Sword of Might: The blade confers
upon the character who fights with it +1
Strength when rolling to wound. (w podręcznikach rasowych wygląda to jeszcze lepiej, weapon, +1 Siły)
tak więc nie widzę powodu coby miał nie zwiększać siły czarów
tak naprawdę kluczowy jest zapis że jest to broń, a broni używamy w HtH (chyba że strzela),
bo jak się uprę to będę mógł bić lifetakerem w HTH, mając magiczne ataki
Zaba chyba Ci sie pomylilo bo caly czas te sam przyklad dajesz. My nie rozkminiamy czy z SoM curling ma +1 siły tylko to czy przerzuty z broni liczą się do wszystkich obrazen zadawanych przez model . Mi tez to sie wydaje troche naciagane ale nie widze zapisku ktory by tego zabranial.
nic mi się nie pomyliło - idąc Waszym (bądź Shino) tokiem rozumowania słomka też daje bonusy... podałem ten przykład bo chciałem pokazać puszkę pandory która jest otwierana - pytanie po co ?
dobra : ) ale to że ujęli tak opis tego mieczyka a nie inaczej świadczy albo o tym że ;
a) są idiotami którzy nie umieją pisac zasad do własnej gry
b) w zamyśle autora faktycznie miał pozwalać na reroll wszystkich woundów
mimo iz jest prawie pewne że chodzi o a) to tylko nasze domysly więc pozostaje grac zgodnie z zasadami
więc mieczyk wlatuje do mojej rospy : )
podanie przykładu że inne mieczyki mają wyraźnie zaznaczone " blows '' " when fighting with" "who fights with it"
a w rending swordzie takiego zapisku nie ma co tylko potwierdza teorie Shina
Czy naprawdę uważasz za konieczne uściślenie, że wszystkie opisy broni w AB mają znaczenie zbieżne co do dostawania bonusów z opisami broni z RB. Dla mnie to jest podstawa.
Innego wyjścia sobie nie wyobrażam.
że wszystkie opisy broni w AB mają znaczenie zbieżne co do dostawania bonusów z opisami broni z RB
że co ?
tak chcesz ując to uściślenie ?
na jakiej podstawie?
ja mówie tylko (po raz kolejny) ze Phil Kelly to niezły mosiek , który nie powienien dostać do pisania nawet podręcznika do ogrów a dostał do chaosu.
uważam że powienien miec przezut woundowania krzyku poprostu, bo bronie dzielą się na strzeleckie i walczące - nie mamy sprecyzowane czy ten mieczyk odnosi się tylko do napierdzielania czy też ataków strzeleckich ( stymuluje umysł strzelca - dodaje furii krzykowi cokolwiek)
Totalny debilizm. Po was bym się tego chłpaki nie spodziewał. Wydawało by się gracze ze starzem a takie bzdury próbujecie forsować...
W Empire chociażby ten zapisek jest już od lat:
Sword of Justice
"The bearer can re-roll failed rolls to wound"
Biting Blade
"Weapon; -1 armour save"
Dając dla maga mamy re-rollowaną cometę lub cometę z armour piercing ? Czy dając to dla inżyniera i wsadzając go do helki mamy helkę z -4 armour save ? ;p
A zapis w podręczniku a propos zasady jest zapewne tam gdzie jest napisane, że close combat weapons używa się w walce wręcz (o ile zapisek "close combat weapons" nie jest dla kogoś na tyle wyraźny, że chce go uzywać w strzelaniu )1