Pytania początkujących i niepewnych
Moderator: Yudokuno
Re: Pytania początkujących i niepewnych
Matis99: bo mantysie wystawia sie tylko w odpowiednich rozpach i tyle. Albo w grach za 1000 pts gdzie robi rzeznie wraz z noblem na grzbiecie. nie zapomnij ze noble daje jej hate. Albo Wystawiasz dwie, jedna pod nobla, jedna pod dreadlorda w rozpie 2000+.
Lata, terroryzuje, zdejmuje ranki, kb rzadzi, niektorzy zdejma ja latwo, dla niektorych to bedzie koszmar. Od tego mamy harpie i dr i chiilwind zeby przeciwnik sobie nie postrzelal za bardzo.
Sorry za offtop ale nie moglem sie powstrzymac
Lata, terroryzuje, zdejmuje ranki, kb rzadzi, niektorzy zdejma ja latwo, dla niektorych to bedzie koszmar. Od tego mamy harpie i dr i chiilwind zeby przeciwnik sobie nie postrzelal za bardzo.
Sorry za offtop ale nie moglem sie powstrzymac
- Andronicus
- Chuck Norris
@Matis99
Ano jest Large Targetem, trudno żeby było inaczej w przypadku Manticory. Trafić do niej łatwo ale jak już słusznie zauważył ajpinus od czego mamy harpie, magie itp. Zżera slot hero na małe pkt to prawda ale zauważ że inne armie w ogóle nie mogą wystawić monstera tego pokroju na małe pkt ( patrz Chaos Warriors, Empire ). Co do frenzy może być zarówno minusem jak i plusem. Zdarza się w końcu że już walczymy albo i tak mamy zamiar szarżować na najbliższą jednostkę a dodatkowy atak z hate, KB i S5 się przyda ( no i nie zapominajmy że siedzący na niej master też zyskuje dodatkowy atak ).
@ajpinus
Jaki tam offtop, początkujący kolega zapytał się co warto brać a czego się wystrzegać, więc prowadzimy tą dyskusję aby pokazać że taką Manticorą można z powodzeniem grać
Ano jest Large Targetem, trudno żeby było inaczej w przypadku Manticory. Trafić do niej łatwo ale jak już słusznie zauważył ajpinus od czego mamy harpie, magie itp. Zżera slot hero na małe pkt to prawda ale zauważ że inne armie w ogóle nie mogą wystawić monstera tego pokroju na małe pkt ( patrz Chaos Warriors, Empire ). Co do frenzy może być zarówno minusem jak i plusem. Zdarza się w końcu że już walczymy albo i tak mamy zamiar szarżować na najbliższą jednostkę a dodatkowy atak z hate, KB i S5 się przyda ( no i nie zapominajmy że siedzący na niej master też zyskuje dodatkowy atak ).
@ajpinus
Jaki tam offtop, początkujący kolega zapytał się co warto brać a czego się wystrzegać, więc prowadzimy tą dyskusję aby pokazać że taką Manticorą można z powodzeniem grać
Skończ wywody które nie mają sensu.Matis99 pisze:Jest mięciutka jako hoho - 5 T, 4 W, zero pancerza, regenki czy warda, ale za to jest large targetem, aby łatwiej do niej trafić! Zżera slot hera na małe punkty, okresowo odwalaja jej szajba, i wreszcie, za 200 pkt ma statsy jak tom scorpion, który kosztuje 85 pkt...Andronicus pisze: Korsarze to jeszcze rozumiem ale manticora???? Na mniejsze pkt jest bardzo dobra i ilekroć ją brałem byłem bardzo zadowolony. Terror, hate, KB to niezła sprawa a na te 1500 przeciwnik nie ma aż tyle strzelania żeby ją tak łatwo zdjąć.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ?
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...
Bo co mi zrobisz, hehehe ? Bardzo "merytoryczna" krytyka, zresztą. Co do mantikory - ciekawe, czemu nie wystawia się jej na turniejasz, hmm.. ?GarG pisze:
Skończ wywody które nie mają sensu.
Podtrzymuje swoje zdanie. Mantikora nie jest tragiczna, w mrocznych elfach w ogóle nie ma tragicznych jednostek. Po prostu uważam, że w tej armii są dużo lepsze rzeczy, w które warto by władować te 200 pkt. Btw empire ma potwora - czołg .Andronicus pisze:@Matis99
Co do strzelania - jeśli gracz elficki nie zaczyna, to dwie rundy ostrzału powinny wykosić mantysie tak, że nie zdąży dolecieć (dwa oddziały skinków ją rozstrzeliwują w rundę, przy rzutach gorszych niż statystyczne). Harpie, dark raidersi, jasne, jasne, ale przecież sam przyznasz, że nie zawsze wygrywamy z defensami. A mięciutka "M" to tarcza strzelnicza, niestety...
Matis99 pisze:Bo co mi zrobisz, hehehe ? Bardzo "merytoryczna" krytyka, zresztą. Co do mantikory - ciekawe, czemu nie wystawia się jej na turniejasz, hmm.. ?GarG pisze:
Skończ wywody które nie mają sensu.
Podtrzymuje swoje zdanie. Mantikora nie jest tragiczna, w mrocznych elfach w ogóle nie ma tragicznych jednostek. Po prostu uważam, że w tej armii są dużo lepsze rzeczy, w które warto by władować te 200 pkt. Btw empire ma potwora - czołg .Andronicus pisze:@Matis99
Co do strzelania - jeśli gracz elficki nie zaczyna, to dwie rundy ostrzału powinny wykosić mantysie tak, że nie zdąży dolecieć (dwa oddziały skinków ją rozstrzeliwują w rundę, przy rzutach gorszych niż statystyczne). Harpie, dark raidersi, jasne, jasne, ale przecież sam przyznasz, że nie zawsze wygrywamy z defensami. A mięciutka "M" to tarcza strzelnicza, niestety...
No tak przecież jesteś zajebistym graczem Dark elfów który wygrał juz 7 masterów w tym sezionie...
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Nie wkładaj mi w usta słów, których nie powiedziałem. Nie uważam się za top-gracza i nim nie jestem. I czytaj co pisze, proszę: " Oto moje osobiste typy". Osobiste, czyli prywatne, niezobowiązujące, ot takie moje rady-widzimisie. Poza tym, zauwaz, że mi, w przeciwieństwie do Ciebie, chciało się wypisać wszystkie jednostki z armybooka, i poradzić początkującemu koledze, co warto kupić. To jest lepsze niż jednolinijkowe spamowanie, prawda:) ?GarG pisze: No tak przecież jesteś zajebistym graczem Dark elfów który wygrał juz 7 masterów w tym sezionie...
I nie, nic Ci nie zrobię, nawet jak się do mych próśb nie zastosujesz .
Chciałbym się wtrącić i zadać pytanie odnośnie rzeczy,które były powiedziane w ostatnich paru postach.
Mianowicie chodzi mi o przerzuty(hate) które jak ktoś powiedział mantikora dziedziczy "po noblu". Gdzie jest to napisane ? Czy mantikora,smok,pegaz są traktowane jako mounty bohaterów i stąd to się bierze? Do tej pory wydawało mi się, że mounty u DE to konik, coldone i że potworki wymienione wyżej oraz harpie jako jedyne "rzeczy" nie mają przerzutów.
Ps. Witam wszystkich ( mój pierwszy post mimo przeględania forum od kilku lat..)
Pozdrawiam
Mianowicie chodzi mi o przerzuty(hate) które jak ktoś powiedział mantikora dziedziczy "po noblu". Gdzie jest to napisane ? Czy mantikora,smok,pegaz są traktowane jako mounty bohaterów i stąd to się bierze? Do tej pory wydawało mi się, że mounty u DE to konik, coldone i że potworki wymienione wyżej oraz harpie jako jedyne "rzeczy" nie mają przerzutów.
Ps. Witam wszystkich ( mój pierwszy post mimo przeględania forum od kilku lat..)
Pozdrawiam
Smoki, manticory, pegazy itd. to są mounty ( bo postacie na nich jeżdżą )
Co do reszty to odsyła do booka str. 43, zasada wiecznej nienawiści.
Co do reszty to odsyła do booka str. 43, zasada wiecznej nienawiści.
- Andronicus
- Chuck Norris
Tak. Wszystkie te potwory są opcją mounta dla bohaterów w związku z czym przejmują po nich hate. Hate ma nawet hydra a jedynym wyjątkiem są harpie.Czy mantikora,smok,pegaz są traktowane jako mounty bohaterów i stąd to się bierze?
Korsarze i wiczki są to oddziały pod pewne rozpiski i pewne armie. np. skaveny. Dlatego nie radzę słuchać takich wypowiedzi jak powyżej zacytowana.Modele, które powinieneś mieć:
- Noble/Dreadlord
- Sorceress/Supreme Sorceress
- War Hydra
- Dark Riders
- Harpies
Modele, które możesz mieć:
- Death Hag (wraz z Cauldron Of Blood)
- Cold One Chariot
- Cold One Knights
- Assassin
- Black Guard
- Repeater Bolt Thrower
- Shades
- Warriors
- Black Dragon
Modele, których unikaj:
- Black Ark Corsairs
- Manticore
- Executioners
- Witch Elves
Najlepiej będzie, jak sam przekonasz się czym ci się dobrze gra.
No cóż panowie ja tylko ukrócam ludzi którzy się zbytnio mądrzą. Zresztą jak ktoś pisze pierdoły, spamuje to trzeba go przystopować bo potem zrobi się burdel.
A to ze nie jestem turbo zajebisty, wiem o tym.
btw. Raptor jak już chcesz mi jechać to najpierw spójrz na siebie to nie ja miałem nielegalną rozpiskę na koziołku, i zmieniałem ją w trakcie turnieju (3 bitwa?)
A to ze nie jestem turbo zajebisty, wiem o tym.
btw. Raptor jak już chcesz mi jechać to najpierw spójrz na siebie to nie ja miałem nielegalną rozpiskę na koziołku, i zmieniałem ją w trakcie turnieju (3 bitwa?)
Mam małe pytanko o kociołek w podręczniku polskim pisze ze kocioł morze pobłogosławić jedną jednostkę która otrzymuje warda 5+ +1 at killing blow i pisze ze wszystkie jednostki 12" od kotła z ta furią khaina czy jakoś tak (wiedzmy,egzekutorzy) maja stubborn tzn jak sobie ustawie np 2 klocki po 20 sztuk exekutorów to oby dwa będą miały niezłomność pomimo ze nie bendą pobłogosławieni
- Andronicus
- Chuck Norris
Nie niezłomność (unbreakable) tylko tylko determinację (stubborn). Tak wszystkie klocki będące Khainitami w zasięgu kotła będą stubborn, niezależnie czy zostaną dodatkowo pobłogosławione czy nie.
Czytaj co autor pytania napisał . Prosił o jednostki "must have". Must have nie oznacza "na specyficzne armie". Przyznasz, że harpie są bardziej uniwersalne od wiedźm ?jarlaxle17 pisze: Korsarze i wiczki są to oddziały pod pewne rozpiski i pewne armie. np. skaveny. Dlatego nie radzę słuchać takich wypowiedzi jak powyżej zacytowana.
Najlepiej będzie, jak sam przekonasz się czym ci się dobrze gra.
Swoją drogą, to fascynujące, ze gdy na tym forum ktoś wskaże jakąś plewę, to od razu stado osób rzuca się udowadniać, jaka to ona nie jest zajebista i ile to ona nie ma zastosowań. Tylko, że potem nigdy tego nie uświadczy się na turnieju, chyba, że ktoś jest tam pierwszy raz i skompletował armię pod wpływem takich "rad".
No i sam zaczynasz flejma . Dostałeś w dupe bo jesteś słaby, nie przez za dużego dispella . Twoja hydra nie doszłą i dostała hydre + 2 masterów. Pomijam fakt ze bardzo nieprzyjemnie się z tobą grało.btw. Raptor jak już chcesz mi jechać to najpierw spójrz na siebie to nie ja miałem nielegalną rozpiskę na koziołku, i zmieniałem ją w trakcie turnieju (3 bitwa?)
pozdro noobie
widzimy sie w wejherowie:D