny?

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Ze zdjęciem może być problem, bo muszę najpierw zarejestrować się tam gdzie jest hosting zdjęć :) . Jak chcesz sobie to zobaczyć to prawie identyczne są złotka z AB (s. 76, krasnoludy z Karak Hirn i te wyżej).

Co do patentu na broń to robię tak: czarny podkład => boltgun => czarny wash na całość => mitril silver po krawędziach (sharp edging) i rozwodniony w górnej części ostrza (opcjonalnie). Ot i cała filozofia.
Obrazek
~Warren E. Buffett

kuby
Wałkarz

A czym sie roznia zloto krasnoludow z karak Hirn a innymi? Jestem zielony jesli chodzi o te kwestje :oops: A wlasnie... Co to ten layering? :cry:

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Co do złota to wypracowałem sobie taką metodę:

czarny podkład-->shining gold-->"wash" ze scorched brown-->dry brush shining gold-->krawędziowanie burnished gold(jeśli nam się chce :wink: )-->BARDZO lekki dry brush mithril silver (jeśli chcemy aby metal świecił się naprawdę mocno)

tomasso
Mudżahedin

Post autor: tomasso »

Ja robię to tak: wszystkie powierzchnie złote Srched Bownem. Następnie pokrywam to Brassy Brass od Vallejo. Rozjaśniam Shining Goldem, wash ogryn fleshem i jeszcze raz Shining Gold.

ODPOWIEDZ