Pytania początkujących i niepewnych
Moderator: Yudokuno
- Andronicus
- Chuck Norris
Re: Pytania początkujących i niepewnych
Mam parę pytań:
Jak działa Dagger of Hotek w połączeniu z beasmaster's scourge??
a)ASF,+1A,AP
b)ASF,+1A bez AP
c)nie można łączyć z bs tylko ze zwykłym hw-daje +1A
Drugie pytanie jest czysto teoretyczne:
Czy jeżeli w oddziale powiedzmy COk mamy Malusa i lorda z Armour of Living Death, który wyrzucił 1 przed wystawianiem to czy zasada Darkblade'a anuluje mu glupotę czy nie??
EDIT:
No co jest? Czyżby WSZYSCY gracze DE zakuwali do sesji całe dnie? Nikt nie umie odpowiedzieć na moje pytania? Może takie głupie są że nikomu się nie chce ( drugie pewnie tak ale co tam odpowiedzcie chociaż na pierwsze).
Jak działa Dagger of Hotek w połączeniu z beasmaster's scourge??
a)ASF,+1A,AP
b)ASF,+1A bez AP
c)nie można łączyć z bs tylko ze zwykłym hw-daje +1A
Drugie pytanie jest czysto teoretyczne:
Czy jeżeli w oddziale powiedzmy COk mamy Malusa i lorda z Armour of Living Death, który wyrzucił 1 przed wystawianiem to czy zasada Darkblade'a anuluje mu glupotę czy nie??
EDIT:
No co jest? Czyżby WSZYSCY gracze DE zakuwali do sesji całe dnie? Nikt nie umie odpowiedzieć na moje pytania? Może takie głupie są że nikomu się nie chce ( drugie pewnie tak ale co tam odpowiedzcie chociaż na pierwsze).
Pytanie: Domyślam się że kocioł jako warmaszyna powinien mieć podstawkę. Pytanie moje brzmi. Czy gdzieś zdefiniowano dla niego rozmiar podstawki? Czy może ma starczyć taka jak dla większości maszyn (40x40 jeśli mnie pamięć nie myli?) Oczywiście zdaje sobię sprawę że taka podstawka jest śmiesznie mała pod kociołek ale nurtuje mnie kwesta liczenia zasięgu- teoretycznie powinien być liczony od podstawki maszyny.
( Z góry przepraszam jeśli gdzieś tą kwestje poruszono, ale przeczytałem 5 ostatnich stron tego tematu i dalej mi się nie chciało.)
pozdrawiam,Sebollius
( Z góry przepraszam jeśli gdzieś tą kwestje poruszono, ale przeczytałem 5 ostatnich stron tego tematu i dalej mi się nie chciało.)
pozdrawiam,Sebollius
aloha!
mam nadzieję,że wstrzelę się w dobry temat - chciałbym sprzedać armię DE (leży u mnie za długo a czasu na grę nie ma),będzie oczywiście pomalowana przygotowana itd. tylko jako istota zielona w zasadach rozpiskach i nie grająca mam prośbę czy moglibyście stworzyć z listy posiadanych przeze mnie modeli coś sensownego do grania/sprzedania (chciałbym by było to "najatrakcyjniejsze" dla jak największej liczby potencjalnych nabywców armijki).Oczywiście nie muszę sprzedawać 100% ludków zależy mi na jak największej liczbie wykorzystanych w armii.Z góry dziękuję za pomoc. Oto co mam:
-pudło włóczników/kuszników (lepiej zrobić z nich kuszników czy włóczników?)
-rydwan
-2 assasynów
-hydra plus obsługa
-bolt t.
-8 shadeów
-14 dark riderów z commandem
-lorda na cold one
-czarownica ver.piesza
mam nadzieję,że wstrzelę się w dobry temat - chciałbym sprzedać armię DE (leży u mnie za długo a czasu na grę nie ma),będzie oczywiście pomalowana przygotowana itd. tylko jako istota zielona w zasadach rozpiskach i nie grająca mam prośbę czy moglibyście stworzyć z listy posiadanych przeze mnie modeli coś sensownego do grania/sprzedania (chciałbym by było to "najatrakcyjniejsze" dla jak największej liczby potencjalnych nabywców armijki).Oczywiście nie muszę sprzedawać 100% ludków zależy mi na jak największej liczbie wykorzystanych w armii.Z góry dziękuję za pomoc. Oto co mam:
-pudło włóczników/kuszników (lepiej zrobić z nich kuszników czy włóczników?)
-rydwan
-2 assasynów
-hydra plus obsługa
-bolt t.
-8 shadeów
-14 dark riderów z commandem
-lorda na cold one
-czarownica ver.piesza
- Andronicus
- Chuck Norris
Wybrałeś sobie zły temat kolego... Skoro sprzedajesz armie było napisać tego posta w podforum "sprzedam" Po za tym po jaką cholerę robić rozpiskę do sprzedawanych figurek?? Oferta będzie atrakcyjniejsza chyba jeśli klienci sami będą mogli zdecydować czy skleić sobie kuszników czy wlóczników itp. Najlepiej po prostu napisz co sprzedajesz w odpowiednim dziale, napisz ile za co chcesz i umieść zdjęcia figsów (ewentualnie opisz ich stan jeśli nie masz czym zrobić fotek) i tyle.
Troszkę mnie nie zrozumiałeś chce to sprzedać jako grywalną pomalowaną armię, nie pojedyncze oddziały,modele=potrzebuje więc rozpiski, co by wiedzieć jak to do kupy złożyć. Ale nic to poczytam w dziale z rozpiskami i coś spróbuję zapożyczyć z tamtąd. Pozdrawiam.
- Andronicus
- Chuck Norris
Z tego co jest nie złożysz mocnej armii. Co najwyżej support bo jest parę przydatnych i grywalnych rzeczy. Jeśli chcesz po prostu złożyć gotową do gry armię musiał byś dokupić parę rzeczy co chyba mija się z celem. Jeśli jednak chcesz sprzedać pomalowane jednostki w takiej formie jak najczęściej się ich używa na stole sklej 10 kuszników. 16 to za dużo chyba że znajdziesz jeszcze 4 i zrobisz 2 oddzial po 10. Co do reszty Twoich figsów to jakichś specjalnych opcji sklejania już nie widzę więc to by było na tyle.
Również pozdrawiam
Również pozdrawiam
- Andronicus
- Chuck Norris
DR wystawia się po 5. Jak byś dał radę skombinować jednego i zrobić 3x5 (najlepiej z muzykami) było by great
Hydra, Helcannon oraz inne oddziały mające zasadę monster and handlers i składające sie z jednego dużego modelu oraz obsługi, są normalnie spowalniane w trudnym terenie zarówno w trakcie normalnego ruchu, jak i szarzy
Polecam lekturę: http://strony.aster.pl/barbaros/
Polecam lekturę: http://strony.aster.pl/barbaros/
Witam.
Zanim przejdę do meritum sprawy, chciałbym Was wszystkich powitać, gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum.
Długo zastanawiałem się nad wyborem armii. Wziąłem pod uwagę wiele czynników. Najważniejszymi były figurki (jestem zapalonym kolekcjonerem i uwielbiam malować) oraz styl gry. Stanęło na DE lub HE. Wybrałem DE, z racji świetnego (IMO ciekawszego) fluffu oraz atrakcyjniejszych (wizualnie) figurek.
Chciałbym się Was spytać od czego zacząć?
Army Booka 7ed już mam, moje fundusze to ok 200zł.
Przeczytałem prawie całe podforum DE. Wywnioskowałem z ogółu wypowiedzi, że podstawowa sprawa to Kusznicy (oddzialy po 10) i Wojownicy z włóczniami(20-25).
Z racji dogodnej ceny battalionu (wychodzi o wiele taniej niż osobno kupowane boxy), chciałbym spytać, czy nadaje się on na początek? Głownie pytam o przydatność poszczególnych jednostek wchodzących w jego skład - szczególnie korsarzy (rzadko kiedy spotyka się ich w rozpiskach). Oczywiście prędzej czy później sobie ich sprawię, ale na razie proszę o zrobienie dla mnie listy grywalnych modeli typu "Must Have", z których mógłbym stworzyć "armijkę" na mniejsze, towarzyskie potyczki.
Pozdrawiam serdecznie.
Zanim przejdę do meritum sprawy, chciałbym Was wszystkich powitać, gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum.
Długo zastanawiałem się nad wyborem armii. Wziąłem pod uwagę wiele czynników. Najważniejszymi były figurki (jestem zapalonym kolekcjonerem i uwielbiam malować) oraz styl gry. Stanęło na DE lub HE. Wybrałem DE, z racji świetnego (IMO ciekawszego) fluffu oraz atrakcyjniejszych (wizualnie) figurek.
Chciałbym się Was spytać od czego zacząć?
Przeczytałem prawie całe podforum DE. Wywnioskowałem z ogółu wypowiedzi, że podstawowa sprawa to Kusznicy (oddzialy po 10) i Wojownicy z włóczniami(20-25).
Z racji dogodnej ceny battalionu (wychodzi o wiele taniej niż osobno kupowane boxy), chciałbym spytać, czy nadaje się on na początek? Głownie pytam o przydatność poszczególnych jednostek wchodzących w jego skład - szczególnie korsarzy (rzadko kiedy spotyka się ich w rozpiskach). Oczywiście prędzej czy później sobie ich sprawię, ale na razie proszę o zrobienie dla mnie listy grywalnych modeli typu "Must Have", z których mógłbym stworzyć "armijkę" na mniejsze, towarzyskie potyczki.
Pozdrawiam serdecznie.
- Andronicus
- Chuck Norris
Witamy
Gratuluje dobrego wyboru DE to armia dająca dużo możliwości taktycznych z niesamowitym klimatem i modelami.
Batalion jest dobrym wyborem na początek, choć korsarze faktycznie nie zaliczają się raczej do jednostek "Must Have". W sumie jest to najmniej przydatny core ale poza nimi reszta jest naprawdę spoko. Z rzeczy obowiązkowych pozwolę sobie wymienić jeszcze: harpie (na pocz. 2 oddziały po 5), czarodziejkę (pieszą bądź konną ale na pewno nie na CO),DR i hydrę. Jakiś walczący bohater też nie zawadzi. Jednak na początek mając do dyspozycji 200zł pokusiłbym się właśnie o batalion.
Gratuluje dobrego wyboru DE to armia dająca dużo możliwości taktycznych z niesamowitym klimatem i modelami.
Batalion jest dobrym wyborem na początek, choć korsarze faktycznie nie zaliczają się raczej do jednostek "Must Have". W sumie jest to najmniej przydatny core ale poza nimi reszta jest naprawdę spoko. Z rzeczy obowiązkowych pozwolę sobie wymienić jeszcze: harpie (na pocz. 2 oddziały po 5), czarodziejkę (pieszą bądź konną ale na pewno nie na CO),DR i hydrę. Jakiś walczący bohater też nie zawadzi. Jednak na początek mając do dyspozycji 200zł pokusiłbym się właśnie o batalion.
Na początek to ja proponował bym Ci pograć kartonikami i sprawdzić jak Ci sie gra najlepiej. Magia, ofens, strzelanie, kolcki piechoty czy kawaleria. To musisz wybrać sam i do tego kupować figurki.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ?
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...
Hej!bazok pisze: Chciałbym się Was spytać od czego zacząć?
Pozdrawiam serdecznie.
Mroczne elfy są bardzo ciekawą i różnorodną armią, którą da się złożyć na wiele sposobów. I stąd nie ma jedynej-słusznej rozpiski, acz są modele częściej i rzadziej wystawiane. Oto moje osobiste typy:
Modele, które powinieneś mieć:
- Noble/Dreadlord
- Sorceress/Supreme Sorceress
- War Hydra
- Dark Riders
- Harpies
Modele, które możesz mieć:
- Death Hag (wraz z Cauldron Of Blood)
- Cold One Chariot
- Cold One Knights
- Assassin
- Black Guard
- Repeater Bolt Thrower
- Shades
- Warriors
- Black Dragon
Modele, których unikaj:
- Black Ark Corsairs
- Manticore
- Executioners
- Witch Elves
Aha i rada pogrania kartonikami i oceniania, co lubisz, jest naprawde bardzo dobra.
Naprawdę jestem Wam wdzięczny za rady.
Zacznę od zakupu battalionu (z moich obliczeń wynika, że Korsarze są prawie za darmo ).
Na pewno następni w kolejce będą: Sorceress i Noble.
Jak uporam się z malowaniem, to pogram tym co mam + proxy i zastanowię się co dalej.
Dzięki i pozdrawiam
Zacznę od zakupu battalionu (z moich obliczeń wynika, że Korsarze są prawie za darmo ).
Na pewno następni w kolejce będą: Sorceress i Noble.
Jak uporam się z malowaniem, to pogram tym co mam + proxy i zastanowię się co dalej.
Dzięki i pozdrawiam
- Andronicus
- Chuck Norris
Korsarze to jeszcze rozumiem ale manticora???? Na mniejsze pkt jest bardzo dobra i ilekroć ją brałem byłem bardzo zadowolony. Terror, hate, KB to niezła sprawa a na te 1500 przeciwnik nie ma aż tyle strzelania żeby ją tak łatwo zdjąć.Modele, których unikaj:
- Black Ark Corsairs
- Manticore
- Executioners
- Witch Elves
Jest mięciutka jako hoho - 5 T, 4 W, zero pancerza, regenki czy warda, ale za to jest large targetem, aby łatwiej do niej trafić! Zżera slot hera na małe punkty, okresowo odwalaja jej szajba, i wreszcie, za 200 pkt ma statsy jak tom scorpion, który kosztuje 85 pkt...Andronicus pisze: Korsarze to jeszcze rozumiem ale manticora???? Na mniejsze pkt jest bardzo dobra i ilekroć ją brałem byłem bardzo zadowolony. Terror, hate, KB to niezła sprawa a na te 1500 przeciwnik nie ma aż tyle strzelania żeby ją tak łatwo zdjąć.