kilka pytań początkującego
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: kilka pytań początkującego
Ad 1 - maszyna musi widzieć cel - w przeciwieństwie do obsługi
Ad 2 - to zależy od zasad - ale u nas domki są wyższe od górek
pzdr,
Ż.
P.S. polecam lekturę uściśleń
Ad 2 - to zależy od zasad - ale u nas domki są wyższe od górek
pzdr,
Ż.
P.S. polecam lekturę uściśleń
- Mhroczny Rycerz
- Falubaz
Heh. A jak mu mówiłem że wałkuje to z kolegów przeszliśmy na znajomych tylko dlatego że pracuje w naszym sklepie z produktami GW (tak to by sie od razu kontakt urwał ale jaki zdziwiony że już nie chce z nim grać, przecież gra ponad 15 lat i sie lepiej zna... ) . A o jakich uściśleniach mówisz?
Why so serious?White Lion pisze:Mam prośbę
Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
- Mhroczny Rycerz
- Falubaz
Czyli trzeba było sie zapytać sędziego. Dzięki za pomoc.
Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Dżizas... Uściślenia sędziowskie
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"
- Mhroczny Rycerz
- Falubaz
Masz racje Hobbit. To był mój pierwszy turniej w życiu, pierwsza prawdziwa bitwa w życiu to faktycznie powinienem mieć wszystko na blache wykute . A co do pytania sędziego to miałem na myśli że trzeba sie go było zapytać w trakcie bitwy.
Pytanko: Szarża 2 oddziałów na skirmisz. Oba oddziały mają inne najbliższe modele, jeśli rozpatrzymy szarże pojedynczo, drugi oddział przestaje widzieć cel. Czy stosuje się tu zasady multiple charges pomimo, że skirmisz nie ma stron póki nie jest w walce, czy też drugi oddział nadzwyczajnej w świecie pali szarżę?
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
- Mhroczny Rycerz
- Falubaz
Jeżeli oba szarżują z tej samej strony to moim zdaniem skirmisz tak powinien rozciągnąć front żeby oba oddziały szarżujące znalazły sie w walce. A jeżeli szarżują z dwóch różnych kierunków to decyduje kolejność zadeklarowania szarży. (i tak i tak Shino zaraz tu napisze że źle godom i powie jak ma być ale posta nabiłem )
W obu przypadkach decysuje kolejnosc szarż.
Drugi oddzial jesli nie jest w stanie dojsc pali szarze.
I tu uwaga - drugi oddzial szarzuje jak na normalny oddzial, bo skirmish juz sie dostawil do pierwszego.
Musi widziec w momencie deklaracji, nie samej szarzy.
Drugi oddzial jesli nie jest w stanie dojsc pali szarze.
I tu uwaga - drugi oddzial szarzuje jak na normalny oddzial, bo skirmish juz sie dostawil do pierwszego.
Musi widziec w momencie deklaracji, nie samej szarzy.
to jest sytuacja z początku bitwy:
#######
####### #-black guardzi
%%% %-erranci
%%%
%%%
a pod koniec walki
tak:###
%%%
i teraz czy w takiej sytuacji oddziały się dorównują, czy zostaj tak jak stoją i leje sie tylko dwóch kolesi ze sobą??
a jesli sie dorónują to kto do kogo?
sory undead, teraz jest tak jak miałem na myśli
#######
####### #-black guardzi
%%% %-erranci
%%%
%%%
a pod koniec walki
tak:###
%%%
i teraz czy w takiej sytuacji oddziały się dorównują, czy zostaj tak jak stoją i leje sie tylko dwóch kolesi ze sobą??
a jesli sie dorónują to kto do kogo?
sory undead, teraz jest tak jak miałem na myśli
Ostatnio zmieniony 18 lip 2009, o 13:14 przez kszyhu, łącznie zmieniany 6 razy.
Screen - ang. ekran, zasłona
Chodzi o zasłanianie oddziału (z reguły innym oddziałem).
Chodzi o zasłanianie oddziału (z reguły innym oddziałem).
- Mhroczny Rycerz
- Falubaz
Pytanie odnośnie maga Slaanesha na steedzie Slaanesha (zasada lekka kawa). Sytuacja:
XXXXXX_________________________________________YYYYYYYYYY
X- mag
X- Marauder konny (lekka kawa)
Y przeciwnik
_ wypełniacz
Czy moge tym magiem trzepnąć w oddział przeciwnika magic missle? Jeżeli nie to czy moge go za darmo przesunąć na drugi koniec oddziału i wtedy trzepnąć magic missle?
XXXXXX_________________________________________YYYYYYYYYY
X- mag
X- Marauder konny (lekka kawa)
Y przeciwnik
_ wypełniacz
Czy moge tym magiem trzepnąć w oddział przeciwnika magic missle? Jeżeli nie to czy moge go za darmo przesunąć na drugi koniec oddziału i wtedy trzepnąć magic missle?
witam,
chciałbym sie dowiedziec gdzie w ksiazce z zasadami moge znalezc zapis ze w przypadku strzelania w large targety z regimentu moge uzywac wszystkich jednostek.
przykladowo: 30 nigh goblinow z łukami strzela do Treemana z odleglosci 10 cali.
Rozumiem ze strzelaja wszyscy ? zasada ta dotyczy large target i jednostek znajdujacych sie na wzniesieniach.
jezeli bedziecie tak dobrzy i powiecie ktora to strona - bede bardzo wdzieczny
pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz
chciałbym sie dowiedziec gdzie w ksiazce z zasadami moge znalezc zapis ze w przypadku strzelania w large targety z regimentu moge uzywac wszystkich jednostek.
przykladowo: 30 nigh goblinow z łukami strzela do Treemana z odleglosci 10 cali.
Rozumiem ze strzelaja wszyscy ? zasada ta dotyczy large target i jednostek znajdujacych sie na wzniesieniach.
- Mhroczny Rycerz
- Falubaz
RB strona 9 (podtytuł "Modele przesłaniające linię wzroku") i dodatkowo masz +1 do trafienia (RB str. 28).Ketman pisze:witam,
Witam,
Gdy przeciwnik w cc wyzywa na pojedynek a mam w oddziale BSB i championa to muszę przyjąć championem, bo inaczej wycofa mi BSB?? Czy mogę wycofać ch. do tyłu a BSB zostanie z przodu (tyczy się też sytuacji z innymi bohaterami). Spotkałem się z różnymi interpretacjami...
Jeśli bohater ma wykupiony magiczny miecz, to czy może mieć również additional hw??
Dzięki za odp. i pozdrawiam.
Gdy przeciwnik w cc wyzywa na pojedynek a mam w oddziale BSB i championa to muszę przyjąć championem, bo inaczej wycofa mi BSB?? Czy mogę wycofać ch. do tyłu a BSB zostanie z przodu (tyczy się też sytuacji z innymi bohaterami). Spotkałem się z różnymi interpretacjami...
Jeśli bohater ma wykupiony magiczny miecz, to czy może mieć również additional hw??
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
- White Lion
- Kretozord
Ukalez pisze:Witam,
RB str 77 "Refusing a chalenge (boo!, hiss!)":
If a chalenge is refused, the declining player must retire one charecter nominated by his opponent (amont those that could have accepted the chalnege, of course).
The retiring character is moved to a position in the unit where he is not in the base contact with the enemy and replaced with a rank-and-file trooper.
Tak więc to twój przeciwnik decyduje kto wycofuje się z walki - bohater czy czempion.
Pytaniem jest czy musisz wycofywać się do tylnego szeregu czy też możesz zostać w pierwszym jeżeli nie cały pierwszy walczy (np. zostałeś zaatakowany przez biegacza WE). Moim zdaniem możesz ale i tak tracisz wszystkie bonusy od wycofaneg modelu więc nie wiem czy ma znaczenie to czy jest on z boku w pierwszym szeregu czy w drugim szeregu.
RB str 121 "Magic weapon"
A character that has a magic close combat weapon cannot use any other close combat weapons,...
.. Magic weapons always ingore any special rules that apply to an ordinary weapon of the same type unless otherwise specified....
więc możesz mieć additional hand weapon ale ma to sens tylko wtedy jeśli liczysz że ktoś ci tą magiczną broń zniszczy.
I pamiętaj że magiczny miecz + tarcza nie daje dodatkowego +1 do save ponieważ magiczny miecz już nie ma zasady "hand weapon"