Ograniczenia magii - wersja beta

Rozwój i dyskusje na temat rozwiązań przywracających grze balans.

Moderator: Barbarossa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Re: Ograniczenia magii - wersja beta

Post autor: Jankiel »

Master of the black arts bierze 3 kostki czy 1
3 jak jest na lordzie, normalnie 2.
TK jak zwykle nie ruszone
A po co, skoro dzieki temu, że są bardzo słabo przycięte, mogą nawiązać równą walkę z innymi armiami? Mamy je sprowadzić do poziomu orków?
Ale wiem, wiem.. TK jest slaba armią i nie ma co jej dobijac, bo zajmuje slabe miejsca na turniejach. Np. 2 na minionym masterze.
Boli Cię, że można nimi powalczyć z najlepszymi? W mojej opinii to dobrz, że nie zarzynamy przypadkowo innych armii. Ty chciałbys je upierdolic. I już nie mam pojęcia czemu. Poza polską naturą nic nie przychodzi mi do głowy.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Morks totem nic nie kosztuje, bo orkom i tak nic to nie pomoze :).

HLP o ile pamietam, celowo nie zostal sciety, bo i tak kazdy gra na Kingu.
Wiecej! Jesli nie wystawi sie HLP to nie ma mozliwosci nie zmiescic sie w limicie.
Jak nie wystawisz maga lorda w imperium to tez nie masz szans nie zmiescic sie w limicie :).

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Jankiel pisze: Boli Cię, że można nimi powalczyć z najlepszymi? W mojej opinii to dobrz, że nie zarzynamy przypadkowo innych armii. Ty chciałbys je upierdolic. I już nie mam pojęcia czemu. Poza polską naturą nic nie przychodzi mi do głowy.
Skoro nic innego nie przychodzi Ci do glowy, to pozwole sobie podsunąć jedno rozwiazanie - bo wszystkie inne armie sa obcięte magicznie a TK nie.

Bylbym wdzieczny za odpowiedz na pytanie:
Jaka jest idea cięcia magii?

a nastepnie:
Dlaczego ta idea nie obejmuje TK?

Jesli chodzi o promowanie slabszych armii, to dlaczego ograniczenia dotycza tez np. O&G, ktore nie sa przeciez w stanie nawiazac rownej walki z wiekszoscia innych armii a mimo to nie moga przekroczyc np. limitu dispela (co byloby dla nich dosyc latwe i pozwoliloby walczyc np. z TK, z ktorymi maja totalnie przechlapane).

Nie ma powodu, by podejrzewac mnie o zlosliwosc czy inne zle pobudki. Poparłem po prostu kolege, ktory zwrocil uwage na iluzorycznosc ograniczenia magii dla TK. Zamiast 10 linijek tekstu mozna by przy nich po prostu napisac: "ograniczen brak". I wyszloby na to samo a czytania mniej. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Cupped Hands of the Old Ones 1 PD? To czemu wszystkie przedmioty ignorujace miscasty lub na wplywajacenie zabieraja PD?? Generowanie kosci ok, ale zmiana miscasta zmniejsza limit - sorry jak dla mnie glupota.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2009, o 14:10 przez Ziemko, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Zamiast 10 linijek tekstu mozna by przy nich po prostu napisac: "ograniczen brak". I wyszloby na to samo a czytania mniej.
Nie wyszloby, bo sa jeszce turnieje par i turnieje z bardziej przycieta magia.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Marek Golan pisze:
Zamiast 10 linijek tekstu mozna by przy nich po prostu napisac: "ograniczen brak". I wyszloby na to samo a czytania mniej.
Nie wyszloby, bo sa jeszce turnieje par i turnieje z bardziej przycieta magia.
Racja.

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam....
Obrazek

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Jedyne sensowne ograniczenie TK jakie widzę to zakaz brania 4 scrolla. Nie mam teraz pomysłu jak to zapisać by wyszło w ten sposób.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

tak jak Bless- widać od razu, że TK w ogóle nie są obcięte

Dalej idąc- czemu eye of the horned rat zabiera jedną kostkę, skoro jest na 2+ i jeszcze może takową kostę PD zabrać? Ten przedmiot zostaje w tym momencie niegrywalny, bo na 1 tracimy aż 2 kostki, kiedy przy innych przedmiotach tego typu masz pewne kostki

Awatar użytkownika
Uki
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Uki »

Cupped Hands of the Old Ones - 1 PD
Wydaje mi się że to bez sensu, a wielce obniża zdolności magiczne rozpiski na żabie.....może jednak to wywalicie?]
Poza tym oki.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Zmiana na dobre. Chyba tylko za bardzo pocięte DE.
Marek Golan pisze:Jak nie wystawisz maga lorda w imperium to tez nie masz szans nie zmiescic sie w limicie :).
Mam! Biorę 3 małych magów, a na nich full power stonów. Nawet War Altara nie trzeba ;p
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Aveer
Wałkarz

Post autor: Aveer »

War Altar, 3 magowie, pula.
4 + 6 + 2 = 12

Żadnego więcej przedmiotu, bounda itp. się nie wciśnie.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Dalej idąc- czemu eye of the horned rat zabiera jedną kostkę, skoro jest na 2+ i jeszcze może takową kostę PD zabrać?
Bo prawie zawsze daje.
Wydaje mi się że to bez sensu, a wielce obniża zdolności magiczne rozpiski na żabie.....
Właśnie dlatego nie wywalimy.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Zaba z takim zestawem zabiera 8 pd VC lord z 4 lv +2 pd i skullstaffem takze 8. Porownujac obu vc lord gwalci magia podczas gdy zaba udaje ze cos robi -.- . Skoro komfort rzucania z duzej ilosci kosci czaru jest wart 1 pd to Puppet powinien zabierac min 1 pd jak nie 2. 1 PD powinny takze zabierac przedmioty ignorujace 1 miscasta w grze. Ale przeciez dla Ciebie Jankielu Pomarancza Pomaranczy nie rowna........
podpis nieregulaminowy - administracja

SKAVENOS
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: SKAVENOS »

Ciekawe czy gdyby LS grała lizakmi to czy pojawiłby się ten zapis o ŁAPACH i ich bezsensownym -1PD???

Malal ma racje! Tym zapisem wykreślacie łapki z AB.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Malal pisze:Zaba z takim zestawem zabiera 8 pd VC lord z 4 lv +2 pd i skullstaffem takze 8. Porownujac obu vc lord gwalci magia podczas gdy zaba udaje ze cos robi -.- . Skoro komfort rzucania z duzej ilosci kosci czaru jest wart 1 pd to Puppet powinien zabierac min 1 pd jak nie 2. 1 PD powinny takze zabierac przedmioty ignorujace 1 miscasta w grze. Ale przeciez dla Ciebie Jankielu Pomarancza Pomaranczy nie rowna........
podpisuje sie pod tym :D w sensie nie żeby zdjac ograncizenie z cuped hands, tylko zeby dodac do przedmiotow ignorujacych,modyfikujacych miscasty

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Post autor: c4h10 »

Malal pisze:Zaba z takim zestawem zabiera 8 pd VC lord z 4 lv +2 pd i skullstaffem takze 8. Porownujac obu vc lord gwalci magia podczas gdy zaba udaje ze cos robi -.- .
Chyba dokonuje samogwałtu... bo z takim złożenie niewiele zdziała jak Żaba będzie odrzucała "6". A przyzywanie czegoś ponad poziom to kolejna kostka.

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Okej. Wiec popatrzmy. Rzucam zaba d6 z 2 2d6 z 3 i np wall of fire z 4. Leci odpowiednio : wchodzi, kosci dispella , scroll.
A ty rzucasz 4x2 wskrzeszanie i przeciwnik robi oczy :D
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

niestety to samo co na WD...

TK nic nie pociete...
bo to slabsza armia?
prosze bez zartow ale po prostu nie da sie powstrzymac ich czarowania...
z innymi armaimi jest taki bonus ze czar zawsze ma szanse nie wyjsc a tu masz gwarantowany czar cokolwiek rzucisz...
wybaczcie ale w innych armiach musisz poszukac alternatywy dla standardu obecnie uzywanego, tutaj ten standard jest podkreslany i promowany... cos tu chyba nie gra?
rozumiem ze dla demonow czy VC ta magia nie jest szczegolnie mocna jednak dla reszty wydaje mi sie silna [conajmniej ] i prosze mi tu nie marudzic o niszowej armii bo moja niszowa armia musi placic za jedyny dobry przedmiot w arcanach 2DD [ skad inad dosyc slusznie ]
czy casket daje -1DD z racji swojego nietypowego bunusu do czarowania?

DE pociete magicznie?
chyba zarty drobne.
wystarczy nie wziac daggera i juz masz co potrzebujesz...
wg mnie jak bierzesz 3+ magow powinni zabierac 2PD a nie 1...

Lizaki...
raczki pociete a podobne przedmioty w innych armiach zostawione?
rozumiem ze one nie daja komfortu rzucania czarow?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Post autor: c4h10 »

Malal pisze:Okej. Wiec popatrzmy. Rzucam zaba d6 z 2 2d6 z 3 i np wall of fire z 4. Leci odpowiednio : wchodzi, kosci dispella , scroll.
A ty rzucasz 4x2 wskrzeszanie i przeciwnik robi oczy :D
Zaprezenetowany przez Ciebie papierowy Lord Wampirzy (+ przyzywanie np. ghuli) z kostaki z pooli zabiera 11 PD. Zostaje tylko miejsce na jakiegoś caddyego (antymagia: 5 DD + 2DS albo 5DD 1 DS + periapt). Czyli ze swoją magią przepychasz się jak chcesz. Slann bez Łapek na przydupasa Szamana wepcha do Silnika i armia będzie wyciągać 8 DD+2DS+Odrzucanie szóstek co skutecznie powstrzymuje magię opartą na jednym modelu.

Awatar użytkownika
Herkules
Mudżahedin

Post autor: Herkules »

lepiej było kiedy można było wykorzystać 12 PD na ture a nie 12 na armie bo :
chcąc wystawić Vampiry na magi robimy tak :
lord 4 lv +2 kości = 7 kości + 2 armijne
mały vampir 2lv summon guli = 3 kości to już razem 12 czyli koniec
mamy teraz 5 Dp czyli trafiamy no co kolwiek co czaruje to nas niszczy
wrzucając nekromante który właściwie nie czaruje z jednym czarem i 2 scrolami
sytułacja wygląda dużo lepiej
a tak wystawiając lorda maga i standardowego BSB to ani się nie czaruje ani nie walczy
takie nie wiadomo co ...

ODPOWIEDZ