Szybkie pytania
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Re: Szybkie pytania
albo za krótko w nim trzymałeś figurki
moje się moczyły jakieś 2 miechy
-
- Chuck Norris
Mam pytanko:
Jak nakładacie wikol na podstawkę? Bo ja patyczkiem ,a on mi na bokach zostaje i babra np. skałki. Pomocy!
Jak nakładacie wikol na podstawkę? Bo ja patyczkiem ,a on mi na bokach zostaje i babra np. skałki. Pomocy!
Pędzlem , na pewno masz jakieś zużyte grubsze pędzle takie koło rozmiaru 4-5
Wikol to klej wodny wiec możesz tez go rozcieńczyć wodą , ale nie za bardzo i nakładać go pędzlem wtedy trafi tam gdzie powinien
Wikol to klej wodny wiec możesz tez go rozcieńczyć wodą , ale nie za bardzo i nakładać go pędzlem wtedy trafi tam gdzie powinien
a jeżeli nie masz takowego pędzelka to kawałeczek cienkiej balsy też daje radę
W podręczniku do Wood Elfów jest napisane tak: PłASZCZ -NA podkład z Chaos Black nałóż warstwę Dark Anglr Green .Rozjaśnij płaszcz przy użyciu Camo Green, a następnie Bleached Bone .
I zasadnicze pytanie do Was , jak to zrobic ? Rozjasnij .. tzn. jak rozjasnic ? Mogłby mi ktos napisac jak to zrobic krok po kroku ? Byłbym wdzięczny .
I zasadnicze pytanie do Was , jak to zrobic ? Rozjasnij .. tzn. jak rozjasnic ? Mogłby mi ktos napisac jak to zrobic krok po kroku ? Byłbym wdzięczny .
-
- Chuck Norris
Masz czarny podkład. na figurce. OK.
Pokrywasz płaszcz dark angel green. OK.
I teraz coraz jaśniejszymi odcieniami zieleni, pokrywasz coraz bardziej wystające elementy, aż dojdziesz do najbardziej jasnego( granice sam ustalasz) którym tylko leciutko pokrywasz wystające elementy( te najnajnajjaśniejszego)
Pokrywasz płaszcz dark angel green. OK.
I teraz coraz jaśniejszymi odcieniami zieleni, pokrywasz coraz bardziej wystające elementy, aż dojdziesz do najbardziej jasnego( granice sam ustalasz) którym tylko leciutko pokrywasz wystające elementy( te najnajnajjaśniejszego)
GW w poradnikach malarskich głupoty pisze. Jak masz bazę dark angels green to dodaj do tego trochę białego (na palecie oczywiście) i pomaluj wystające fałdy płaszcza.Dodaj jeszcze więcej białego i pomaluj już same rogi fałd i będzie ładnie wycieniowane. Na to zielony albo czarny wash i będzie ok.
-
- Chuck Norris
Pomyśl trochę... Tak to możesz szaty plague monkom malować, nie leśnikom ...
catachan green + blanched bone polecam do elfów
kliknij tak mi wyszły
kliknij tak mi wyszły
Kolejna krótka piłka... Z czego zrobiłeś cięciwy elfom na fotach z Twojego linka?
z cienkiej nici, tylko zwróć uwagę na to czy się przydatkiem się nie siąpi tzw nie rozdwaja, najlepiej jak użyjesz jakiejś z domieszka sztucznego włókna
przepis jest taki
zawiązujesz supełek na jednym końcu
bierzesz klej szybkoschnący najlepiej jakiś rzadki delikatnie zaklejasz ten supełek , delikatnie zawiązujesz z drugiej strony i tez go zalewasz klejem
czekasz chwile i ucinasz nadwyżki materiału
ze strzałą
najpierw wycinasz delikatnie rowek na strzale i przyklejasz ja do nitki, następnie przyklejasz strzałe do łuku poczekaj aż klej zwiąże po czym postępujesz jak wyżej
pamiętaj aby strzała naturalnie napinała cięciwę
pozostaje mi życzyć ci powodzenia bo nagimnastykować się trochę będziesz musiał
przepis jest taki
zawiązujesz supełek na jednym końcu
bierzesz klej szybkoschnący najlepiej jakiś rzadki delikatnie zaklejasz ten supełek , delikatnie zawiązujesz z drugiej strony i tez go zalewasz klejem
czekasz chwile i ucinasz nadwyżki materiału
ze strzałą
najpierw wycinasz delikatnie rowek na strzale i przyklejasz ja do nitki, następnie przyklejasz strzałe do łuku poczekaj aż klej zwiąże po czym postępujesz jak wyżej
pamiętaj aby strzała naturalnie napinała cięciwę
pozostaje mi życzyć ci powodzenia bo nagimnastykować się trochę będziesz musiał
-
- Chuck Norris
Kolejne "podstawkowe" pytanie:
Najpierw zrobić całą podstawkę i przykleić figsa, czy najpierw figs, potem piasek
Najpierw zrobić całą podstawkę i przykleić figsa, czy najpierw figs, potem piasek
ja robię oddzielnie podstawkę i model
modele zazwyczaj pinuje i na koreczkach mocuje bo lepiej się wtedy maluje ( ale się zrymowało )
więcej roboty ale można fajnie wtedy podstawke wymodelować i bezproblemowo pomalować
modele zazwyczaj pinuje i na koreczkach mocuje bo lepiej się wtedy maluje ( ale się zrymowało )
więcej roboty ale można fajnie wtedy podstawke wymodelować i bezproblemowo pomalować
- quidamcorvus
- Niszczyciel Światów
- Kontakt:
Jeśli mocujesz figurkę na pinach (lub magnesach) to spokojnie możesz wykonać całą podstawkę, a później przykleić model. Nie ma ryzyka, że pobrudzisz model w czasie malowania podstawki. Mocowanie figurki do gotowej podstawki na samym kleju jest dosyć ryzykowne, bo model może odpaść.Rogatyszczur pisze:Kolejne "podstawkowe" pytanie:
ja tam nie pinuje...Rogatyszczur pisze:Kolejne "podstawkowe" pytanie:
najpierw przyklejam figsa, potem "piasek", maluje figurkę, a na koniec podstawkę (chyba że to drybrush to piasek pierwszy )
do moich prymitywnych zastosowań się sprawdza