VC 2250 bpr na smoku

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

VC 2250 bpr na smoku

Post autor: Kosa »

jako, że nowy bp odblokowuje drakenhoffa to bezwzględnie chce go wykorzystać, gdyż zawsze mi pasowal do mojej wziji armi :twisted:

Vampire Lord @ 645 Pts
Magic Level 2; Necromancy
The Martialle: Red Fury [50]
The Bestialle: Infinite Hatred [25]
Sword of Might [15]
Flayed Hauberk [25]
Cursed Book [20]
Wristbands of Black Gold [30]
Zombie Dragon

Wight King @ 257 Pts
Battle Standard Bearer; Barding; Lance; Heavy armour; Shield
The Drakenhof Banner [125]
Skeletal steed

Necromancer @ 105 Pts
Magic Level 1; Necromancy; Knows 1 Necro Spell
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

20 Zombies @ 84 Pts
Musican

24 Skeleton Warriors @ 237 Pts
Light Armour; Shield; Standard; Musician
War Banner [25]
Skeleton Captain

10 Crypt Ghouls @ 80 Pts

9 Black Knights @ 329 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard
Banner of the Barrows [45]
Hell Knight

5 Fell Bats @ 100 Pts
3 Fell Bats @ 60 Pts

1 Varghulf @ 175 Pts
1 Varghulf @ 175 Pts

Casting Pool: 5
Dispel Pool: 4
Models in Army: 77
Total Army Cost: 2247

Myśle, że regenka w takiej rozpie nie jest obrzydzajaca aż tak dla przeciwnika, gdyż jak jakiś BK spadnie (szczególnie czempion) to mala szansa na ponowne jego wskrzeszenie, a klimat na pewno drakenhof tutaj daje. Rozpa jest zróżnicowana i wydaje mi się, że fajna, gdyż tylko nietoperki i vargi się powtarzają.
Mam dwa silne blokery, szkielety i BK, dobre uderzenie w postaci smoka oraz BK i vargulfów na śmieci. Szkoda, że nie ma wilczków, byly w pierwszej wersji kosztem nekromanty, zaś lord nosil periapta, 2 scrolle, save na 2+ i ognistą lance, aczkolwiek teraz jest zabezpieczony przed śmiercią calkiem nieżle. Co myślicie?
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Fojtu
Mudżahedin

Post autor: Fojtu »

az sie prosi o walking death na lordzie a poza tym ciezko cos jeszcze wymyslec #-o

Hinom
Plewa

Post autor: Hinom »

Trochę słaby defens magiczny tylko 2 ds i 4 dd Ale fajna niespotykana :D

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

masz 5 slotow hero teraz zajetych ;) smok zajmuje slot, drakenhoff zajmuje slot i 3 characterow ;)

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

@ Fojtu
racja, prosi się tylko nie bardzo jest co przyciąc... można szkielety, ale je wlaśnie przyciolem na rzecz 2x5 wilków, zaraz zeedytuje. Jednak myśle, ze chodząca śmierć nie jest aż tak potrzebna na lordzie, raczej w duże rzeczy nim nie bede się aż tak pchal, gdyż jakiś SD, bloodzio, seeker, czy smok DE dość latwo mogą zabić lorda. Ma jednak tylko save na 2+ i raz trafianie na 5+. Dlatego on sluży jako rozlupywacz oddzialów, zaś WD aż tak tutaj nie jest potrzebne bo powinien naklepywać tyle woundów aby od razu brejkować, a to cenne punkty są.

@Hinom
wiem o tym, ale to można dosć latwo zmienić... pozbywając się cursed booka na scrola. 3 scrolle myśle, spokojnie już starczą i nie wiem czy tak nie zrobie. Gdyż ksiązka, to obrona przed innymi wymiataczami w ostatecznosci jak dojdzie do zwarcia, musze troche tym pograć sam i zobaczyć jak magia mnie boli, ale niewątpliwie caly ognisty arsenal magiczny robi tutaj niezlą rzeż, dlatego warto nad tym 3 scrolem się zastanowić.

edit: Shino, kutwa nooo :P
rzeczywiście.
Nekromanata out :P
F.N.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

zmieniona rozpa przez Shina, który zniszczyl mi koncepcje :(

1 Vampire Lord @ 655 Pts
Magic Level 2; Necromancy
Balefire Spike [10]
Nightshroud [20]
Dispel Scroll [25]
Black Periapt [15]
Wristbands of Black Gold [30]
The Martialle: Red Fury [50]
The Bestialle: Infinite Hatred [25]
Zombie Dragon @ [275] Pts

1 Wight King @ 257 Pts
Battle Standard Bearer; Barding; Lance; Heavy armour; Shield
The Drakenhof Banner [125]
Skeletal steed

5 Dire Wolves @ 40 Pts
5 Dire Wolves @ 40 Pts

20 Zombies @ 80 Pts

24 Skeleton Warriors @ 237 Pts
Light Armour; Shield; Standard; Musician
War Banner [25]
Skeleton Captain @

10 Crypt Ghouls @ 80 Pts

9 Black Knights @ 329 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard
Banner of the Barrows [45]
Hell Knight

5 Fell Bats @ 100 Pts
4 Fell Bats @ 80 Pts

1 Varghulf @ 175 Pts
1 Varghulf @ 175 Pts

Casting Pool: 4
Dispel Pool: 3
Models in Army: 87
Total Army Cost: 2248

Jest hardkorowo bo jeden scrol, ale 4 DD, więc moze się uda, ale za to więcej śmiecia.
Zawsze można pozamieniać przedmioty na lordzie aby mial 2 scrole.
F.N.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Wywalił bym chyba kilka batów i dał więcej psów. Musisz mieć jak najwięcej wystawień.

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Xet ma Racje.
Za wartość 3 batów masz dodatkowy fast lub po obcinkach nawet 2 skminisz.

Tylko szanowny kolego - rozpa dostaje ostro w czape jezeli to przeciwnik zaczyna.

A tak poza tym ok.

Awatar użytkownika
Paczek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Paczek »

1 DS i 4 DD wyglądają jednak słabiutko... Wpadasz na skaveny i nie ma już co z Ciebie zbierać ,jezzaile i elektrycy robią z Twojego woja pizze :roll:
Ja gram czymś podobnym ,ale mam 2 DS i 6 DD ,dlatego ostatnio na turnieju wyciągnąłem 12:8 ze skavenami na 40 jezzailach :shock:

A na smoku jednak bardziej hardcorowo bym wziął Ws 4+ i głupote. Wtedy spokojnie szarżujesz na inne smoki ,bloodzie itd. A nawet czasem możesz dać im się zaszarżować (cursed book i trafiają na 6+ 8) ) wtedy robisz z nich sieczke. Walking death też by się przydał ,to tylko 25 pktów ,a naprawdę ,czasem ratuje dupsko ;)

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Necromanter »

To gracz skaveński musiał mieć niebywałego farta, że cokolwiek ugrał. 40 jezzaili to free frag jak się patrzy. Zresztą jak się dobrze będziesz zasłaniał to błyskawice można wpuszczać, wkońcu skaveny wykończą się same.

Co do obrony magicznej to ja uznaje dwa podejścia. Pierwsze to wpieprzyć w rozpę milion DD i jeszcze więcej scrolli, tylko po co?? Lepiej jest mieć więcej mobinych oddziałów i zabijać magów w oddziałach. Od 2-3 tury powinieneś dawać radę blokować magię. Zamień co się da na psy i będzie gitara.

pzdr
PiotrB pisze:Oczami wyobraźni widzę te tłumy i uśmiechniętego Sola podającego kiełbaskę ...eh ...bezcenne :)

Awatar użytkownika
Shyym

Post autor: Shyym »

Na lorda koniecznie walking death, zdychać przez ten 1 cr jest głupio :D
Korona by się zdała, głupota na ld 10 to fikcja :]
Co do ofensa wywaliłbym jeszcze zombie i szkielety, dał na ich miejsce ghule do oporu i za pozostal pkt. wcisnal wilki
A co do drakenhoffa... jak trafisz na empire albo HE to jesteś usmażony :/

Awatar użytkownika
Paczek

Necromanter pisze:To gracz skaveński musiał mieć niebywałego farta, że cokolwiek ugrał. 40 jezzaili to free frag jak się patrzy. Zresztą jak się dobrze będziesz zasłaniał to błyskawice można wpuszczać, wkońcu skaveny wykończą się same.

Co do obrony magicznej to ja uznaje dwa podejścia. Pierwsze to wpieprzyć w rozpę milion DD i jeszcze więcej scrolli, tylko po co?? Lepiej jest mieć więcej mobinych oddziałów i zabijać magów w oddziałach. Od 2-3 tury powinieneś dawać radę blokować magię. Zamień co się da na psy i będzie gitara.

pzdr

Free frag ? Ciekawe pod jakim względem dla takich VC to jest free frag... Pieski giną od stand and shoot ,jedynie fell baty ,ale 3 to za mało. Tyle jezzaili w ciągu jednej tury wsiorbuje Ci smoka ,i może nawet lorda.
Chętnie bym zobaczył jak kolega Necromanter "gromi" taką armię skavenów...

Nie zawsze da się zasłonić large targeta..na którym opiera się cała armia...

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Spoko jak będziesz na drakonie to możemy potem coś takiego zagrać no problem. PS jezzaile muszą zdać feara na 5 :D
PiotrB pisze:Oczami wyobraźni widzę te tłumy i uśmiechniętego Sola podającego kiełbaskę ...eh ...bezcenne :)

Awatar użytkownika
Paczek

Ok ,postaram się być.
Na 8 czy tam 9 od lorda :)

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Jak już na 7 od warlorda,ale kurcze jaki spam tu poleciał :D

Awatar użytkownika
Paczek

No może ,ale pamiętam ,że zdał :(
Dobra ,koniec tego spamu :lol2:

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

A co zrobisz ze slannem ciskającym beast cowers na 5/6 kościach co turę?

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

O ile mi wiadomo jestem osoba, ktora najdluzej i najczesciej w Polsce grywa VC na smoku, wiec pozwole sobie na kilka uwag. :)
Paczek pisze: 1 DS i 4 DD wyglądają jednak słabiutko... Wpadasz na skaveny i nie ma już co z Ciebie zbierać ,jezzaile i elektrycy robią z Twojego woja pizze :roll: Ja gram czymś podobnym ,ale mam 2 DS i 6 DD ,dlatego ostatnio na turnieju wyciągnąłem 12:8 ze skavenami na 40 jezzailach :shock:
Takie Skaveny sa turbo trudne dla VC na smoku. Masz pod gorke pod kazdym wzgledem. Dlatego gratuluje dobrego wyniku.
Paczek pisze:A na smoku jednak bardziej hardcorowo bym wziął Ws 4+ i głupote. Wtedy spokojnie szarżujesz na inne smoki ,bloodzie itd. A nawet czasem możesz dać im się zaszarżować (cursed book i trafiają na 6+ 8) )
Glupota - nie. Nie zdasz jej w kluczowym momencie. Nie wolno tak ryzykowac.

Nawet bardzo wykoksowany Vampire Lord na Smoku nie bierze na klate ani Stardragona, ani tym bardziej bloodzia. Cursed book chroni tylko lorda (jest trafiany na 6+), ale pieta achillesową dalej pozostaje smok, ktory jest trafiany tylko na modyfikatorze -1, czyli w tym przypadku na 4+. To wystarcza, by mocno nadgryzc smoka - lord sie sypie z wyniku walki. Testowałem wiele pojedynkow ze stardragonem i bloodziem - w zdecydowanej wiekszosci nasz lord sie sypie. Na klate mozna wziac ewentualnie smoka welfickiego, albo Asarnila. Ja bym juz nie ryzykowal nawet delfickiego smoka - hate moze sie okazac zbyt pomocny dla defla.
Paczek pisze:Walking death też by się przydał ,to tylko 25 pktów ,a naprawdę ,czasem ratuje dupsko ;)
Walking Death jest obowiazkowy. Tak samo jako eternal hatred. Pozostale 50pkt w blood linach mozna wydac na kilka sposobow:
- Master of Black Arts (ulepsza magie)
- Red Fury (zwieksza skutecznosc uderzenia, ale to czesto jest juz przesada, wystarczy hate)
- Avatar of Death + Dark Acolyte - dodatkowy poziom poprawia magie a zbroja kombuje sie z entchanted shield, oraz daje dwuraka, jesli lord spadnie ze smoka (a mial np. balefire spike)

Kazde zlozenie ma swoje plusy.
ksuM pisze:A co zrobisz ze slannem ciskającym beast cowers na 5/6 kościach co turę?
To jest problem. Obrona magiczna jest bardzo wazna. Ja stawiam na 2DS+7DD, lub 3DS + 6DD. Nie ma co na tym oszczedzac.

Rozpa wydaje mi sie calkiem w porzadku. Ja bym tylko zwiekszyl direwolfy do 6 z championem i wywalil szkiele, bo te nie nadaza za reszta armii, nie sa dla niej zadnym wsparciem i podporą. Lepiej sprawdzaja sie oddzialy ghouli.

No i Nightshroud nie jest taki cudowny dla wampa na smoku, bo dziala tylko przeciwko modelom pragnacym zaatakowac wampira. Smoka mozna atakowac normalnie a to oznacza, ze nasza pieta achillesowa jest dalej nieoslonieta. Lepszy Flayed hauberk, lub Entachanted Shield + HA.

Slaboscia tej rozpy jest symboliczna obrona magiczna, ale to koszt posiadania DB na Wightlordzie. Faktycznie czesto moze byc tak, ze beast covers zatrzyma smoka na cala bitwe.
Obrazek

ODPOWIEDZ