Witam.
Jednorzędowy oddział 5 black knightów z dwoma charakterami oberwał szarżę w bok.
Z wyniku walki sypią się black knighci, charakterzy żyją.
Co zrobić w takiej sytuacji? Bohaterowie nie mogą tworzyć dalej unitu. Jeszcze głupiej by było, gdyby któryś z nich miał wylecieć z walki. Nie mogą też stać w takiej formacji, tj, sytka się jeden, a drugi jest obok niego (i tym samym nie styka się z oddziałem atakującym) bo wtedy byliby unitem. Skoro chcemy żeby ten drugi hero był w cc, to może trzeba go rpzesunąć "za" pierwszego hero, żeby obaj wbyli w styku z atakującym?
Niezależnie od odpowiedzi jak ich dostawić, co z sypaniem w takiej sytuacji?
Szukałem odpowiedzi w RB - nie znalazłem, a każde rozwiązanie które mi przychodzi do głowy jest mniej lub bardziej niezgodne z zasadami...
pozdrawiam
Furion
CC i bohaterowie w oddziale
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
odzpowidz jest niezwykle prosta 
masz cos takiego
H|H|B|B|B|inny
1|2|K|K|K|oddzial
po sypaniu masz cos takiego:
H|H|inny
1|2|oddzial
hero 1 jest wiec nie zaangazowany w walke wrecz i wychodzi z niej. Nie jest w praktyce w stanie sie do niej dostawic...

masz cos takiego
H|H|B|B|B|inny
1|2|K|K|K|oddzial
po sypaniu masz cos takiego:
H|H|inny
1|2|oddzial
hero 1 jest wiec nie zaangazowany w walke wrecz i wychodzi z niej. Nie jest w praktyce w stanie sie do niej dostawic...
Nie jest to do końca zgodne z zasadami.
"the unit engaged in combat cannot charge, move, use missle weapons untill one side is destroyed or forced to flee"
"if a unit in a single line is engaged from its flank, removing casualties could force some units to lose contact. In these rare cases move these units forward to keep contact with enemy models"
Jest również mowa o tym, że jeżeli po fazie combatu nie stykasz się już z wrogiem to wylatujesz z walki
Bohaterowie tworzą oddział do końca danej fazy (US) Skoro tworzą oddział do końca fazy, to ich "oddział" pozostaje w styku z wrogiem, więc nikt wylecieć z walki nie może.
Tak więc wracamy do pytania: co zrobić w tej sytuacji?
pozdrawiam
Furion
"the unit engaged in combat cannot charge, move, use missle weapons untill one side is destroyed or forced to flee"
"if a unit in a single line is engaged from its flank, removing casualties could force some units to lose contact. In these rare cases move these units forward to keep contact with enemy models"
Jest również mowa o tym, że jeżeli po fazie combatu nie stykasz się już z wrogiem to wylatujesz z walki
Bohaterowie tworzą oddział do końca danej fazy (US) Skoro tworzą oddział do końca fazy, to ich "oddział" pozostaje w styku z wrogiem, więc nikt wylecieć z walki nie może.
Tak więc wracamy do pytania: co zrobić w tej sytuacji?

pozdrawiam
Furion
Potem przestają tworzyć oddział i okazuje się, że jeden heros jest w walce, a drugi nie.Bohaterowie tworzą oddział do końca danej fazy (US) Skoro tworzą oddział do końca fazy, to ich "oddział" pozostaje w styku z wrogiem, więc nikt wylecieć z walki nie może.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.