Back to the game! 8)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Qba
Chuck Norris

Back to the game! 8)

Post autor: Qba »

Czołem,
miałem 3 letnią przerwę w WFB. Za namową znajomych planuję jednak wrócic (mówią wprawdzie, że 2x do tej samej rzeki etc.. no ale ;) )
Przyznam szczerze, że wypadłem troszkę z obiegu i ciężko mi aktualnie na coś się zdecydowac.
Chciałem poznac Waszą opinię - w co zainwestowac - w jaką armię?
Z pewnością nie chcę grac krasnoludami (brzydzę się totalną defensywą), chciałbym zagrac ciekawą ofensywną armią, którą trzeba kombinowac na polu bitwy. Niestety odpada VC (po prostu jakbym miał kupowac jeszcze raz te same jednostki, które sprzedałem z takim bólem 3 lata temu to..).
Jak to wygląda w aktualnej edycji? Czym tu grac? :)
PS Mam nadzieję, że temat nie jest wybitnie idiotyczny.. :wink:

Awatar użytkownika
warkseer
Wodzirej

Post autor: warkseer »

Wybierz Skaveny, trzeba kombinować, da radę pograć i defens i ofens, no i niebawem będzie wychodził nowy podręcznik.
Obrazek

Qba
Chuck Norris

To jeszcze nie ma?
Kiedy ma wyjśc i czy są jakieś pogłoski czego się można będzie spodziewac?
W ogóle - może ktoś podsumowac jakie są nowe podręczniki a co jedzie jeszcze na starych zasadach?
Wiem o VC, Imperium, gobosach i chyba chaos.. Reszta jeszcze 6 edycja?
Jak sobie aktualnie radzi Imperium? Jaki to typ armii?
Aha - raczej nie będę grał Bretonią ani lizakami - moja małżonka stanowczo protestuje (kłócic sie z nią nie mogę bo to ona maluje ;) )

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Skaven bym nie kupował. Wyjdzie nowy podręcznik i możliwei że armią będzie się grać zupełnie inaczej.

Jeżeli chodzi o wybór armii "ofenywnej" to polecić mogę Chaos Warriors oraz High Elves. Mało modeli, a ofens na smoku wciąż działa. Można też spróbować złożyć ofensywne DE (obecnie bardzo mocno armia) choć przez ich wyjechane w kosmos zasady kusz armia strzelecko-kitrająca zdaje się być bardziej popularna i trochę mocniejsza.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
ANtY
Kretozord
Kontakt:

Post autor: ANtY »

Imperium, demony, chaos, lizaki, de, wampierze, orki i haje to chyba wszystko z 7 edycji. No i niby krasie ale to 6,5 edycja ;)
Skavenybędą miały nowego AB jeszcze w tym roku prawdopodobnie.

A chaos jest fajny :D

Qba
Chuck Norris

Przyznam, że czytając tu i tam (a także biorąc pod uwagę ilośc kasy jaką należy zainwestowac) skłaniam się póki co ku demonom. Ładne figsy, mocny ofens... Dobry wybór?

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Post autor: cobra651 »

Demony to obecnie dość mocna armia. Pytanie, ile tej kasy chcesz zainwestować na starcie w jednostki tej armii, bo tam plastikowych regimentów nie ma zbyt wiele, zaś po ostatniej podwyżce GW ceny metalowych biją po kieszeni i to bardzo (choć zawsze zostaje allegro lub jebay). To już taniej wyjdą Ci kosztowo wojownicy chaosu, a jak wspomniał już wyżej któryś z przedmówców nadają się do budowania armii ofensywnych.

Qba
Chuck Norris

No więc myślałem o początkowym złożeniu czegoś na jakieś 1500-1800pkt (bez drogich lordów) - 2-3 bohaterów, w corach khon i furie, ze 2-3 paczki psów no i flamersi.. Obrzydliwie nieklimatycznie (połączenie Tzeentcha i Khorna) no ale z tego co widzę by to było grywalne trzeba iśc na kompromisy.. Koszt naprędce podliczony to jakiś max 500zł (a więc dopuszczalny przeze mnie). W dodatku mamy alternatywne figsy, często tańsze no i do demonów wybór jest..

Awatar użytkownika
ismael
Wodzirej

Post autor: ismael »

Demony to obecnie dość mocna armia
:) Dość mocna, a dokładniej najmocniejsza.

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Wiem o tym :lol2: bardzo dobrze, ale można w walce z nimi zawsze liczyć na a)szczęście (tzn. fart w rzutach kośćmi) b) nato że przeciwnik będzie początkujący (co się zdarza) c)na życzliwych sędziów i ich uściślenia.

Dwa razy miałem przyjemność obserwować co ta armia potrafi. Gostek od demonów grał na wronie, horrorach, scremerach, a resztę armii stanowiły jednostki boga krwii (chyba psy). Przeciwko niemu wystąpił gościu z lęsniakami na dwóch brokułach i dużej ilości łuczników (nie pamiętam dokładnie co tam było jeszcze, ale chyba fasty i driady). Albo miał gracz demonów szczeście, albo gdzieś zwałował po drodze, bo po trzech turach brokułów już nie było na stole, podobnie jak większości bohaterów leśnych. Wynik to masakra jaką zadał WE.
Drugim razem obserwowałem jak koleś grał z DE. I ta bitwa mi się podobała, bo do końca nie wiadomo było kto wygra. Gracz DE miał dwie hydry, BG z tym śmiesznym ASF, dużą ilość harpii (coś koło 40), Mengili, i prawie same czarusie, a przytym dość czesto rzucał ifki, co wybitnie pomagało mu przerzedzić szeregi demonów. Mimo to przegrał, ale demony miały tylko małe zwyciestwo. Gdyby nie pech w przedostatniej turze, jak gościowi padły dwie hydry, wynik wyglądałby może inaczej. Czyli dobry gracz ma szanse z armią demonów wygrać.

Awatar użytkownika
Michał
Falubaz

Post autor: Michał »

Jezeli chcesz pokombinowac w trakcie walki to Demony nie sa wtedy najlepszym wyborem. He, chaos warriors i DE tu trzeba troche pomyslec na pewno.
AND THEY SHALL KNOW NO FEAR

KOLEJNY PUNKT DLA NAS !!! BWT KOCHANA !!!!
Cosmo pisze: 19 sie 2014, o 20:33 BTW gdzie spia Ci co nie chodza spac przed polnoca? Jakies zwierzeta z Nemezisu, BWT, Front..?

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Dlatego nie bedę grał nigdy Demonami, ani VCetami, bo nie lubię PG i tzw. parcia na szkło za wszelką cene, a tak te armie w moim mniemaniu są najcześciej wykorzystywane. Ja lubie obserwować minę moich przeciwników (te przerażenie w ich oczach), jak wykładam się z figurkami jakieś armii z którą są nieograni (taka Chadecja, czy TK lub Psy) i choć z reguły przegrywam to i tak się świetnie bawie, bo to przecież tylko hobby.

Qba
Chuck Norris

no cóż.. wcześniej grałem VC, teraz sklaniam się ku demonom.. wychodzi na to, żem powergamer z parciem na szkło ;)
Poważnie rzecz biorąc jednak nie wydaje mi się by VC było (przynajmniej gdy ja grałem) PG.. teraz to już w ogóle nie mam pojęcia.. A demony.. hmm dostałem w spadku resztki armii Tzeentch'a (wrona, screamery, hero + hero na dysku i te z rarów ;) ). Siłą rzeczy będzie mnie to najmniej kosztowało, a między innymi o to chodzi.. wszak to tylko hobby.
I jeszcze jeden isotny powód. Figurki bedzie malowała małżonka ma, która nie lubi monotonii (5 pack'ów clane rat'ów czy podobne extremum zakończyłoby chęć współpracy ze strony mojej połowicy)
HE i DE trzeba pomyśleć? tylko w którym momencie? bo 2 etapy bitwy - przy rozpisce i na stole to zupełnie inny ciężar gatunkowy i raczej skłaniam się ku temu drugiemu, niż analizowaniem przewagi jednego magic item'a nad drugim. A na stole przy ofensywnej armii (jaką demony są bez wątpienia) kombinować trzeba zawsze. Przynajmniej takie mam wspomnnienia sprzed 2-3 lat chyba aż tak wiele się nie zmieniło :wink:
I jeszcze jedno - nie nastawiam się na podróżowanie po kraju by ciułać punkty do ligi. Mam u paru kolegow, którzy wciąż lubią sobie pograć i zamierzam im troszkę poprzeszkadzać w tej piaskownicy :wink:

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Qba nie odbieraj mnie jako jakiegoś fanatyka Warhamca (choć do niego mi już niedaleko :wink: ) i wroga powergamerów. Powiem Ci szczerze że się twojej połowicy nie dziwie (czeka mnie jeszcze do pomalowania horda goblinów i szlag mnie trafia jak widzę ile jest tych figurek, dlatego zostawiam sobie tą armię na koniec). I tak masz dobrze że Ci żona pomaluje, moja to jak widzi że robie coś z figurkami to omija mnie szerokim łukiem i malować się jej niechce :cry: . Zrozumiałe jest że jak masz figurki danej armii to będziesz ją zbierał, wiec się już nie dziwie że zaczynasz od demonów. Ja z racji tego że mieszkam na wsi i połowa moich sparing partnerów nie ma czasu grać (min. mój brat), gram z tą cześcią która go ma. Pech w tym że jako przeciwników mam zawsze HE i WE, bo trzeci który zbiera DE gra zazwyczaj jakąś moją armią. Gramy przeważnie duże bitewki (od 3k wzwyż), i stwierdzam że kombo tych armii potrafi załatwić większość moich armii. Narazie udało mi się wygrać TK w sojuszu z OK, ale bitwa i tak była ciężka i prawie cała armia OK poszła pod noż (treemani i WD robią swoje). Sojusz WOCH i Chadecji zakończył się również przegraną, podobnie jak krasi z Bretonią. Ostatnią gdy graliśmy sojuszem krasi z Psami Wojny, to już dostaliśmy od nich masakrę. Napewno ma na to wpływ moja skłoność do wyrzucania dubletów, oraz jak mówisz kwestia rozpisek, ponieważ lubie próbować różne warianty i itemy, a też lubie grać ofensywnie, podczas gdy się oni zazwyczaj bronią i czekają jak do nich dojdziemy, efektem tego są przegrane :lol2:, ale i tak jest super, bo to hobby jest przecież aby się rozluźnić i odstresować. Typowe objawy PG zaczynam obserwować u moich przeciwników, ale to dobrze, przynajmniej gry są ciekawsze. Wiec nie gniewaj się i życze powodzenia

Qba
Chuck Norris

Panowie. Powiedzcie czy ja mam dziwne wrażenie czy też demony to aktualnie najbardziej nielubiana armia WFB w Polsce? :D
PS. Pamiętam, że gdy byłem na Krakonie dawno temu (jak jeszcze Krakon istniał) - rządził wówczas SoChaos i demony już wówczas były dość mocne.. Co prawda wygrał wtedy chyba Barb z VC ale wiem, że demony robiły wtedy wrażenie na niektórych (vide na mnie). Ciągle się łamię czy inwestowaćw tą armię.. :?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

demony są najbardziej nielubianą armia... a zaraz po nich są VC :)

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Masz bardzo dobre wrażenie, bo większość graczy nie lubi ciągle z nimi przegrywać. Jak wspominałeś wcześniej masz do nich już trochę figurek, co nie jest w wypadku zbierania nowej armii bez znaczenia, będziesz miał mniejsze wydatki na przyszłość, a pozatym jak Ci się armia podoba to się nami nie przejmuj tylko zbieraj i graj :lol2:

ODPOWIEDZ