HE na BP

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
HElfik
Plewa

HE na BP

Post autor: HElfik »

Oto moje pierwsze starcie z HE. Zdaje sobie sprawe, że te rozpy to na takie "psie" punkty, ale od czegoś trzeba zacząć :wink: Biorąc pod uwage ograniczenia wynikające z zasad BP, a przede wszystkim ograniczenia moich figurek stworzyłem dwie rozpiski. Fajnie by było jakbyscie napisali co może stworzyc większe zagrożenie dla przeciwnika w początkowym etapie gry HE :)

Rozpa nr 1

1 Commander @ 107 Pts
Lance; Dragon Armour; Ithilmar Barding, horse
Enchanted Shield [10]
Pure of Heart [0]

15 SpearElves @ 171 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Musician

5 Silver Helms @ 122 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Musician

1 Repeater Bolt Thrower @ 100 Pts

Total Army Cost: 500

Rozpa nr 2

1 Commander @ 99 Pts
Lance; Dragon Armour; Shield; Ithilmar Barding, horse
Pure of Heart [0]

12 Archers @ 150 Pts
Longbow; Musician

5 Silver Helms @ 150 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Captain

Total Army Cost: 499

PS. W planach rozpy na 1000 i 1500 :wink:
Ostatnio zmieniony 31 mar 2007, o 00:00 przez HElfik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

pierwsze:
obrob rozpy, potem pogadamy :)
przyklady jak obrabiac masz w tematach przyklejonych
mod

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

ten commander jakis taki cienki - w sumie to nic nie wnosi do rozpiski.

a rozpiski sa porownywalne - choc ja bym wybral nr 2.. wywalajac 2 lucznikow i dajac jakies przedmioty bohaterowi :)
Obrazek

Awatar użytkownika
HElfik
Plewa

@ Zafael.
Obrobiłem rozpę. Jeśli nadal jest coś nie tak to prosze napisz co, bo już nie mam pomysłu co można wyciąć...

@Asassello
No i właśnie sam nie wiem co by tu można mu dać na te pkt...żeby nie to ograniczenie do 125 pkt na herosie to by dostał jeszcze Bow of Reaven. A tak to za cholere nie wiem co mu moznaby dac, żeby nie był statysta wyplacającym 3 ataki :?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

jak ma strzelac to reaver bow, jak walczyc to Sword of Might i Ench. Shield albo Helm of Fortune

chyba ze wymyslisz cos innego - np maga z Ring of Fury ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
HElfik
Plewa

No hełm brzmi ciekawie i już go wrzuciłem do rozpy :)

ale co do słomki to mam mieszane uczucia...Nie lepsza jest lanca? Daje to +2 S w szarży i jest przede wszystkim tańsza.

Ale jak doświadczony gracz twierdzi, że słomka lepsza, to chyba ją wrzuce kosztem championa w Silverach, bo nie mam co innego przycinac :wink:

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

wyciqales konie herosom - troszke za duzo, ale sam poprawie :)
reszta ok

jesli chodzio herosow - jak najtaniej na te pkt

zwykly barding bo kto ma Cie ogniem atakowac, enchanted shild albo reaver bow

jesli sie zmiesci to 2-3silver helms i2x bolty

Awatar użytkownika
Skolim
Mudżahedin

Post autor: Skolim »

BP można mieć bodajże jedną maszynkę. A bvardingu zywłego mieć nie moga (tylk Ithilniar czy jakoś tak :P ). Rospy ujdą aczkolwiek wystawiłbym coś bardziej ofensywnego. Może miast jedngo bolta 2 orły??
"Athel Loren nie ścierpi bytności no Człowieka, ni Orka, ni Krasnoluda, ni Zwierzoczłeka. Pierwszy krok wroga na świętej ziemi, będzie jego ostatnim"
Scarloc, Kroczący Śród Mgły z Athel Loren

Mam magiczne kamyczki ze Słowacji przynoszące szczęcie :P

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Post autor: Ice-T »

ja nigdy nie wiedziałem jak zrobić rozpę na bp ale kolega daro zawsze mnie wspomaga w trudnych decysjach i poradził eby grać kawaleria Chariot 2x5 sil. 10 archerów i BSB (bo HE jako jedyna armia może mieć BSB na borderze ze względu na intrygę)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

HElfik pisze:No hełm brzmi ciekawie i już go wrzuciłem do rozpy :)

ale co do słomki to mam mieszane uczucia...Nie lepsza jest lanca? Daje to +2 S w szarży i jest przede wszystkim tańsza.

Ale jak doświadczony gracz twierdzi, że słomka lepsza, to chyba ją wrzuce kosztem championa w Silverach, bo nie mam co innego przycinac :wink:
slomka to tylko propozycja ;) zalerzy jak chcesz.. na BP lanca moze okazac sie lepsza ;)

wersja ofensywna tez jest calkiem ciekawa.

tylko co do tego BSB to nie jestem pewien czy mozna wystawic, jesli tak o fajna opcja by to byla: + 1CR zawsze sie przyda
Obrazek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

opcja z BSB nie przejdzie, co będzie jeśli nie wyrzucisz na generała BSB? Masz na to szans 1 do 6, w innym wypadku nie bedziesz miał generała, wiec rozspa nielegalna.

Co do samej rozpiski, mozesz iśc w strzelanie, czyli bolec i co najwazniejsze bohater z rever bowem na piechote, z great weaponem, shieldem i heavy armourem, akurat wychodzi 120pkt (bo tyle chyba moze kosztować maksymalnie model??). Wtedy ostrzał masz mocny z cieższych rzeczy, a bohater moze bronić bolca, w razie czego ma 3+sava, albo siły 6. Do tego trzeba dorzucić oddziałłuczników, 10 wystraczy jako smusowa jendostka piechotna, która też coś zastrzzeli. Za reszte punktów dajesz 6 silverów z muzykiem i może z czempionem bo starcza punktów. Wtedy taki oddziamoze przywalić w uszczuplone siły wroga, 7 ataków z S5 i 6 z S3 moze coś uszkodzić.

Kolejnym pomysłem jest pójście w ofens, chociaż u HE jest taki problem, że trzeba mieć ten oddział piechoty, więc niech to będą łucznicy (najtańszym kosztem) zawsze skasująranke, czy oczyszczą pole z fastów. Kolej na generała, któy musi być szybki i dobry w uderzeniu, ten Twój commander z lancą jest dobry, jednak myśle, że daj mu hełm, gdyż jego strata oznacza autpamtyczna przegraną, gdyż 100pkt za generała i 100pkt za pure i sam jego koszt moze być nie do odrobienia, a save na 2+ z przeżutem pozwoli mu przeżyć wiele, chyba na tarze nie starczy, bo on musi kosztować 120pkt, a szkoda. Za reszte dajesz dwa oddziały silverów, jedną szóstke i jedną piatke, któemuś z oddziałowi dajesz muzyka.

Jednak jak sam widzisz ten ofens jest wątły, wolałbym tamten pierwszy defens, na pewno bedzie skuteczniejszy, gdyż na te pkt. mozesz wroga odstrzelić zanim dojedzie, bo strzelanie jest mocne.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
HElfik
Plewa

You must have a single Hero to lead the force, but this Hero may not be an Army Battle Standart Bearer
no to BSB odpada :?

dzięki za wszystkie rady. Jak kupie sobie charioty i znajde jakiegoś łosia, który zagra ze mna tyle bitew to je wypróbuje :wink:

Ale narazie zostaje taka wersja:

1 Commander @ 124 Pts
Lance; Dragon Armour; Shield;Elf Steed; Ithilmar Barding
Pure of Heart [0]
Helm of Fortune [25]

10 Archers @ 126 Pts
Longbow; Musician

5 Silver Helms @ 150 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Captain

Total Army Cost: 500

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

sztandar w silverach bym odpuscił, chyba, że wykombinujesz im punkty na war banner to wtedy okey :)
F.N.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Kosa pisze:sztandar w silverach bym odpuscił, chyba, że wykombinujesz im punkty na war banner to wtedy okey :)
to BP - nie ma magicznych bannerow :)
a u HE BSB moze by generale armii jesli sie go wylosuje ;)

HElfik, stowrzyles rozpiska prawie identyczna z ta, ktora ja gram na te smieszne pkt ;)
- dokladnosc co do herosa :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Adamdo
Chuck Norris

Post autor: Adamdo »

a jeśli nie wylosujesz bsb to co?? zasada jest że jak nie wylosujesz nikogo to musisz wybrac generała wg normalnych zasad

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

musi być wlosowany przez kostke, jasno musi ksotka pokazać, że to on ma być tym generałaem ianczej jest nielegalna rozpa.

Kminiłem już nieraz nad rospa na amłe punkty z kocuram i i tylko BSB, nie przeszło :/
F.N.

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

nawet jeśli BSB mógłby zostać generałem to tracąc go, oddajesz przeciwnikowi 300pkt :) (PoH, gen, bsb)

no ale kto co lubi... :wink:

Awatar użytkownika
Mućka
Chuck Norris

Post autor: Mućka »

BSB, nie może mieć poH'a

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

Mućka pisze:BSB, nie może mieć poH'a
ciekawa interpretacja... czy mógłbys to jakoś uzasadnić ?

Awatar użytkownika
Adamdo
Chuck Norris

Post autor: Adamdo »

może jak nie bierze sztandaru magicznego

ODPOWIEDZ