Stand & Shoot (aka strzele se)

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Stand & Shoot (aka strzele se)

Post autor: Lidder »

Mam kilka bardziej szczegolowych pytan na temat tej reakcji.

Wrzucam obrazek zrobiony w proshopie, aby zobrazowac sytuacje.
Obrazek
Bohater wyszarzowuje z oddzialu, ktory deklaruje stand and shoot. Z FAQ wiemy, ze strzaly sa kierowane w odzial, a nie w samego herosa. Jednak w tej sytacji oddzial nie posiada na tyle zasiegu, aby to zrobic. W kogo zostanie skierowany ostrzal?

Rodzi sie teraz kolejne pytanie. Od ktorego miejsca ucieka oddzial, ktory panikuje po zestrzeleniu odpowiedniej ilosci modeli(o ile panikuje)? Jest to miejsce, z ktorego zaczynal szarze(ale co wtedy z zasiegiem?) czy moze komicznie podczas szarzy?

Awatar użytkownika
Mike
Mudżahedin

Post autor: Mike »

Ad1 Nie widzę tutaj problemu. Strzelasz w pierwszym możliwym momencie, czyli na 12". Hity idą w herosa.
Ad2 Zależy jak było z zasięgiem od strzelających. Jak był w momencie deklaracji zasięg strzału to z miejsca deklaracji uciekają, jak musieli podejść to z miejsca w którym był wykonywany S&S mierzysz
Żaba pisze:P.S. aczkolwiek smok jest niewątpliwie absolutnym samcem alfa i przywódcą stada bez niego ani rusz... :mrgreen:
true
Bestialski_Brokuł pisze:(...)potem się okaże(...) Shadowblade to nie asasyn tylko nazwa firmy od mokrej roboty, która ostatnio przeprowadziła szeroką rekrutację :wink:

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Bohater wyszarzowuje z oddzialu, ktory deklaruje stand and shoot.
:shock:

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz

Post autor: Undead »

ad.1. nie mają zasięgu to nie strzelają...
ad.2.z miejsca z którego szarżują

Awatar użytkownika
Raptor
Kretozord

Post autor: Raptor »

strzelają w boh. jak nie maja zasięgu do unitu z którego wyszarżował.
Obrazek

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

Zasada jest prosta s&s wykonuje sie w tym momencie w którym cel jest w zasięgu, cyzli zanalogicznie hero rusza sie tak zeby wejsć w zasieg oddziału a potem wyłapuje wszytsko na klate. Tak samo jest z oddizłami.

Ksin
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Ksin »

To ja mam jeszcze takie pytanko do stand & shoot. Jeśli czempion oddziału ma broń strzelająca o mniejszym zasięgu niż reszta oddziału (np. thunderers z brace of pistols na czempionie) to kiedy wykonuje się stand & shoot ?
a) czy wykonuje się dwa razy - dla całego odziału wg standardowych zasada + dla czempiona na 8 calach
b) raz - na 8 calach i wtedy pozostała część oddziału ma plusy za bliski zasięg

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

hehe, sam pytałem o to ze 2 razy, wszyscy walą na 8 cali.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Dokladnie jak Byro napisal. Jakze sycace jest dostac z bliskiego zasiegu kusz mennghili , gdy ich szef ma pistolet :)

ODPOWIEDZ